Links van 4 juli 2015 tot 7 juli 2015

Greece is solvent but illiquid: Policy implications | VOX, CEPR’s Policy Portal
Greece’s debt is 180% of GDP, which seems to make it insolvent without large primary surpluses. This column argues that since restructuring lowered the interest burden to just 2% of GDP, Greece is solvent – or would be with nominal GDP growth of just 2%. The ECB’s misdiagnosis has caused an unnecessary banking crisis. The solution is to accept that Greek debt is sustainable, so the austerity programme can be relaxed and liquidity support provided to the Greek banking sector.

Column: Laat u niet verblinden: als Griekenland de Eurozone verlaat, is de ECB verantwoordelijk | Paul De Grauwe | De Morgen
De ECB stelt dat ze gebonden is door regels. Alsof het regels zijn die God aan Mozes heeft gegeven op de berg Sinai. Maar de regels die de ECB zichzelf heeft opgelegd, zijn louter boekhoudkundig. De ECB heeft die goddelijke boekhoudkundige regels trouwens tijdens de grote bankencrisis van 2008 zonder schroom opzijgezet. Het ging toen niet om Griekse banken, maar om Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse banken. Een centrale bank is verantwoordelijk voor financiële stabiliteit. En als dat leidt tot boekhoudkundige verliezen, dan is dat zo. Een centrale bank hoeft zich geen zorgen te maken om verliezen die alleen een boekhoudkundig leven hebben. Helaas is de ECB meer bezorgd om een propere balans dan om de stabiliteit van het Griekse banksysteem en het welzijn van een hele natie.

Hoezo, Byzantijnen en Ottomanen? – De Standaard
Mia Doornaert beoefent een soort van essentialistische wit-zwartgeschiedschrijving van grote lijnen en kort genomen bochten, waarvoor gebrek aan serieuze kennis blijkbaar geen belemmering vormt. Het is dan ook geen toeval dat zij precies Robert Kaplans Balkan Ghosts ‘een prachtig boek’ noemt. Ik ken binnen de internationale gemeenschap van historici van de Balkan niet één die dat boek ernstig neemt.

Longread: De Griekse crisis: dit was allemaal zo vermijdbaar | Standpunt | De Morgen
Jeroen Dijsselbloem. Zijn kleurloze loyauteit zal hem een verlenging van het mandaat aan het hoofd van de eurogroep opleveren. De geschiedenis zal genadelozer oordelen dan zijn tafelpartners.   De Nederlander Dijsselbloem is het symbool geworden van alle verdeeldheid en alle vertwijfeling van Europees links. Ook voor wie de materie van dichterbij volgt, zal het schrikken zijn geweest dat de ideeëncrisis van de sociaal-democratie zo totaal is.

Greece: Only the ‘No’ Can Save the Euro
To understand the bitter fight, it helps first to realize that the leaders of today's Europe are shallow, cloistered people, preoccupied with their local politics and unequipped, morally or intellectually, to cope with a continental problem. This is true of Angela Merkel in Germany, of François Hollande in France, and it is true also of Christine Lagarde at the IMF. In particular North Europe's leaders have not felt the crisis and do not know the economics, and in both respects they are the direct opposite of the Greeks.