Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: februari 2016 (page 1 of 3)

Uitleg uitleg uitleg

Ik waan mij een paar jaar geleden en op een vorig werk: offertes en aanbestedingen en formulieren invullen, gedorie.

Dat was echt al heel, heel lang geleden. ’t Is wel nog redelijk wat werk, maar wel wijs, denk ik.

(Flashbacks naar dossiers van honderdenbpagina’s in tientallen exemplaren, die dan met een half leger gesorteerd en gecollateerd werden, en naar het nachtpostlantoor gevoerd werden met twee of drie auto’s.)

Spannend, en dringend wat meer afwisseling

Het wordt volgende week een spannende week op het werk, met allemaal dingen te doen en vergaderingen en documenten en testen en alles.

Dinsdag zal ik wat later toekomen want dan gaat het verband aan mijn arm er af — ik voorzie een Frankensteinachtig litteken, en ik kijk er al naar uit.

En ook volgende week ga ik eens Libanees koken, denk ik. Want van dat plan om een beetje meer variëteit te koken is niet zo enorm veel in huis gekomen. Ook omdat ik zo ongeveer twee of drie weken niet naar de slager ben geraakt wegens allerlei, maar toch:

 • Zondag: kwartel sous vide
 • Maandag: biefstuk, erwten, aardappelen
 • Dinsdag: filet pur, roomsaus, boontjes, rijst
 • Woensdag: stoofpot van varkenswangen
 • Donderdag: biefstuk, boontjes, aardappelen
 • Vrijdag: biefstuk, roomsaus, boontjes
 • Zaterdag: stoofpot van spiering, wortelen, gratin dauphinois

Euh ja, dat kan serieus beter, qua variatie.

Morgen waterzooi (die staat al in de steigers sinds deze namiddag), dinsdag denk ik een Libanese curry met lotte.

Lindsay Graham

Dit is tegelijkertijd hilarisch grappig, ontstellend, en intriest.

Ik heb kinderen cocktails gevoederd vandaag, en gij?

Het is vandaag retoricabal op school, en onze dochter gaat daar naartoe, en nog beter: ze organiseert een pré-bal, bij ons thuis.

Ik ben zo fier als een gieter. Ze  waren met acht of negen of zo, muziek en babbelen en dansen en drinken, en dan naar het bal zelf. Voor de okkasie waren er hapjes en chips en drank — de overgrote meerderheid niet-alcoholisch, maar aangezien ze allemaal wettelijk mogen, en aangezien ze (ik spreek alleen van de meisjes die ik persoonlijk ken, maar ik ben gerust in de rest) er ook allemaal verantwoordelijk mee omgaan, was er ook één alcoholische cocktail.

Met absinthe en zelfgemaakte Earl Grey-siroop en limoensap, op ijsblokken en versierd met dille en komkommer. Enorm zeer lekker, voor zover ik zag. Maar wel een beetje overschat van hoeveelheid: ik heb nog de overgrote meerderheid over, we zullen dit weekend gewillige slachtoffers moeten zoeken:

En nu is het 23u en zijn ze naar de Vooruit. Ik kijk al naar uit naar de wilde verhalen morgen, en had ik al eens gezegd hoe enorm content ik ben van onze kinderen en in deze specifiek van onze oudste?

Links van 24 februari 2016 tot 26 februari 2016

Vridar » Fresh Doubts on Authenticity of Pliny’s Letter about the Christians
Pliny the Younger’s letter to Trajan regarding the Christians is a crucial subject for the studies on early Christianity. A serious quarrel among scholars concerning its genuineness arose between the end of the 19th century and the beginning of the 20th; per contra, Plinian authorship has not been seriously questioned in the last few decades. After analysing various kinds of internal and external evidence in favour of and against the authenticity of the letter, a modern stylometric method is applied in order to examine whether internal linguistic evidence allows one to definitely settle the debate. The findings of this analysis tend to contradict received opinion among modern scholars, affirming the authenticity of Pliny’s letter, and suggest instead the presence of large amounts of interpolation inside the text of the letter, since its stylistic behaviour appears highly different from that of the rest of Book X.

Robert Reich: The establishment is dying – Salon.com
The establishment is having conniptions. They call Trump whacky and Sanders irresponsible. They charge that Trump’s isolationism and Bernie’s ambitious government programs will stymie economic growth. The establishment doesn’t get that most Americans couldn’t care less about economic growth because for years they’ve got few of its benefits, while suffering most of its burdens in the forms of lost jobs and lower wages.

Why the Geek Community Hates ‘The Big Bang Theory’ – Upvoted
The bottom line: If you’re going to make a show about nerds, at least make it clever.

Current Affairs | Culture & Politics
Trump will bob, weave, jab, and hook. He won’t let up. And because Clinton actually has lied, and actually did vote for the Iraq War, and actually is hyper-cosy with Wall Street, and actually does change her positions based on expediency, all she can do is issue further implausible denials, which will further embolden Trump. Nor does she have a single offensive weapon at her disposal, since every legitimate criticism of Trump’s background (inconsistent political positions, shady financial dealings, pattern of deception) is equally applicable to Clinton, and he knows how to make such things slide off him, whereas she does not.

De pensioenleeftijd moet nu al omhoog – De Standaard
Een slechter begrotingsrapport dan de regering-Di Rupo, en gedelibereerd dankzij schaduwminister van Begroting Mario Draghi: vooral bij de N-VA moet dit aankomen.

Pain is just a French word for bread

Ik ben zo geen klagende mens. Enfin ja, ’t is te zeggen: ik ben wél een enorm luid en hard klagende mens, maar niet voor de dingen waar het echt op aankomt.

Pijn, pakweg. Ik heb dat al een tijd aan mijn rug (ruggenwervels verbrijzeld, ruggenmergmiserie), en dan had ik het een hele tijd aan mijn hoofd (dagelijks koppijn en migraine), en sinds een tijd in mijn vingers en tenen (Raynaud) en wat recenter aan mijn voet (jicht) en aan mijn arm (operatie). Maar het heeft niet enorm veel zin om er over te klagen, dus doe ik dat niet zo massief veel.

En wat fantastisch is aan regelmatig veel pijn hebben: het ongelooflijk fijne gevoel als het geen pijn meer doet.  Ik heb al anderhalve maand geen migraine gehad. Ik heb nu nog een grote plakker aan mijn open gesneden en weer dichtgesnoerde arm, maar het doet geen pijn meer als ik mijn hand beweeg. Ik ben vanmorgen zonder problemen met mijn voet in mijn schoen geraakt, en ik mank nauwelijks nog. Ik kwam thuis en ik kon zeven van mijn vingers niet meer gebruiken, maar nu wel weer.

Dat is zo onbeschrijflijk wijs.

…en dat is dus dat

Twee dagen geleden schreef ik op Facebook “Ik volg het al van het begin, en het lijkt een beetje naar een conclusie te gaan”, en zie, zonet op wikimedia-l mail van Lila Tretikov, Executive Director van Wikimeda Foundation:

It is with great respect that I have tendered, and the board has accepted, my resignation as Executive Director of the Wikimedia Foundation earlier this week.

Ah well. Meer details alhier.

Een bijzonder geslaagde improvisatie

Eigen lof stinkt en alles, jaja, maar serieus: het eten vanavond was van het lekkerste dat ik in zeer lang gegeten heb.

Nodig

 • een ajuin, een wortel en een stuk selder
 • twee varkenswangen (ca. 200 g)
 • een aardappel (150 g, vastkokend, Nicola of zoiets)
 • een sjalot
 • een beetje room
 • wat rode wijn en wat cognac
 • een beetje kalfsfond
 • olijfolie, peper, verse tijm, oregano, rozemarijn

Werkwijze

Een dag op voorhand:

 • peper op de varkenswangen doen, bakken in olijfolie, vlees uit de pan halen, olie afgieten, blussen met rode wijn
 • ajuin, selder en wortel in grote stukken snijden, aanbakken in een beetje olijfolie, blussen met rode wijn
 • vlees en inhoud van pan bij groenten doen, kruiden bij smijten, nog wat rode wijn bijgieten, wat kalfsfond, aanvullen met water tot alles net onder staat
 • anderhalf uur op een zacht vuur zetten
 • laten afkoelen, in de koelkast zetten

De dag zelf:

 • pot van gisteren op een zacht vuur zetten
 • aardappel schillen, in grote stukken snijden, koken, afgieten, koken tot bijna zacht, en dan bij het vlees doen
 • als aardappel zacht is: vlees, wortel en aardappel uit saus vissen
 • saus door een vergiet halen en laten inkoken
 • sjalot zeer fijn snijden en in een lekje olijfolie fruiten
 • geut cognac bij doen en flamberen
 • ingekookte saus bij doen en nog laten inkoken
 • een beetje room bij doen en inkoken, kruiden
 • op vlees en groenten en aardappelen gieten

Het ziet eruit alsof iemand anders het al eens gegeten heeft, maar ik vond het ongelooflijk lekker.

I, for one, welcome our new robot overlords

Om de zoveel maand komen de mannen van Boston Dynamics met een nieuw filmpje dat mensen de stuipen op het lijf jaagt. ’t Is deze keer niet anders:

Zoals iemand op het internet zei: “When the AI revolution begins and squishy organic lifeforms are hunted to the ends of the earth, remember this video.”

Bijna allemaal in orde

Ik ben vanavond in de rapte eens langsgeweest in het hospitaal: plakker aftrekken, kijken of er niets reddeloos ontstoken was (neen), beetje opgekuist, nieuwe plakker, hopla naar huis.

Raar, daar niet van: soms doet het wat pijn (de laatste dagen minder dan ervoor), maar aan de naad zelf komen, dat voel ik bijna niet. Misschien omdat het nogal aangespannen staat, misschien om een andere reden. In ieder geval: raar.

20160223_171816

En dan naar de slachter om nieuw vlees. Ik had gisteren namelijk varkenswangen gekocht voor vandaag, maar dan bedacht ik dat ik die eigenlijk liever wat langer op wou laten staan, en dat ik wel nú honger had. Een lap biefstuk gaan halen dus, voor wok.

Maar eerst die varkenswangen: aangebakken, samen met wat wortel en selder en ajuin in een pot, kruiden, wat fond, onder water, anderhalf uur of zo laten pruttelen, en dan opzij. Nu ziet dat er niet zo vet uit, maar morgen verder sudderen, zeven, inkoken, een patat in smijten, iets van groensel bij maken, en dat zal denk ik uitstekend zijn.

20160223_185447

Tegelijk wegens honger: eerst wat basmati met kurkuma en oregano en look gemaakt. Dan biefstuk in repen gesneden, boontjes gekookt en met wat chilipeper in een bloedhete pan. Ik ga niet te hard stoefen, maar dat was dus zeer lekker.

En dan gekookt voor Sandra en de kinders. Waar het mis is gelopen. Spaghetti bolognese, Allemaal geen probleem, maar te weinig pasta gemaakt. Gah. Sandra heeft zelf nog iets moeten maken.

Maar behalve dat: fijne kookavond.

Leve de verzekering

Het positieve eerst: het heeft niet meer dan een dag geduurd nadat we het laatste stuk hebben binnengebracht, om een brief terug te krijgen van de verzekering waarin ze ons zeggen hoeveel geld we mogen verwachten en wanneer.

Het minder positieve: we hebben een verzekering waar geen expliciete diefstalverzekering in zit, maar wel alle mogelijke schade (inclusief diefstal) voor computers onder valt. En er zijn in september bij ons voor een ettelijk groot aantal duizenden euro’s aan computers gestolen. Denk ettelijke duizenden euro’s. Niet allemaal de nieuwste computers, maar wel een resem laptops en zo, en dat telt redelijk snel aan.

Brief van de verzekering: wij betalen u het maximumbedrag terug. Ik: hoera!
Verzekering: het maximumbedrag is 1234.57 euro. Ik: fuck.

Het is beter dan niets, da’s waar. Maar serieus: stel dat mijn huis in brand was gevlogen en al wat computermateriaal is — schermen, desktops, scanner, printer, alles vliegt in de fik: wil dat dan ook zeggen dat ik er maximaal 1234.57 euro voor krijg? Ik mag verdorie hopen van niet.

Links van 21 februari 2016 tot 22 februari 2016

The 17 saddest moments of Jeb Bush’s very sad campaign – Vox
Goodbye, poor Jeb Bush. Hopefully you'll spend the next several months on a beach, playing checkers with your wife and not paying any attention to the election. We'll miss you.

De Grote Disruptive-Start-up-Out-Of-The-Box-Co-Creation-in-the-Cloud-Bullshit-Bingo
De Toekomst volgens de Startupdelta laat zich in elf woorden samenvatten: meer pizza, meer vakantie, meer troep en sneller afrekenen, met korting.

BuzzFeed Is Trying to Find the Metrics That Matter – Fortune
The online media giant is looking at ways of actually measuring reader engagement. BuzzFeed stands out among both traditional and new media entities for its obsession with data related to the content it produces and how (and where) stories and videos are shared. But it’s about more than just raw data for BuzzFeed. It’s about focusing on the specific data that matters—and that is changing.

Washington Should Prepare for Saudi Arabia’s Collapse – The Atlantic
For half a century, the Kingdom of Saudi Arabia has been the linchpin of U.S. Mideast policy. A guaranteed supply of oil has bought a guaranteed supply of security. Ignoring autocratic practices and the export of Wahhabi extremism, Washington stubbornly dubs its ally “moderate.” So tight is the trust that U.S. special operators dip into Saudi petrodollars as a counterterrorism slush fund without a second thought. In a sea of chaos, goes the refrain, the kingdom is one state that’s stable. But is it?

Homeopathy successfully turns water into a placebo | Ars Technica
After a thorough evaluation of 57 scientific reviews that encompassed 176 studies on 68 illnesses, a panel of health experts has once again concluded that homeopathy is at best a placebo (when it's not being potentially harmful).

Drie jaar in te halen

Kom het tegen. Meer dan drie jaar na het einde van het magistrale The History of Rome ontdek ik dat er verdorie een opvolger is: The History of Byzantium.

Aan de positieve kant: honderd afleveringen in te halen, hoera!

Links van 19 februari 2016 tot 20 februari 2016

‘Het kapitaal is nu helemaal de baas’ | Boeken | de Volkskrant
'Ik hoor nog wel eens om me heen: wat ben je links geworden. Dat is een verkeerde aanname. Ik zei dit soort dingen al in de jaren zeventig. Toen was daar niets radicaal aan. Het is de samenleving die zo rechts is geworden, zo verschrikkelijk rechts.'

Partijraad N-VA in open opstand tegen de top | DOORBRAAK – Meer dan een mening
Oei: "Op een golf van wantrouwen en woede tegen de top katapulteerde de partijraad Eddy Vermoesen naar de cockpit van N-VA."

Why am I still here? – Blog
I'm not working at the WMF for the money. And it's not because my job is fun – it stopped being fun a few months ago. I'm mostly still here because I don't really have anything else to do right now. I've been doing this for nearly 3 years now…and even though I have other plans lined up in a few months, I'm kind of a lame duck right now. I'm embarrassed at everything that's gone on. I don't want to tell my friends that the WMF is all screwed up and not going to get better. I don't want to have to explain how after I praised how all of my work is public and transparent, that our organization no longer is.

Wikipedia:Wikipedia Signpost/2016-02-17/Special report – Wikipedia, the free encyclopedia
The Wikimedia Foundation is in open revolt. While the day-to-day volunteer efforts of editing Wikipedia pages continue as ever, the non-profit Foundation, or WMF, is in the midst of a crisis it’s never seen before. In recent weeks, WMF staff departures have accelerated. Within just the past 48 hours, employees have begun speaking openly on the web about their lack of confidence in the leadership of executive director Lila Tretikov.

China is een beetje als vergrijzing – De Standaard
De andersglobalisten zijn in opmars dezer dagen, alleen hebben ze tegenwoordig een andere politieke kleur. Vergeet de linkse rakkers die Wall Street occupyen, de doorsnee-andersglobalist is nu een westerse politicus of een westerse werkgever. De globalisering die in de jaren 90 wereldwijd werd geprezen als gedroomde hegemonie van het kapitalisme, is niet meer zo populair in Europa. Dat komt vooral omdat China dat spel niet alleen blijkt te kunnen meespelen, maar er ook veel efficiënter blijkt in te zijn dan de meeste westerse landen.

Not a dry seat in the house

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑