Scouts-newspeak

Op voorhand;  ja, ik wéét het. Wij hebben vier kinderen die in de scouts zitten, en als ik er zó last van heb, dan moet ik ze daar maar weg halen. Ja, ik weet het.

En, ja, ze amuseren zich en ze leren verantwoordelijkheid en het is goed voor het socialiseren en godweetwatnogallemaal. En de mensen zelf indvidueel zijn allemaal sympathiek en alles. Ja, ja, ja.

Maar miljaardedju wat ik heb ik een bloedhekel aan scouts en gelijkaardige pseudo-paramilitaire groupuscules. Met hun hiërarchie en hun stomme rituelen. Hun nadruk op uniform, op regeltjes en titeltjes, en als puntje bij paaltje komt: op in het gelid lopen en gehoorzamen zonder veel nadenken.

Deze specifieke oprisping van ugh! komt er nadat ik de kinderen hoorde spreken over “financiële vergadering”.

Vier kinderen, van negen of zo tot bijna zestien, die zonder een zweem van ironie het met elkaar hebben over “financiële vergaderingen” — voor de profane medemens die niet geïnitieerd is in de ritus van het Vlaemsche Scoutisme: een “financiële vergadering” is niét een vergadering waarbij de penningmeester het heeft over de stand van de rekening, een “financiële vergadering” is scouts-newspeak voor “bedeltocht”.

De klassieker is het zakje voze El-Cheapo–uit-een-zak-van-50-kilo chocoladetruffels, maar ik denk dat Zelie recent pannenkoeken had, en blijkbaar gaan Jan en Anna deze keer WC-papier verkopen.

Mijn kinderen, in paramilitair uniform met korte broek, gaan in de ijsbijtende koude geld bedelen in ruil voor rollen El-Cheapo-één-laag-grijs-en-hard-WC-papier. En ze gaan dat met een uitgestreken gezicht “financiële vergadering” noemen.

Ecch.

8 reacties op “Scouts-newspeak”

  1. 😀

    Wij hadden ook ‘vergaderingen’ in de scouts, en dat sloeg dan inderdaad op de namiddagbijeenkomsten. En één keer per jaar gingen wij ook leuren met weetikveelwat (en mijn vader was daar ook niet zo blij mee, herinner ik mij).

    In other news: werden de subsidies voor jeugdbewegingen niet teruggeschroefd? Ik vrees dat uw gasten nog veel financiële vergaderingen zullen moeten doen dan 🙁

  2. het is het lot van alle social profit verenigingen: mosselsouper, kaas- en wijnavond, noem maar op. Ze komen er eerlijk voor uit, dus ik heb er geen problemen mee…

  3. Michel, als oud-scout (lange carrière, heel fijne tijden beleefd, mijn beste vrienden aan overgehouden) volg ik al je argumenten: het is inderdaad een beetje raar, met die structuren en die rituelen, dat jargon en dat leuren… Iets om over na te denken.

  4. Ik snap je wel, maar ik denk dat dat neusprech er ook voor zorgt dat ze beter te motiveren zijn. En ik kocht gisteren van een rillende en blauw weggetrokken scout op financiële vergadering in Kortrijk een bakje paaseieren, gewoon uit medelijden. Content dat die gast was. En de kampeertrip in Neufchâteau kwam alweer 6 euro dichterbij…

  5. Tja, ‘t Is dan in scoutsomgeving, maar wat is het verschil met mosselsoupers van de sportclub, eetfestijn van de school, lotjesverkoop bij (noem maar op)? Ik heb het nooit anders geweten bij scholen en verenigingen. Iedereen weet toch wat er achter die newspeak-terminologie zit? Dikwijls gedacht: “zeg dan gewoon dat elke ouder pakweg 5 euro geeft aan x en we zijn er vanaf voor alweer een jaar”. Voor de rest: ik vind scouts picobello, als de groep tenminste ok is.

  6. Mijn kinderen gaan op zondagnamiddag naar de jeugdbeweging om er een leuke spelnamiddag te beleven met leeftijdsgenootjes. Ik vind dat een namiddag chocolaatjes of WC-papier verkopen in de stad daar niet bij hoort.
    Scouts was geen optie bij ons.

Reacties zijn gesloten.