Archief voor augustus 2013

 

Een ander lijstje van gebeurtenissen

donderdag 1 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik dacht: zou het niet fijn zijn om als ik door de stamboom aan het surfen ben, voor elke persoon te kunnen zien wat hij of zij in zijn leven heeft meegemaakt? 

En dan bedoel ik niet alleen de dingen die aan de persoon zelf vasthangen, maar ook aan ouders en grootouders, en kinderen en kleinkinderen. Dus in plaats van enerzijds

1868-01-23 geboorte in Ledeberg
1888 huwelijk met Pierre Constantin Gilliet in Ledeberg
1890-04 beroep: naaister in Ledeberg
1890-04 woonplaats: Posthoornstraat, Ledeberg
1896-07-29 echtscheiding van Pierre Gilliet in Gent
1897-07-21 huwelijk met Oscar Myin Gent
1946-06-17 overleden in Gent

en daarnaast een lijstje van kinderen:

1890-04-09 Jeanne Gilliet in Ledeberg
1896-02 Olga Myin in Gent
1897-08-07 Yvonne Emmma Elvire Myin in Gent
1899-02-08 Simonne Emma Louise Myin in Gent
1902-07-26 Paula Jeanne Josephine Myin in Gent
1905-02-13 Norbert Jean Myin in Gent

…dat ik deze gegevens zou hebben:

datumgebeurtenisdetailplaatsleeftijd
1868-01-23Geboorte Ledeberg0
1888HuwelijkPierre Constantin GillietLedeberg20
1890-04BeroepseamstressLedeberg22
1890-04WoonplaatsPosthoornstraatLedeberg22
1890-04-09Geboorte dochterJeanne GillietLedeberg22
tussen 1891 en 1895Geboorte dochterLucienne GillietLedeberg23 à 27
1896-02Geboorte dochterOlga MyinGent28
1896-07-29EchtscheidingPierre GillietGent28
1897-05-01Huwelijk ex-echtgenootPierre Gilliet x Juliana VandenbosscheGent28
1897-07-21HuwelijkOscar MyinGent29
1897-08-07Geboorte dochterYvonne Emmma Elvire MyinGent29
1898-04-17Overlijden dochterYvonne Emmma Elvire MyinGent31
1899-02-08Geboorte dochterSimonne Emma Louise MyinGent32
1900-08-25Overlijden dochterOlga MyinGent33
1902-07-26Geboorte dochterPaula Jeanne Josephine MyinGent35
1902-08-14Overlijden dochterPaula Jeanne Josephine MyinGent35
1905-02-13Geboorte zoonNorbert Jean MyinGent38
1909-07-20Overlijden zoonNorbert Jean MyinGent42
1915-04-20Overlijden ex-echtgenootPierre GillietGent48
1916-01-15Huwelijk dochterJeanne Gilliet x Maurice VuijlstekeGent48
1916-04-13Geboorte kleinzoonArthur Oscar Marie Zelie VuijlstekeGent49
1930-07-20Overlijden echtgenootOscar MyinGent62
1946-01-26Huwelijk kleinzoonArthur Oscar Marie Zelie Vuijlsteke x Estera JarząbekGent78
1946-06-17Death Gent78

Dat maakt het allemaal veel aanschouwelijke. Zo van, in dit geval: “oh tiens, een dochter die geboren is vijf maand voor haar echtscheiding, die bij haar overlijden de achternaam had van haar nieuwe man?” En ook wel: “miljaar, ik ben 44 en ik heb vier kinderen — toen zij 44 was ze al twee keer getrouwd en had ze zes kinderen gehad, waarvan er al vier gestorven waren”. En ook: “ze heeft nog nét het huwelijk van mijn grootvader meegemaakt”. 

Zo’n overzicht zit er niet in, in Gramps, maar Gramps is met Python uit te breiden, dus hoe moeilijk kan het zijn? 

Onze allereerste reis naar het buitenland!

vrijdag 2 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ja, we zijn een jaar of vijf of zo geleden eens op all-in-aan-het-zwembad-lig-week geweest, maar da’s eigenlijk gewoon hetzelfde als naar het dichtstbijzijnde hotel met zwembad gaan en dan rond dat zwembad blijven liggen.

Maar dit was de allereerste keer dat we bewust naar het buitenland gingen om er iets te gaan bekijken. Totaal onverwacht wegens totaal invlieging van het moment: een Airbnb-kamer geboekt op wandelafstand van Tower Bridge, treintiketten gekocht en hop, drie dagen Londen. 

’t Was allemaal niet bijzonder hard gepland, maar toch een beetje: het stond zeker vast dat we British Museum, Science Museum en Natural History Museum zouden bezoeken, dat er naar de winkels zou gegaan worden, en dat we naar Wicked gingen kijken, en dat we afgesproken hadden met Graham, die ik –miljaar, wat oude, oude mensen zijn wij– al in geen twintig jaar meer in meatspace gezien had. 

Zo gezegd, zo gedaan. 

Woensdag vertrokken om ergens tussen 5 en 6 ’s morgens in Gent, toegekomen rond 11u aan de plaats waar we gingen slapen, geïnstalleerd, en dan aan ons appartement een foto genomen om te bewijzen aan de juf of meester van Anna volgend jaar dat we wel degelijk in Londen waren:

Tower Bridge & Gherkin

(Trouwens ook mijn afkeer voor geposeerde foto’s van familie bij toeristische dingen verloren: binnen dertig jaar, wat zouden de kinderen en kleinkinderen liever hebben? Een prachtige foto van een magnifiek in beeld gebrachte Londense skyline? Of een knullige foto met een GSM van de kinderen die rare gezichten trekken? Inderdaad.)

Eten in Tesco’s gehaald (bijzonder lekkere zelfbediening-slaatjes-buffet, eigenlijk), metro naar British Museum, rondgelopen tot onze voeten kapot waren, en haha, er moest een foto van Anna zijn:

Moai & Anna

Even stilgezeten in Russel Square, afgesproken met Graham aan een shoppingcenter, gaan eten in een lokale (zeer lekkere) burgertent, naar huis; dag één gedaan! Ah, en ik heb voor het eerste in mijn hele leven een boek laten signeren. Voor Louis, op een gedeelde eerste plaats grootste Dr. Who-fan in het huis — 

Getekend!

Dag twee: metro naar Science Museum, uren en uren en uren en uren daar gezeten, (ik) barstende hoofdpijn opgedaan, (de kinderen) zich wreed geamuseerd en zo gelijk honderdduizend spelletjes gespeeld, en portretten laten tekenen door een robot in het zand en al. 

Anna

Een deur verder het Natural History Museum ingestapt, mond open laten vallen voor de stenenverzameling, en als ze dachten dat dat alles was, doorgestoken naar de fossielen:

Hagedis & kinderen

Gaan zitten (Sandra en ik) en in het water spelen (de kinderen) aan het monument voor Prinses Diana in Hyde Park, zeiknat de metro genomen (beetje nipt, er was een mens ziek gevallen in een wagon waardoor het allemaal wat strop liep), Wicked gezien (fantastisch, vonden de kinderen, het boek was beter maar ik ga niet klagen, vond ik), en terug naar huis.

Derde dag: op zoek gegaan naar English Breakfast, uiteindelijk een plaats gevonden maar hun frying implements werkten niet meer waardoor we enkel in een pot water gekookte dingen zouden kunnen gekregen hebben (your guess is as good as mine), de metro naar Harrods genomen, ongeveer evenveel oh my gods gehoord en openvallende monden gezien als in de musea, eten gekocht, metro naar Forbidden Planet, brol gekocht, metro naar M&M’s Superstore, nog brol gekocht. 

En dan ben ik anderhalf uur in het station op een bank gaan zitten terwijl de kinderen en Sandra nog wat rondgelopen hebben.

Trein terug: een half uur vertraging wegens een zelfmoordenaar in Rijssel, maar uiteindelijk toch nog geluk gehad met een aansluiting in Lille-Flandres rechtstreeks naar Dampoort, en hop, om 21u33 weer thuis.

Lessen geleerd: met een minimum aan planning is dat allemaal redelijk pijnloos, met vier kinderen op citytrip gaan. En ook: ik heb op drie dagen tijd minstens 42,5 kilometer gewandeld, zegt mijn telefoon mij, en dat was er teveel. En ook: ik heb wegens gebrek aan goed bed veel te weinig geslapen (niet dat ik zó al veel overschot heb), en dat is ook niet fijn. En ook: goed dat ik mijn medicamenten meehad, of het zou een drama geweest zijn. 

Maar hey, we gaan dat nog eens doen, denk ik. 

3.6

zaterdag 3 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Kijk nu, een nieuwe versie van WordPress!

Speciaal voor hipsters, blijkbaar:

Uit het verre China

zondag 4 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Er zat een brief in de boîte, en op de brief stond aan de voorkant dit:

Uit China!

Par avion! Petit Pacquet! Uit Guangzhou, ’t is te zeggen uit Kanton! Zo spannend!

De inhoud:

Uit China!

Yay, mijn kaart van Star Citizen, hoera! En dan kijk ik naar de rechterbovenhoek, met de datumstempel:

Uit China!

Euh. Wil dat zeggen dat die brief al sinds mei onderweg is? Met de pakketboot of zo? 

XII

zondag 4 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Hoera! Ik ben er helemaal voor gewonnen, ik: 

O PETER CAPALDI facebook

Gelezen: The Atrocity Archives

maandag 5 augustus 2013 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Het begint met de naam van het hoofdpersonage, die niet zijn echte naam is omdat namen dingen zijn die tegen u kunnen gebruikt worden: Bob Oliver Francis Howard. En het gaat verder met de ene na de andere referentie die wel lijkt gemaakt voor triestigaards gelijk mij, opgebracht op computers en science fiction en spionageromans en Lovecraft.

En het is niet dat Stross heel de tijd bofh, get it? get it? zegt, wel integendeel, en dat maakt het zo fijn om lezen.

Niet, haast ik mij te zeggen, dat dit een uitstekend of zelfs een goed boek is: het voelt allemaal wat gemaakt aan, meer een opeenvolging van kunstjes en set pieces dan een boeiend verhaal. Maar het hart van Stross zit op de juiste plaats, en voor mij was de epiloog, een essay over spionageromans en horrorverhalen, en hoe het ene eigenlijk het andere is, zowat evenveel de moeite als de novelle en het extra verhaal dat er bij zat.

En meer dan het verhaal en de gimmicks, is de wereld de moeite waard: een wereld waar contact met buiten-wereldse entiteiten (noem ze “demonen” voor het gemak) mogelijk is, onder welbepaalde omstandigheden, die weliswaar wetenschappelijk verantwoord zijn, maar dan van het type “any sufficiently advanced technology”, met “technology” vervangen door “mathematics”.

Dan krijgen we een Duitsland waar het Thule-gezelschap naast anti-Joods en anti-communistisch ook echt occulte theorieën ontwikkelen en gebruiken, waar de Holocaust eigenlijk mensenoffers waren, waar de verschillende grootmachten elk hun eigen occulte departementen hebben.

En waar we nu in volle Koude Oorlog zitten, met Bob Howard als verse recruut in de Britse Laundry. Len Deighton meets Dr. Dee, als het ware.

Twee verhalen in dit boek: The Atrocity Archive, waar Howard te maken heeft met onder meer de Duitse Ahnenerbe-SS uit de Tweede Wereldoorlog, en The Concrete Jungle, waar het over een hacker gaat die vieze dingen wil doen met de veiligheidscamera’s in Engeland.

Fijn om lezen, maar vooral dan voor de wereld, en minder voor de personages en het verhaal. Wel benieuwd naar het vervolg.

[van op Boeggn]

Gelezen: The Jennifer Morgue

maandag 5 augustus 2013 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

‘t Is Dunwich Horror meets James Bond met wat Terry Pratchett erbij!

Bob Howard wordt op missie gestuurd naar een tropische plaats, er zijn casino’s en auto’s en gadgets, er is een femme fatale en seks en een krankzinnige miljardair en een jacht: ‘t is helemaal een James Bond-verhaal. Oh, en er zijn ook Deep Ones en magie alles, natuurlijk.

Veel beter geschreven dan Atrocity Archive, vond ik. En even fijn om hap-snel-weg te lezen op vakantie.

[van op Boeggn]

Spaargeld-Nexus

dinsdag 6 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Jan wou met zijn spaargeld van jaren en jaren een ipod touch kopen, maar uiteindelijk is het een Nexus 7 geworden.

Sandra en Zelie hadden al een tijd van die Android-telefoons, maar dit is de eerste die ik onder handen krijg. Al de beste apps vinden en erop zetten! was mijn eerste reflex. 

Maar er staat al een GMail en een kalender op en een browser en nu dat Plex er op staat, Kindle, een comics-lezer (Komik, niet zo goed als Comic Zeal op ipad maar bon), en Yelo om naar televisie te kijken, en Feedly, en Spotify en Sonos, en bedenk ik eigenlijk dat ik niet zoveel meer nodig heb. 

Huh. Tot zover apps-ecosysteem. 

Sous vide!

woensdag 7 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Kijk nu, een betaalbare oplossing voor sous vide-koken!

Okay Kickstarter en zo, dus wat risico, maar toch: tempting, tempting. Werkt tot in een volume van 24 liter, da’s dus groot genoeg om véél voedsel te doen. En voor 164 euro inclusief verscheping: een mens kan niet sukkelen, denk ik. 

Uitwisseling, en operatie

donderdag 8 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Maar wat een goed idee: mensen die dingen voor elkaar klaarmaken, en dan uitwisselen. Zou dat geen goed idee zijn om gewoon zelf te doen? 

Daar geheel naast: Zelie wordt morgen geopereerd! Er wordt een stuk uit haar voet gezaagd! En dan moet ze een eeuw in de plaaster zitten en maanden niet sporten en zo! Zo erg!

Kleur mij gechoqueerd

vrijdag 9 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zeg, wat hoor ik nu op het nieuws en in de gazetten? Dat het mogelijk zou zijn om te betalen om te doen alsof iemand een filmpje op Youtube bekijkt? En dat je zoiets zelfs zou kunnen doen met likes en vrienden op Facebook? En met volgers op de twitters? 

Man, man, man. Wat gaan we nog meemaken, en wat gaan ze nog uitvinden. Fraudekliks op reclame misschien binnenkort!

Noshitsherlock

Les geven op school

zaterdag 10 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 25 reacties

Vanaf 1 september 2013 is het genoeg om een academische bachelor te hebben en lerarenopleiding te volgen om les te mogen geven in de eerste en tweede graad aso, tso en kso, in het bso ook in de derde graad.

Bij de vakbond heerst nog scepsis. ‘Ik ga ermee akkoord dat we elke potentiële leerkracht zoeken’, zegt Rudy Van Renterghem, adjunct secretaris-generaal van de christelijke bond COC. ‘Maar heeft een academische bachelor genoeg body om in de hogere klassen les te geven? Je kunt daaraan twijfelen. Vergeet niet dat het nooit als uitstroomdiploma bedoeld was.’

Wat vreemd toch, dat iemand van 35 of 40, die een bachelordiploma heeft, en die al 15 of 20 jaar werkt, per definitie minder zou geschikt zijn om bijvoorbeeld geschiedenis of wiskunde of Nederlands of Frans te geven en al wat er van een leraar secundair onderwijs gevraagd wordt te kunnen, omdat zij of hij meer dan een half leven geleden die twee jaartjes master niet gedaan zou hebben. 

Dave?

zaterdag 10 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Uhuhu.

Gehandgekapt

zondag 11 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

…en zo leven we nu al een heel weekend en voor de volgende maanden met Zelie’s voet in een soort plaasterachtig iets, wegens dat er een stuk bot uit haar voet is gekapt wegens dat het er niet moest zijn en dat er een pees over liep die chronisch dreigde te ontsteken.

Krukken! En dat ze zal weten wat het is om als kreupele door het leven te gaan. Euh, als ongelukkige. Gehandicapte. Mindervalide. Andersvalide. Persoon met een voortbewegingsbeperking van voettechnische aard. Whatever. 

Weinig zo goed voor een nieuw perspectief als een nieuw perspectief. 

Ugh. The feels.

maandag 12 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zo erg. 

Dum, dum, dum. Dum-dum dum dedum

dinsdag 13 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Another one bites the dust:

Dear Michel,

We’re writing to let you know what we are shutting down the 1000memories.com website.

During the next month, you can export your photos to Ancestry.com by visiting 1000memories.com/export or you can download your photos a ZIP file here. After September 15th, all photos will be deleted permanently.

We regret that this decision will adversely affect many people, but we are excited to continue serving many of you at Ancestry.com. Since being acquired last fall, we’ve launched a beautiful way to tell your ancestors’ life stories as well as a new and improved version of our Shoebox mobile app. We will now be working toward a new photo-sharing experience on Ancestry.com.

We can’t thank you enough for your support and input over the last several years. If you have any questions or concerns, please email us at contact@1000memories.com.

Sincerely,

The 1000memories.com team

…en hoeveel mensen zijn er ondertussen overleden of veranderd van e-mailadres? Hoeveel gegevens gaan reddeloos verloren, down the memory hole?

Binnenkort (op den duur, misschien niet dit jaar maar zeker tussen dit en vijf à tien jaar) zal Tumblr verdwijnen, en Flickr, en WordPress, en Facebook, en uiteraard ook de over-overgrote meerderheid van de weblogs ter wereld. Ik loop daar lastig van. 

Ironisch genoeg werd vandaag trouwens Er is een deadline op de Nederlands(talig)e Wikipedia genomineerd voor verwijdering. 

Vergaderingen

woensdag 14 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ge kunt dat zo soms hebben, met de grootste tegengoesting ter wereld naar een vergadering gaan, en dan blijkt uiteindelijk dat het allemaal meer dan meevalt. 

Hewel: ik ben vanavond met de grootste tegengoesting ter wereld naar een vergadering gegaan, en het bleek uiteindelijk allemaal meer dan mee te vallen.

Eigenlijk wel wijs, eigenlijk. 

En, goed geslapen?

donderdag 15 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Euh nee. Niet echt, nee. Ik heb het eens op een grafiek gezet (klik voor detail):

Slapen klein

Een maand slapen (blauw) en op het werk zijn (oranje), en ’t is zo geen proper beeld. Op 13 augustus heb ik 5 uur en een kwartier na elkaar geslapen, en dat was meteen het langste sinds maanden: het gemiddelde dat ik aan één stuk doorslaap is iets minder dan een uur en drie kwartier.

Dat is slopend vervelend. En neen, ’t is geen slaapapneu of iets in die zin waarbij een masker kan helpen. ’t Heeft met mijn rug te maken en de gevolgen en er kan niets aan gedaan worden.

Mpfff.

Goede raad

vrijdag 16 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Er is mij vandaag aangeraden dat ik komieke sigaretten zou moeten roken. En dat ik onder valse voorwendsels Xanax-of-dergelijke zou moeten laten voorschrijven. 

Het internet: ze menen het soms goed, maar ’t blijft toch maar vreemd. 

Catch-22

zaterdag 17 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 34 reacties

Het zou grappig zijn, als het niet zo zielig was. 

Stel u de volgende tijdslijn voor:

 • 1998: een leraar maakt met een aantal leerlingen KlasCement, een website om oefeningen en dergelijke op te zetten
 • 2002: de site groeit, de overheid detacheert zelfs iemand om er aan mee te helpen
 • 2006: iemand maakt een pagina voor de site aan op Wikipedia
 • 2007: de site wordt in handen genomen door een vzw, en groeit sterk
 • 2009: meer dan een derde van de leraars in Vlaanderen zijn aangemeld op de (nog altijd gratis) site
 • 2013: het Vlaams Ministerie voor Onderwijs neemt KlasCement over. 
 • Later in 2013: iemand past het artikel op Wikipedia aan, en zet dan ongeveer dezelfde tekst op de website van het Ministerie van Onderwijs
 • Twee weken geleden: het artikel op Wikipedia wordt genomineerd voor verwijdering. De redenen: het artikel is reclame, is niet neutraal geschreven, en het onderwerp is niet interessant genoeg voor Wikipedia. 

Er zijn, behalve de persoon die het artikel nomineert, welgeteld twee personen die een negatieve reactie hebben. Een zekere “Paul Brussel” zegt, zonder welk bewijs wat dan ook over wat er eerst was) dat het artikel een auteursrechtenschending is. En een zekere “ZeaForUs” (ja, anoniem reageren is gemakkelijk, maar zo gaat het daar nu eenmaal) heeft dit te zeggen over een al 15 jaar lang gratis website voor leraars:

we doen hier niet aan gratis reclame. Als deze gasten reclame willen kunnen ze aankloppen bij Amazon, Google, de tv en vele andere media die zich daar sterk voor maken

Verder is er geen discussie, en het artikel wordt na zeven jaar bestaan op Wikipedia proper verwijderd. Anderen spreken in dergelijke gevallen over “wikinazi’s” of steken het op het overwicht van Nederlanders en spreken over de Nederlandse Wikipedia in plaats van de Nederlandstalige, ik houd het gewoon op de Engelse termen deletionism en siege mentality. Dit was 2007 op de Engelstalige Wikipedia, beeld u hetzelfde in maar met letterlijk een handvol mensen die discussiëren over behoud en verwijderen. 

Een klein groepje mensen, veilig verscholen achter pseudoniemen als “Wikiklaas” en “BlueKnight” en “The Banner”, beslissen de facto wat er verwijderd wordt en wat niet. Iedereen mag een pagina nomineren voor verwijdering (de newspeak is “op de lijst met te beoordelen pagina’s zetten”, ah ha ha), en als één van die mensen niet zelfstandig beslist dat het artikel “nuweg” mag en het meteen verwijdert, dan heb je veertien dagen om het artikel te verbeteren zodat het toch gehouden kan worden. 

Dus: het artikel voor KlasCement was genomineerd, en geen discussie die er kon aan helpen: het artikel wordt verwijderd. Wegens reclame en wegens niet neutraal genoeg geschreven. “Hoe?”, hoor ik u zeggen, “als iets niet goed genoeg geschreven is, dan is de oplossing toch herschrijf dit en niet verwijder het artikel?”

Ja, inderdaad. Zo denk ik er ook over, maar de mensen bij “te beoordelen pagina’s” niet. Daar wordt een artikel met het ook alweer newspeakerige “werk in uitvoering” gemarkeerd, en da’s ook een reden voor verwijdering. Sta daar even bij stil: op de “encyclopedie die iedereen kan editeren” is “werk in uitvoering” een reden voor verwijdering. 

…maar goed, daar moest zelfs niet over gediscussieerd worden, want de afsluitende moderator heeft beslis dat KlasCement “niet-encyclopedisch (niet belangrijk genoeg)” was. Ik weet dat het verkeerd is om te vergelijken (een dodelijke zonde op Wikipedia, zeggen “ja maar X bestaat toch ook”), maar de regeltjes van de Nederlandstalige Wikipedia zeggen dat een voetbalspeler die letterlijk één minuut in een profwedstrijd is uitgekomen in 1972 een artikel “mag” hebben, en een site die al 15 jaar bestaat, in pers en boeken staat, door tienduizenden leraars in Vlaanderen gebruikt wordt, die is “niet belangrijk genoeg”? Welcome to Bizarro World. 

 

Oh ja: er is een beroepsmogelijkheid voor verwijderde pagina’s: de “verzoekpagina voor terugplaatsen”, waar men kan vragen om een artikel dat onterecht verwijderd werd, terug te plaatsen. Behalve, natuurlijk, dat het daar dezelfde mensen zijn die opnieuw een oordeel vellen. 

Ik had er een verzoek tot terugplaatsen gedaan, omdat ik er van overtuigd was dat er op Wikipedia een plaats is voor een artikel over KlasCement. 

Het verzoek is zonet afgewezen door “BlueKnight” omdat — houd u vast — bij terugplaatsen de auteursrechtenschending waar die “Paul Brussel” het over had, en waar ik zelfs het vermoeden van verwijderd had door de tekst te herschrijven, dat die auteursrechtenschending in de bewerkingsgeschiedenis van het artikel zou terug te vinden zijn. 

OK, zeg ik: mag ik dan de laatste versie van het artikel inzien, zodat ik op basis daarvan een volledig nieuw artikel kan schrijven, 

Neen, zegt “Wikiklaas”: dat zou tegen de regels van Wikipedia zijn, want dan zouden niet alle mensen die aan het artikel hebben geschreven sinds 2006 in de bewerkingsgeschiedenis terug te vinden zijn. 

 

TAG TEAM OVERWINNING! HOERA VOOR ONS!!! Hier is de mensheid weer een stuk beter van geworden! We zijn weer een beetje dichter bij ons doel: “Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. That’s what we’re doing.

Plants vs. Zombies 2

zondag 18 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

“Ik had toch wel iets beters verwacht”, was de review van Jan. 

De gratis opvolger van Plant vs. Zombies is helemaal de free-to-play-route gegaan: gratis om te downloaden, maar ze doen wel hun uiterste best om er veel geld uit te slaan. 

Over mijn dood lijk dat ik er geld voor ga uitgeven. Serieus: ik ben helemaal bereid om pakweg 10 euro te betalen voor een spel, maar met van die vuile truken moeten ze niet afkomen. ’t Is gelijk met dat Candy Crush-ding: soms moeten er drie kalenderdagen over gaan om van één level naar een volgende te kunnen gaan (tenzij er een “kleine som” betaald wordt, natuurlijk). Wel, dan duurt het gewoon drie dagen. Ik zit daar aan level denk ik 70 of zo, en ik weiger ook maar één powerup of credit te kopen. 

Getver. 

Z

maandag 19 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik sloeg mijn browser open en kijkt nu, het is zowaar Adhese op de televisie!

Zork, kind of

dinsdag 20 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Het waren drie avonturiers, en ze waren elkaar tegengekomen toen ze de enige kamer moesten delen in de enige herberg van een onooglijk klein dorp aan de voet van de bergen. Louis was een elf en Jan een dwerg en Anna een tovenaar.

Het hele dorp gonsde van de geruchten. De zwarte magiër aan de andere kant van het bos was gestorven, of neen, hij was veranderd in een hagedis, of neen, hij was grootvizier geworden bij de Sultan van Zardestan, of het is niet helemaal duidelijk maar wat zeker is: hij is niet thuis, en zijn deur staat open, dat had de dorpshouthakker met zijn eigen ogen gezien. 

Of hij was binnen gegaan? Gek! Iedereen weet dat er een enorme schat in de kelder ligt, maar hij was wel slimmer dan zonder uitnodiging in het huis van een tovenaar binnen te gaan. 

Neen, hij had zijn oudste zoon naar binnen gestuurd. En dat was het probleem: de zoon ging binnen, de vader bleef op een veilige afstand staan, ze riepen wat over en weer (“en? ziet g’iets?” “euh nee, ’t is hier donker” “en nu?” “ja, er staat hier een lamp, momentje” “en? en?” “ik zie gelijk een trap naar boven, ik ga eens kijken” “en wat zegt dat daar?” “ah verdomme, mijn lamp gaat uit, wacht een momen—“) en toen werd het stil in het huis. En kwam de zoon niet meer tevoorschijn. 

Dat was eergisteren. Nu is het dorp bijeengestroomd in de gelagzaal en is het debat: wie durft het aan om de zoon van de houthakker te gaan zoeken? Wie gaat op onderzoek uit om te zien wat er met de zwarte magiër is gebeurd? En wie gaat op zoek naar die schat? 

Veel bedremmelde gezichten, veel voetengeschuifel en gekijk naar het plafond en de vloer, maar niemand die iets zegt. Tot Jan, die al een beetje teveel gedronken had, van aan de toog roept “Ik! Ik en mijn twee goede vrienden en mede-avonturiers, euh, Clovis en, euh, Dingske”.

 

…en zo bevinden ze zich de volgende dag bij valavond aan de rand van het bos, met voor hen een prachtig onderhouden grasveld rond een klein wit huis. Voor het huis staat een postbus. 

Louis vindt het verdacht, hij zegt: “ik haal mijn boog boven en ik schiet erop los”. Tsuk, tsuk, tsuk, tsuk, tsuk: vijf pijlen zitten tot voorbij de punt vast in de muur van het huis.

“Ik neem mijn zwaard in de hand en ik beklim de muur!” Louis steekt zijn boog weg, bekijkt beteuterd zijn twee overgebleven pijlen, haalt zijn zwaard uit zijn rugzak, en stormt op de muur af. Het is wat moeilijk, met een zwaard in één hand, maar hij geraakt toch naar boven via de klimop die tegen de muur hangt… tot hij ongeveer een meter of drie hoog is, en hij naar beneden valt, recht op zijn elleboog. Oei, zwaardvechten zal iets moeilijker zijn, met een verzwikte arm.

Jan wil al meteen met zijn bijl de muur te lijf gaan, maar ze beseffen dat het zo niet zal lukken: tijd om wat beter te plannen. Ze kijk eerst eens heel aandachtig naar het huis. Dat heeft een gelijkvloers en een eerste verdieping. Het is zo’n vijf meter breed, en het ziet er even diep uit. Als ze goed kijken: wat er eerst als een volledig witte muur uitzag onder de klimop, blijkt een stenen muur te zijn met een venster op het eerste verdiep. Het venster moet heel lang geleden dichtgetimmerd of dichtgemetst zijn, en dan is de hele muur overkalkt. En nog eens. En nog eens. En nog eens. Alsof iemand dat venster zéker weg wou. 

En is dat nu haar inbeelding of is het echt? Anna hoort precies gekraak of gepiep achter het venster. 

Ze besluiten de omgeving te verkennen: Anna zal voorzichtig de linkerkant van het huis bekijken, Louis sluipt rond aan de andere kant. En Jan, die zal ondertussen zijn bijl scherpen: sluipen is niet zijn beste eigenschap. 

Ho! Louis ziet een deur! En ze staat op een kier! Hij is een elf en kan heel goed zien: als hij zijn uiterste best doet, ziet hij in het duister achter de deur één… twee… vier… vijf geel-rode lichtpuntjes. Het lijken wel ogen van een vogel of een kat, maar natuurlijk heeft geen enkele vogel vijf ogen. 

 

Ik zie dat eigenlijk al helemaal zitten, Dungeons & Dragons spelen met de kinders. 

The gates have opened

woensdag 21 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik herinner mij in de afgelopen pakweg twintig jaar veel periodes dat het moeilijk was om volk te vinden, en dat plaatsingsbureaus en interimdinges en headhunters en zo grote sier konden maken. En ik herinner mij ook periodes zoals nu: dat het lijkt alsof er ergens iemand een grote emmer mensen op de arbeidsmarkt heeft uitgegoten. 

Het is wreed tegenwoordig: de ene na de andere sollicitant, op het werk. Van binnen- en buitenland, van 18 tot ouder dan zelfs mij, van geen ervaring tot ervaring up the wazoo, van geen diploma tot summa cum laude in allerlei, van zelfverzekerd tot nerveus, van communicatief tot teruggetrokken. 

Vanalles, dus.

Spannend, allemaal nieuwe collega’s krijgen. 

Goed bezig!

donderdag 22 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Sandra was met Jan naar voetbal. Ik kom thuis: Louis zit een uitgebreide wereld te maken in Towns, Anna heeft vleesbrood gemaakt dat klaar is om in de oven te steken, en Zelie had al een citroentaart gemaakt en was bezig aan een cake.

Ik heb nog wat eiwit geklopt, kleurstof door de tweede batch cakedeeg van Zelie gedraaid (cake met kleur is altijd wijs), vlees in de over gestoken, en dan later wat patatten gebakken, en voilà: klaar met eten maken.

En nu nog een stuk van die citroentaart. ’t Leven is gemakkelijk, soms.

20130822-210011.jpg

Het zag er misschien niet uit, maar ’t was wel lekker.

Ach ja, ’t is binnenkort toch weekend

vrijdag 23 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik was wat moe vanavond en ik dacht: vroeg in bed.

Na het eten en gedoe dus, nog wat zooi regelen en hoppa, tram 4 bedde binnen om kwart na negen.

Maar dan moest de cake van Zelie uit de oven. En dan kwamen de voetballers thuis. En dan moest ik nog Breaking Bad zien. En dan stond er nog ergens iets verkeerd op het internet.

aaargh

En dan was die cake zowat afgekoeld en heb ik bij wijze van verrassing voor Zelie hem helemaal in het roze geglazuurd (een heel pak bloemsuiker, wat voedselkleurstof, een paar lepeltjes appelsap, mengen, spatelen).

Alla. Binnenkort weekend.

Kevin Spacey zegt het zoals het is

zaterdag 24 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ja, vierdubbel ja. Het gaat op voor alles: muziek, boeken, comics, televisie, films: geef ons inhoud wanneer we willen, hoe we willen, voor een redelijke prijs — en we gaan ervoor betalen.

En ook: labels worden alsmaar irrelevanter. 

Kat

zondag 25 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Reacties staat uit voor Kat

Dáár dient het internet voor:

Gelezen: Wireless

maandag 26 augustus 2013 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Ik was al Stross aan het lezen, en ik heb nog altijd last van mijn DFW-indigestie, dus dacht ik: een bundel van zeer tot minder kortverhalen, dat kan er wel door.

Wel: a mixed bag. Om te beginnen: zeer content van het hele boek, ik voelde mij direct dertig jaar jonger. Er zaten een aantal verhalen in die ik bijzonder graag las, hier en daar dingen die ik maar ho-hum vond, en één verhaal dat ik absoluut haatte.

 

In de doos met het etiket “goed tot uitstekend”:

 • Missile Gap, de hele mensheid uit de Koude Oorlog gelicht, naar elders en later verhuisd en bestudeerd als waren het mieren
 • A Colder War: ‘t is geen Laundry Files, ‘t is een paar tonen deprimerender en nog meer Lovecraft — hoera!
 • Snowball’s Chance, een pact-met-de-duivelverhaal een paar tiental jaar in de toekomst
 • Palimpsest, dat zowel in het grotere (het hele universum wordt geëngineerd!) als in het kleine (intermenselijke relaties) uitstekend is, en dat tijdreizen en paradoxen en alles doet

In de doos met het etiket “urgh”:

 • Unwirer, samen met Cory Doctorow geschreven. Ongetwijfeld een sympathieke mens, maar zijn schtick over vrijheid en alles werkt zó hard op de zenuwen! Dat in combinatie met miljaar zo serieus allemaal en de voor de hand liggende problemen met een zéér nabije toekomst die in 2003 of zo geschreven werd.

In de doos met “gho ja”:

 • Down on the farm: Laundry maar niet zo goed, vond ik.
 • Maxos: een goed idee, maar dat is het dan wel
 • Trunk and Disorderly: P.G. Wodehouse als hij A Princess of Mars zou schrijven. Achtig. Leuk, maar niet echt hilarisch.

[van op Boeggn]

Laat maar komen Grietje!

dinsdag 27 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Hoera, hoezee, holadiejee, nog een jaar erbij, tralala!

Heelwelmerci voor alles, iedereen. En al. 

Er waren ongetwijfeld ook allemaal dingen waar ik een Ongezouten Mening over zou moeten hebben (bbqr, kloutparty, miley cyrus en al), maar de meningen kunnen allemaal den boom in. 

Zo’n zuigding

woensdag 28 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

We komen denk ik ondertussen redelijk dicht bij het punt dat het écht moeilijk wordt om nog dingen te vinden die we zouden kunnen kopen voor in de keuken. 

Zo’n sous-videspel is op komst, en nu heb ik er alvast bij gekregen voor mijn verjaardag:

Jawel, zo’n zuigding. Ik had geen biefstuk of zo bij de hand, of iets anders dat dringend vacuüm verpakt moest worden, en dan maar een koppel tomaten gepakt. Ha!

Gelezen: The Fuller Memorandum

donderdag 29 augustus 2013 in Boeken. Permanente link | 2 reacties

Geen overduidelijke pastiche meer, zoals The Atrocity Archives en The Jennifer Morgue, maar gewoon een echt boek met echte personages die al eens geïntroduceerd werden. Op de wijze van een spionagethriller van Anthony Price.

Eens kijken hoe dat zit met de chronologie… yep, ‘t is wat ik dacht: er zitten een paar jaar voelbaar kwaliteitsverschil tussen dit en de voorganger.

Nog altijd geen grote literatuur, maar wel allemaal wat volwassener, had ik de indruk.

Bob Howard wordt op een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht gestuurd, er valt een onverwachte dode waardoor er een intern onderzoek tegen hem start, zijn vrouw komt wat getraumatiseerd terug uit Amsterdam, en zijn baas verdwijnt op mysterieuze wijze. En ‘t is allemaal in het kader van CASE NIGHTMARE GREEN, het einde van de wereld dat er zeker aan zit te komen maar ‘t is nog niet zeker wanneer maar ‘t is wél zeker dat het er echt aan komt.

Er is niet zo enorm veel te vertellen over het verhaal zonder het allemaal te spoilen, dus eum: wie het vorige goed vond, zal dit ook goed vinden.

En voor de zekerheid: niét te lezen zonder de eerste twee gelezen te hebben, ook, wegens dat het allemaal op elkaar volgt en in elkaar haakt.

[van op Boeggn]

Armed & dangerous

donderdag 29 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

In het kader van keuken en dingen, en ook wel van zaken die al twee maand geleden besteld waren en pas eergisteren op de post gedaan door de leverancier (zucht):

Mes!

Ah ha! Een mes! Nee, wat zeg ik? Twee messen:

Mes!

En met mijn naam erop, zelfs:

Mes!

(Er konden verdorie maar 15 karakters op.)

Awkward

donderdag 29 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Er zijn een paar vriendinnen van Zelie op logement. Ze zitten allemaal samen in het achterhuis. 

Conversatie:

Screen Shot 2013 08 29 at 21 46 52

Ahem ja. 

Dix ans de garantie sur CHAQUE cheveu implanté

vrijdag 30 augustus 2013 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik kreeg dit als voorfilmpje bij een ander filmpje op Youtube. Machtig!

Gelezen: The Last Firewall

zaterdag 31 augustus 2013 in Boeken. Permanente link | Eén reactie

Gedomme, dat ik dit eerst gelezen heb, en niet de voorgangers. Nu ben ik helemaal gespoilerd voor Avogadro Corp: The Singularity Is Closer Than It Appears en A.I. Apocalypse. Spijtig, want er gebeuren allemaal dingen in die ik graag had gelezen: een jaar zonder internet, het ontstaan van artificiële intelligentie (emergent, niet gecreëerd), en alles. Ah well. Ik heb ze toch maar gekocht en op de leeslijst gezet.

Ik moest bij The Last Firewall regelmatig denken aan The Turing Option: Harry Harrison en Marvin Minsky (dé! Marvin! Minsky!) die in 1993 een boek schreven over 2023, met artificiële intelligentie en een mens-machine-interface en alles. De ideeën waren dacht ik interessant, maar voor zover ik het mij herinner, trok The Turing Option zelfs in de jaren 1990 al op niet veel, en toen konden de technologievoorspellingen nog min of meer plausibel overkomen. Ik vermoed dat het nu totaal onleesbaar is geworden: de ideeën waren zo ongeveer het enige dat de moeite waard waren, want de personages en het verhaal waren al helemaal banaal.

In The Last Firewall komen dingen terug die elders ook al gezien zijn, natuurlijjk. In The Turing Option zat bijvoorbeeld ook iemand die alleen kan gered kon worden door deels machine te worden en een robot met een fractal architectuur. Hier en daar zag ik gelijk verwijzingen naar Battlestar Galactica. En ik herkende veel William Gibson, of toch William Gibson zoals ik mij hem herinner van toen ik hem bijna dertig jaar geleden las.

In het kort: we zijn ergens tussen nu en The Caves of Steel. Er zijn AI’s, die bewustzijn en persoonlijkheid hebben, maar die geen volwaardige burgers zijn. Ze krijgen een klasse naargelang hun “rekencapaciteit” (I-II-III-IV-…), en mogen pas een klasse hoger gaan als hun “reputatie” goed genoeg is. Asimov’s wetten bleken onhaalbaar onpraktisch, en dus werken ze met sociale controle en reputatiepunten, die te verdienen zijn door goede werken te doen en in het algemeen een constructief lid van de maatschappij te zijn. Aan de mensen-kant: althans in de Verenigde Staten moeten mensen niet meer werken. AI’s en robots doen al het werk, en mensen kunnen, als ze dat willen, gewoon geld van de staat krijgen en in hun vrije tijd om het even wat doen.

Dat zo’n situatie rijp is voor mogelijke conflicten: nogal duidelijk.

De meerderheid van de mensen hebben neurale implants waarmee ze op het net gaan en met elkaar communiceren en alles. Het hoofdpersonage, Catherine Matthews, is voor zover we weten uniek: zij kreeg als baby zo’n implant, en kan er dingen mee doen die andere mensen niet kunnen. Voeg daaraan toe dat ze heel haar leven allerlei Oosterse gevechtssporten en meditatie en zo doet: ‘t is plots Neo meets Lisbeth Salander. Die op een avond een robot die aangevallen werd, redt, maar daarbij twee mensen dood doet en op de vlucht slaat.

En oh ja, ondertussen waren er honderden ogenschijnlijk random gekozen doden in de hele VS. En is er een anti-AI-partij die gevaarlijk wordt.

Nee, behalve degelijke korte-termijn-science fiction is het gewoon ook een aangenaam boek om te lezen: fijne personages, een spannend verhaal, actie, en alles. En voor géén geld: kopen, dus.

[van op Boeggn]

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338