Onze electriciteit is kapot!

lamp.jpgWe’re doomed! We hebben een electrisch probleem dat onvoorspelbaar is!

Soms gaat het licht in het toilet even uit en dan weer aan. Hetzelfde in de kamer van Louis: soms gaat het licht even uit, en dan schiet het weer aan.

Vals contact ergens, lamp die niet goed ingevezen zit, geen mens die het weet.

Maar ook geen groot probleem, want het is maar om de zoveel tijd eens, en het duurt maar een seconde.

Tot gisteren. Rond een uur of halftien viel de electriciteit uit op het gelijkvloers: niét in de kamer van Louis, wel in het toilet, de gang, de keuken, de tuin, én heel het achterhuis.

Geen zekeringen gesprongen, gewoon: geen electriciteit meer. En dus ook geen internet meer wegens modem aangesloten op het gelijkvloers. Maar op het eerste en tweede verdiep bleef alles wel werken.

Alles eens afgezet en dan weer aangezet, ook de hoofzekering, resultaat: nu ook geen licht meer in de kamer van Louis. En dus heel het gelijkvloers en het achterhuis in het donker.

Twee uur lang in het donker, en plots: een paar seconden alles weer aan, en dan weer alles uit. Tien minuten later: weer een seconde of drie alles aan, en dan weer een paar minuten uit, en dan een paar keer flikkeren aan/uit, om dan weer helemaal aan te gaan en aan te blijven.

En neen, niemand was wat dan ook aan het doen op dat moment, beneden: Louis zat op een laptop bezig en Zelie was met haar vriendinnen naar een galabal.

‘t Is met andere woorden een compleet mysterie.

Een akelig mysterie, want wie weet volgende keer is het de maandag om 8u dat het gebeurt, en liggen koelkast en diepvries af tot ‘s avonds.

Een akelig mysterie ook, want hoe moet dat in ‘s hemelsnaam gediagnosticeerd worden? En opgelost? Aaaargh!

2 reacties op “Onze electriciteit is kapot!”

  1. Eens deur en frontplaat van de zekeringkast halen en bedrading controleren, kans is groot dat er een zwarte (brand) plek te zien zal zijn als er een slecht contact is bij een van de zekeringen of verliesstroomschakelaar. Als er daar niets te zien is zal er moeten gemeten worden om het probleem te lokaliseren. Klinkt wel als een slecht contact (overgangsweerstand die dan zorgt voor overslag enzo) zodat draden dan beetje “lassen” en alles weer een eindje werkt. Wel gevaarlijk want kan voor brand zorgen.

  2. Ik heb ook zoiets gehad, en het waren inderdaad de zekeringen zelf die begonnen te haperen. Heb dan alle zekeringen laten vervangen.

Reacties zijn gesloten.