Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: april 2017 (pagina 1 van 3)

Links van 27 april 2017 tot 30 april 2017

Pieter Vreede (Red Zebra, The Wolf Banes) lanceert nieuw project Bellemont: “Voor mij staat alles op het spel met deze plaat”
Dat het moeilijk is om op te vallen met een nieuwe plaat moet je Pieter Vreede niet vertellen. Met Bellemont heeft de bassist/gitarist die als lid van Red Zebra en The Wolf Banes al deel uitmaakte van een stukje Belpop een nieuw kindje: Bellemont. Met het debuut ‘Live Or Lavish: The Jet Sessions’ maakt hij een vuist tegen de turbotijdsgeest van vandaag, want een dubbelaar met elk nummer in twee versies.

‘ Links had het voor het zeggen in Europa. En we hebben er n… – De Standaard
Hij doet geen enkele moeite om het probleem te ontkennen. Ja, de sociaaldemocratie hangt in de touwen, zegt Louis Tobback. Hij spaart de eigen kerk niet. ‘Telkens als er iemand over Europa wilde beginnen, moest Tony Blair naar het toilet. En Jeroen Dijsselbloem? Ik word mottig van die jongen.’

Lubbeek, de gemeente van Theo Francken, laat asielzoekers betalen – HLN.be
Het asielcentrum in Lubbeek sluit tegen het einde van het jaar. Op die manier kunnen we er toch nog wat munt uit slaan. Want daar zijn al heel wat kosten aan geweest. De 300 asielzoekers die nu in het centrum zijn, hoeven nog niets te betalen. Wie er nu nog bijkomt, betaalt 50 euro. Die mensen hebben heus wel geld. Ze komen bij ons binnen met computers en iPhones. Dat zijn geen sukkelaars, hoor.

Dan toch geen volksraadpleging over Gents circulatieplan | circulatieplan Gent | De Morgen
De marge van 4.000 handtekeningen leek groot genoeg maar er bleken heel wat dubbele exemplaren bij te zijn. Sommigen zetten zelfs tot vijf keer hun krabbel.

Die dubbele handtekeningen zijn niet de enige reden waarom het vereiste aantal meer dan waarschijnlijk niet gehaald wordt. Zo tekenden er een pak mensen die niet in Gent gedomicilieerd zijn, of naar een andere gemeente verhuisden sinds ze hun handtekening zetten. Er zitten ook handtekeningen bij van mensen jonger dan 16, mensen die tekenden met een fictieve naam of met de naam van hun winkel.

Circulatieplan verdeelt Gent: “Wie bloedbad roept, creëert … (Gent) – Het Nieuwsblad
Imago is nu alles. Ga niet overal uitkramen dat het slecht gaat. Als iedereen hard roept dat het een bloedbad is, dan creëer je een bloedbad. Dan komt niemand meer.

Een stokoude mens spreekt tot u

20293656-the-dance-of-death-old-manIk kreeg een mailtje van iemand die in haar laatste jaar zit aan de universiteit, en die iets wetenschappelijks aan het maken is over iets waar ik veertig jaar geleden bij betrokken was.

Veertig jaar geleden.

Maar dat is niet eens het ergste: in mijn hoofd ben ik eigenlijk nog altijd dezelfde persoon als in 1977 en 1997. Ik voel mij al jaren aan een stuk stokoud, maar tegelijk ook niet, ’t is niet gemakkelijk uit te leggen.

En dan komt er binnenkort iemand die letterlijk mijn dochter zou kunnen zijn, en die zal vóór haar iemand zie die letterlijk haar vader zou kunnen zijn. Een oude, oude mens.

Mezelf kennende ga ik mij niet kunnen inhouden van onnozeliteiten te verkopen, en dan gaat die ongetwijfeld denken “och here, een oude mens die probeert grappig te doen, zo zielig”.

Snirf.

Spijtig eigenlijk, van dat referendum in Gent

Ik geef toe: ik heb gegrinnikt.

In de Morgen:

De marge van 4.000 handtekeningen leek groot genoeg maar er bleken heel wat dubbele exemplaren bij te zijn. Sommigen zetten zelfs tot vijf keer hun krabbel. Die dubbele handtekeningen zijn niet de enige reden waarom het vereiste aantal meer dan waarschijnlijk niet gehaald wordt. Zo tekenden er een pak mensen die niet in Gent gedomicilieerd zijn, of naar een andere gemeente verhuisden sinds ze hun handtekening zetten. Er zitten ook handtekeningen bij van mensen jonger dan 16, mensen die tekenden met een fictieve naam of met de naam van hun winkel.

In het Nieuwsblad:

“Valère De Scherp bijvoorbeeld (een oude schuilnaam van Siegfried Bracke, nvdr) heeft toch meerdere malen de petitie ondertekend, met meerdere adressen”, zei schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) vrijdag op een persconferentie. “Er waren handtekeningen van te jonge Gentenaars, zelfs van een kind van 3 jaar oud. Er zijn mensen die acht of zelfs negen keer getekend hebben. Er waren onleesbare handtekeningen…”

Het ging een fluit van een cent zijn, de mensen tekenden gelijk vliegen, op een weekend gingen al die handtekeningen binnen zijn, bla die bla.

Triestige zeveraars, ja. Mensen bang maken, met valse voorwendsels doen tekenen (“zijt gij tegen de parkeermeters madammeke? ja? tekent gij dan hier en wij zorgen ervoor dat die weg zijn en dat uw kleinzoon hier niet meer moet betalen”), in plaats van iets constructiefs te doen afbreken en verzuren. Ja, ik zeg het: verzuren. Azijnpissers. Nem.

Kwam daar nog eens bij dat de vraag van het referendum totaal nietszeggend was: “worden Gent en de Gentenaars er beter van ja of nee?” Alternatieven? Niet nodig meneer.

En toch: spijtig dat het er niet gekomen is. Ik zou ze zó graag bij het referendum zelf nog eens zwaar op hun bek hebben zien gaan.

Het is nog te vroeg om te echt te evalueren, en als er moet aangepast worden, kan er aangepast worden. Serieus, de neuters.

plan

Links van 24 april 2017 tot 27 april 2017

No Publishers, You Don’t Own Advertising (by @baekdal) #analysis
Newspapers do provide brands with a better brand effect, but, with every other metric, Google is simply the better choice because it provides a much better advertising environment in terms of reach, targeting, intent, context and cost.

VOKA roept op tot kalmte: “Circulatieplan Gent pas na de zom… (Gent) – Het Nieuwsblad
Ondernemersorganisatie VOKA roept op tot kalmte in het debat over het circulatieplan van Gent. "Omzetdalingen? Sorry, dat kan je nu niet meten of hard maken. Het enige wat zeker is, is dat het circulatieplan voor minder grote verkeersproblemen zorgt dan verwacht. De rest kunnen we pas eind september echt beoordelen."

Obama’s Barrage of Complete Sentences Seen as Brutal Attack on Trump – The New Yorker
In an appearance at the University of Chicago on Monday, former President Barack Obama unloaded a relentless barrage of complete sentences in what was widely seen as a brutal attack on his successor, Donald Trump. Appearing at his first public event since leaving office, Obama fired off a punishing fusillade of grammatically correct sentences, the likes of which the American people have not heard from the White House since he departed. “He totally restricted his speech to complete sentences,” Tracy Klugian, a student at the event, said. “It was the most vicious takedown of Trump I’d ever seen.”

IM Global Television Developing ‘The Black Company’; Eliza Dushku To Star | Deadline
IM Global Television is developing The Black Company, based on Glen Cook’s (Garrett P.I. series) fantasy books as a TV series, along with Eliza Dushku’s Boston Diva Productions and David Goyer’s Phantom Four, with Dushku set to star.

Google Plans Ad-Blocking Feature in Popular Chrome Browser – WSJ
Alphabet Inc.’s Google is planning to introduce an ad-blocking feature in the mobile and desktop versions of its popular Chrome web browser, according to people familiar with the company’s plans. The ad-blocking feature, which could be switched on by default within Chrome, would filter out certain online ad types deemed to provide bad experiences for users as they move around the web.

Esdoornsiroop-salie ontbijtworst

Klassieke ontbijtworst, zoet en hartig tegelijk.

INGREDIËNTEN
 • 700 gram vers buikspek
 • 12 gram zout
 • 2 geraspte tenen look
 • 2 soeplepels maple syrup
 • 1 koffielepel piment d’Espelette
 • anderhalve soeplepel verse salie
 • 1/2 koffielepel marjolein
 • 1 koffielepel zwarte peper

Het recept is gebaseerd op de Maple-Sage Breakfast Sausage in J. Kenji López-Alt’s onvolprezen The Food Lab: Better Home Cooking Through Science.

WERKWIJZE

Buikspek in grote dobbelstenen snijden.

20170114_165341

Alle ingrediënten bijdoen, mengen, 12-24u in een afgesloten kom in de koelkast zetten.

Baharat klaar om te maken

Door een koude machine draaien in een darm.

Maple-sage breakfast sausage

EVALUATIE

Goed van smaak, en onverwacht maar niet onaangenaam veel look. Ik had er de eerste keer wel teveel zout bij gedaan. Maximum 15 gram zout per kilo vlees is de regel, ik denk dat ik zoveel voor 700 gram had.

Esdoornsiroop-salie ontbijtworst

Ook: Alt-Lopez zegt

Great as patties in a breakfast sandwich, as links to dip into your eggs, or crumbled into white gravy to slather over your biscuits. Breakfast sausage should be stuffed into lamb casings or formed by hand.

en ik kan mij daarin vinden: de casings die ik had (dezelfde waarin de slager bloedworst steekt) zijn te stevig voor de delicate textuur van deze worst.

’t Is te zeggen, ze waren te stevig als ik de sossiessen klaarmaakte zoals een normaal mens dat doet: gewoon in de pan tot gereed.

De tweede keer heb ik ze klaargemaakt zoals ik het tegenwoordig altijd doe: in een pan water laten pocheren tot gaar vanbinnen, en dan afbakken, en dat was helemaal in orde.

Esdoornsiroop-salie ontbijtworst

Voor herhaling vatbaar.

Vrouwen-pokémon-tamagochi

Het was zaterdag babyborrel bij fijne collega Sander, en zowat de helft van het werk was er ook.

Eén van de collega’s is recentelijk Een Man Alleen geworden, en een paar andere zijn gewoon venten zonder lief. En die hebben dus allemaal Tinder staan.

Natuurlijk dat ik weet wat Tinder is, en hoe het werkt, en wat en hoe. Maar ik had het nog nooit zelf op een telefoon gezet.

Na de babyborrel wel, wegens gehoord dat het niet alleen voor van bil te gaan is maar dat er ook vriendschap kan gezocht worden. Ik ben niet zo iemand voor de vriendschap, maar hey, wat niet is, kan nog komen.

Het. Is. Dus. Onnoemelijk. Verslavend.

Ik weet dat het niet proper is, naar mensen kijken zonder ook maar één moment de bedoeling te hebben er iets mee te doen, maar: zó verslavend.

 

Ik ben door de band al iemand die op een terras heelder verhalen verzint over onbekende mensen die voorbijkomen, dus ge kunt u inbeelden wat er allemaal door mijn hoofd spookt als ik zo’n Ingrid van op 1 km afstand zie, 46 jaar oud en op zoek naar een nieuwe uitdaging, met 5 gemeenschappelijke Facebookvrienden  uit één welbepaalde kennisenkring. Of een Katrien van 43 op 3 km afstand, met achttien gemeenschappelijke vrienden, die blijkbaar ook gaat eten waar ik ga eten, die in de liefde vleugels om te vliegen en wortels om te groeien zoekt.

Mensen van 37 die er 57 uitzien, mensen van 55 die er 35 uitzien. Mensen met hun kinderen als profielfoto. Stapels mensen die als naam “De” of “Van” hebben. De foto’s waar twee vrouwen op staan, en dat het dan vaak niet degene is die je denkt, als je naar een tweede foto gaat kijken. De snapchat-foto’s.

Het komt allemaal zeer dichtbij, eigenlijk. Ik heb het zaterdag geïnstalleerd omdat ik het wel grappig vond, maar nu begin ik het zelf griezelig te vinden, hoe gefascineerd ik er door ben. Niet gezond, denk ik.

Ik ga nooit vanzeleven rechts swipen, zoveel is al meteen duidelijk. Ik ga dus ook nooit in conversaties met wilvreemden raken.

Tinder_e3b584_5645623

Maar ik ben er teveel aan verslaafd om de app te verwijderen. Dus heb ik met mezelf de volgende afspraak gemaakt: van zodra ik iemand voorgeschoteld krijg die ik écht ken — en dus niet van “ah ja, gho, ’t is waar, dat is dié”, of iemand met alleen maar gemeenschappelijke Facebooksels — dan verwijder ik Tinder.

Dan zou het echt wel té dichtbij komen.

Sounds like a deal.

Links van 16 april 2017 tot 24 april 2017

Introducing a faster BBC News front page | Wildly Inaccurate
Web performance is something I care deeply about both as a developer whose work affects millions of people around the world, and as a user who often accesses the web on slow & unreliable connections. I have regularly and loudly complained that the BBC News website is unnecessarily slow, so when I was given the opportunity to help rebuild one of the most visited pages of BBC News —the front page— I jumped at the chance.

Politieke benoemingen: ‘Vlaamse regering moet ook voor eigen… – De Standaard
Vooral mandatarissen van N-VA en CD&V horen bij de grootverdieners. ‘Met het uitdelen van politieke postjes aan mensen met een N-VA-lidkaart brak de partij met haar verkiezingsbelofte dat ze de politieke benoemingen ging stoppen. Zo is ze helemaal een traditionele partij geworden’, vindt Rzoska. ‘Dit is niet de kracht van verandering, maar de kracht van zelfbediening.’

Torching the Modern-Day Library of Alexandria – The Atlantic
When the library at Alexandria burned it was said to be an “international catastrophe.” When the most significant humanities project of our time was dismantled in court, the scholars, archivists, and librarians who’d had a hand in its undoing breathed a sigh of relief, for they believed, at the time, that they had narrowly averted disaster.

Ben jij slachtoffer van een narcist? – Mooi Leven, by De Gans
Buiten de deur spat de charme en hartelijkheid van de narcist af, maar achter de voordeur ziet het plaatje er ineens heel anders uit. In een echte narcistische relatie wordt er onherroepelijk iemand, soms zelfs voor het leven, zwaar beschadigd. Slachtoffers van narcisme hebben te maken met een zeer ernstige vorm van soms lichamelijke, maar met name psychische mishandeling, waarvoor er in de buitenwereld maar heel weinig begrip en erkenning is.

Blockers will win the ad-blocking arms race / Boing Boing
Ad-blockers begat ad-blocker-blockers, which begat ad-blocker-blocker-blockers, with no end in sight. But a quartet of distinguished security researchers from Princeton and Stanford say that the blockers will win in the end — publishers will not be able to make their ads unblockable, nor will they be able to detect whether their ads were blocked.

Dutch cross serial dependencies in Head-driven Phrase Structure Grammar

Ik kwam een artikel tegen op het internet waar een blijkbaar uniek fenomeen van de Nederlandse taal omschreven wordt.

Gegeven deze situatie:

 • Anna was Nephtyhys aan het eten geven
 • Jan was Anna aan het helpen
 • Louis liet dat gebeuren
 • Zelie en ik zien Louis dat doen

Dan kan ik in het Nederlands zeggen

Ik stel vast dat Anna Nephthys eten geeft.

Ik stel vast dat Jan Anna Nephthys helpt eten geven.

Ik stel vast dat Louis Jan Anna Nephthys laat helpen eten geven.

Ik stel vast dat Zelie Louis Jan Anna Nephthys ziet laten helpen eten geven.

Ik stel vast dat ik Zelie zie Louis Jan Anna Nephthys  zien laten helpen eten geven.

Ik stel vast dat Zelie mij ziet Louis Jan Anna Nephthys  zien laten helpen eten geven.

En blijkbaar slaan vertaalcomputers daar tilt op. How cool is that?

De kat krabt de stukken van de kat

Ziet, dit is onze kat:

20170422_183920

Onze kat heeft geen vlooien, maar toch krabt en likt ze zich voor dood. En dan zitten er van die natte plekken in haar nek waar er gelijk minder haar is:

20170422_183930

Maar da’s niet het ergste. Ze blijft maar likken en krabben, en op den duur is het dan bloed. Geen flauw idee waarom, en ’t ziet echt zeer vies uit. Er komt dan een korst op en een tijdje later valt die er af en groeit er weer haar op, maar het duurt geen maand voor ze weer bebloed is van het krabben:

Na het weekend gaan we toch eens naar een veearts, denk ik, want het kan niet meer zijn.

Iemand een tip voor een goeie kattendokter?

Ik zou niet welkom zijn op het werk met zo’n manier van werken

Lang geleden programmeerde ik voor mijn loon. Enfin ja, ik zeg “programmeren”, ik bedoel eigenlijk: ik defelde maar een beetje aan, en ik stampte en duwde aan code tot er iets uitkwam.

Gaandeweg heb ik wel geleerd hoe het eigenlijk zou moeten, maar tegen dat ik dat aan het leren was, was mijn werk niet meer het programmeren zelf maar eerder andere mensen doen programmeren.

En toen ging ik helemaal een andere richting uit, en was “programmeren” iets dat ik hier en daar eens deed tussendoor, maar nooit voor het werk. Soms eens een scriptje ja, maar echt ontwikkelen: neen. Er zijn mensen die daarvoor gestudeerd hebben, en die dat duizend keer beter dan mij kunnen.

Ik ben al content dat ik begrijp waar het over gaat als er over unit testing en decorators en scalars gaat, dat dat geen testers van airconditioning en binnenhuisarchitecten en muurklimmers zijn. En ik ben al content als ik code kan lezen en mij kan verplaatsen in de nodige manier van denken.

developers

Maar zeer soms kan ik geen neen zeggen tegen een project, en dan komt het er toch nog eens van dat ik iets méér dan een klein scriptje links of rechts doe.

Gelijk deze week: Django. The web framework for perfectionists with deadlines, weetwel. Bijzonder leutig, dat had ik al gezegd, en met een beetje Google en Stack Overflow is alles op te lossen, als er niet van al te dichtbij naar de properteid van de code moet gekeken worden.

Om nog niet te spreken van de properteid van de werkmethode. En ’t is niet dat ik niet weet hoe het zou moeten hé.

De theorie: lokaal ontwikkelen, werken met een lokale git reposity, lokaal testen in development, om de zoveel tijd eens een stuk pushen naar github, en als een groot stuk af is, dan pas deployen naar de productieserver.

Helaas.

De praktijk: files editeren op mijn computer (van thuis of van het werk, afhankelijk of ik aan mijn bureau in de living zit of niet), en zo ongeveer alles committen en pushen naar github, en dan op de server pullen om daar te testen.

Ja, op de live versie. Met de live data. En voor ge mij doodschiet dat ik op live data werk: ge moet er niet mee inzitten, want de data leeft in een sqlite-bestand, dat ik gewoon mee naar de repository stuur.

Ja, nu moogt ge mij doodschieten. (Alhoewel: ik heb wel degelijk een betalende github-account, dat ik die data van de rest van de wereld kan weghouden.)

En nee, ’t is niet proper, op die manier werken. En mijn commitgeschiedenis is dan ook navenant:

 • remove unnecessary donotwant
 • verdwijn!
 • ga weg!
 • donotwant nu helemaal weg, oef
 • job pools added
 • nieuwe db tralala
 • jobpool aangepast, hopelijk
 • sorl weg gvd vuilaard waarom bleef dat staan?
 • jobs per poule ipv per eigen voorkeur
 • taalkennis Nederlands apart toegevoegd
 • max length not needed, pf, serieus gast
 • db hoezee
 • opmerkingen vergeten kak
 • kennis e.d. in database gestoken
 • allerlei taalrelated stuff toegevoegd aan admin en fiche
 • eens kijken of dit iets doet want het werkte niet
 • dit zou toch moeten werken, denk ik
 • poging drie talen en eigen/assessment split
 • poging zoveel talenstuff waarom zie ik het niet aaargh
 • ’t is officieel: ik ben een idioot
 • we hebben geen switch! fuck it! we’ll do it without labels!
 • time to call it a night, peisk

Of nonsens zoals dit:

Capture

Jaja, het glamoureuze leven van een has-been programmeur die nog net genoeg weet om een beetje zijn plan te trekken.

Professionele kapotmakerder eerste klas

learningHet was proper, vanmorgen.

Ik was toegekomen op het werk, er stond nog iets open waar ik de dag ervoor thuis aan had gewerkt, ik doe zonder veel nadenken een synchronisatie van de code die open staat met Github, en, euh, kak.

Alles kapot.

Blijkt dat het allemaal wel redelijk samenwerkt, Git en Onedrive, maar dat het ook wel soms eens onverwachte dingen doet.

Ik werk soms op mijn werkcomputer thuis, maar soms ook op mijn thuiscomputer, en dan staan er soms volgens Microsoft twee files die niet te reconciliëren zijn wegens allebei dezelfde naam maar allebei nieuwer dan de versie die op de server staat, en beslist hij om alle mogelijke versies te dumpen op alle mogelijke computers.

In combinatie met Git geeft dat rare dingen. Zoals gelijk allemal branches die bijgemaakt worden omdat Onedrive de files waarin Git zijn gerief bijhoudt, ontdubbelt.

En combineer dat met iemand die eigenlijk alleen maar om de paar bewerkingen een git commit -m "crap nog een probleem" doet en om de paar commits een een git push op de werkcomputer een git pull op de deployment server maar eigenlijk niet zeer hard meer weet hoe dat eigenlijk allemaal in elkaar zit wegens het is al zo lang geleden, en ge ziet van hier dat het een recept voor miserie is.

Fijne collega Jan heeft mij uit de nood geholpen, maar ’t was kunst- en vliegwerk omdat ik het ondertussen zo hard opgefuckt had dat het niet meer compleet triviaal was.

*
*       *

Zelfde historie met iets anders dat ik al heel lang niet meer gedaan had: Django. Ik weet nog min of meer hoe het allemaal in mekaar zit, models en views en template-gewijs, maar getver hoe zat het ook alweer met Passenger? En met die virtualenv? En met die collectstatic, welke directory was nu ook weer wat?

Dan moet ik gaan putten uit andere Djangoprojecten van (ondertussen, help!) jaren geleden, en duurt het wel een paar nachten doorwerken voor ik er weer in ben.

En maak ik alles eerst op tientallen manieren onherroepelijk kapot. Tot het allemaal weer terugkomt (wat dus ondertussen nu is, ik ben weer helemaal mee), en het gelijk een lierken begint te gaan.

Maar wel wijs, Django, daar niet van. Als ik dat had gehad vijftien jaar geleden, ik zou nooit gestopt zijn met websitebedrijfje spelen.

Vrijwilligerswerk 

Vrijwillig werken voor vrijwilligerswerk dat vrijwilligers werk geeft: meer vrijwillig dan dat wordt het niet, denk ik. 

Als ik geen geld zou nodig hebben om dingen te doen, ik zou dat hele dagen doen: werk voor mensen die het nodig hebben en er zouden willen voor betalen maar het niet kunnen. 
Dat verandert eens van werk voor mensen die het niet nodig hebben en er niet voor willen betalen zelfs al kunnen ze dubbel en dik.

Wii U diagnostiek 

De spelmachine was kapot sinds de electricien belleketrek had gespeeld met de général. (Net zoals nog altijd de afwasmachine trouwens, maar dit geheel terzijde.)

Machine naar het werk,  checken of het misschien gewoon de voeding was. Biem! Het wás de voeding!

Nieuwe gekocht op de interwebs, voeding toegekomen, aangeschakeld… nope.

Damned. Zou de Wii in het verhuizen naar en van werk kapot gegaan zijn? Of…

Wii U van het werk geleend, thuis ingestoken: nada. 

Vandaag mijn Wii weer mee naar het werk, ingestoken: biem! Werkt +

De voeding ook meegenomen, die uitgeprobeerd: no dice.

Serieus dus: een voeding gekocht om een kapotte te vervangen, maar ze was zelf kapot.

Kch.

Drukke dag

Veel volk over de vloer, veel eten gemaakt voor buffet ’s middags, stapels lasagne gegeten ’s avonds, fijn relax bezoek nog later ’s avonds: gevulde dag.

Ik ben imméns content dat de vakantie gedaan is.

 

40 dagen bloggen

Zo, de Verbeelding 40 Dagen Bloggen Challenge zit er ook alweer op.

02-40dagenbloggen

Wat heb ik geleerd? Euh niet veel. 🙂

’t Is niet alsof ik hier hoogstaande literatuur pleeg, ik ben niet in de gewoonte om echt navelstaarderig te doen (en al helemaal niet over lezersaantallen of sociale interactie of zo, godbetert!), en ik krijg de vliegende turista van blogposts die afgesloten worden met van die overduidelijke comment-bait (“en jullie? wat vinden jullie van Temptation Island? Of zit je liever op een gezellig terras?”) maar dus ja, elke dag iets gepost, de afgelopen 40 dagen.

Zoals eigenlijk ook de afgelopen 5376 dagen dat ik hier na elkaar iets — groot of klein, bijzonder zeer vaak minder dan meer interessant — gepost heb.

Ik heb geleerd dat er tegenwoordig niet veel mansvolk meedoet aan blogdinges, en al helemaal niet aan dat sociaal-achtig-interactie-gedoe.

Hier staan de deelnemers die van zichzelf bekend hebben gemaakt dat ze deelnamen. Ik zet het even voor u in een bevattelijke pie chart:

mannenvrouwen

Het was geen wedstrijd of zo, en de “regels” waren zeer redelijk:

 • We beginnen aan deze challenge op 1 maart 2017. Oftewel de eerste dag van de Vasten.
 • We eindigen deze challenge op 16 april 2017. Oftewel Pasen, de laatste dag van de Vasten.
 • Je mag zes dagen skippen. Op zondag wordt er binnen de Vasten niet gevast. Er vallen zes zondagen binnen de Vasten. Daarom krijg je ook zes skipdagen die je kan inzetten wanneer je wil. Dat kan een zondag zijn, maar evengoed een dinsdag of een vrijdag.

Maar ik kan het toch niet laten, ik ben toch eens gaan kijken wat er van de goede voornemens geworden is bij de deelneemsters en deelnemers.

Er zijn tijdens de periode van 46 dagen (ja, 46: de vasten is veertig dagen + zes zondagen) 1595 blogposts geschreven op 61 blogs, oftewel gemiddeld bijna 25. De mediaan, voor wie zich daarmee bezig houdt, was 22.5, en alle blogs op rij met hun aantal posts geeft dit grafiekje:

openrij

Drie van de blogs haalden niet één post, 2 deden er meer dan 50, en als ik het in doosjes zet op basis van aantal posts op de hele periode, ziet de verdeling van de blogs er zo uit:

histo.png

Het enthousiasme daalde met de tijd, zoals te zien in deze grafiek (waar de weekends in het donker afgebeeld zijn):

totalen

Blijkbaar is de woensdag de meest populaire dag om te bloggen, en zijn de dinsdag en de zondag het minst populair:

dagen

En voor wie daar op zat te wachten, een overzichtje van alle blogs en hun posts per dag ziet er zo uit (klik voor detail):

overzicht

Ben ik hier veel langer aan bezig geweest dan strikt gezien gezond was? Erm misschien.

De Excelfile waarmee de grafiekjes gemaakt zijn, voor wie écht benieuwd zou zijn, staat alhier: 40dagenbloggen.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑