Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: juni 2017 (pagina 1 van 3)

Vier op vier

Niet dat er echt twijfel was, maar bij dezen officieel: vier keer een A-attest.

Volgend jaar drie kinderen in variaties van wetenschappelijke richtingen en eentje helemaal in talen. 

En nu gaan we de vakantie in.

Een vakantie met nogal wat veranderingen, ook — maar ik laat het allemaal nog wat bezinken, denk ik, voor ik het aan de grote klok hang.

Links van 24 juni 2017 tot 30 juni 2017

Waarom er geen militairen op Werchter zijn – De Standaard
Kijk nu: "Op het kabinet-Jambon wordt benadrukt dat ‘militairen geen object zijn dat je zomaar kan inzetten’."

Reactie van een Gutmensch op heer Boudry | MO*
Onlangs las ik een mooie tekst van de Joodse schrijver David Grossman. Daarin schreef hij: ‘We hebben eindeloos veel manieren om in het leven te zijn… Heel snel, heel jong, verkalken we en sluiten we ons op in één enkel ik, een welomschreven wezen. … Voor mij is schrijven een reis langs de denkbeeldige assen tussen het jongetje dat ik was, en de oude man die ik zal zijn, tussen de Israëliër die ik ben, en de Palestijn die ik had kunnen zijn.’

Why we’re betting against real-time team messaging – Ambition & Balance
This post is the story of why we stopped using Slack. It’s also the story of how we had the (possibly) crazy idea that we could contribute something fundamentally different to an already cluttered team communication market. Something for teams like ours with the audacity to think that maybe there’s more to work than keeping up with group chat…

Hersh’s new Syria revelations buried from view
As for the substance of Hersh’s investigation, he finds that Trump launched 59 Tomahawk missiles at a Syrian air base in April “despite having been warned by the US intelligence community that it had found no evidence that the Syrians had used a chemical weapon.” In fact, Hersh reveals that, contrary to the popular narrative, the Syrian strike on a jihadist meeting place in Khan Sheikhoun on April 4 was closely coordinated beforehand between Russian and US intelligence agencies. The US were well apprised of what would happen and tracked the events.

The secret lives of IS fighters – BBC News
Three young IS militants lie dead on the banks of the River Tigris. They left behind personal photos and documents which reveal the extraordinary story of their private lives.

Es ist vollbracht

Het mocht gedaan zijn, voor Zelie. Ze was er meer dan klaar voor, de rest van haar leven. Ze had het gehad, die hele humaniora.

Het was nog één keer school, met proclamatie en prijsuitreikingen en receptie en afscheid nemen, en dan nu: Het Leven.

Het is nog maar net geleden — en als het in woorden zou gezegd moeten worden, was het “met grote onderscheiding” in het totaal, “met grootste onderscheiding” voor talen en wetenschap,  en zelfs “met grootste onderscheiding en gelukwensen van de jury” voor wiskunde — maar het is alsof het rapport al irrelevant is.

Deze week achttien geworden en afgestudeerd, en klaar voor al wat volgt. Talent en hard werk: iets met wereld en oester, en dat ik niet kan wachten om te zien hoe het allemaal uit zal draaien.

Het begint te korten

Nog een goeie twee weken en het zijn Gentse Feesten!

En Datakamp, natuurlijk!

Ik heb mij de laatste tijd al meer dan een keer de bedenking gemaakt dat als ge niet weet dat iets eigenlijk onmogelijk is, het uiteindelijk allemaal wel mogelijk blijkt te zijn. 🙂

Gezocht: een computerwinkel in Gent

Ik kreeg een sms van Louis op het werk: of hij de computer eens mocht herstarten omdat zijn spelletje aan het laggen was.

Goedgetrainde kinders, wij: vragen of ze de computer mogen herstarten. (Sinds die keer dat er twee keer na elkaar iemand de computer herstart had op een moment dat het echt niet mocht wegens dingen bezig die niet mochten onderbroken worden.)

Jawel hij mocht de computer herstarten, en ik heb er niets meer van gehoord.

Tot vanavond: dat de computer niet meer opstart. Dat hij telkens dezelfde boodschap geeft — “USB device over current status detected”, en dat hij dan na 15 seconden zal shutdownen.

De reden van die boodschap is dat er volgens de computer iets van USB teveel stroom trekt. De achterliggende reden is wellicht iets met een kabeltje, of een USB-poort, of een mengeling van de twee.

Eén poort is al een jaar kapot, maar dat heeft nooit problemen gegeven. En de computer zit in een grote kast waar nooit iemand aan komt, die ik ondertussen opengevezen heb, en ik zie niets aan de hand.

Het ene kabeltje van het moederbord dat naar de USB-stekkers aan de voorkant gaat, heb ik al eens uitgetrokken, en dat geeft geen ander resultaat, dus ik ben aan het eind van mijn computerreparatielatijn.

Het moet geleden zijn van de vroege jaren 1990 dat ik nog eens een computer van mijzelf heb moeten laten repareren. 😐

Afgestudeerd

De eerste keer dat ik hier schreef over Zelie was zo’n 19.000 blogposts geleden, op 29 juli 2002:

En vanmiddag in de GB vier boekjes gekocht voor Zelie: twee van 2-3 jaar en twee van 3-4 jaar, allemaal om te kleuren en te plakken en te laren schrijven en dingen.

Zelie was toen net twee jaar geworden en ze zag er ongeveer zo uit:

31228723_f1779b8669_o

Nu is ze bijna achttien — nog twee dagen — en ziet ze er zo uit:

32161259613_5f0cc2636c_k (1)

En is ze afgestudeerd. Gedaan met de humaniora. Deze zomer een paar weken naar Roemenië met de scouts, en dan een paar weken naar Hongarije met een vriendin, dan Groot Feest, en dan maanden aan een stuk alleen naar Engeland gaan studeren.

’t Zal hier leeg zijn, in september.

Fake it till you make it

Hoera! Ik heb een smartphone app gemaakt!

Allez ja, ’t is te zeggen: het ziet er uit gelijk een app. Eigenlijk is het een mobile web app die doet alsof het een app is.

’t Is te zeggen, eigenlijk is het gewoon html met javascript dat doet alsof het een web app is.

Nu ja, als ik eerlijk ben: ’t is in elkaar gebokst javascript met half-onthouden dingen van, euh, vijftien? jaar geleden toen ik dat nog écht deed. Ge kunt peizen hoe proper het is — MVC? MVVM? ’t Een of ’t ander fancy framework? Nah, gewoon jquery voor het gemak, en voor de rest een opeenvolging van if then en vuile functies die globale variabelen beprutsen. Bij gebrek aan goesting in (en, eerlijk gezegd, nood aan) beter.

code

Maar hey! Het werkt! En het doet wat het moet doen! Spreken met allerlei API endpoints,  en dingen uit en in databases sleuren. Zonder veel fouten, voor zover ik dat kan inschatten (en ik ben een professionele kapotmakerder, dus dat wil wat zeggen).

Het was misschien wel de bedoeling dat het ging aan een professionele mens gegeven worden, en dan zou het zonder de minste twijfel vele keren beter gebouwd geweest zijn.

Maar: dan zou ik ook helemaal afhangen van iemand anders, en zou ik mij lastig gemaakt hebben omdat er ergens een komma verkeerd staat, of een pixel niet naar mijn goesting, of — veel erger — een workflow in het echt niet doet wat ik dacht dat hij ging doen toen ik hem op (virtueel) papier tekende.

En dan zou ik moeten uitleggen, en hopen dat het goed genoeg uitgelegd is, en dan zou ik moeten wachten tot het opgelost is, om dan misschien meteen te zien dat er toch nog ergens een punt onbreekt of dat de witruimte toch nog een béééétje meer of minder zou mogen zijn, en dan zou ik elke dag twintig keer gaan kijken zijn op Slack en op Github en op mail of er iets van nieuws was en dan zou ik ZOT geworden zijn.

’t Is niet dat ik een controlefreak ben of zo, maar ik heb het toch graag naar mijn goesting, ja.

Power BI: in de zak gezet?

Ik deed een update naar de laatste versie van Microsoft Power BI — volgens het About-scherm deze:

Product Version: 2.47.4766.801 (PBIDesktop) (x64)
Release: June 2017

Dan ging ik naar de release notes kijken, en dacht ik: ik ga de nieuwe dingen één voor één eens afgaan.

Een kleintje, om mee te beginnen:  blijkbaar kan er in de juni-release ook conditional formatting met data bars gedaan worden. Hm. Geen data bars in mijn versie.

Tweede ding op de lijst: custom shapes op de punten van een line chart. Dat lukt, maar dan: custom shapes per serie? Dat lukt niet.

Ik was al helemaal klaar om mij zeer kwaad te maken, maar dan viel mijn oog op de release notes, en dat er bij Data bars for new table & matrix (“preview)” na de titel stond.

En jawel, er is een hele reeks dingen die allemaal in preview mogelijk zijn, en die moet ge individueel aan- of afzetten:

preview.png

Een groot gemak. Maar ze mochten het wel een beetje duidelijker maken.

Update: fuck neen, ’t is toch niet dat. Zelfs met de preview features aan, krijg ik nog niet die twee die ik hierboven zei. Grmbl.

Links van 15 juni 2017 tot 23 juni 2017

Real-time streaming in Power BI | Microsoft Power BI
With Power BI real-time streaming, you can stream data and update dashboards in real-time. Any visual or dashboard that can be created in Power BI can also be created to display and update real-time data and visuals. The devices and sources of streaming data can be factory sensors, social media sources, service usage metrics, and anything else from which time-sensitive data can be collected or transmitted.

Nee, het waren niet de militairen die gisteren een aanslag wisten te ‘verhinderen’ – DeWereldMorgen.be
Hebben de militairen eigenlijk de aanslag weten te voorkomen? Het antwoord is nee. Wat zich in Brussel-Centaal heeft afgespeeld is een mislukte aanslag, geen verijdelde aanslag. De verdachte kon probleemloos het station binnenwandelen, een bom pogen tot ontploffing te brengen, daarna het perron op rennen. Lees even mee uit de officiële mededeling van het federaal parket: “'Een man is gisteren om 20.39 binnengestapt in Brussel-Centraal via de lokettenzaal. Daar is hij op reizigers toegestapt beneden aan de trappen. Hij heeft zich eerst afgezonderd om rond 20.44 uur midden in een groep te gaan staan met zijn tas”. Let op het tijdsverloop: de man kon zich minutenlang rustig voorbereiden in het station en zich daarna tussen een groep reizigers mengen. Daarna kon hij zich ook nog richting perron begeven. De mededeling van het federaal parket gaat verder: “De man liep vervolgens op een militair af en riep "allahu akhbar" waarop de militair het vuur opende en hem verschillende keren raakte. De man, die geen bommengordel droeg, overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.”

Microsoft Surface Laptop Teardown – iFixit
The Surface Laptop is not a laptop. It’s a glue-filled monstrosity. There is nothing about it that is upgradable or long-lasting, and it literally can’t be opened without destroying it.

The Story of TheSun.co.uk shows us why SEO is so important – SISTRIX
Even for a brand as strong as TheSun.co.uk having a paywall would have resulted in customer migration to their competitors, in the long run, and thereby a weakening of the brand.

‘Gutmenschen blijven immuun voor de verdeel-en-heersstrategie van populisten en religieuze extremisten’ – België – Knack Mobile
Gutmenschen zijn zogenaamde naïevelingen die moeilijk doen wanneer een zoveelste politicus een voorstel lanceert dat regelrecht indruist tegen onze rechtstaat. Het zijn burgers die nog geloven dat alle landgenoten gelijkwaardig zijn en dat je mensenrechten niet à la carte kunt toepassen of afnemen. Het zijn zij die immuun blijven voor de verdeel-en-heersstrategie van populisten en religieuze extremisten. Het zijn zij die werkelijk onze normen en waarden verdedigen tegen populisten die 'onze normen en waarden' scanderen terwijl ze aan de poten van onze rechtstaat zagen.

Datakamp: de kat is uit de zak

Hoezee! Het mag gezegd worden! We gaan het internet een klein beetje ontwrichten.

banner

Het gemak aankaarten waarmee we vandaag ingaan op online aanbiedingen of onze privacy te grabbel gooien, dat is de bedoeling van Cirq. Het hele gebeuren zal vol knipogen en verwijzingen zitten naar wat we online zoal doen. Zo zal elke deelnemer net zoals bij Spotify bijvoorbeeld kunnen kiezen of hij free, basic of premium speler wordt. Voor de laatste zal de investering hoger zijn, maar wie ervoor kiest, zal ‘keihard gesoigneerd’ worden. De free’s daarentegen zullen het met heel wat beperkingen – ‘uw basisvolume is opgebruikt’ – en een hoop reclame moeten stellen. Bedoeling is dat het spel na tien dagen één grote winnaar oplevert, die het meeste punten heeft verzameld en die beloond zal worden met ‘een fantastische prijs.’

Cirq wil ook weer straffe dingen doen en hoopt op de medewerking van de bezoekers om ‘het internet te ontwrichten’ en ‘dingen uit te steken.’ Details daarover worden nog niet gegeven, maar pakweg grote modewebsites mogen zich aan iets verwachten. “We willen de kracht van de massa gebruiken om dingen te beïnvloeden.” Iets illegaals? “Neen, maar we zoeken wel weer het randje op”, zegt Cloet.

Mwahaha.

Ik ben enorm vereerd dat ik mag meehelpen met cirQ. En er is nog zeer veel te doen, maar er zijn plannen A, B en C voor vanalles, dus, euh, we zien wel. 🙂

Niét “even dimmen”

Bart Eeckhout pleegde een stukje over de mislukte aanslag in Brussel.

Even dimmen. Kan het?“, met als centrale boodschap:

Alsjeblieft, even dimmen. Nu en enkel hierover, kan het? […] Zo moeilijk kan het toch niet te zijn? Kan ‘links’ even toegeven dat de militairen rond de stations in dit geval hun mogelijk levensreddende nut bewezen hebben? Kan ‘rechts’ even wachten vooraleer het zijn veiligheidsagenda probeert te koppelen aan een incident waarvan de contouren nog onbekend zijn?

Wel: neen.

Het stukje gaat er (eens te meer) (ten onrechte) van uit dat er aan elk verhaal een enerzijds-anderzijds is, en dat die allebei evenwaardig zijn.

Enerzijds zaagt links dat militairen geen aanslag verijdeld hebben, anderzijds kraait rechts dat militairen die er ondanks links gekomen zijn, mensenlevens gered hebben.

En als de twee kanten (er zijn trouwens blijkbaar maar twee kanten mogelijk, ook dat is raar) gewoon even niets zeggen, dan zou het beter zijn voor iedereen.

Wel, opnieuw: neen.

Die militairen hebben inderdaad geen aanslag verijdeld: ze hebben na afloop van een mislukte aanslag de dader doodgeschoten. En die militairen hebben geen mensenlevens gered: ze hebben er zeker één gekost.

Als A liegt en B niet, en het verhaal van A is wat nu al overal rondgebazuind wordt, dan is de oplossing niet dat B maar moet zwijgen om de lieve vrede te bewaren.

Het is allemaal de schuld van iemand anders

Ik heb altijd mijn Kindle bij mij. Altijd.

Gisteren had ik préparé gemaakt, en mijn boek lag naast mij toen we aan tafel gingen — buiten, op het plankier.

Dan hebben we wat met de buren gekletst, en mijn boek zat in de zak van mijn peignoir.

Dan heb ik nog wat gelezen op het plankier.

En dan heb ik dingen naar binnen gebracht en heb ik nog een beetje gedefeld op de computer, en dan ben ik in mijn bed gekropen ergens in het midden van de nacht.

Ik was redelijk moe, en ik herinner mij (denk ik) dat ik mijn boek voor één keer niet mee naar bed had genomen.

En jawel: vanmorgen vind ik het niet meer. Ik heb geen flauw idee waar het ligt. ’t Is niet alsof het op tien plaatsen kan liggen: ergens in de gang, ergens in de keuken, ergens in de living, ergens in de slaapkamer. Nergens anders geweest.

En toch kwijt.

Ik steek het op iemand anders, die het verlegd heeft achter mijn rug.

Update nog geen tien minuten later: het komt allemaal uit! Iémand, en ik ga geen namen noemen, heeft mijn boek tussen dinsdag 3u en dinsdag 7u10 onder mijn bed gelegd. En niet aan de zijkant of in het midden of tussen de twee matrassen, maar aan de poot aan het hoofdeinde.

Schuldigen zullen aangesproken en gepast behandeld worden. 

Prutserdepruts

No matter hoé veel ik zeg dat ik X nooit meer zal doen, waarbij X allerlei variaties zijn op “iets dat ik eigenlijk helemaal niet kan, maar wel een beetje aan elkaar kan bricoleren”, ik blijf het toch doen.

Want ja, het is allemaal veel viezer dat het zou kunnen zijn, en ja, het kan duizend keer beter, en nee, het is nauwelijks jaren-2010 te noemen.

Maar daar staat tegenover: ik kan het tot op de laatste letter en de allerlaatste pixel naar mijn goesting krijgen, zonder er iemand anders voor te moeten lastig vallen.

En zo heb ik nu dus iets dat op een telefoon draait en dat een api leest en dingen toont en alles. Dat niet werkt op het wereldwijde internet wegens CORS-histories, maar dat dan wel een propere foutboodschap toont. En dat in principe eigenlijk met denk ik een avond of zo doorwerken alles zou moeten kunnen doen dat ik wil dat het doet.

Screenshot_20170620-215410

Leve informatieve foutboodschappen. 😀

(No worries, in het echt komt er wel degelijk informatie waar een mens iets mee aankan.)

 

Onbegonnen werk

Het is onbegonnen werk. Het internet staat té vol wijze dingen, en er is te weinig tijd.

Deze mens die Hot Wheels restaureert op Youtube, bijvoorbeeld:

Het Gilette-principe

Ik heb een tijd geleden — een jaar? — een printer gekocht.

De inkt is bijna op.

Blijkt dat de de inkt mij 480 euro zou kosten als ik hem bij de fabrikant zou kopen.

Kut.

Voorlopig de goedkoopste die ik vond, was totaalinkt.nl, voor 199.95 euro.

Maar serieus. Wat voor zever.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑