Een jaar gebudgetteerd

Ik heb daarjuist, met ruim twee weken vertraging, het budget in orde gebracht voor deze maand.

Er moeten nog een aantal grote kosten gedaan worden die we nog niet weten (loodgieter, tuinaanleg) die zwaar in ons spaargeld zullen hakken, maar voorlopig ziet het er min of meer okay uit.

Het is dubbel, natuurlijk, dat budgetteren: enerzijds komt er elke maand geld bij, in tegenstelling tot vroeger. Vroeger was er namelijk elke maand op het einde van de maand een gat geslagen dat maar net opgevuld kon worden met het loon van de volgende maand.

Maar anderzijds: dat geld dat er staat, op de spaarrekening bijvoorbeeld, dat is eigenlijk geen spaargeld waar we in geval van nood op kunnen terugvallen, maar geld dat opzij gezet is voor kosten waarvan we weten dat ze zullen komen. Dergelijke dingen bijvoorbeeld:

budget2

In 2022 komt er een kost van 8000 euro op ons af, onvermijdelijk. En dus moeten we daar nu elke maand voor sparen. En dus staat er nu bij de 2000 euro op de bank waar we nooit aan mogen komen. Griezelig, eigenlijk.

Een ander voordeel van budgetteren, trouwens: ge hebt al uw uitgaven en inkomsten proper gecategoriseerd. Wat bijvoorbeeld wil zeggen dat het helemaal doenbaar is om daar tekeningen van te maken (klik voor detail):

inkomsten en uitgaven 2018

Sankey-diagrammen zijn wijs.

2 reacties op “Een jaar gebudgetteerd”

Reacties zijn gesloten.