Telenet: als het goed is, mag het ook gezegd worden

De technicus van de onderaannemer van Telenet is vanmorgen langsgeweest voor ons netwerkprobleem.  Probleem: traag netwerk, valt regelmatig uit, slechte kwaliteit. Zowel draadloos als met draad (alhoewel we 99% van de tijd op draadloos zitten, dus zo enorm veel met draad is het niet getest).

Diagnose: er is wellicht ergens in de buurt een samenloop van omstandigheden waardoor het wifisignaal niet de paar meter van in het bureau op het gelijkvloers tot de living er nét boven slaagt te overbruggen. Een nauwe straat, enorm veel huizen in de buurt met allemaal draadloos netwerk, draadloze thermostaten, draadloze babymonitors, draadloze muzieknetwerken, draadloze parlo- en videofoons, draadloze lampen, draadloze vanalles — da’s een recept voor moeilijkheden, blijkbaar.

Vandaar dat het meestal slecht ging, maar soms helemaal de soep in draaide: het is soms voldoende dat er een paar toestellen en signalen bijkomend online geraken, om een cascade van moeilijkheden te veroorzaken.

Oplossing: old school, zoals het tot voor een paar maand was, een kabel van beneden naar boven, en boven een nieuw access point. Resultaat: alles in orde! Een veel meer dan degelijke snelheid op het draadloos netwerk:

speed

En geen kwaliteitsproblemen meer:

pingtest

Hoera! Leve Telenet! Leve de klantendienst van Telenet op Twitter! Leve de onderaannemer van Telenet en zijn sympathieke technicus!

7 reacties op “Telenet: als het goed is, mag het ook gezegd worden”

  1. “een nieuw access point” als in “in de plaats van het oude” of als in “een extra access point”
    Ik neem aan het 2e? En dan is dat gewoon een extra draadloze router die aan het netwerk gehangen wordt of zo’n signaalversterker?

  2. En nu hebben de buren dan weer meer problemen. Was een 5GHz access point geen betere oplossing ipv het 2.4GHz spectrum nog zwaarder te belasten?

    En je draadloos ding is inderdaad een access point, geen router.

Reacties zijn gesloten.