Voka bevraagt onprofessioneel

Het stond denk ik in alle kranten en helemaal over Facebook en Twitter:

Voka Oost-Vlaanderen lanceerde een grootschalige enquête bij ondernemers en werknemers over het nieuwe mobiliteitsplan van Gent. Voka wil mensen die dagelijks actief zijn in de provinciehoofdstad, betrekken bij het beslissingsproces over de toekomst van de Gentse mobiliteit. Ook zij die er niet wonen en bijgevolg niet kunnen deelnemen aan de politieke besluitvorming.

Uitstekend initiatief! Hoe meer bevraging en hoe vingerder aan de polser, hoe beter.

unnamed

Ik dus naar de enquête.

Eerste vaststelling: iedereen kan zomaar invullen. Er wordt voor zover ik zie zelfs geen poging gedaan om na te kijken of men geen twintig keer invult. Dat nog naast het voor de hand liggende probleem dat er altijd is bij een internetenquête: geen enkele representativiteit, en enkel mensen die graag enquêtes invullen, vullen ze in.

Dus eigenlijk is het al op voorhand verloren: deze enquête is niet meer dan een kroniek van een aangekondigd resultaat, waar zieligaards genre Siegfried Bracke kraaiend van contentement tot in den treure naar zullen verwijzen op hun Twitters. “De ondernemer” vindt het hele beleid een ramp, eist de  invoering van een ondernemerskaart (naar analogie met de bewonerskaart) om beperkte periodes te kunnen parkeren in de buurt van het werk, meer parkeerplaatsen in het centrum en minder autovrije/luwe zones, en het digitaal monitoren van verkeersstromen en het sturen van verkeersstromen/parkeerplaatsen via apps. Wedden?

Er wordt eerst gevraagd naar hoe tevreden ik ben over de algemene mobiliteit in Gent. Ik persoonlijk: zeer tevreden, ik heb niet echt veel klachten. Ik rijd dan ook alleen met de fiets.

Dan moet ik mijn tevredenheid geven over een hele reeks knooppunten: Eurosilo (Kennedylaan – R4), Vliegtuiglaan – Afrikalaan (Weba), Meulestedebrug, Tolpoort / Neuseplein, etc. Over de meerderheid van de knooppunten heb ik geen opinie, en voor degene waar ik wel een opinie over heb (Dampoort en Keizer Karelstraat-Ottogracht) is mijn opinie genuanceerder dan iets tussen 1 helemaal niet tevreden en 9 heel tevreden.

Laat staan dat het iets is waar de stad iets aan kan doen (de R4 is Vlaanderen, Dampoort zit met de NMBS, Kortrijksepoortstraat met De Lijn, etc.). En hetzelfde probleem stelt zich over de hele vragenlijst die ik in eer en geweten zo goed en zo kwaad mogelijk probeer te beantwoorden: irritant.

Helemaal op het eind krijg ik dit te zien:

Hierbij bent u aan het einde van deze vragenlijst.Naast deze kwantitatieve bevraging zou Voka met een beperkte groep van leden ook dieper willen ingaan op dit nieuwe mobiliteitsplan gedurende een workshop. Deze workshop zou ongeveer een halve dag duren en doorgaan in de kantoren van Voka. Bent u geïnteresseerd om aan deze workshop deel te nemen?

Zeker dat, dat ik geïnteresseerd ben in een workshop! ..ah maar wacht, een paar dagen later krijg ik dit in mijn mailbox:

Vooreerst bedankt voor het invullen van de Voka bevraging rond de mobiliteit te Gent. U gaf uw interesse aan om deel te nemen aan een workshop over het mobiliteitsplan. De workshop wil, in kleine groepen,  dieper wil ingaan diverse onderdelen van het mobiliteitsplan, de vragen en de ontvangen feedback uit de enquête.

De workshops gaan door op 8 en op 15 november 2017, telkens van 14 tot 16u bij Voka, Lammerstraat 18 te Gent. Indien u zich hiervoor kan vrijmaken, ontvangen we graag bericht terug op welke dag u zich hiervoor kan vrijmaken.

Een dinsdagnamiddag tijdens de week? Ahem neen, dan kan deze mens zich niet vrijmaken.

Jammer, want ik zou wel graag mijn opinie geven, als werknemer die dagelijks fietsgewijs pendelt over en weer van Centrum Gent naar Gentbrugge. En als inwoner van Gent.

Één reactie op “Voka bevraagt onprofessioneel”

Reacties zijn gesloten.