Youtube: prutsers en niet-prutsers

In een ander leven zou ik misschien wel zeer handig geweest zijn, en allerlei dingen gemaakt hebben en zo. Ik dénk dat jet een beetje zoals koken is: een mens die zijn gerief heeft, die is al goed op weg, en de rest is gewoon, euh, doén. Houd ik mezelf dus voor.

Ondertussen kijk ik al eens graag naar mensen die dingen maken, en naar mensen die verstand hebben van prutsen. Er zijn er enorm veel die ik volg, een kleine selectie dan maar.

Met stip op nummer één van de gecombineerde grappigheid/expertise-schaal: de meneer van AvE. De afkorting staat voor a valiant effort, en het is een mens die niet precies wil zeggen wie hij is. Wat we kunnen afleiden uit de Youtubefilmpjes: Canadees, materiaalkundig ingenieur of zoiets, werkt als troubleshooter over de hele wereld als machines die ettelijke miljoenen waard zijn, kapot zijn. Spreekt onder meer ook Frans-Canadees met zijn klein kind. Weet enorm veel van enorm veel af. Is zo grappig als iets. Heeft een heel eigen woordenschat: iets dat degelijk gemaakt is, is altijd skookum, electriciteit zijn pixies, ‘werken’ zoals in ‘de machine werkt’ is meestal chooching, licht zijn futons (photons dus). En hij vloekt als een Zwitser, maar telkens zijn dochter van twee (little chickadee) binnenkomt, is er een moratorium op vloeken.

Dat geeft dan dingen als dit (HPHT is High Pressure/High Temperature, wat die roze tape dus helemaal niet is, trouwens):

That oughta do ‘er. We’ve got a 5000 PSI float control, and another fitting, there’s our a-daptor kit. Ça fitte comme le gant d’OJ Simpson! All right, jammed ‘er in dry whatfer not coming apart and then just for cromulicity we added some chooch factor modifier, a little HPHT.

Aan de min of meer diametraal andere kant van het spectrum: Clickspring. Mens uit Australië maakt prachtige dingen in een hoek van een kot, met nauwelijks iets behalve een kleine draaibank, een zaagje en wat vijlen. Oh, en de tools die hij zelf maakt. Het allesoverkoepelende project op zijn kanaal is een klok die aan het bouwen is (volg vooral vanaf aflevering één), maar hij doet soms eens zijstapjes. Zoals deze puzzel, bijvoorbeeld:

En ergens tussen die twee in: Frank Howarth. Ex-architect die nu denk ik fulltime bezig is met hout. Bekend geworden met gedraaide kommen, maar vooral met zijn altijd uitstekende montage. Stopmotion, camera op het hout, 360°-gedoe, zelfgemaakte rigs voor motion control, the works. En gewoon ook een zeer sympathieke mens die wijze dingen maakt.

Enorm grappig, en ook wel enorm over the top: Michael Cthulhu. Een naar Amerika verhuisde Ier, die belachelijke wapens bouwt, met een snijtoestel en een lastoestel en wat slijpschijven. Machtig!

Een volledig ander register om af te sluiten: modelbouwdingen! Luke Towan maakt decorstukken voor modeltreindingen. En doet dat redelijk fanstastisch goed:

3 reacties op “Youtube: prutsers en niet-prutsers”

Reacties zijn gesloten.