Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Neeee!!!! Een nieuwe auto!!!

Onze auto, ik ben daar zo content van. Een Fiat Multipla, oud model, oranje, met gemak de lelijkste auto in elke parking.

2002-Fiat-Multipla

Maar ook een perfecte auto voor ons: drie zetels vooraan, drie zetels achteraan, en een koffer. Zo kort als een normale auto, en dus uitstekend te partkeren in de stad. Gemakkelijk om in te zitten, en alles.

Het ding is ondertussen denk ik dertien jaar oud, en het is al een tijdje op zijn laatste wielen — en gisteren was het finale verdict van de garage dat het niet meer de moeite zou zijn: olielekken overal en ikweetnietwatvoor andere mankementen, minstens 2500 euro kosten.

Dus moeten we een andere auto hebben. Niet dat we enorm véél met de auto rijden, maar toch regelmatig eens: boodschappen voor zes man, voetbal, van die dingen. Een auto waar zes man in kan en waar nog kofferruimte over is, dat hebben we nodig. Een onvoorzien gat in het budget, verdju.

En wat moet het worden? Ik heb daar geen flauw idee van. De standaardaanbevelingen zijn dingen zoals een Opel Zafira of een Dacia Logan. Zeven zitplaatsen! roepen ze dan, maar bekijk de foto’s en bekijk die dingen in het echt, en het is direct duidelijk:

’t Is kiezen tussen vijf stoelen en een koffer, of vijf stoelen, twee klapzeteltjes en géén koffer. Vergeet het dus om daar ooit mee op vakantie te gaan. Idem voor Volkswagen Touran, Ford Transit, Ford S-Max, Fiat Doblo, Toyota Picnic en heel die zooi verwante zevenzitters.

En dus is er geen alternief buiten bijvoorbeeld iets Fiat Scudo-achtig:

…of iets Ford Transit-achtig:

Maar dat zijn zo’n bakbeesten van camions! En dat kost allemaal ongetwijfeld een arm een een been!

Aaargh!

Update: of een Ssangyong Rodius, met 11 plaatsen, en dan rondrijden in een landwalvis. 🙂

Ssangyong-Rodius-interior

25 reacties

 1. Zo een zevenzitter en dan een dakkoffer voor de vakanties?

 2. Als je een van de achterste stoelen neerklapt in zo’n zevenzitter, heb je meteen meer kofferruimte. En inderdaad, een dakkoffer.

 3. Honda had vroeger de FR-V, ook zes zitplaatsen zoals de Multipla. Maar die is al enkele jaren uit productie. Misschien tweedehands?

 4. Bram Vandenbussche

  dinsdag 15 april 2014 at 12:42

  Wij zaten met hetzelfde probleem en voor ons bracht de Volkswagen Caddy Maxi soelaas. 7 comfortabele plaatsen EN een ruime koffer voor een zeer aantrekkelijke prijs.

 5. Wij hebben een ford galaxy gekocht , die zitplaatsen op de 2de rij zijn heel ok als je er niemand groter zet dan een meter 80.

 6. mijn tante en nonkel, met ook vier kinderen, hebben jaren gereden met ford transit of volkswagen transporter, transporter had genoeg kofferruimte van zichzelf en de transit was een verlengd model, waar je dan plots ook een zee van kofferruimte hebt

 7. Tweedehands of nieuw?
  Tweedehands heb je de oude Peugeot 308SW, de Honda FRV (ook 3 zitplaatsen voor). Of een andere Multipla zoeken?
  Nieuw de opvolger van de Multipla, namelijk Fiat 500L Living, of de genoemde alternatieven.
  Helaas geen grote markt.

 8. wij deden met een citroen CX vroeger met 6 op reis plus bakken vol kleren en speelgoed (ok zelfs met een Golf I toen je nog 2 meter hoog op het dak mocht stapelen zonder boete te krijgen), later met een citroen evasion en bak op het dak en nog later wilden de oudsten al niet meer mee op reis en kon pa eindelijk zijn sportievere auto kopen :p

 9. Wij zijn heel content van onze Touran volkswagen. Standaard heeft die zeven zetels, en ge kunt die er allemaal apart uithalen en hopla: bagageruimte.

 10. Als de kinderen een beetje groter worden is een Touran nipt, en elke keer miserie wie er vanachter moet zitten. Galaxy was comfortabeler, Renault Espace was ook ok. Opel Zafira da’s hier knieën achter de oren, heel kleine binnenruimte.

 11. Al eens gegoogled op Nissan NV200 Evalia? Ruim vanbinnen, compact vanbuiten. En zuinig! Beetje herriemaker op de autosnelweg, maar een kniesoor die daar op let.
  Zelf rijd ik de bestelwagenversie ervan. Ik ben daar zeer over te spreken.

 12. Waarom koop je niet een “normalere” auto en huur je iets als een keer veel bagageruimte en alle plaatsen nodig hebt?

  Wij zijn ook met 4 kinderen thuis. Mijn ouders hebben de citroen evasion weggedaan toen we allemaal tussen 10-15 jaar waren, aangezien het heel erg weinig voorkwam dat we allemaal in dezelfde auto moesten zitten (1 keer per jaar ofzo).

 13. Wij hebben ook 4 kinderen, variërend in leeftijd van 5 tot 11 jaar, en wij hebben een Peugeot 807, met 1 stoel in de koffer. Daar past (mits enige oefening) voldoende bagage in om met 6 een week op reis te gaan, en boodschappen is ook geen probleem. Het voordeel van zo’n 807 is dat de stoel die je niet nodig hebt in de koffer er volledig uit kan, iets wat ook de Renault Espace heeft, en ook de vorige versies van Ford Galaxy, Seat Alhambra en VW Sharan. De huidige versie van die 3 laatsten hebben een systeem waarbij alle zetels altijd aanwezig zijn, en dus kofferruimte verminderen.
  Vrienden van ons met ook 4 kinderen zijn dan weer heel tevreden van hun VW Caddy Maxi, met 2 zitbanken achteraan én nog voldoende kofferruimte. OK, zij gebruiken wel een aanhangwagen om te gaan kamperen, maar ze sleuren dan ook werkelijk àlles mee: tent, tafel, stoelen, the works.
  Moest ik nu een nieuwe moeten kiezen (de 807 was een firmawagen en dus niet geheel mijn eerste keuze), dan zou ik toch voor een of ander kamionette-achtig ding gaan, stijl Ford Transit of VW Transporter ofzo, wegens alsdat er altijd voldoende plaats in is (fietsen passen er bvb ook vlotjes in), én je zit ook hoger dan de rest van het verkeer, wat altijd aangenaam is.

 14. Wij net hetzelfde deze week – ondertussen al heel wat auto’s gezien – wij gaan wellicht voor de Citroen Jympy of VW Caddyof VW Multivan.

 15. “Je zit hoger dan de rest van het verkeer, wat altijd aangenaam is” – behalve voor mensen in een ‘gewone’ auto die er achteraan rijden ja.

 16. Crowd-source een waardige opvolger voor de Fiat Multipla.

 17. wij (ook 4 kinderen) zijn zeer content van onze vw caddy maxi. 2 zitbanken voor 2 kinderen van achter, en eventueel een 7de plek voor een logeetje (zetel kan eruit). we zijn deze zomer gaan kamperen en álles kon erin of erop. verbruikt ook wel wat minder dan een transporter of andere busjes.

 18. Binnenkort hier ook vier kinderen! En dus wat wat aan het uitkijken naar een auto voor 6 + voldoende ruimte voor kinderwagen, bagage, e.d. …
  Wat is het bij jullie geworden?

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑