Ik ben een fan van aspic en ook van vincentsaus

Vanavond eenvoudig maar lekker eten klaargemaakt. Voorgerecht: een oester natuur met wat superfijn gesneden sjalot in frambozenazijn, een oester met een gelei van visbouillon en fijne brunoise, en een gegrilde oester met hoegardensabayon.

3x oester

Voorgerecht 2: een aspic met gerookte kip, en een vincentsaus. Aspic: veel werk, maar niet echt moeilijk — laagje ingrediënt, beetje consommé met gelatine, koelen en opstijven, nog beetje consommé met gelatine, afkoelen en opstijven, nog een ingrediënt, beetje consommé met gelatine, koelen en opstijven, nog beetje consommé met gelatine, afkoelen en opstijven, nog een ingrediënt, beetje consommé met gelatine, koelen en opstijven, nog beetje consommé met gelatine, afkoelen en opstijven, nog een ingrediënt, beetje consommé met gelatine, koelen en opstijven, nog beetje consommé met gelatine, afkoelen en opstijven, nog een ingrediënt, enzoverder.

Er zat in volgorde in: bladpeterselie, kerstomaten, gerookte kip, paprika, gehakt eiwit en eigeel, en geblancheerde keniaboontjes.

Aspic!

En dat is allemaal gelukt, en dat was bijzonder lekker.

Maar! De saus! Een revelatie! Ook weer zo simpel als iets: een dikke mayonaise maken van drie eierdooiers, twee potjes yoghurt bijkletsen, fijngeblenderde peterselie, kervel, dragon en bieslook (aangelengd met spinazie voor het volume) erbij, bijkruiden met peper en zout en citroen.

Mach-tig goed, al zeg ik het zelf. En ideaal bij die aspic.

Aspic met Vincentsaus

En dan als hoofdgerecht, ook weer eenvoudig: grietbotfilet gepocheerd in visfumet, petit-lait, peper, zout, tijm en laurier.

Met aardappelen in boter en peterselie, met een heerlijke dijonaise (sabayon, geklaarde boter, mosterd) en met krokante geconfijte courgettes.

Grietbot met dijonaise en geconfijte courgettes

Duimen, vingers: afgelikt.

4 Comments

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.