Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: januari 2017 (page 1 of 3)

Links van 29 januari 2017 tot 31 januari 2017

Getting out of the cloud… – The Isoblog.
This is Lawyerspeak for GTFO. So if you are running your shit on US soil, or in a US companies cloud, you should have implemented a backup solution last Friday. Yes, that is your shit on Amazon, GCE or Azure or anything else that's not European.

Trial Balloon for a Coup? – Medium
Significant in today’s updates is any lack of suggestion that the courts’ authority played a role in the decision. That is to say, the administration is testing the extent to which the DHS (and other executive agencies) can act and ignore orders from the other branches of government. This is as serious as it can possibly get: all of the arguments about whether order X or Y is unconstitutional mean nothing if elements of the government are executing them and the courts are being ignored. Yesterday was the trial balloon for a coup d’état against the United States. It gave them useful information.

Secretary of Homeland Security found out about President Trump’s Muslim travel ban by watching TV | The Independent
He was getting his first briefing on the executive order when he discovered it was already being signed

Opinie: Als protesteren tegen Trumps beleid ‘hysterie’ wordt genoemd, dan is zwijgen instemmen | Standpunt | De Morgen
De premier van dit land is het “oneens” met de koers van Trump. Hoezo, oneens? Gaat hij een lezersbrief sturen naar Le Soir? De voorzitter van de Vlaamse liberalen vindt dat president Trump een “fout signaal” geeft. Hoezo, een fout signaal? Doe normaal, mevrouw Rutten, dit is illiberale xenofobie. (En alweer is het CD&V die als enige regeringspartij de logische reactie geeft, waarvoor respect) Want bijvoorbeeld de minister van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris van Asiel & Migratie vinden het nuttig om niet eerst Trumps beleidsdaden te veroordelen, maar wel de "hysterie" van de protesten ertegen. Hoezo, hysterie? Als protesteren tegen dit beleid ‘hysterie’ wordt, dan is zwijgen instemmen.

Santorini — A Review – Medium
I highly recommend this game. There are so many fun decisions to be made and so much variability in the box between the god cards. Since the game plays so quickly, its easy to get it to the table for multiple plays in a row, and each play will feel different from the ones before. Santorini is easier to teach than any other game I’ve played before, but it is by no means the simplest to win. The decisions you make early in the game effect the late game in ways you won’t be aware of until the game is over.

Een deur sluit, een deur gaat open

De electricien kwam langs. Zekeringkast één: geen problemen. Alles zit vast, geen verkleurde draden of plombs, overal de juiste (spanning?) (voltage?) (wattage?) (ampèrage?) op, no problemo. Zekeringkast twee idemdito.

De handen in het haar, tot plots de electricien iets zei in de zin van “owla! hela! wat is dát hier!”

Normaal gezien is dat geen goed nieuws, als een vakman zoiets zegt, maar in dit geval veranderde het de situatie van “er is aantoonbaar iets mis maar we weten niet waar het aan ligt” naar “er is hiér iets mis en dat zou wel eens de schuldige kunnen zijn”.

Een draad die van de ene naar de andere kast ging, die er niet zeer koosjer aangesloten uit zag.

Vakman naar algemene on/off-switch. Ik zeg hem dat ik eerst rap naar boven ga de computers en zo uitzetten.

Tegen dat ik boven ben en juist aan de computer zit, valt alles uit. Kut. Ik op de vloer achter de computer, om de algemene schakelaar af te zetten. Tegen dat ik het licht van mijn GSM aangestoken heb, gaat alle electriciteit weer aan. En dan weer af. Weer aan. Weer af. Weer aan.

GYAAAARGH. Dat is dus niét goed voor een computer, voortdurend aan/af gezet worden.

Het licht bleef aan, dus de computer laten booten, en voor zover ik zie is er niets aan de hand, ook niet met de printer of de tv of de stapels andere electronica op het eerste verdiep.

Naar beneden gaan luisteren: bleek dat er een aardingsdraad of zo (?) niet perfect aangesloten was; hij heeft hem wat verdergestript en degelijk vastgezet. Gelukkig was er nergens spoor van verbranding of watdanook.

Geen spoor van verbranding, maar toen begon het plots enorm verbrand te ruiken. Gelijk in, “electriciteitsverbrand”. Het hardst in de bijkeuken, tussen de keuken en het bureau. Rondgekeken en -gesnoven, en inderdaad: iedereen rook het verbrand, maar de wasmachine en de droogkast brandden nog, de frigo en de diepvries ook. Mysterie.

Electricien betaald, ’t is te zeggen: op de fiets gesprongen om geld te gaan halen en dan electricien betaald, en verder gedaan met mijn leven: in casu, Louis een stamp gegeven om de afwasmachine leeg te maken.

De afwasmachine, die uiteraard stilgevallen was in het midden van haar programma, en dus vol stond met lichtgrijs sop en natte borden en gerief.

De afwasmachine, die.

Euh.

De afwasmachine, die niet meer in gang te krijgen is.

De afwasmachine, die enorm hard riekt naar verbrande electriciteit.

De kapotte afwasmachine.

845380

update: de luidsprekers van mijn computer zijn ook om zeep. Ja, inderdaad, net nadat ik de alleen de allerbeste overgehouden had van de wel zes verschillende computerluidsprekersystemen die ik in huis had, en de rest aan de kringloopwinkel had gegeven.

Santorini

3d_box_cover-for-website-product-03.12.2016Het is niet zo vaak dat het echt goed afloopt, zo’n Kickstarter, maar deze keer dus wel.

Gisteren heb ik mijn klauwen op Santorini gekregen, een bordspel dat (zoals de slogan het zegt en de slogan liegt voor één keer niet) op 30 seconden uit te leggen is, maar immens herspelbaar is.

Er is een spelbord van 5  op 5 vlakken, en ziet, dit zijn de spelregels zoals omschreven in de Kickstarter, en er is inderdaad niet meer aan dat dit:

6f2b49750319a4c287f05354d4b4dad2_original

Ik heb met Anna een aantal spelletjes gespeeld en het is bijzonder wijs. Vooral de kaarten die u allerlei specials geven, zijn machtig: een kaart die uw tegenspeler verbiedt te bouwen rond u, een kaart die u laat winnen als ge van het tweede verdiep naar beneden springt, een kaart die het onmogelijk maakt voor de tegenspeler om te winnen aan de rand van het bord, een kaart die het mogelijk maakt om uw tegnespeler te bedelven onder een gebouw als hij naast u en lager dan u staat, …

Nee: zeer zeer leutig. Spelletjes kunnen ook zeer snel gedaan zijn, wat ook fijn is. En het ziet er absoluut appetijtelijk uit ook:

pic3306885

Benieuwd naar de opinies op BGG.

 

Onze electriciteit is kapot!

lamp.jpgWe’re doomed! We hebben een electrisch probleem dat onvoorspelbaar is!

Soms gaat het licht in het toilet even uit en dan weer aan. Hetzelfde in de kamer van Louis: soms gaat het licht even uit, en dan schiet het weer aan.

Vals contact ergens, lamp die niet goed ingevezen zit, geen mens die het weet.

Maar ook geen groot probleem, want het is maar om de zoveel tijd eens, en het duurt maar een seconde.

Tot gisteren. Rond een uur of halftien viel de electriciteit uit op het gelijkvloers: niét in de kamer van Louis, wel in het toilet, de gang, de keuken, de tuin, én heel het achterhuis.

Geen zekeringen gesprongen, gewoon: geen electriciteit meer. En dus ook geen internet meer wegens modem aangesloten op het gelijkvloers. Maar op het eerste en tweede verdiep bleef alles wel werken.

Alles eens afgezet en dan weer aangezet, ook de hoofzekering, resultaat: nu ook geen licht meer in de kamer van Louis. En dus heel het gelijkvloers en het achterhuis in het donker.

Twee uur lang in het donker, en plots: een paar seconden alles weer aan, en dan weer alles uit. Tien minuten later: weer een seconde of drie alles aan, en dan weer een paar minuten uit, en dan een paar keer flikkeren aan/uit, om dan weer helemaal aan te gaan en aan te blijven.

En neen, niemand was wat dan ook aan het doen op dat moment, beneden: Louis zat op een laptop bezig en Zelie was met haar vriendinnen naar een galabal.

’t Is met andere woorden een compleet mysterie.

Een akelig mysterie, want wie weet volgende keer is het de maandag om 8u dat het gebeurt, en liggen koelkast en diepvries af tot ’s avonds.

Een akelig mysterie ook, want hoe moet dat in ’s hemelsnaam gediagnosticeerd worden? En opgelost? Aaaargh!

Didactisch momentje

pareidolia-cuando-nuestro-cerebro-inventa-caras-que-no-existenAnna had raadsels.

Een meneer en een mevrouw rijden in een auto, als ze plots zonder benzine vallen. De meneer gaat met een jerrycan naar het dichtste pompstation. Hij doet de deuren van de auto op slot, en de ramen gaan niet open. Als hij terugkomt, ziet hij dat de mevrouw dood is, en dat er een vreemde in de auto zit. Maar de deuren en de ramen zijn niet open geweest. Wat is er gebeurd?

Ik moest niet echt nadenken om te weten dat de vrouw wellicht zwanger was en gestorven na een geboorte. Anna was verontwaardigd dat ik het zo snel wist.

Het was wel de gedroomde occasie om het over patroonherkenning en pareidolie te hebben, en over te schakelen op het gevangenendilemma en Monty Hall.

Dat, dames en heres, is wat het ouderschap allemaal de moeite waard maakt.

Aviation, bis

Allez ju, omdat het maar één keer één van uw laatste galabals is, heb ik een échte aviation gemaakt. Met echte maraschinolikeur en echte crème de violette (nee, geen Crème Yvette) en gin en citroensap.  En dan nog met een zak ijs die ze in de shaker mogen doen en zelf mixen.

32173118490_3e80d161e1_k

Het verschil met het recept van gisteren is redelijk duidelijk, zowel naar kleur als naar smaak:

32173119770_f4df06ca2d_k

Links de delicaat-blauwe “echte” aviation, rechts de lichtpaarsachtige “valse”.

Nonkel Michel brouwt voor het pré-bal

Aviation_cocktail.jpg’t Is morgen feestje hier thuis, en ik ben aangesproken om iets cocktailachtigs te maken.

Ik ben geleerd van vorig jaar, toen er twee keer anderhalve liter cocktail was en er maar een paar glazen van gedronken warevan de pot Green Beast en de grote fles (alcoholvrije) grilled ananas en limoen.

Gisteren hadden we al eens online gekeken, maar daar was niet meteen iets tussen dat er meteen uitsprong — vooral zomercocktails met veel fruit en zoetigheid. Vandaag heb ik de omgekeerde beweging gedaan: gekeken wat ik in huis had, en van daar vertrokken.

Het is een variatie op een Aviation geworden:

  • 1 ¾ gin
  • ½ kirsch
  • ¼ viooltjessiroop
  • ½ citroensap
  • ¼ ijs- en ijskoud water

Ja, ‘k weet het, Crème Yvette in plaats van siroop, en Maraschinolikeur in plaats van kirsch. Een mens werkt met het materiaal dat hij in huis heeft. En het beetje ijswater water vervangt het natte ijs waarop ik  anders zou shaken. Ik ben namelijk niet van plan live cocktails te staan maken.

Maar voor de ingrediënten: misschien vraag ik wel aan mijn betere helft of ze geen zin heeft morgen boodschappen te doen.

Karamelspekken

Het gemakkelijkste recept ter wereld om karamelspekken te maken!

750 gram suiker, 200 gram glucose, 1.2 liter room, een beetje zout. In een pot op een warm vuur, om de zoveel tijd eens roeren, laten opstaan tot het karamelkleurig is:

Uitgieten in bijvoorbeeld een ovenschotel die bekleed is met ingevet bakpapier, wat fler de sel over strooien, een nacht laten rusten, in stukken snijden en de stukken individueel in bakpapier of cellofaan verpakken.

Dat inpakken is het grootste werk, al krijgt ge er redelijk snel een handeling in.

Ik heb er geen foto’s van gemaakt wegens te hoog hipstergehalte.

Recept uit Christian F. Puglisi’s uitstekende Relæ: A book of Ideas.

De agenda loopt redelijk vol

Kijk, de agenda van deze week en de drie weken die erop volgen:

001

Da’s dus wat er nu al gepland is: kijk naar de week linksbovenaan en het wordt duidelijk dat er laatsteminuut ook altijd wel dingen bij komen. En natuurlijk staat niet alles daar altijd in.

Maar toch: ik kan mij niet inbeelden hoe wij zouden kunnen leven als we geen gedeelde kalender zouden hebben.

We hebben allemaal een eigen kalender, en dan is er nog een gedeelde kalender waar dingen voor Sandra en mij in staan, en nog een kinderactiviteitenkalender voor kinderactiviteiten, en een verjaardagskalender, en dan nog soms eens aparte kleuren binnen één kalender, afhankelijk van de personen.

En dankzij uw en mijn vriend Google, allemaal gesynchroniseerd tussen allemaal telefoons en computers en alles.

Een zeer groot gemak.

Links van 24 januari 2017 tot 25 januari 2017

Learn TensorFlow and deep learning, without a Ph.D. | Google Cloud Big Data and Machine Learning Blog  |  Google Cloud Platform
This 3-hour course (video + slides) offers developers a quick introduction to deep-learning fundamentals, with some TensorFlow thrown into the bargain.

Trump Aides Can’t Stop Blabbing About How He’s a Madman
The president is a 70-year-old child whose TV time must be closely monitored — because any news story that upsets his ego will trigger a temper tantrum followed by irrational demands that his indulgent, overwhelmed guardians will be helpless to refuse. Or so Donald Trump’s aides keep confiding to the nearest available reporter.

The true, correct story of what happened at Donald Trump’s inauguration – The Washington Post
Donald Trump can talk to the animals, and his eyes are lasers. When the floor is lava, Donald Trump can walk on it, but only Donald Trump. When Donald Trump points his finger at you, you have to lie down. But when other people point their fingers at Donald Trump, he does not have to. Donald Trump’s block tower is the biggest. He does not need a nap or a snack. He has the longest, biggest attention span. Everyone loves Donald Trump, and what he has to say interests them.

BBC – Earth – How insects like bumblebees do so much with tiny brains
"At that point, we began to scratch our heads a little bit," Chittka says. "How much cleverness can you stick into a tiny brain?"

Het venijnig mechaniekje – De Standaard
Van aan de ontbijttafel mikt hij een paar tweets de wereld in. Vervolgens brengt hij de kindjes naar school en laat Twitter zijn werk doen. De kanonnade begint. Er wordt gedeeld, geliket, gevolgd en ge­retweet in alle richtingen. Wat later, op weg naar Brussel, overschouwt hij het gesplinter. Er zijn de tegenstanders die hem vast verkeerd begrepen hebben, maar er zijn vooral de driftige bewonderaars, die er nog een schep bovenop doen, en goddank ook de schoften die het nog eens goed op scherp zetten. En elk hebben ze weer een hoop volgers. ‘Het moet zijn dat die journaliste een echte vent mist. Daarom bericht ze zo welwillend over zwarte mannen. Ze wil ze allen in haar bed.’ Zij ziet die gore bagger op haar scherm verschijnen, net als de staatssecretaris. Die is intussen op weg naar zijn kabinet en leunt tevreden achterover. De nuance is weg, de journaliste geschandaliseerd en de geloofwaardigheid van de VRT verder ondermijnd. Missie geslaagd.

T2

Dat ziet er zó goed uit:

Een Homerische held

Mijn band liep plat. Er kon genoeg lucht in gestoken worden voor ongeveer anderhalve reis werk-huis of huis-werk. Er stond dan ook atijd een pomp paraat, op het werk en een pomp thuis.

Het was al een paar dagen, vandaag begon het echt op te vallen. Ik heb de fietsenboer gemaild of hij eens kon langskomen: dat bleek pas volgende week dinsdag te kunnen. Drat!

Nog een week fietsen met een leeglopende band, dat zag ik niet zitten. En dus heb ik vandaag iets gedaan dat ik niet meer gedaan heb sinds denk ik 1979: rustines op mijn band geplakt. Met maar een béétje assistentie van collega Ben: fiets op zijn kop gezet, buitenband eraf, binnenband eruit, visuele inspectie naar gaten (geen gevonden), emmer water gevuld en op zoek naar luchtbellen, afgedroogd, beetje geschaafd met schaafding, lijm op gedaan, laten rusten, rustine op geplaats, geduwd voor vermoord, hey presto:

Ik vrees dat de binnenband er een beetje te versleten uitziet om nog veel langer mee te gaan, maar hopelijk houdt hij het nog een week uit.

Dromen zijn bedrog

Ik ben gisteren in de late namiddag in de zetel in slaap gevallen. Geen idee hoe lang precies. Misschien een uur? Twee uur? Lang genoeg om twee van die hyperrealistische dromen te hebben, waar ik van wakker word en langer dan comfortabel is, twijfel of ik van dan wel naar de realiteit terugkeer.

De eerste droom was kort, en had te maken met mijn laptop, die een gebroken scherm bleek te hebben. Ik kijk wat dichterbij, en bleek dat er een deuk in het klavier zat. Ik lag er niet hard van wakker: ook met een barst in het scherm zou het ding wel doen wat het moest doen.

De tweede droom was een lang, uitgesponnen verhaal, en ik ben er een dag nadien nog altijd niet goed van. Ik was een jaar of negentien, ik studeerde aan een universiteit ergens in een Mediterraans aandoende kleine stad, heuvelachtig met kasseistraten, en we waren een groep van een stuk of acht vrienden en vriendinnen. Het was nazomer, met gouden licht en blauwe hemel. Onze kleren waren in tinten van bruin en bordeaux en oranje en gebroken wit. Er was een situatie met een stadsspel, en het was spannend en leutig, en er waren discussies over het leven en de toekomst en wat we gingen doen, wat onze dromen waren en onze hoop voor de toekomst.

Alles was nog mogelijk, heel ons leven lag nog vóór ons, de wereld was een onbeschreven blad.

En dan werd ik wakker. Ik ga niet zeggen dat niets meer mogelijk is, maar hey.

Links van 18 januari 2017 tot 22 januari 2017

Trump Blasts Media For Reporting Size Of Inauguration Crowd
“It was almost raining — the rain should have scared them away — but God looked down and he said ‘we are not going to let it rain on your speech’…and then it poured right after I left,” Trump said. In fact, a light rain fell through the first few minutes of Trump’s speech, and no downpour followed its conclusion.

Ads for Google products topped Google search results 91 percent of the time – Recode
According to a data analysis in the Wall Street Journal, the search giant has been buying millions of its own ads and displaying its products such as Google Home and Nest thermostats atop search results, over those of ad-buying customers.

‘Learning Curve’ as Rick Perry Pursues a Job He Initially Misunderstood – The New York Times
Mr. Perry, who once called for the elimination of the Energy Department, will begin the confirmation process Thursday with a hearing before the Senate Energy Committee. If approved by the Senate, he will take over from a secretary, Ernest J. Moniz, who was chairman of the Massachusetts Institute of Technology physics department and directed the linear accelerator at M.I.T.’s Laboratory for Nuclear Science. Before Mr. Moniz, the job belonged to Steven Chu, a physicist who won a Nobel Prize.

RethinkDB: why we failed
It’s not that we didn’t try to ship quickly, make RethinkDB fast, and build the ecosystem around it to make doing useful work easy. We did. But correct, simple, and consistent software takes a very long time to build. That put us three years behind the market.

An open letter to Trump from the US press corps – Columbia Journalism Review
We’re playing the long game. Best-case scenario, you’re going to be in this job for eight years. We’ve been around since the founding of the republic, and our role in this great democracy has been ratified and reinforced again and again and again. You have forced us to rethink the most fundamental questions about who we are and what we are here for. For that we are most grateful. Enjoy your inauguration.

A Series of Unfortunate Events

Ik heb de eerste paar boeken gelezen. Ik vond ze goed, maar ik heb ze nooit allemaal gelezen.

Ik heb de film gezien, en ik vond die niet verkeerd.

En nu heb ik de Netflix-serie gezien (wijs!), en zit ik ongeveer even ver (boek 4) als het aantal boeken dat ik gelezen heb. Grr.

Ik denk dat ik maar eens de rest van de boeken lees. Ik wil weten hoe het afloopt.

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑