Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Kak-Chrome

Lang, lang geleden was er een elegante en snelle browser: Google Chrome. Geen toeters of bellen, geen gedoe, gewoon een degelijk ding dat deed wat het moest doen.

Dat is écht al heel lang geleden: Chrome nu is log, zwaar, traag. Het vreet geheugen en processor, en zelfs als dat allemaal vergeven kan worden of verdoezeld met alsmaar snellere computers die alsmaar meer geheugen hebben: wat niet kan weggestoken worden, is dat Chrome lelijk is.

Al jaren en jaren aan een stuk, op Windows, en ik ben het bij deze officieel beu. De enige redden dat ik Chrome bleef gebruiken, was dat Reddit Enhancement Suite niet bestond voor Internet Explorer. Want inderdaad: de cirkel is weer eens rond.

Net zoals Internet Explorer 5 in 1999 ronduit veel beter was dan Netscape, en net zoals Firefox in pakweg 2006 ronduit veel beter was dan Internet Explorer, en net zoals Chrome ronduit veel beter was dan Firefox in pakweg 2010, is Internet Explorer weer ronduit veel beter dan Chrome.

Licht, elegant, snel, en wat mij betreft vooral: geoptimaliseerd voor touch, en veel beter van typografie. Ik bedoel, serieus, vergelijk Chrome:

chrome-font-1

…met Internet Explorer:

ie-font-1

En neen, het ligt niet aan de font (Times New Roman). Als ik andere fonts neem, is het even slecht:

chrome-font-2

Terwijl Internet Explorer het wel proper doet:

ie-font-2

Dus kijk, afgestapt van Chrome voor het moment. Alles ziet er veel beter uit nu, en het gaat veel sneller.

7 reacties

  1. Nope, zie geen enkel verschil dat de moeite waard is om iets van te zeggen.

    • Maar allez. Kijk eens naar die eerste screenshot: de J van “mosselsoepje” plakt in de P, op de laatste regel staat er praktisch “p ep er” in plaats van “peper”… kijk daar een paar uur op en ge wordt zot.

  2. Dat komt doordat Chrome standaard geen DirectWrite ondersteunt. Je kunt het activeren met een vlagje, met allerlei miserie erbij. Firefox heeft het trouwens wel al jaren.

  3. Comodo Browser. Nuff said.

  4. Maar werkt dat wel met plug-ins als Pocket, en RES, en Mendeley? En synchroniseert dat wel zo gemakkelijk tussen *al* mijn devices?

    Wat traag en memory hog betreft: check.

  5. Michel wordt een Microserf?

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑