Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: maart 2018 (pagina 1 van 2)

Mijn werk, dus

Voor wie het zich nog zou afvragen wat ik doe overdag.

Deze is ook relevant, trouwens.

Links van 11 maart 2018 tot 21 maart 2018

Hacking my body clock by getting up at 4am changed my life – for the worse | Arwa Mahdawi | Opinion | The Guardian
Please, fellow night owls, do not suffer like I did. Listen to your body; do not force yourself to be someone else. If someone invites you to a stupid breakfast meeting at a stupid hour, feel free to tell them No. Defend your chronotype and never let anyone disrespect your DNA.

» Hitchhiking the Galaxy Infocom-Style The Digital Antiquarian
Deel 2.

» The Computerized Hitchhiker’s The Digital Antiquarian
Deel 1.

» Elite (or, The Universe on 32 K Per Day) The Digital Antiquarian
Sometimes great works go unappreciated during their time. Other times their time knows exactly what they’re on about. The latter was the good fortune of Elite, Ian Bell and David Braben’s epic game of space combat, trading, and exploration.

‘Sociale sector heeft alle vertrouwen in Antwerps stadsbestuur verloren’ – Apache
Het Antwerps schepencollege heeft de tien sociale projecten die het op de private markt wilde aanbieden aan commerciële bedrijven terug toegewezen aan de oorspronkelijke uitvoerders in de non profit sector. Dit gebeurde al op vrijdag 6 oktober, maar hierover is vrijwel niets in de pers verschenen.

Staying awake: the surprisingly effective way to treat depression | Mosaic
Using sleep deprivation to lift people out of severe depression may seem counterintuitive, but for some people, it’s the only thing that works.

Mobibtegij niet, g’een hebt gij niet

Zo spannend! Ik kreeg een brief van De Lijn, dat mijn gehandicaptenabonnement tegenwoordig op een MOBIB-kaart staat.

Dat als ik vijf euro overschrijf, ze mij zo’n kaart doorsturen en dat alles in orde is voor de volgende zeker vijf jaar.

Maar ik héb al zo’n kaart, voor het openbaar vervoer in Brussel en de trein van en naar Brussel. Ge zien van hier dat ik met twee van die dingen ga rondlopen. Ik peis dat ik morgen eens een kwartier vroeger vertrek en kijk of ze dat in het station kunnen regelen.

Wel spannend, één voor één alle puzzelstukken van uw leven in databases zien verdwijnen.

Ge moest erbij geweest zijn

Fijne ex-collega Bart had een meesterplan: hij ging een gamingcomputer kopen, en dan zijn madam ook een computer geven, en dan regelmatig op het gemak wat spelletjes spelen on-line met een groepje mensen.

En of ik het niet zag zitten om dat ook te doen.

Welbaja, zei ik.

out.gif

Het. Was. Al. Van. 2011. Geleden.

Dat ik nog eens World of Warcraft gespeeld had.

En daarvoor was het geleden van eind 2004, begin 2005 dat ik een jaar of twee bijna onafgebroken had gespeeld. In de tijd dat het allemaal nog zeer moeilijk was. Allemaal solo, wegens niet zo voor sociaal doen en alles.

Maar dus nu vanavond eens geprobeerd met drie.

Eerst gefrutsel met een peetje zoeken dat een beetje de moeite waard is — ik had allemaal level 85 peetjes staan, maar die waren Alliance. Mijn hoogste Horde was level denk ik 67, maar het was dus geleden van zeer lang geleden dat ik daar nog mee gespeeld had, en ik was het helemaal vergeten.

Niet getreurd, gewoon een randon dungeon gepakt, en Leroy Jenkinsgewijs op de vijand afgestormd. Wat ik ook deed, er gebeurde helemaal niets. Alle mogelijke toestsen mashen, maar de vijand bewoog geen millimeter.

En toen keek ik naar mijn chatvenster, als het gevecht afgelopen was:

&锑&锑&锑&锑&é”(&锧§§§&锑&锑&锑&é”
‘((((((&é””&锑&é””””é&”‘&锑&锑”‘&é”&é”&é”
é&”&é”&é”&é”&é””’&(“é'(&”(&”‘(

Ayep, ik was in de aanval gegaan met de focus op mijn chatvenster.

Ik dacht dat ik er in ging blijven van slappe lach.

Plus ça change, plus ça reste la même chose

Ik moest WordPress updaten. Om de één of de andere duistere reden kan dat bijna overal automatisch, maar op blog.zog.org, dat bij MediaTemple staat, niet.

[Which reminds me, ik moet ooit eens rationaliseren en opkuisen in het servergebruik. Ik sta ondertussen al jaren en jaren bij vier verschillende providers — MediaTemple, Openminds Combell, Exabytes en Dreamhost — en dat kost mij ongetwijfeld meer dan als ik bij één degelijke zou staan. Alle tips welkom, trouwens.]

Maar alla. Omdat ik WordPress moest update, kwam ik voorbij het dashboard, waar ik normaal gezien nooit moet zijn. En wat begroet mij daar? Een lijst van de meest populaire posts van vandaag (buiten de homepagina).

Populaire berichten

Serieus. Maar echt: serieus. Een doordeweekse zondag in maart 2018. Nog altijd Katrien Schotte naakt, en nog altijd naam in japanse tekens voor tattoo.

Best of the Worst, special edition

Een zeer uitstekende Best of the Worst. Meer dan de moeite waard. Kijk vooral voorbij het eerste half uur.

Quiz

Hrm. Quiz gedaan en we zijn tweede of derde geworden (één puntje verschil, wij redelijk overtuigd dat het een of twee punten meer zou moeten geweest zijn bij ons, maar we gaan niet klagen).

Maar punten laten liggen op een ronde met allemaal culturele dingen in Gent.

Gelijk: hoeveel kost een Uitpas voor volwassenen zonder reductie? (Vijf euro, zo bleek.) Of wat is nu ook alweer de naam van de kunstenares die dat ding met die ringen en alles gemaakt had? (Ayşe Erkmen, tjaha). Of wat is de bijnaam van het walvisskelet dat in Sint-Baafs hangt? (Leo, ’t schijnt.)

Grmbl.

 

Een dag vullen

Morgen is er een workshop op het werk. Er worden dingen getoond van de vorige keer, er wordt nagedacht, gerangschikt, geprioritiseerd, gediscussieerd wellicht ook, gegeten, en dan ’s namiddags nagedacht, gerangschikt, getekend, gepresenteerd.

Ik blijf dat fascinerend vinden: er moet ergens over gedacht worden, en in plaats van rond een tafel te zitten en zich samen af te zitten vragen “hoe zouden we dat kunnen doen?”, printen we posters op A0-formaat af om in te vullen, delen we post-its en zelfklevende bolletjes uit, delen we groepen in kleinere groepen in, en daar komt dan wonderwel (meestal) iets meer dan degelijk uit.

astute-scenario.jpg

En dan denkt ge in het begin dat ge een dag nooit gevuld gaat krijgen, maar komt ge na wat schikken en schuiven aan een programma dat afhankelijk van de deelnemers misschien zelfs wat krap is voor één dag.

Magisch.

Vroeger toen de dieren nog spraken, II

Ik had vandaag een spreekbeurt op het werk. De bedoeling was om in vogelvlucht een overzicht te geven van hoe websites tegenwoordig gemaakt worden, zowel aan de voorkant als aan de achterkant, met wat context om mensen een beetje een idee te geven wat nu juist de verhouding is tussen jQuery en Angular en Bootstrap en Vue en Foundation en Rails en React en Material Design en allerlei gelijkaardige dingen.

En dan een brugje naar de server-side kant van de zaak, met Django als voorbeeld.

Heb ik meer tijd dan strikt gezien noodzakelijk waren gespendeerd aan een tussenslide die alleen maar moest dienen om te zeggen dat we het eerst over de jaren 1990 zouden hebben? Umm… misschien.

Heb ik een Windows 95 geïnstalleerd, en daarop een NCSA Mosaic uit 1993? En een Mosaic uit 1994? En een Netscape 0.91? En een Internet Explorer 2? En 3? En 5? Alleen maar om waarheidsgetrouwe screenshots te kunnen nemen? Ik zeg niet neen en ik zeg niet ja. 

Vroeger toen de dieren nog spraken

We zaten aan tafel deze middag met allemaal oude oude mensen en allemaal jonge mensen tegelijk. Ik weet al niet meer hoe we er op kwamen, maar plots ging het over vroeger.

Vroeger toen er nog diskettes waren. Geen 3.5 inch, geen 5.25 inch, maar 8 inch. Toen er nog impositiegeprint moest worden. De tijd van trommelscanners en van websites maken zonder tabellen, met alleen heel soms een script in /cgi-bin om een formulier te verwerken.

Het is wat, als de helft van de collega’s gelijk twintig jaar jonger zijn. 🙂

Eten op het werk

Elke maand is er algemene vergadering op het werk, en dan is het ’s middags ook eten.

Vroeger lang geleden was dat op het werk klaargemaakt warm eten, tegenwoordig is het besteld eten. Er waren blijkbaar klachten dat het altijd hetzelfde was (of dat er altijd koriander in zat, ik was er toen nog niet bij), en dus was er beslist om naar een andere dan de gewone vaste traiteur te gaan.

Vorige maand was het wat minder meegevallen: het was om te beginnen allemaal vegetarisch alhoewel er alleen gevraagd was om ook rekening te houden met vergetariërs, er was niet bijzonder veel variatie, en de ster van de show was een wel zeer vreemde combinatie van zachtgekookte koude eieren in een massief grote kom guacamole.

Hm.

Deze maand was het wél in orde: L’Oriento Jourdan, hedendaagse Syrisch-Libanese gastronomie.

20180312_122259

Vooral het gerecht linksonderaan, iets met rundsvlees en dacht ik citroen of limoen was serieus uitstekend. Yum.

Links van 10 maart 2018 tot 11 maart 2018

A very EU coup: Martin Selmayr’s astonishing power grab | The Spectator
Martin Selmayr has always dreamed of being known beyond the Brussels bubble. His wish has now been granted, albeit in not quite the way he might have hoped. It has arrived in the form of a brilliantly executed coup that has handed this 47-year-old German bureaucrat near-total control of the EU machine.

The Man Who Knew Too Little – The New York Times
Right after the election, Erik Hagerman decided he’d take a break from reading about the hoopla of politics. Donald Trump’s victory shook him. Badly. And so Mr. Hagerman developed his own eccentric experiment, one that was part silent protest, part coping mechanism, part extreme self-care plan. He swore that he would avoid learning about anything that happened to America after Nov. 8, 2016. “It was draconian and complete,” he said. “It’s not like I wanted to just steer away from Trump or shift the conversation. It was like I was a vampire and any photon of Trump would turn me to dust.” It was just going to be for a few days. But he is now more than a year into knowing almost nothing about American politics. He has managed to become shockingly uninformed during one of the most eventful chapters in modern American history. He is as ignorant as a contemporary citizen could ever hope to be.

How Lies Spread Online – The New York Times
For all categories of information — politics, entertainment, business and so on — we found that false stories spread significantly farther, faster and more broadly than did true ones. Falsehoods were 70 percent more likely to be retweeted, even when controlling for the age of the original tweeter’s account, its activity level, the number of its followers and followees, and whether Twitter had verified the account as genuine. These effects were more pronounced for false political stories than for any other type of false news.

Huge MIT Study of ‘Fake News’: Falsehoods Win on Twitter – The Atlantic
Ik kan niet zeggen dat ik verbaasd ben. "Falsehoods almost always beat out the truth on Twitter, penetrating further, faster, and deeper into the social network than accurate information."

Photobook Captures Diverse Beauty of 100 Different Types of Chickens
If you were asked to name the most beautiful species of bird in the world, it’s unlikely that “chicken” would be your first answer. However, Italian photographers Moreno Monti and Matteo Tranchellini believe chickens are underrated. The two began a portrait project called Chic!ken to show the world just how beautiful these humble farm birds really are. Today, with over 200 stunning portraits showcasing 100 different types of chickens, the pair decided to combine the collection into a hardback photobook.

Gent Wake Up

Ik was gisteren ongelooflijk toevalligerwijs op Facebook bij Gent Wake Up terechtgekomen. Ik had het eerst niet door, maar twee zinnen ver in een verwarrend betoog over schoolkeuze en hoe Gent het allemaal verkeerd aanpakte, kreeg ik zo’n zinkend gevoel van urgh neee.

En dan was ik vandaag iets aan het schrijven over politiek, en was ik over politieke slogans aan het denken, en in mijn hoofd aan het zoeken naar hoe we helemaal over the top zou kunnen gaan of op de rand of over de rand maar toch niet te plat alhoewel who cares en allerlei en dingen en zaken, en toen dacht ik plots Ha! ik heb een leutige!

Ik zweer dat ik het niet door had.

Ik was aan het zoeken naar een Vlaamse versie van “Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!” Een oude nazi-slogan hermaken en dat niemand het doorheeft, hoe wijs is dat, en zo? (Het liedje gaat namelijk verder met “Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum / Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn / Arisches Blut soll nicht untergehn!”)

Ik zweer écht dat ik het pas doorhad toen ik aan het zoeken was en geen degelijke manier vond om het in het Vlaams te doen, en dan maar dacht dat een internationale slogan ook kon.

DE and 23 030

Gent erwache, dat is gewoon Gent Wake Up. Toeval of niet? YOU TELL ME.

Budgeteren budgeteren

We zijn aan maand drie van het budgeteren, en ik begin eigenlijk wel uit te kijken naar eens een maand zonder verrassingen in het uitgaven-departement.

En ’t is niet alsof het kleine dingen zijn, ’t gaat om serieus veel geld.

Het lukt allemaal wel, maar tegelijkertijd steekt het wel wat. Ik ben er redelijk hard van overtuigd dat er de afgelopen twintig jaar geen enkele periode van drie maanden is geweest dat ik persoonlijk minder uitgegeven heb aan zomaar dingen, en er is wel een béétje vooruitgang in de financies, maar ik vind dat die niet in proportie is tot de moeite die ik er in steek.

Het punt is natuurlijk dat we het nog niet lang genoeg doen om een zekere regelmaat te kunnen zien, en dat met van werk te veranderen (en bijhorend vervoegd uitbetaald worden van vakantiegeld) en een auto te kolpen (en bijhorende betalingen) en al die eenmalige grote kosten we eigenlijk niet één normale maand gehad hebben.

Ugh. Het zal doorbijten worden. En hopen dat we deze maand doorgeraken, om te beginnen.

Links van 8 maart 2018 tot 10 maart 2018

Leningrad’s Lost Photographer
Russian Masha Ivashintsova (1942-2000) photographed constantly but never showed her work to anyone. In late 2017, a relative stumbled on boxes of negatives and undeveloped film gathering dust in an attic. Published below, some for the first time, are some of the 30,000 images from the remarkable discovery.

(492) The STEAM renaissance: Guy A. Boy at TEDxSugarLand – YouTube
Guy Boy is an engineer and cognitive scientist, studying life-critical artifacts in our modern societies. He actively contributed to the design and evaluation of cockpits, control rooms and other interfaces to complex dynamic systems. He tries to close the gap between technology, organizations and people. He worked on the shift from three- to two-crew-men cockpits, the control of orbital refueling system of the Space Shuttle, space robotics, air traffic management, nuclear power plant control and management, car driving, telecommunication network monitoring and model-based respiratory assistance.

Data visualization with react-vis – Shyianovska Nataliia – Medium
React-vis is a React visualization library created by Uber. With it you can easily create common data visualization charts, such as line, area, bar charts, pie and donut charts, tree maps and many more.

‘Blockchain’ is meaningless – The Verge
‘You keep using that word. I do not think it means what you think it means’

Into the Breach: User Interface design | Rock, Paper, Shotgun
Into the Breach is a tactics game from the developers of FTL about taking a team of three mechs into battle against giant bugs in a last-ditch defence of Earth’s cities. Rich with different strategies to master and challenges to vanquish, it’s deep, complex and “near-perfect”. And yet Ma says that he and Davis spent half of the four years the game took to make on… its UI. Its UI! The truth, however, is that the UI is a big part of what makes Into the Breach great, even though it also ended up transforming its very nature.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑