Archief voor juni 2014

 

Kieken

zondag 1 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De gemakkelijkste recepten zijn soms de beste. Zonder foto’s wegens geen foto’s genomen!

1) Neem een kieken of twee.
2) Pak een grote pot, doe er olijfolie en boter in.
3) Bak kieken aan alle kanten eens aan.
4) Doe kipkruiden op kieken.
5) Doe deksel op pot, zet vuur zacht.

Een uur later is het kieken klaar, anderhalf uur later is het smoutzacht. Hey presto, delicioso!

Links van 28 mei 2014 tot 2 juni 2014

maandag 2 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

Brainfuck beware: JavaScript is after you! | Patricio Palladino
tl;dr I just made a tool to transform any javascript code into an equivalent sequence of ()[]{}!+ characters.

Bayesian AB Testing | Technology on Heels with Lyst Engineering
Bayesian inference is robust and fun. You too should try it out.

Typography in 8 bits: System fonts » DamienG
My love of typography originated in the 80′s with the golden years of 8-bit home computing and their 8×8 pixel mono-spaced fonts on low-resolution displays. It’s quite easy to find bitmap copies of these fonts and also scalable traced TTF versions but there’s very little discussion about the fonts themselves. Let’s remedy that by firing up some emulators and investigating the glyphs.

Syfy’s About-Face: Nine Shows That Might Help The Network Redeem Itself | Giant Freakin Robot
Yay!

The Internet With A Human Face – Beyond Tellerrand 2014 Conference Talk
Marc [Thiele] emailed me a few weeks ago to ask if I thought my talk would be appropriate to close the conference. "Marc," I told him, "my talk is perfect for closing the conference! The first half is this incredibly dark rant about how the Internet is alienating and inhuman, how it's turning us all into lonely monsters.” “But in the second half, I'll turn it around and present my vision of an alternative future. I'll get the audience fired up like a proper American motivational speaker. After the big finish, we'll burst out of the conference hall into the streets of Düsseldorf, hoist the black flag, and change the world.” Marc said that sounded fine.

Live and learn

maandag 2 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zoon heeft een paar maand geleden met jaren opgespaard zakgeld, nieuwjaar, kerst, verjaardags- en ander geld een laptop gekocht.

Op computers die van mij zijn waar ze een account op hebben, zijn ze uiteraard geen administrator, de kinderen, maar op zijn eigen toestel dacht waarom ook niet, het zal eens een les zijn.

En jawel: er waren de laatste tijd soms eens klachten over traagheid en veel reclame. Ik voelde het al een beetje hangen, maar het was gisteren toch nog een onaangename verrassing: heel-die-computer-vol-vuiligheid.

De ene “Registry cleaner” naast de andere “Free Backup” en “Computer optimizer”, zo ongeveer  een kwart van alle woorden op een gemiddelde pagina dubbel onderlijnd en een link naar nog meer vuiligheid, elke link gererouted via een proxy server op 127.0.0.1, en om de vijftien seconden was er wel érgens een popup met reclame.

Ahem ja. Dus maar een nieuwe account aangemaakt, dié adminrechten gegeven, en de andere account geen adminrechten meer.

’t Zal hem leren, zomaar op dingen klikken en OK duwen.

Her

dinsdag 3 juni 2014 in Film. Permanente link | 2 reacties

her-movie-posterjpg-884a11Her, van Spike Jonze. Ik wist er twee dingen over: het speelt zich af in de niet-zo-verre toekomst, en gaat over iemand die verliefd wordt op de persoonlijke assistent in zijn computer.

Of nee: drie dingen. Ik wist ook dat de film een schabouwelijk hoge score had op allerlei reviewsites. Voor de rest ben ik erin geslaagd om geen enkele review te lezen, geen enkele trailer te zien, en niemand te spreken die hem gezien heeft.

Vanavond samen met een dood- en doodzieke Zelie gekeken, en jazeker: Her komt helemaal bovenaan in mijn lijst van allerbeste films ooit. In het aangename gezelschap van Blade Runner en Gattaca en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Mooi, ontroerend, machtig geacteerd (Joaquin Phoenix, alles is vergeven! en Scarlett Johansson’s stem, geef die een acteerprijs), prachtige cinematografie, en vooral: het perfecte einde. Intelligent, bitterzoet en hartverwarmend tegelijkertijd. Het maakt niet uit dat ik het einde al helemaal in detail kon voorspellen na een kwartier film — integendeel zelfs, het maakt het alleen maar een betere film.

Re-runland

woensdag 4 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik las daarjuist op TheFacebook dat ze op BRT 1 nog maar eens FC De Kampioenen uitzenden.

We komen langzamerhand in Dinner for One-territorium, vrees ik. Maar ook: we komen absoluut niet zo langzamerhand in een situatie waar dat niemand echt kan schelen. Waar kijkcijfers totaal irrelevant worden, met al die andere schermen en dat uitgesteld en selectief kijken.

Dat die Netflix er maar rap komt. (En dat alles er maar op staat, want anders kijken we toch op de Verkeerde Websites op het internet.)

Hersedoense

donderdag 5 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Zelie had haar spaakbeen en haar ellepijp gebroken op een springkasteel in Erpe-Mere. De aanwezige familie en vrienden raadden Aalst aan, qua hospitaal.

Een autorit die wel een halve dag leek te duren later stonden we op de spoedafdeling: een spookstad, bijna, zo weinig volk dat er was. De verpleegster van dienst geloofde me niet toen ik zei dat de twee beenderen van haar onderarm gebroken waren — ’t zal wel iets aan de kop zijn, juist onder de pols, schatte ze in.

Even later, de dokter: een mens uit Zwart Afrika die bijna letterlijk een houding van Niet Bang Van Zwarte Man had. Hij deed er nog een schep bovenop: dat ze zoiets in Kongo gewoon zó zouden rechttrekken, maar dat er hier verdoving voor gegeven werd, en dat we ons geen zorgen moesten maken.

Het was kantjeboordje, dat wisten we vorige week ook wel: bij kinderen is zo’n breuk geen enkel probleem, schijnt het, maar bij volwassenen is het linea recta operatie en ijzerwerk inplanten. Zelie wordt binnen een paar dagen vijftien, dus da’s net tussen het ene en het andere: ze moeten besloten hebben het erop te wagen. Op denk ik een half uur tijd was het gepiept: algemene verdoving, snok trek arm rechtgetrokken, in plaaster, uit algemene verdoving, hopla.

Een nacht in Aalst doorgebracht en dan naar huis, hoera, alles in orde. Voor de zekerheid nog eens een controleröntgenfoto woensdag en een consult donderdag, en dan zien we wel verder, alles komt in orde.

Behalve dat, neen dus. Om te beginnen was die plaaster blijkbaar te klein waardoor haar arm helemaal gekneld raakte, en er een nieuwe plaatsen moest gezet worden. En gisteren foto, no problemo, maar vandaag bij nazicht: wél problemo.

Als de plaatser vandaag losgeknipt werd, bleek dat haar voorarm in een vreemde hoek stond. En op de foto was te zien waarom: bij haar ene voorarmbeen maakten de twee stukken een soort uitgerokken V, en bij het andere been lagen de twee stukken over elkaar. Niet zo goed, met andere woorden.

Vanavond spoedoperatie: twee spillen, eentje van aan de pols naar boven en eentje van aan de elleboog naar beneden, met stukken die door het vel naar buiten steken. Een week voorlopige plaaster, dan controle en een definitieve plaaster die een maand (of was dat zes weken?) aan blijft, dan knippen de ze uitstekende stukken metaal af, dan komt er een nieuwe volledige plaaster, en dan nog een tijd een voorarmplaaster. Het kan zijn dat ik het verkeerd gehoord heb, maar ik dacht dat de dokter zes maand zei.

Ho boy.

En de examens beginnen ook, eigenlijk, gelijk, nu.

Urgh.

Voilà, opgelost!

vrijdag 6 juni 2014 in Politiek. Permanente link | 3 reacties

De Walemannen hebben achterbaks en slinks gisteren een resem regeringen gevormd, met sossen en tsjeven. Verliezers en losers onder mekaar, zeg maar.

Vandaag heeft Vlaanderen een logische coalitie samengesteld, die met respect voor het signaal van de kiezer de geest van Vlaanderen kan veruitwendigen, en ruimte zal creëeren voor zowel verandering, vooruitgang als ervaringen rustige standvastigheid.

Eén plus één is twee, zo simpel kan politiek soms zijn: N-VA en CD&V hebben een meerderheid, zowel in het Vlaams Parlement als Federaal, en de –zelfs zwaar verliezende– PS van Di Rupo heeft met de dwergen van Madame Non een meerderheid zowel in hun lokale vergaderinkjes als Federaal.

Het is dan maar meer dan logisch dat de Federale regering als volgt samengesteld wordt:

federaal

N-VA / CD&V / CDH / PS. Een coalition of the reluctant, als het ware, maar wel helemaal in de geest van België.

De rest is al even logische geschiedenis: Open VLD en MR likken hun wonden in de oppositie. MR schiet vanuit de oppositie alles af wat PS en CDH doen onder het mom van “landsverraders en meeheulers met de (we mogen het niet zeggen maar we denken het toch) fascisten van De Wever”. Open VLD probeert vliegen te vangen op rechts met élk onvermijdelijk compromis dat N-VA zal moeten maken.

En Groen en sp.a voeren allebei op alle niveaus meer dan stevige oppositie, evalueren na een paar jaar of ze alleen sterk genoeg staan dan wel of ze hun krachten niet beter zouden bundelen, en trekken de volgende keer als kartel naar de urnen.

Allez ju, dat het wat vooruit gaat.

Links van 3 juni 2014 tot 6 juni 2014

vrijdag 6 juni 2014 in Links. Permanente link | Eén reactie

Adactio: Journal—Notes from a small website
Postel's Law is alive and well in 2014: afstappen van Twitter en toch niet en toch wel. En zelf controleren wat en hoe.

Steve Wozniak – Founders at Work
I built this whole Basic up and it worked, and that was the hardest project I did. Normally you type a computer program into a computer; that's the only way it's done. You type it into a computer or you feed it in on cards. What I did was I handwrote it on the left side of the pages in my program, in what's called machine language. That's as close as you can get to the ones and zeros. And then I looked at a little card and I translated my program into ones and zeros on the other side. If it said, "Jump ahead," I'd have to count—if it's jumping ahead 19 bytes, I'd have to write 19 in zeros and ones. I would write the zeros and ones myself because I couldn't afford a computer program that did this assembly job. I went down to the absolute lowest level jobs you could do. For the computer itself, I not only designed it on paper (I was the draftsperson, I would draft it on my drafting board), I would hook up all the parts and figure out where to plug them into some boards, and I would solder wires between each one.

24, the Monster, and quantum gravity Think of a prime number other than 2 or…
Think of a prime number other than 2 or 3. Multiply the number by itself and then subtract 1. The result is a multiple of 24. This observation might appear to be a curiosity, but it turns out to be the tip of an iceberg, with far-reaching connections to other areas of mathematics and physics.

N-VA moet in de Federale Regering!
Bart, laat u niet rollen, eis dat premierschap toch gewoon op! 1,4 MILJOEN VLAMINGEN STAAN ACHTER U! Vergeet dat niet, vergeet dat niet…

» Grootste partij uitsluiten is ook democratie
Stel je eens voor dat de regel wél bestond vóór de verkiezingen: “de grootste partij moet in de regering”. Dat zou uiteraard het gedrag van de partijen sterk beïnvloed hebben. Groen zou quasi zeker een kartel vormen met sp.a. CD&V en N-VA zouden ook een kartel vormen; Open VLD zou zich daar willen tussen wringen. Of het zou helemaal anders kunnen uitdraaien. Maar in ieder geval zou er heel wat kartelvorming zijn, en uiteindelijk zouden we wellicht naar een tweepartijen-systeem overgaan.

Rebecca

zaterdag 7 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik lees Eric Meyer al zo lang, denk ik, als hij op het internet zit — en dat is ongeveer even lang als ik, dat wil dus wat zeggen. Lang geleden, toen bijna iedereen op het internet nog bijna iedereen kende, heb ik er wel eens mee gesproken. Nu volg ik hem enkel nog uit de verte. Zijn blog is op en af gegaan, maar nu al een tijd weer op. Ik heb de indruk dat ik hem een beetje ken.

En mijn hart breekt al een tijd, stukje bij beetje: zijn dochter Rebecca sterft.

De verschrikkelijke finaliteit dat er niets meer aan te doen is, het moeten zeggen, ik probeer er niet aan te denken, maar het lukt niet.

Wie het bij dit bericht droog houdt, is geen mens.

Fucking kanker.

Links van 6 juni 2014 tot 7 juni 2014

zondag 8 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

Contrabass Trombone: Saint-Saens – YouTube
The rare contrabass trombone is a very loud and powerful instrument. I'm convinced it can also be an instrument of warmth and beauty. In the few days I had access to one I wasn't able to fully achieve that beauty. Nonetheless, I think this video has a few glimpses of the richness possible from this unwieldy beast.

Nothing To Do With Arbroath: Pig the unusual dog lives on despite the odds
Pig the unusual, oddly shaped dog was born in the woods northeast of Atlanta last autumn to a feral mother. Pig's profound birth defects make her survival and attitude remarkable.

Islands of Sanity | Wikipediocracy
anyone reading this post, and then trying to correct the mistakes identified, will be forbidden to do so

Twitter’s in Trouble. Here’s How It Can Avoid Becoming the Next AOL | Business | WIRED
Twitter has already lost more than half its market value, a staggering $18 billion, since late December. Users are abandoning the service, growth has been stagnant and social media pundits wonder if Twitter is heading toward irrelevance.

Don’t tell me what to read. | Stupid Evil Bastard
"As The Fault in Our Stars barrels into theaters this weekend virtually guaranteed to become a blockbuster, it can be hard to remember that once upon a time, an adult might have felt embarrassed to be caught reading the novel that inspired it. Not because it is bad—it isn’t—but because it was written for teenagers." — I have two words for Ms. Graham: Fuck you.

Industrial design | The Brothers Brick | LEGO Blog
Microscale building is most commonly associated with the giant collaborative ‘Micropolis’ city displays at events like Brickworld, where the focus is on gleaming modern architecture. So it’s refreshing to see Flickr member HOEFOL going seriously old school with microscale models of structures from the industrial revolution.

Links van 8 juni 2014 tot 9 juni 2014

maandag 9 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

2001: A Space Odyssey | Typeset In The Future
2001: A Space Odyssey – Stanley Kubrick's 1968 sci-fi masterpiece – seems an appropriate place to start a blog about typography in sci-fi. Amongst other delights, it offers a zero-gravity toilet, emergency resuscitations, exploding bolts, and product placement aplenty. It's also the Ur Example of Eurostile Bold Extended's regular appearance in spacecraft user interfaces.

The Kanye West Self-Confidence Generator
WHEN I THINK OF COMPETITION IT'S LIKE I TRY TO CREATE AGAINST THE PAST. I THINK ABOUT MICHELANGELO AND PICASSO. YOU KNOW, THE PYRAMIDS.

Das Referenz: Wikipedia Redesigned for iPad — Medium
Wikipedia is ripe for a thorough redesign because it’s not 2004 anymore. We designed and built Das Referenz: an iPad app that changes Wikipedia according to our taste in typography, visual style, and interaction design.

Netanyahu ‘loathes’ Obama, Israel’s opposition leader charges | The Times of Israel
PM’s hostility to president is ‘endangering Israel’s security,’ claims Labor’s Isaac Herzog, in rare confirmation of long-rumored strained ties between ‘Bibi’ and ‘Barack’

As forests are cleared and species vanish, there’s one other loss: a world of languages | Environment | The Observer
A new report shows a direct link between disappearing habitats and the loss of languages. One in four of the world's 7,000 spoken tongues is now at risk of falling silent for ever as the threat to cultural biodiversity grows

Van kookboeksken

dinsdag 10 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Een jaar koken, een jaar foto’s: ik dacht, ik steek dat eens in een boek om aan de leraar cadeau te doen. Want boekjes maken is altijd leutig.

Recepten overgetypt en hier en daar aangepast (eenheden wat consistenter gemaakt, hier en daar wat spellingsfouten verbeterd, notities van tijdens de les erbij gestoken, alternatieve ingrediënten vermeld, dat soort zaken), layout gemaakt. Niets fancy, gewoon de beeldjes links op de pagina en de recepten rechts. Een boekje maken was het eenvoudigst bij Blurb (dat het mogelijk maakt om een PDF te uploaden, en dat tekst ook als tekst afdrukt en niet als beeld zoals veel fotoboekdrukkers):

Goedkoop is het natuurlijk niet, zo’n minuscule-oplage-boek, vandaar dat ik er maar één heb laten maken. En dat ik, kwestie van souvenir voor de collega-leerlingen, een tweede versie heb gemaakt in fiches: foto’s aan de voorkant, recepten aan de achterkant, gewoon A4 met standaard perforatie, klaar om in een normale map te steken:

Screenshot (45)

Dat drukken viel helemaal mee van prijs — ergens rond de 25 euro voor een boekje van om en bij de 100 fiches op zwaar papier, proper ingepakt en geperforeerd.

Spijtig dat ik in het hospitaal zat bij Zelie en dat ik het dus niet heb kunnen zelf afgeven, maar hey, volgend jaar beter.

En dan ga ik ook eens vanaf het begin van het jaar foto’s beginnen nemen specifiek voor een boek en fiches op het einde van het jaar. Of misschien een website, met de stappen er telkens bij of zo.

Gelezen: Maelstrom

woensdag 11 juni 2014 in Boeken. Permanente link | 2 reacties

MaelstromOkay, first things first. Akkoord dat het een leutigheidje is om de MacGuffin van dienst, een soort organisme / virus / gedoe dat in competitie komt met alle andere leven op aarde, een fancy naam te geven als βehemoth, niet met een b maar met een griekse beta, zoals in beta-versie en zo.

Akkoord. Maar twee dingen:

  1. Een hoofdletter β is gewoon B, dus minstens in het begin van een zin zou er moeten Behemoth staan en niet βehemoth.
  2. Een β is geen ß, nondedju. In dit boek was elke vermelding van het ding niet ‘βehemoth’ maar wel ‘ßehemoth’. Dat ik dan steevast Eszett-emoth las. Slordig.

Grmpf. Enfin, bon, behalve dat… Vijf jaar na Starfish wordt Amerika geregeerd (o fnet niét geregeerd) door een psychopaat, nadat Lenie Clarke erin geslaagd is om zowat de hele wereld om zeep te helpen. Zij bevindt zich al vijf jaar lang onder water, ergens in het midden van de Atlantische Oceaan, met een resem collega-rifters die een kolonie elite omringen die naar de zeebodem gevlucht was.

Tot, overmijdelijk wellicht, de status quo ook daar doorbroken wordt, en Lenie Clarke eens te meer naar de oppervlakte trekt.

Ho-hum, eigenlijk. Ik vond er niet meteen zo enorm veel aan. Het was beter bij één boek gebleven; de enige reden dat ik het derde boek nog ga lezen is omdat ik het vierde boek, Blindsight, enorm zeer erg aangeraden ben. En boek 1-2-4 lezen is zo knullig, dan beter gewoon 1-2-3-4.

Gelezen: βehemoth

donderdag 12 juni 2014 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Verschenen in twee boeken (βehemoth: β-Max en βehemoth: Seppuku). Ik heb de online versie in één volume op mijn Kindle gezet.

Ik ga er heel erg kort over zijn:

Ik heb er mij doorgesleept, maar het was met tegenzin. Ergens een fijn idee, daar niet van, maar ik had de indruk dat de man zijn boek gewoon niét heeft laten nalezen voor het gepubliceerd werd: minstens de helft te lang. En een einde dat geen einde is. Hopelijk is het vervolg even goed als het mij beloofd was. Verdorie.

Misschien verwant:
Maelstrom
Starfish
The Horus Heresy 04: Flight of the Eisenstein

[Van op Booeggn]

Gelezen: Blindsight

vrijdag 13 juni 2014 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

BlindsightVerdomme, Peter Watts, kerel toch. Zo enorm veel goede ideeën, en zo enorm veel gemiste kansen om er goede boeken van te maken.

Om te beginnen, maar daar kan noch Watts noch dit boek iets aan doen: ik was Blindsight enorm hard aangeraden, en de eerste plaats waar ik keek, werd het boek als “Rifters: 4″ aangekondigd. Combineer dat met mijn (ongetwijfeld slechte) gewoonte om zo weinig mogelijk op voorhand te lezen over de boeken die ik ga lezen, en ik was ervan overtuigd dat ik best Rifters één, twee en drie ook las, vooraleer ik aan nummer vier begon.

Eén viel nog mee, twee niet echt en drie echt niet, waardoor ik al met wat achterdocht aan dit boek begon.

…en waardoor het des te harder aankwam toen ik na een bladzijde of vijf zes plots ging van “hey — ik héb dit al ooit eens gelezen!”.

Ik moet het boek ooit tot ongeveer de helft gelezen hebben, en dan opzij gelegd. Et pour cause. De op-het-eerste-gezicht premisse is recht uit Arthur C. Clarke (The Sentinel / 2001, Rama): plots komen er blijkbaar wellicht aliens toe, en er wordt een expeditie op poten gezet om op onderzoek te gaan.

Kleine twist: de expeditie bestaat uit een resem mensen die aangepast zijn of zichzelf aangepast hebben, en een vampier. Aanpassingen gaan van een halve hersenpan vol computer tot een soort super-synesthesie over een personage dat als “The Gang” bestempeld wordt omdat het eigenlijk een aantal verschillende personen in één is (in de toekomst is MPD geen syndroom of probleem maar een troef).

Ah, en de vampier is een mensensoort die eigenlijk een paar tienduizend jaar geleden uitgestorven is, die in zijn tijd een soort apex predator was, die jaagde op mensen, die in een soort winterslaap kon gaan, die allergisch was aan rechte hoeken en dergelijke — en die in de 21ste eeuw genetisch weer tevoorschijn was gemanipuleerd wegens zeer nuttig in sommige omstandigheden, waar hypersnel beslissingen moeten genomen worden en watnog.

Allemaal op een schip, in een soort gedehytrateerde vorm richting Oortwolk, ter plaatse gerehydrateerd en contact met de aliens. De aliens blijken in eerste instantie een soort zeer geavanceerde ELIZA te zijn: het is niet duidelijk of het om een computerachtig iets gaat waar ze mee communiceren dan wel met een buitenaardse intelligentie die zo anders is dat het communiceren moeilijk of onmogelijk is.

En dan komt het terrrrgend langzaam uit, wat er aan de hand is, en moeten we door pagina’s en pagina’s (en pagina’s en pagina’s) pseudo-interacties tussen personages die er geen zijn, allemaal spirograph-gewijs draaiend rond het centrale thema van het boek: enorm veel expositie over een ideetje, niet veel meer, over bewustzijn en intelligentie.

…en dan is het boek gedaan, en dan volgt, in appendix, het meest interessant stuk van het hele verhaal: Peter Watts die wetenschappelijke antecedenten en parallellen geeft, verwijst naar bronmateriaal, en in misschien twintig bladzijden duidelijk maakt dat hij betere ideeën heeft en betere research kan doen, dan hij boeken kan schrijven.

Het deed me denken aan Murasaki uit 1992, waar Poul Anderson met zijn hoed van wetenschapper op een hele wereld bouwde, die meticuleus omschreef, en daar collega’s Greg Bear, Gregory Benford, David Brin, Nancy Kress en Frederik Pohl op losliet, om er verhalen over te schrijven. Machtig goede auteurs allemaal, maar ik vond de world building stukken interessanter dan wat ze er uiteindelijk mee deden.

Jammer, van Blindsight. Ik heb ondertussen gelezen dat veel mensen op het internet het een meesterwerk vinden, maar ik was teleurgesteld.

 

[van op Boeggn]

De slachters van de spoedafdeling

vrijdag 13 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Onze oudste had haar arm gebroken. Kijk eens hoe dat er onder de x-stralenmachine uit zag een paar dagen later, na de goede zorgen van de lokale beenhouwerijafdeling in het hospitaal:

arm kapot

Neen dus, dat is niet normaal. Vandaar dat de dokters in Gent er twee spillen in gestoken hebben, dóór die twee beenderen heen, en aan de pols en de elleboog er weer uit:

Het ziet er allemaal niet zo spectactulair meer uit (alles zit nu in een stevige nieuwe plaaster), maar het doet wel veel pijn schijnt het.

Maar serieus, wat voor een gepruts, niet moeilijk dat ze crepeerde van de pijn, met die beenderen die over en door elkaar schoven.

Zucht, Karen Carpenter

zaterdag 14 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zooooo mooi.

Zucht.

Links van 13 juni 2014 tot 15 juni 2014

zondag 15 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

rm -rf remains
Just for fun, I decided to launch a new Linux server and run rm -rf / as root to see what remains. As I found out, rm lives in the future with idiots like me, so you have to specify –no-preserve-root to kick this exercise off.

The Making Of: Elite | Features | Edge Online
When someone unfamiliar comes knocking on your door at ten o’ clock in the evening dripping with rain and weary after travelling the 300 miles from Liverpool to Cambridgeshire, you know you are in the presence of an obsessive. Questions including: ‘In which galaxy can the Generation ships be found?’ and ‘Just how many stars make up the whole game universe?’ only serve to re-establish the weird world of fandom which David Braben and Ian Bell, co-creators of Elite, must occasionally warp into.

Language, Twitter, Misunderstanding & Drupal Community | morten.dk
Jezus bloederige christus. (Deense) mens A wordt door zijn (Deense) vriend B als "pussy" omschreven op Twitter nadat A van een mechanische stier tuimelt. Omdat A dat niet zo erg vindt, moet hij ontslag nemen uit de board van Drupal. hashtag-ja-de-slinger-is-te-ver-door-aan-het-slaan.

A Dangerous Question: Does Internet Advertising Work at All? – Derek Thompson – The Atlantic
The Internet was supposed to tell us which ads work and which ads don't. But instead it's flooded consumers' brains with reviews, comments, and other digital data that has diluted the power of advertising altogether.

8 ‘Aha moments’ you need to have before marketing your startup – Startup Marketing
Marketing your startup is hard, especially if you’re a solopreneur or a small team. If you’ve never done it before or are still early on in your startup journey you probably have some basic assumptions that you use to guide your marketing decisions.

Game of Thrones, vier, gedaan

maandag 16 juni 2014 in Boeken, Televisie. Permanente link | Geen reacties

Ik heb een hoop dingen gemist in de seizoensfinale, maar hey, zo gaat het nu eenmaal als een boek verfilmd (of vertelevisiet) wordt. All in all, meer dan degelijk, zowel het seizoen als de finale.

De finale reveal in de epiloog van het boek heb ik niet gemist, en het hele personage zou er eigenlijk zelfs uit kunnen geschreven worden. Ik had meer verwacht van the Mannis, en ik had toch ook graag “fetch me a block” zien gezegd worden, maar ik vermoed dat dat voor begin volgend seizoen zal zijn.

De interacties op het einde met de Lannisters (“Lancel and Osmund Kettleblack and probably Moon Boy for all I know” en “wherever whores go”) werden zowat onmogelijk gemaakt door Jaime’s vroegtijdige terugkomst. Geen idee hoe dát gaat spelen in het vervolg, want ik denk dat in het boek vanaf nu die twee gedachten zowat 10% van de interne monoloog van Tyrion en Jaime uitmaken.

Getver, nog negen of tien maand voor het vijfde seizoen begint.

Misschien moet ik in de zomer die boeken nog eens herlezen? Om voorbereid te zijn op Sand Snakes en Iron Isles en zo? Nog eens alles over en met Illyrio met bijzondere aandacht herlezen?

Links voor 17 juni 2014

dinsdag 17 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

Twitter’s Founding Engineer Launches Collaboration Platform, Poetica | TechCrunch
The ability to collaborate on the draft of a document is actually fiendishly tedious online. Many people might be used to Microsoft Word ‘Track Changes’ (ugh) despite the fact it looks awful and takes some getting used to. Nor does Google Docs really create a collaboration experience that mere mortals can get into. Step in Poetica, a brand new startup co-founded by Blaine Cook, formerly Twitter’s founding lead engineer.

artoo · The client-side scraping companion.
artoo is a piece of JavaScript code meant to be run in your browser's console to provide you with some scraping utilities. This nice droid is loaded into the JavaScript context of any webpage through a handy bookmarklet you can instantly install by dropping the above icon onto your bookmark bar.

Slingshot Blog
To get started on Slingshot, shoot a photo or video. It can be what you’re up to, who you’re with or a quick selfie. Add some text and color, then sling it to a bunch of friends. Here’s the deal: friends won’t be able to see your shot until they sling something back to you. They can then reply with a reaction—or simply swipe your shot away.

Nokia ‘paid millions to software blackmailers’: TV | Timmins Press
Finnish telecoms equipment company Nokia paid several million euros to criminals who threatened to reveal the source code for part of an operating system used in its smartphones some six years ago, Finnish TV station MTV said on Tuesday.

Quackmail: Why You Shouldn’t Fall For The Internet’s Newest Fool, The Food Babe. – Forbes
That the media should give The Food Babe a free pass as an expert or as a credible consumer watchdog is especially troubling when you look at some of her other claims, as recorded by the doctors at Science-Based Medicine. As infectious disease specialist Mark Crislip MD noted, Hari out goops Gwyneth Paltrow on the feelings of water by claiming that if you expose water to the words “Hitler” and “Satan” it will change its physical structure in exactly the same way as if you microwaved it. She believes getting the flu shot will give you cancer from all the “chemicals.” She is, naturally, against GMOs.

We zijn topfavoriet, maar waarom zit ons dat niet lekker? – Rode Duivels – De Morgen
Nationale symboliek, op spiegelsokjes en daarbuiten, valt vele Belgen nog altijd moeilijk. Juist het gebrek aan nationale trots is immers mettertijd de kern gaan vormen van wat je de Belgische non-identiteit zou kunnen gaan noemen. Ziedaar de geboorte van de 'belgitude'. Het is de ironische en afstandelijke omhelzing van het eigen nationale tekort als vorm van identiteit. Het is de omschrijving met een mengeling van trots en schaamte van dit land als een licht surrealistische plek waar niets kan maar alles mogelijk is. De poging om de Belgische trots over het nog prille voetbalsucces te duiden als een heropleving van die belgitude zit dan ook fout. Optimistische verwachtingen over sportprestaties staan juist haaks op de belgitude. Met zijn verwarrende mix van beats en tristesse past Stromae in de belgitude, een perfecte dribbel van Eden Hazard niet.

Gelezen: Fortunately, the Milk

woensdag 18 juni 2014 in Boeken. Permanente link | 3 reacties

Fortunately, the MilkMoeder moet naar een conferentie, een toespraak over hagedissen doen. Vader is alleen met de kinderen, en hij heeft een lijst gekregen van wat hij moet doen en niet mag vergeten: de kinderen moeten naar koor en orkest op zaterdag, vioolles woensdag, er zit avondeten in de diepvries voor elke dag dat ze weg is, de reservesleutel ligt bij de buren, maandag komt de loodgieter en niemand mag het toilet boven gebruiken tot hij geweest is, de goudvis moet eten krijgen. Oh, en er moet ook melk gehaald worden.

De eerste avond loopt het al een beetje mis: het ontdooien lukt niet zo goed, en dus gaan ze ze maar bij de Indiër en krijgen de kinderen chocomelk voor ze in bed kruipen.

Toen was er nog melk.

Zaterdagochtend is er géén melk meer, en dus gaat vader naar de kruidenier om de hoek om een fles melk.

Hij blijft even weg — misschien een kwartier, misschien twintig minuten — en als hij terugkomt, willen de kinderen natuurlijk weten waarom hij zo lang weg bleef. Was hij misschien blijven babbelen met iemand die hij kende en was hij de tijd uit het oog verloren?

Neen, natuurlijk niet. Hij had de fles melk gekocht en hij was op weg naar huis, en toen hoorde hij een geluid boven hem en dan werd hij plots door een vliegende schotel naar boven gezogen – gelukkig had hij de melk in de zak van zijn mantel gestoken.

Zo begint Fortunately, the Milk. Een meer dan herkenbare situatie: vader die kinderen iets wijs maakt. En dan niet opgeeft als er inconsistenties zijn (“hoezo, piranha’s in de zee? dat zijn toch zoetwatervissen”) maar er gewoon nieuwe dingen rond vertelt.

Aliens, piraten, een tijdreizende stegosaurus, een vulkaangod — ideaal om voor te lezen aan kinderen, denk ik: een fantastisch verhaal met prachtige tekeningen erbij (ik had de VS-versie vast met illustraties door Skottie Young van de Oz-comics).

[van op Boeggn]

Links voor 19 juni 2014

donderdag 19 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

Moving product recommendations from Hadoop to Redshift saves us time and money | Monetate Engineering Blog
We’ve demonstrated the ease with which we can transition one of our legacy MR jobs to pure SQL running against Redshift. Not only was this a neat problem to solve, but it will end up lowering the cost of our backend services.

(2) More Details on Today’s Outage
Early today Facebook was down or unreachable for many of you for approximately 2.5 hours. This is the worst outage we’ve had in over four years, and we wanted to first of all apologize for it. We also wanted to provide much more technical detail on what happened and share one big lesson learned.

Mozilla to Develop Comments Platform for New York Times and Washington Post – NYTimes.com
Through the new platform, the news organizations said in a news release, “Readers will be able to submit pictures, links and other media; track discussions; and manage their contributions and online identities.” The news outlets can then collect and use the reader content “for other forms of storytelling and to spark ongoing discussions.”

The Board Game of the Alpha Nerds «
Before Risk, before Dungeons & Dragons, before Magic: The Gathering, there was Diplomacy. One writer enters international competition to play the world-conquering game that redefines what it means to be a geek (and a person).

Your Company Is Not a Family – Reid Hoffman, Ben Casnocha, and Chris Yeh – Harvard Business Review
When CEOs describe their company as being “like family,” we think they mean well. They’re searching for a model that represents the kind of relationships they want to have with their employees—a lifetime relationship with a sense of belonging. But using the term family makes it easy for misunderstandings to arise. In a real family, parents can’t fire their children.

N-VA maakt vernedering voor Verhofstadt compleet – België – Knack.be
Ah well. Zou er al Verandering zijn ondertussen, eigenlijk? "De ECR, de European Conservatives and Reformists group of de Europese Conservatieven en Hervormers is de Eurosceptische fractie waar de Tories van de Britse premier David Cameron deel van uitmaken, maar ook de Deense Volkspartij, de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland en de Ware Finnen, partijen die aanleunen bij extreem-rechts. N-VA komt er ook de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) tegen. De partij van ex-premier Jaroslaw Kaczynski is tegen de legalisering van abortus, euthanasie en het homohuwelijk."

Alien: Dan O’Bannon’s list of design requests for H.R. Giger
THE ALIEN, THIRD (MATURE) PHASE.  Having left its victim, the Alien promptly grows to man-size, whereupon it is terrifically dangerous. It is very mobile, strong, and capable of tearing a man to pieces. It feeds on human flesh. This creature should be a profane abomination. Our producers have suggested that something resembling an over-sized, deformed baby might be suffieciently loathsome. In any event, we wish you to feel free to create your own design.

Gelezen: Theremin (1-4)

vrijdag 20 juni 2014 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

Kijk, Theremin op de theremin:

Lees, over Lev Termen op Wikipedia. Stof voor enorm veel verhalen als we het op de historische gebeurtenissen zouden houden — en aanknopingspunten voor nog enorm veel meer verhalen als het niet écht echt moet gebeurd zijn.

Ik was dus redelijk enthousiast toen ik deze comic zag en de eerste pagina’s las. Op het einde van het eerste nummer zag ik het nog zitten, nummer twee viel nog mee, in nummer drie had ik gehoopt dat er toch een béétje mist zou opgehelderd worden, en in nummer vier waren ze mij kwijt.

Elementen die uit het niets naar voor komen (sprekende apen? echt?) die dan na een paar pagina’s weer weg zijn, okay, tot daar aan toe. Een volledig niet-lineair nummer 3, waar de lezer zelf alles bij elkaar mag puzzelen, bon goed. Gimmicky, maar alla. In nummer vier werd dan de vierde muur doorbroken en kwam de auteur van de comic zelf opgedraven. Zucht.

Ik lees op het internet dat men het grondbrekend briljant vond, ik vond het maar niets.

Uitstekend getekend bij momenten, daar niet van. En misschien dat het nog betert, maar aan het tempo dat de nummers verschijnen ga ik mijn adem niet inhouden.

Theremin V2013 #1 - The Red_ Time Between Time (2013_4) - Page 7

 

[van op Boeggn]

Oh, the humanity

zaterdag 21 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Opgroeien in de jaren 1970 en 1980, dat was ook dergelijke dingen op televisie:

Kzweertumaat, elk weekend. Behalve dat wij het moesten doen met Marva en gelijkaardige, helaas.

Hadden wij maar dit gehad, want eigenlijk is dat niet eens zo slecht, op een verkracht-eens-Steely-Dan-manier. Minus de ijsschaatsers en de pijnlijke sketch op het einde natuurlijk: er zijn grenzen aan alles. [via MeFi]

Scene

zaterdag 21 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik was er te laat bij voor kaarten, maar hey, ik heb het toch nog op het internet kunnen zien. En de herinnering blijft, natuurlijk.

Links van 21 juni 2014 tot 22 juni 2014

zondag 22 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

Tono Tono – YouTube
Afasie is raar.

The Early History Of Smalltalk

Online advertising effectiveness: For large brands, online ads may be worthless.
The Internet has given us an ocean of data. Turns out, most of it is pretty useless.

ANCIENT GREEK GEOMETRY
Voor alle leraars wiskunde, en alles leraars geschiedenis.

Ask Chris #172: ‘The Problem’
To put it bluntly, The Problem is that DC wants to be Marvel, and they have for the past 50 years.

In het ongewisse

maandag 23 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

’t Was telefoon op het werk: ofdat ik Louis zou kunnen proberen contacteren per telefoon of per mail of in zijn spelletje of zo, want dat Zelie in het hospitaal is opgenomen en dat het nog een tijdje zou kunnen duren.

Ah ha ha. De leutige telefoons, de leutige telefoons.

Het was juist vergadering, tijd voor veel meer uitleg dan dat was er niet. Ik dus terug in de vergadering gekropen, op een rustig moment gewacht en zo elegant mogelijk een exit gemaakt om de andere kinders op school te gaan halen.

Kinders afgehaald, afgezet thuis, en naar het hospitaal afgezakt. Geen flauw idee waar naartoe te gaan natuurlijk. Telefoon! De GSM zal ons redden!

…behalve, neen: niemand te bereiken. Batterij plat, telefoon af, ik weet het niet. De helft van dat hospitaal afgelopen, uiteraard niemand gevonden, en dus maar onverrichterzake naar huis geslonken. En aan het wachten op nieuws.

Spannend, daar niet van. Maar aangenaam is anders.

Update, viér uur wachten later: waar er een pin uit Zelie’s arm kwam, was het helemaal verzweerd. En dat deed schrikkelijk pijn, en vandaar hospitaal, plaatser er af en kijk:

WP_20140623_17_00_25_Pro

Er zit een nieuwe plaaster op (de vierde, and counting, want binnenkort komt er nog een nieuwe bij), deze keer met een gat voor de dagelijkse verzorging die nodig zal zijn:

WP_20140623_17_28_10_Pro

Le jeu est sur la charrette

dinsdag 24 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Trala, tralie. Elke morgen sta ik op en kijk ik op het internet, of er misschien al Vooruitgang is, of Verandering, of iets in die zin, maar ’t is al weken aan een stuk niets. Ik denk dat De Wever ondertussen alleen nog maar in *zucht* communiceert met de wereld, of misschien is het dat ik niet naar de juiste mediakanalen kijk, want er komt gewoon praktisch niets naar buiten.

Niet dat ik er verschrikkelijk van wakker lig, want ik was zo geen vragende partij van Verandering, voor mij was het PS-model van de belastingsregering Di Rupo I grosso modo wel okay — ook, natuurlijk, omdat de grote hop van de dingen die er toe doen hetzij op een hoger niveau (Europa), hetzij op een lager niveau (gemeenschap/gewest, stad) beslist worden.

Maar kijk, er was wat verandering de laatste dagen, met een uitgelekte nota onlangs nog waarvan de regimepers schamper zei dat ze zó afgezwakt was van de oorlogsrethoriek tijdens de aanloop naar de verkiezingen, dat geen enkele partij ze in goed geweten zou kúnnen links laten liggen.

Tot een paar minuten geleden dus:

cdh

Het spel zit op de wagen, het spel zit op de wagen. Politiek als ramptoerisme, ’t is niet proper, maar zo wordt het wel weer boeiend om te volgen, natuurlijk.

Links van 23 juni 2014 tot 24 juni 2014

dinsdag 24 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

sino-platonic.org/complete/spp194_justinian_silk.pdf
In this study I will be looking at three aspects of the international silk trade as it affected Justinian’s Byzantium in the mid-sixth century: the introduction of sericulture, the availability of draw-loom technology, and Procopius’ allegation that Justinian bankrupted the Syrian silk merchants by a policy of price-cutting at a time when the Persians had raised the price of silk

Osama Bin Laden’s seven rules for terrorists: ISIS will regret not following the al-Qaida leader’s advice.
Niet zo'n idioot, die Bin Laden.

Microsoft Surface Pro 3 Teardown – iFixit
Tech zombies that we are, we'll have to be content to leave this CPU in place, as it is not coming off the board. Millions of upgrade junkies suddenly cried out in terror, and were suddenly silenced.

Soms kan ik ook zo kwaad worden op deze krant – Opinie – De Morgen
Preach it — "egocentrisch gebagger in de marge, geneuzel over lipstick en gloss, met beautytips waar je onwel van wordt"

Scoop: A Glimpse Into the NYTimes CMS – NYTimes.com
Here at The Times, our own CMS, Scoop, is central to our ambitions to innovate on all platforms. It’s also the repository for all the aspirations for what the merging of print and digital journalism may one day become — and many of the frustrations for what it is today.

Het leven zoals het is

dinsdag 24 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Leeftijdsgericht entertainment

woensdag 25 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Er blijven drie vriendinnen en een vriend van Louis slapen, en blijven slapen wil meestal zeggen langer op blijven en dus film kijken.

Ze gingen stoer doen, van de hoogte van hun 13 jaar, blijkbaar: toen ik de living binnen kwam waren ze al een tijdje naar Ringu aan het kijken.

Met veel meer bravoure dan goesting, schatte ik op tien seconden in. Een andere film dus maar. Serieus, als ze doodsbang willen gaan slapen: ’t zal niet liggen aan mij, dat ik ze zo’n dingen laat bekijken.

The Princess Bride was een eerste alternatief, maar de dvd bleek geen ondertitels te hebben. Nog wat rondgekeken — er staan hier gelijk honderden dvd’s — maar zo simpel was het niet: films die niemand gezien had en die niet kinderachtig of te volwassen waren, zoek maar eens.

De oplossing: Young Frankenstein!

“Bah, zwart-wit, saai”, was de eerste reactie, maar ik ben content te kunnen meedelen dat ze van begin tot einde geschaterlacht hebben, ha!

“Maar hoe komt dat toch dat dat zo grappig is?” vroeg er eentje zich af. Trrr. Omdat het een uitstekend geschreven, geregisseerde, geacteerde, gemonteerde film is, misschien?

Logeren: dag twee

donderdag 26 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Gisteren is er volk voor Louis blijven slapen, vandaag is het aan Anna. Ik dénk dat ik een stuk of zeven meisjes geteld heb uit het derde leerjaar. Gibber, gibber, gibber. Giechel, giechel, giechel. Druk, druk, druk.

(Nog een geluk dat we ze rond een uur of acht of zo naar bed kunnen sturen. Die van gisteren zijn allemaal tot een stuk na middernacht opgebleven, én ze hadden de hele living opgeëist.)

Links van 24 juni 2014 tot 26 juni 2014

donderdag 26 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

The Elephant was a Trojan Horse: On the Death of Map-Reduce at Google : Paper Trail
Map-Reduce is on its way out. But we shouldn’t measure its importance in the number of bytes it crunches, but the fundamental shift in data processing architectures it helped popularise. This morning, at their I/O Conference, Google revealed that they’re not using Map-Reduce to process data internally at all any more.

crr » Words known by men and women
Some words are better known to men than to women and the other way around. But which are they? On the basis of our vocabulary test, we can start to answer this question (on the basis of the first 500K tests completed). These are the 12 words with the largest difference in favor of men (between brackets: %men who know the word, %women who know the word):

Visualizing Algorithms
Heerlijk — Algorithms are a fascinating use case for visualization. To visualize an algorithm, we don’t merely fit data to a chart; there is no primary dataset. Instead there are logical rules that describe behavior. This may be why algorithm visualizations are so unusual, as designers experiment with novel forms to better communicate. This is reason enough to study them.

De Wever is niet zo onschuldig – Chris Serroyen
Ook rechtvaardige fiscaliteit wordt begraven. De nota heeft het wel over een tax shift. Maar dan richting hogere BTW. Dit is de minst rechtvaardige van alle belastingen want ze treft consumenten met lagere inkomens harder dan de hoge inkomens. Lagere inkomens consumeren immers een groter deel van hun inkomen. Hoge inkomens sparen veel meer. Werknemers betalen die BTW-verhogingen trouwens nog een tweede keer. Want de nota wil het effect van die BTW-verhogingen neutraliseren in de index.  Raken aan de vermogens en kapitalen, dat ziet De Wever dan weer duidelijk niet zitten. Want die zijn al oh zo zwaar belast.

Meet Moondog, a Blind Genius in Circus-Freak Clothing and a Great, Forgotten New Yorker | Vanity Fair
Louis Hardin was born in Kansas in 1916, banged a drum on an Arapaho chief’s lap in Wyoming, and lost his sight in a farming accident in Missouri as a teenager. But the world knew him as Moondog. And the world did, for a time, know him. While mostly forgotten today outside the rarified halls of experimental music festivals, Moondog's genius-in-circus-freak’s-clothing story makes him one of the essential characters of American subculture.

The Sharing Economy and the Mystery of the Mystery of Inequality | Op-Eds & Columns
Uber, like Amazon, has allowed a small number of people to become extremely rich by evading regulations and/or taxes that apply to their middle class competitors.

Feestje!

vrijdag 27 juni 2014 in Boeken. Permanente link | 2 reacties

Ik heb mijn Feast for Crows en Dance with Dragons opengesleurd, en in mekaar geduwd.

Dit is hoe Feast eindigde, in 2005, namelijk:

Hey, wait a minute!” some of you may be saying about now. “Wait a minute, wait a minute! Where’s Dany and the dragons? Where’s Tyrion? We hardly saw Jon Snow. That can’t be all of it…”

Well, no. There’s more to come. Another book as big as this one.

I did not forget to write about the other characters. Far from it. I wrote lots about them. Pages and pages and pages. Chapters and more chapters. I was still writing when it dawned on me that the book had become too big to publish in a single volume… and I wasn’t close to finished yet. To tell all of the story that I wanted to tell, I was going to have to cut the book in two.

The simplest way to do that would have been to take what I had, chop it in half around the middle, and end with “To Be Continued.” The more I thought about that, however, the more I felt that the readers would be better served by a book that told all the story for half the characters, rather than half the story for all the characters. So that’s the route I chose to take.

Tyrion, Jon, Dany, Stannis and Melisandre, Davos Seaworth, and all the rest of the characters you love or love to hate will be along next year (I devoutly hope) in A Dance with Dragons, which will focus on events along the Wall and across the sea, just as the present book focused on King’s Landing.

En dit is hoe Dance begon, in 2011 (dus niet “next year”, grrr):

It has been a while between books, I know. So a reminder may be in order.

The book you hold in your hands is the fifth volume of A Song of Ice and Fire. The fourth volume was A Feast for Crows. However, this volume does not follow that one in the traditional sense, so much as run in tandem with it.

Both Dance and Feast take up the story immediately after the events of the third volume in the series, A Storm of Swords. Whereas Feast focused on events in and around King’s Landing, on the Iron Islands, and down in Dorne, Dance takes us north to Castle Black and the Wall (and beyond), and across the narrow sea to Pentos and Slaver’s Bay, to pick up the tales of Tyrion Lannister, Jon Snow, Daenerys Targaryen, and all the other characters you did not see in the preceding volume. Rather than being sequential, the two books are parallel … divided geographically, rather than chronologically.

But only up to a point.

A Dance with Dragons is a longer book than A Feast for Crows, and covers a longer time period. In the latter half of this volume, you will notice certain of the viewpoint characters from A Feast for Crows popping up again. And that means just what you think it means: the narrative has moved past the time frame of Feast, and the two streams have once again rejoined each other.

Next up, The Winds of Winter. Wherein, I hope, everybody will be shivering together once again.

Twee boeken dus die eigenlijk één groot boek zouden kunnen geweest zijn: het internet zou het internet niet zijn (en de fans van Song of Ice and Fire niet de fans van Song of Ice and Fire) als er geen alternatieve leesvolgorde zou in elkaar gebokst zijn.

Meer dan één, zelfs. Ik ben een fan van de volgorde van Sean T. Collins en Stefan Sasse, de mannen van Boiled Leather Audio Hour (en All LEather Must Be Boiled, en Rolling Stone, en Tower of the Hand and Nerdstream Era en en en en): volgorde voor wie het al gelezen had en volgorde voor wie het voor het eerst leest.

Feast with Dragons

’t Zal voor deze zomer zijn.

 

Journaille en begrijpend luisteren

vrijdag 27 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Er is mij altijd gezegd dat in een vraaggespreksituatie het allerbelangrijkste is te luisteren naar wat de andere partij zegt. Dat het dodelijk is om veel te vroeg met een opvolgvraag klaar te zitten.

Bruno Tobback staat (weer eens) in het oog van een (proper door de media geframed) stormpje: vanmorgen heeft hij zicht boos gemaakt op radiojournalist Bert Rymen. Helemaal fout, natuurlijk, en hij had het moeten weten. Interviews zijn voor politici een beetje zoals omgaan met een wilde hond op straat: het maakt niet uit wat je zegt, het is vooral belangrijk dat het schuimbekkend beest de indruk heeft dat je de situatie meester bent en dat je kalm blijft.

In casu is het géén probleem als de politicus naast de kwestie antwoordt, weigert te antwoorden, niet naar de vraag luistert, zijn eigen vragen uitvindt, de meest gore flagrante leugens uitkraamt. En is het wél een probleem als de politicus oprechte emotie toont. Want dan is hij aangeschoten wild, is het “ongehoord”, not done, “je zwakte tonen”, “niet slilm” (sic, De Standaard), dan weten kenners, ik citeer:

Wie dat interview vanmorgen hoorde, denkt niet “Tobback heeft gelijk” maar wel “Tobback zit slecht in zijn vel”. 

Bull fucking crap. De enige reden waarom mensen dat denken is omdat de media dat rapporteert.

Terwijl om het even wie die naar méér dan alleen de toon van een gesprek luistert, meteen door heeft wat er aan de hand was, deze ochtend: Bert Rymen was niet aan het luisteren, en had zin om gnuifelend een plagerig vraagje te kunnen stellen.

Wat Tobback redelijk duidelijk zei, was: “De sossen hebben een inhoudelijke vernieuwing gedaan, maar organisatorisch lukt het niet om die vernieuwing aan de mensen diets te maken.” Wie het filmpje van de webcam van de radio ziet, ziet Rymen terwijl Tobback dat zegt smalend opzij kijken (op 7:06). Op 7:17 laat hij Tobback niet uitspreken omdat hij zijn vraag waar hij al tien seconden mee zit wil stellen: “Wat kan dat dan nog zijn, die inhoudelijke vernieuwing?”

PLETS.

Hij vraagt wat die (nieuwe) inhoudelijke vernieuwing nog zou kunnen zijn — terwijl Tobback nét gezégd heeft dat het niét over de inhoudelijke vernieuwing gaat.

Tobback werkt zijn zin verder af, zegt dat die organisatorische en structurele veranderingen tijd vergen — maar Rymen heeft bloed geroken: Tobback heeft niet op zijn vraag geantwoord! Hij zit te draaien van contentement op zijn stoel en te wachten tot er een pauze valt — en op 7:35 is het zover.

Tobback was geëindigd met “dat (die organisatorische vernieuwing) is een verderzetting van het proces waar we vandaag aan bezig zijn”, een andere journalist had kunnen doorvragen over die structurele problemen in communicatie en het aan de man brengen, waar die aan gelegen zijn en wat ze van plan zijn. Maar neen: Rymen heeft nog altijd niet door dat er hier over twee verschillende “vernieuwingen” gesproken worden, één van inhoud die achter de rug is, en één van structuur die bezig is en verder moet gaan.

En hij begint knullig lachend een “gotcha”-vraagje te stellen: “Maar als ik u zo hoor, dan is het een vernieuwing die u al op gang heeft gezet en die u nu verder zet en dus (gniffel) niet echt een vernieuwende vernieuwing is, dat soort (hu hu) rare termen (gnigni) van stal te halen…”

Waarop Tobback hem op 7:45, vind ik, helemaal terecht zegt dat hij met onnozeliteiten bezig is, en het voor de goede verstaander — en deze keer niet onderbroken — nog eens helemaal uitlegt. Waarop Rymen vindt dat het tijd is om het interview af te sluiten.

Tobback is niet mijn grootste kameraad, maar ik vind dat hem onrecht aangedaan werd. De openbare omroep mag gerust eisen dat politici minder wollig en meer duidelijk zijn, maar er moet dan ook een minimum aan begrijpend luisteren zijn.

Voortgezette opvoeding

zaterdag 28 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nu alle kinderen hun A-attesten hebben, wordt het tijd om ze de Echt Nuttige Dingen Des Levens te leren kennen. Eergisteren Young Frankenstein, vandaag was het Blazing Saddles.

Reken maar van yes.

Leve de moderne geneeskunde

zaterdag 28 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Korte samenvatting van Zelie’s arm-saga: spaakbeen en ellepijp gebroken, in Aalst stomgaweg in een definitieve plaaster gestoken zonder veel controle, beginnen zwellen, nieuwe voorlopige plaaster, controle, beenderen volledig verkeerd gezet, geopereerd met spillen in de beenderen, in plaaster, pijn aan haar pols waar de spil er uit komt, nieuwe plaaster met verzorgingsgat en dagelijkse ontsmetting.

Dat laatste was deze maandag. Maar het betert niet, die pijn aan haar pols, in tegendeel. In het hospitaal hadden ze ‘irritatie’ als diagnose gesteld, en Isobetadine-zalf voorgeschreven. Nu is het opgezwollen en ettert het: de dokter van wacht was er niet goed van. Linea recta massale dosissen olifanten-antibiotica voorgeschreven, en absoluut imperatief naar het hospitaal gaan, eerste ding maandagochtend.

Zucht.

Update: even later, toch maar naar het hospitaal gegaan. Bloed laten trekken en zien wat er in zit. Een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Otto

zondag 29 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

In de annalen van “het leek allemaal veel vanzelfsprekender dan het uiteindelijk werd”: vandaag gingen we Jan afzetten op kamp en dan naar een babyborrel gaan.

Topplan!

Behalve dat het kamp in Stoumont in Hol van Pluto, Ardennen was. En de babyborrel op de Oude Graanmarkt in centrum centrum Brussel.

Mpfff.

Zeven uur auto gedaan vandaag.

Links van 26 juni 2014 tot 30 juni 2014

maandag 30 juni 2014 in Links. Permanente link | Geen reacties

random thoughts: Dissecting the 128-byte raycaster
Lately a Reddit post caught my attention which is about a raycaster demo, animated, with mouse control and texture mapping,  in only 128 bytes. Out of curiosity, I took a look at the source code  and spent some time trying to figure out how it works.

Fontblog | Ed Sheeran’s Album Cover Fail
Ein Pa­ra­de­bei­spiel dafür, warum es in der Ty­po­gra­fie auf Klei­nig­kei­ten an­kom­met, die eine große Wir­kung haben kön­nen.

Discover more works by Bach – All of Bach
At the moment, The Netherlands Bach Society has re-recorded 14 of the 1080 works by Bach. A new number will be added each week.

Tchau Orkut – Orkut Blog
Another one bites the dust: "We will shut down Orkut on September 30, 2014."

Advanced A/B testing: Make more profit, learn more about customers | Customer Laboratories
In this article, I'd like to introduce 2 improvements over traditional A/B testing in the hopes that other people can profit from it as well.

Probabilistic Models of Cognition
In this book, we explore the probabilistic approach to cognitive science, which models learning and reasoning as inference in complex probabilistic models. In particular, we examine how a broad range of empirical phenomena in cognitive science (including intuitive physics, concept learning, causal reasoning, social cognition, and language understanding) can be modeled using a functional probabilistic programming language called Church.

Wikipedia Editors Hit With $10 Million Defamation Suit – Slashdot
Wikipedia is a MMORPG where the guy with most free time always wins. Anybody who takes it seriously is a victim of either ignorance or zeal.

Piano Phase
In "Piano Phase", [Reich] has the two pianists begin by playing a rapid twelve-note melodic figure over and over again in unison (E4 F♯4 B4 C♯5 D5 F♯4 E4 C♯5 B4 F♯4 D5 C♯5). After a while, one of the pianists begins to play his part slightly faster than the other. When he is playing the second note of the figure at the same time the other pianist is playing the first note, the two pianists play at the same tempo again. They are therefore playing notes at exactly the same time, but they are not the same notes as they were at the start of the piece. The process is repeated, so that the second pianist plays the third note as the first pianist is playing the first, then the fourth, and so on until the process has gone full circle, and the two pianists are playing in perfect unison again.

Volksliederen

maandag 30 juni 2014 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Wat ik dus enorm raar vind, is dat het volkslied van Duitsland zo anemisch is.

Eenheid en gerechtigheid en vrijheid voor het Duitse vaderland! Laat ons daar allemaal broederlijk naar streven, met hart en hand! Eenheid en gerechtigheid en vrijheid zorgen voor geluk; bloei in de weerschijn van dat geluk, bloei, Duits vaderland!

Allez jong, dat is gelijk het clublied van de club voor pacifistische watjes. Serieus, een mens zou denken dat het een beetje strijdvaardiger zou zijn. Nee, dán dat van Frankrijk!

Komaan, kinderen van het vaderland, het uur van de glorie is aangebroken! De bloederige vlag van de tyrannie is tegen ons gehesen — hoort gij in de velden de woeste soldaten brullen? Ze komen tot in uw armen, de keel van uw zonen en uw vrouw oversnijden! Te wapen, burgers! Vorm uw bataljons! Marcheer, marcheer! Dat onze degens akkers onzuiver bloed drinken!

Zó moet dat. Marchons, marchons, qu’un sang impur abreuve nos sillons!

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338