Telenet bait & switch

Ik kreeg een tijd geleden een telefoon van iemand van Telenet: dat ze voor mij, als trouwe klant, graag een geste doen. 

En of ik Rex en Rio kende? Ja, zei ik, niet dat ik het verschil tussen de twee weet. Waarop de dame me uitlegde wat Rex en Rio is, in het lang en in het breed. Niet het verschil tussen de twee, maar heel de tijd “Rex en Rio”. 

Het leek nog een eeuw te duren voor de mevrouw to the point kwam, maar uiteindelijk was het dit: ik kreeg Rex en Rio gratis. Ja, dat had ik goed gehoord, Rex en Rio helemaal gratis. Rex en Rio, die normaal gezien veel geld kosten, zou ik, als trouwe klant, helemaal gratis krijgen in de plaats van wat ik nu had. Enfin ’t is te zeggen, voor minder dan een euro verschil met wat ik op dat ogenblik had — een soort plus pack waar ik de naam al van vergeten ben. 

Alle zenders die ik vroeger had, en alle series van HBO en allemaal recente blockbusters en alles, Rex en Rio gratis of bijna gratis, en of ik dat een goed idee vond, vroeg de dame. “Euh ja zeker?” was mijn reactie. En ook wel: “kan u dat allemaal nog eens per mail bevestigen?”

Ik heb geen mail zien passeren, maar kijk: later die dag stond er inderdaad Rex en Rio op mijn Telenetdoos, en was het inderdaad zo dat ik daar dingen gratis op kon bekijken. 

Allez goed, dus. Ik content. Leve Telenet, en alles. 

Tot gisteren, dat Sandra besloot om eens te snuisteren in het aanbod. Rundskop, dat had ze nog niet gezien, maar toen ze wou kijken, bleek dat er moest betaald worden: vier euro voor de HD versie — de vhs-kwaliteit-versie was wel gratis. (Iemand van Telenet op Twitter zei “Rundskop is enkel beschikbaar via Film à la carte. Deze is niet beschikbaar via Rex of Rio. ^CH” — uh huh.) 

En dan begint Sandra rond te kijken, en blijkt dat eigenlijk alles van Rio betalend is. Rex (een veel kleinere selectie van films en zo), dat werkte wel. Ik naar mijn.telenet.be, en inderdaad: enkel Rex. Ik op zoek naar een mail van Telenet, en kijk nu, inderdaad, in de voor Gmail onbelangrijke mail geklasseerd: 

Beste klant,

Op 07-11-2013 koos u voor: 

Rex voor€ 14,95 incl. btw per maand 

Nog veel Telenet-plezier! 

Ugh. Ik heb er nu dus geen flauw idee van wat er met mijn factuur zal gebeuren. Ga ik in plaats van een nuloperatie voor dingen die mij wel interesseren (die HBO-series bijvoorbeeld) nu bijna 15 euro extra betalen per maand voor een reeks dingen die mijn niét interesseren? Ik weet het niet.

Wat ik wél 100% zeker weet, is dat er mij aan de telefoon beloofd was, keer op keer opnieuw, dat ik Rex én Rio zou krijgen voor minder dan een euro meer dan ik betaalde, en dat ik nu alleen maar Rex heb. 

En wat ik wél zeker weet, ik dat ik mij helemaal bekocht voel, zelfs al zou ik die Rex “gratis” gekregen hebben.

Kaksituatie, want door de band ben ik meer dan content van Telenet. En hadden ze gebeld met de boodschap “sorry, uw huidig pakket bestaat niet meer, we gaan het moeten omzetten naar Rex en ge gaat een paar zenders verliezen maar er komt een reeks films bij”, dan zou ik gezegd hebben “ah ok, takkoord, niets aan te doen”. Maar neen: “Rex én Rio meneer, én Rio meneer”.

Ze hebben een boekhoudkundige operatie vermomd als een beloning — zelfs met expliciete verwijzing naar die Facebookgroep van mensen die zich bekocht voelden — om me twee kanalen af te troggelen en dingen door de neus te splitsen die me niet interesseren, dat is het gevoel dat achterblijft. En ze hebben me voorgelogen dat ik Rio ging krijgen.

Doe mee met de conversatie

12 reacties

  1. Dat heeft geen zin.

   De kinderen kijken naar Disney XD en zo, ik zette soms wel eens Discovery, History, Syfy en TCM op.

   Dat heb ik dus ook gezegd aan de telefoon, toen de dame me vroeg welke zenders ik echt bekeek, van mijn extra pack waarvan ik de naam vergeten ben.

   Met die Rex heb ik toegang tot een reeks films en Vlaamse series die mij niet interesseren, en kunnen we kijken naar Discovery en Disney en History.

   Om TCM en Syfy te zien, zouden we die Rio moeten nemen, en da’s 25 euro per maand.

   Het probleem is dat het oude ding dat ik had, niet meer bestaat. Dus als ik die Rex opzeg, is er geen History Channel en geen Disney meer en geen Discovery.

   En om Syfy en TCM te hebben, moet ik Rio hebben.

   Dus eigenlijk: wat ik nu heb, is een euro meer betalen per maand om zenders minder te hebben en een reeks films en Vlaamse series die mij nul interesseren te mogen bekijken.

   1. Ik betaal momenteel zes euro en een klets extra per maand voor het Entertainment-pakket, met daarin o.a. BBC Three, BBC Four, 13th Street en MGM Movie Channel (en ook Syfy, maar dat zendt al jaren niets meer van waarde uit). Over enkele maanden verdwijnt dat pakket, en als ik 13th Street en MGM Movie Channel wil blijven bekijken, mag ik €25 per maand ophoesten.

    Excuseer? DRIE KEER MEER?

    Nog beter: blijkbaar zijn er weer troubles met de BBC, en dus zijn BBC Three en Four nergens te bekennen in Rex of Rio. En ja, ik kijk wel degelijk regelmatig naar die zenders, dus ik zou die erg missen. (Overigens komen er binnenkort HD-versies van die kanalen, maar gezien de komedie met BBC HD en BBC Two HD en BBC One HD bij Telenet hoop ik daar al helemaal niet meer op.)

    Ik wil geen Prime. Ik wil geen duizend “gratis” films of series op aanvraag. Ik wil geen honderd kanalen die ik vanzeleven niet zou bekijken. Maar blijkbaar zal dat niet mogelijk zijn. Soit, fine by me, dan zal Telenet binnenkort €6/maand minder verdienen aan mij. Dan zijn we maar beide ongelukkig.

    En dan maar hopen dat de kabel snel opengebroken wordt en dat er een concurrent komt die mij wél BBC Three en Four kan leveren tegen een schappelijke prijs. Helaas zijn al die goede docu’s etc. van die BBC-kanalen niet online te vinden. En blijkbaar zijn Vlaamse zenders niet geïnteresseerd om ze aan te kopen.

    1. Ja, dat van BBC3 en BBC4 wisten ze me ook al te zeggen aan de telefoon. Vervelend, Bij Belgacom zitten ze (voorlopig?) ook in het aanbod, maar dan in twee verschillende extra te betalen groepen. Ook niet echt een optie dus. En op TV Vlaanderen vind ik de BBC zelfs gewoon helemaal niet terug, maar misschien kijk ik erover?

 1. Ik vermoed dat je Telenetgewijs een aanrekening zult krijgen met daarop eerst € 14,95 voor Rex en Rio, en enkele regels daaronder dan een vaag beschreven korting ten bedrage van € 14,95. Als je echt geluk hebt, wordt het nog eens uitgesplitst in Rex en Rio afzonderlijk, wegens te makkelijk.

 2. Peisde dat ’t bij Belgacom beter is? Ik heb hier ook al ’t een en ’t ander meegemaakt anders zulle! gangsters zijn het. Leve de vrije markt, alleen weet niemand wanneer! 🙁

 3. Ik heb sinds maart vorig jaar enkel nog internet van Telenet. De reden dat ik de ‘Digitale TV’ heb opgezegd had 2 redenen: het zonder voorafgaande verwittiging schrappen van WDR (de SD versie) en de aanschaf van een Flatscreen TV. Mijn oude beeldbuis TV had de geest gegeven.

  Ik kijk héél graag naar Duitse en Engelse zenders. Heb mij een schotel aangeschaft met een satellietontvanger. Alle Duitse openbare zenders (en dat zijn er héél wat) zenden uit in HD. De 4 BBC’s zenden uit in HD. Al deze zenders met nog een massa andere Duitse, Franse en Engelse zenders zijn zonder enige vorm van abonnement te ontvangen in perfekte beeldkwaliteit. Er is één Nederlandstalige zender (BVN) welke de belangrijkste programma’s van de VRT en NOS geeft. Met een klein binnenhuisantenne krijg ik via de ether (DVB-T) de 3 Vlaamse omroepen en nog enkele Waalse zenders.

  De VRT boeit me niet. Ook kan ik met mijn ontvanger alles opnemen en gewoon ook bewaren/bewerken op mijn PC. Telenet vraagt veel geld en daar komt bij dat zij dan ook nog beslissen welke hardware de klant MOET gebruiken, betalen voor deze hardware, kabelabonnement, rechten enz…

  Na de definitieve opzeg ben ik “per ongeluk” nog eens 2 keer afgesloten geweest van het internet. Volgens Telenet was dit een vergissing. Ik ben er gelukkig vanaf van hun brol. De keuze EN de kwaliteit is doodgewoon niet te vergelijken met het triestige aanbod van Telenet. Totale kosten heb ik nog geen 200 Euro betaald en alles werkt perfekt zonder storingen of blokken op stekkers uit trekken. Ik kijk wat ik wil en wanneer ik wil en kan mijn opnames bewaren.

  Beste groeten en iedereen veel succes.
  Rudy.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.