Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Moeilijk

Vreemd: als ik naar sommige vakken van de kinderen kijk, dan weet ik dat het in mijn tijd veel minder eenvoudig was (Frans, Engels, Nederlands) – maar als ik naar andere vakken kijk, dan heb ik de indruk dat het een eind moeilijker is.

En soms is het heel vreemd: geschiedenis in het derde jaar humaniora is echt wel interessanter dan ik het mij herinner. Zelie heeft morgen een ondervraging over de Islam, van Mohammed over de eerste kaliefen en de dynastieën van Damascus en Bagdad, Constantinopel in 718 en Poitier in 732 en Talas in 751, de kalifaten van Córdoba en Bagdad en alles en alles tot aan de reconquista.

Vogelvlucht, jazeker, maar toch meer dan ik mij kan herinneren daar op school over gezien te hebben.

Ik weet eigenlijk helemaal niet meer waar het in de geschiedenisles in het derde jaar over ging. Het tweede was de Romeinen, met de cursus honorum en alles, maar daarna? Ik dénk dat we in het zesde jaar begonnen zijn bij het Verdrag van Versailles, denk ik, en geëindigd bij de Koude Oorlog. En dan moet het vijfde jaar Franse Revolutie, Napoleon en Congres van Wenen geweest zijn.

Derde en vierde? Het interesseerde mij enorm, maar sla mij dood, ik weet het niet meer.

6 reacties

  1. Bij ons was het in het middelbaar in het 1ste jaar Oudste culturen (zoals Mesopotamië en Egypte) en Griekenland; in het 2de Rome; in het 3de de middeleeuwen (met daarin dan wel ook aandacht voor de islam, maar wat precies, daarvoor zou ik het handboek eens moeten bekijken); in het 4de de nieuwe tijden; in het 5de de 19de eeuw, beginnend met de Franse Revolutie; en in het 6de de 20ste eeuw, maar niet veel verder geraakt dan de Tweede Wereldoorlog.

  2. Derde jaar: de horigheid en het drieslagstelsel!

  3. MIddeleeuwen, inderdaad. Het komt gewoon in chronologische volgorde aan bod.

Zeg uw gedacht

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑