Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Computers en dingen (page 1 of 20)

Ik zou niet welkom zijn op het werk met zo’n manier van werken

Lang geleden programmeerde ik voor mijn loon. Enfin ja, ik zeg “programmeren”, ik bedoel eigenlijk: ik defelde maar een beetje aan, en ik stampte en duwde aan code tot er iets uitkwam.

Gaandeweg heb ik wel geleerd hoe het eigenlijk zou moeten, maar tegen dat ik dat aan het leren was, was mijn werk niet meer het programmeren zelf maar eerder andere mensen doen programmeren.

En toen ging ik helemaal een andere richting uit, en was “programmeren” iets dat ik hier en daar eens deed tussendoor, maar nooit voor het werk. Soms eens een scriptje ja, maar echt ontwikkelen: neen. Er zijn mensen die daarvoor gestudeerd hebben, en die dat duizend keer beter dan mij kunnen.

Ik ben al content dat ik begrijp waar het over gaat als er over unit testing en decorators en scalars gaat, dat dat geen testers van airconditioning en binnenhuisarchitecten en muurklimmers zijn. En ik ben al content als ik code kan lezen en mij kan verplaatsen in de nodige manier van denken.

developers

Maar zeer soms kan ik geen neen zeggen tegen een project, en dan komt het er toch nog eens van dat ik iets méér dan een klein scriptje links of rechts doe.

Gelijk deze week: Django. The web framework for perfectionists with deadlines, weetwel. Bijzonder leutig, dat had ik al gezegd, en met een beetje Google en Stack Overflow is alles op te lossen, als er niet van al te dichtbij naar de properteid van de code moet gekeken worden.

Om nog niet te spreken van de properteid van de werkmethode. En ’t is niet dat ik niet weet hoe het zou moeten hé.

De theorie: lokaal ontwikkelen, werken met een lokale git reposity, lokaal testen in development, om de zoveel tijd eens een stuk pushen naar github, en als een groot stuk af is, dan pas deployen naar de productieserver.

Helaas.

De praktijk: files editeren op mijn computer (van thuis of van het werk, afhankelijk of ik aan mijn bureau in de living zit of niet), en zo ongeveer alles committen en pushen naar github, en dan op de server pullen om daar te testen.

Ja, op de live versie. Met de live data. En voor ge mij doodschiet dat ik op live data werk: ge moet er niet mee inzitten, want de data leeft in een sqlite-bestand, dat ik gewoon mee naar de repository stuur.

Ja, nu moogt ge mij doodschieten. (Alhoewel: ik heb wel degelijk een betalende github-account, dat ik die data van de rest van de wereld kan weghouden.)

En nee, ’t is niet proper, op die manier werken. En mijn commitgeschiedenis is dan ook navenant:

 • remove unnecessary donotwant
 • verdwijn!
 • ga weg!
 • donotwant nu helemaal weg, oef
 • job pools added
 • nieuwe db tralala
 • jobpool aangepast, hopelijk
 • sorl weg gvd vuilaard waarom bleef dat staan?
 • jobs per poule ipv per eigen voorkeur
 • taalkennis Nederlands apart toegevoegd
 • max length not needed, pf, serieus gast
 • db hoezee
 • opmerkingen vergeten kak
 • kennis e.d. in database gestoken
 • allerlei taalrelated stuff toegevoegd aan admin en fiche
 • eens kijken of dit iets doet want het werkte niet
 • dit zou toch moeten werken, denk ik
 • poging drie talen en eigen/assessment split
 • poging zoveel talenstuff waarom zie ik het niet aaargh
 • ’t is officieel: ik ben een idioot
 • we hebben geen switch! fuck it! we’ll do it without labels!
 • time to call it a night, peisk

Of nonsens zoals dit:

Capture

Jaja, het glamoureuze leven van een has-been programmeur die nog net genoeg weet om een beetje zijn plan te trekken.

Vuile, vuile data

Ik ben zo ongeveer de hele dag bezig geweest data over te zetten van een spreadsheet naar een database.

In het ideale geval is dat relatief eenvoudig werk, gewoon wat normaliseren en zo, maar dit was verre van een ideaal geval. Om te beginnen was de spreadsheet eigenlijk niet de brondata, maar wel een manuele kopie van de brongegevens. Manueel gekopieerd, het origineel hier en daar aangepast, de kopie hier en daar aangepast, consistentie nul.

Voornamen die achternamen worden, achternamen die plots op verschillende manieren gespeld worden, namen van locaties en talen die op tien verschillende manieren geschreven worden, hier en daar HEELDER STUKKEN IN HOOFDLETTERS, dubbele records waarbij de ene een helft ingevuld is en de andere de andere helft — serieus, ik denk dat ik alle mogelijk vuiligheid die men kan uithalen met een gegevensbestand meegemaakt heb.

En dus was het veel, zeer veel manueel werk. Hier en daar wat bijgestaan door knip- en plakwerk en scripts met Excel en Python en gerief, maar toch vooral veel manueel werk om het in een min of meer bruikbaar formaat te krijgen.

f6e58537a4c0d3da12692960a985b6f3_csi-modern-computer-csi-zoom-enhance-meme_650-488

Ik zeg wel: min of meer. Want net zoals het niet mogelijk is om CSI-gewijs uit het niets iets te maken, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om iets te maken van een lijn waar allerlei details ingevuld staan maar stomweg geen voornaam, achternaam, geboortedatum, locatie, of contactgegevens. Al de rest staat er wel hoor, maar geen manier om te achterhalen wie het juist is, of het zou moeten zijn dat iemand nog ergens notities op papier heeft of zo.

En dat er dan iemand zich serieus zal mogen bezig houden met het allemaal uit te vlooien op correctheid — want al weet ik van sommige dingen dat ze fout zijn, ik kan ze bijna nooit zelf corrigeren.

Afijn. Andermaal Django to the rescue: wat een fijn frameworkje is dat toch. De mensen die met de data zullen werken, zouden er moeten content van zijn. Snel en handig en met geschiedenis bijgehouden en alles: een gerief.

 

Nog een geluk bij een ongeluk

Ik kwam vanmorgen aan de computer en ik dacht rap eens iets online te zetten voor ik naar het werk vertrok.

En toen bleek dat de database van de dingen die ik online dacht te zetten, kapot was. Gelijk echt:

-30973, ‘BDB0087 DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery — BDB1544 process-private: unable to find environment’

Vuile fouten, die een mens niet wil meemaken. De wiki van het programma zegt er het volgende over:

What causes this corruption?
Not really known.

Da’s ook niet zo leutig. Gelukkig staat er een uitleg bij — ik scroll even naar beneden, naar 1.3 What to do now? > 1.3.1 Windows OS:

1. download Oracle tools on: http://www.oracle.com/technetwork/products/berkeleydb/downloads/index-082944.html
2. …TO_COMPLETE…

Oh hoera! De download voor de versie van BDB die ik nodig heb, daar staat proper bij dat “Berkeley DB 12cR1 (12.1.6.0.30) is no longer available for download.”

Gah. Onherroepelijk kapot, met andere woorden. Want de support-via-mailing-list komt niet veel verder dan “probeer eens de repairknop te duwen” (knop is disabled) en “in uiterste nood kunt ge’t eens opsturen maar ’t ziet er niet goed uit”.

Nog een geluk dat ik regelmatig backups neem, en dat ik er nog eentje staan had van zeer recent. Ik ben maar een weekend werk kwijt.

Les geleerd: er rekening mee houden dat er kinderen rondlopen die niet noodzakelijk de computer proper afsluiten, en dat ik mijn instabiele opensourcedingen moet afsluiten als ik de computer achterlaat.

Leve Powerpoint!

Ik zal het nooit begrijpen: mensen die Powerpoint vervloeken.

Wanezever.

Powerpoint is een tool gelijk een ander, waarmee magisch goede dingen kunnen gemaakt worden, en afgrijselijk slechte dingen. Klagen over Powerpoint omdat iets lelijk of onduidelijk is, is gelijk klagen over de tekstverwerker omdat het boek slecht is.

Met Powerpoint maakt ge’t zo eenvoudig of ingewikkeld als ge wilt, en als nodig is. Dit bijvoorbeeld is maar een paar kleuren, met in het echt (niet op de GIF hieronder) een klein beetje zó subtiele animatie dat het bijna niet zichtbaar is:

Nee serieus, it’s a poor workman who blames his tools.

Het enige, en dat is echt wel het enige, dat mij tegensteekt in Powerpoint, da’s dat als ik een hele reeks dingen geselecteerd heb en ik doe shift-pijltje, dat dat geen veelvoud van gewoon pijltje doet, maar de objecten allemaal aan de twee kanten van grootte doet veranderen. Grr.

Vuile data en grafieken maken

Maar allez.

Ik houd bij wanneer ik ga slapen en wanneer ik wakker word, al een tijd. Al sinds 10 augustus 2013 om exact te zijn.

Ik had daar ooit al eens deze semi-manuele grafiek van gemaakt (klik voor detail):

2AYWgKb

…en ik dacht, ik smijt er eens wat python tegen om die grafiek automatisch te maken.

De gegevens zijn te downloaden bij Sleepbot, dus hoe moeilijk kan het zijn? De ruwe data ziet er zo uit:

sleepdata

Dat is te downloaden als csv, dat kan ik inladen, en dan maak ik er twee kolommen van — starttime is Date plus Sleep Time en endtime is Date plus Awake Time:

starttime endtime
27-12-16 02:53 27-12-16 02:53
26-12-16 01:49 26-12-16 01:49
25-12-16 02:55 25-12-16 02:55
24-12-16 01:37 24-12-16 01:37
23-12-16 00:42 23-12-16 00:42
22-12-16 01:34 22-12-16 01:34
21-12-16 02:15 21-12-16 02:15
20-12-16 03:14 20-12-16 03:14
19-12-16 04:11 19-12-16 04:11
18-12-16 01:39 18-12-16 01:39

So far, so good.

Alhoewel. Om die strings als datums geparsed te krijgen, heb ik een dik kwartier hard gevloekt. Kijk of ge de fout ziet:

import csv, pandas as pd
df = pandas.read_csv('sleep.csv', sep=',')
df['starttime'] = df.to_datetime(df['starttime'], format='%d/%m/%Y %H:%M')

Dat geeft een propere

AttributeError: 'DataFrame' object has no attribute 'to_datetime'

Ja, lach maar. Natuurlijk bestaat

df.to_datetime

niet en moest het

pd.to_datetime

zijn — uiteindelijk maakte ik er trouwens gewoon

df['starttime'] = pd.to_datetime(df['starttime'],infer_datetime_format=True)
df['endtime'] = pd.to_datetime(df['endtime'],infer_datetime_format=True)

van, pandas was slim genoeg om het allemaal zelf te herkennen.

Het moet allemaal niet zo performant zijn, dus deed ik de bijzonder domme aanpak: loopen van de eerste datum tot de laatste datum, en dan voor elke minuut van elke dag kijken of die minuut ergens tussen een starttime en een endtime valt. Als dat zo is, dan zet ik een 1 in een lijst, anders een 0.

En op het einde maak ik een tweedimensionele array van die lange lijst, die ik via Pillow’s Image.fromarray() omzet naar een png, een beetje schaal en opsla.

Dat geeft mij dan iets als dit, dat er op het eerste zicht in orde uitziet:

uren1

…maar als ik naar beneden kijk, dan zitten er allemaal gaten in:

uren2

En neen, ik heb geen gaten in mijn data. Ik ben daar zeer consciëntieus in.

Iets mis met het “algoritme”? Welneen, dat is zo achterlijk dat het niet fout kan zijn.

Het heeft geen kwarier geduurd. Zelfs geen vijf minuten: de data was wel degelijk slecht, maar het is niet mijn schuld, het is de schuld van Sleepbot. Want ja, starttime is Date plus Sleep Time maar neen, endtime is niét Date plus Awake Time. Op die manier heb ik gegeven deze data

geslapen van 11/12/2016 om 23u07 tot 11/12/2016 om 9u55, in plaats van tot 12/12. Idem van 14/12 23u49 tot 14/12 7u02, in plaats van tot 15/12 7u02.

Gelukkig staat die Duration er ook bij, dus was het gewoon  starttime is Date plus Sleep Time en endtime is starttime plus het aantal uren en minuten in Duration. Zucht.

Dat geeft dan een grafiek die er wel juist uitziet. Of euh wacht:

Getver. Het is omgekeerd, zowaar. Endtime is Date plus Sleep Time en starttime is endtime min het aantal uren en minuten in Duration. Dubbel zucht.

Maar jawel dus:

En als dat werkt, dan is het 1 fluit van 1 cent om er wat kleur aan te geven, en dat geeft dan deze grfiek voor elke minuut van elke dag sinds augustus 2013 (klik voor enorm groot beeld):

 

Euh ja, het is geen zicht. Een totaal onbruikbare grafiek. 🙂

Ik ga morgen dan eens kijken om er iets nuttigers van te maken.

Prutsen met data

Ik dacht, wij gebruiken op het werk Grafana en dat is eigenlijk wel wijs om data in tijdsreeksen te tonen, en het is al lang geleden dat ik nog eens iets gedaan heb dat ik nog nooit gedaan heb, en waarom dus ook niet?

Zodus. De bedoeling: ik wil een grafiekje zien van zaken die veranderen met de tijd. Te voor de hand liggend: temperatuurgegevens, websitebezoeken, geheugengebruik, dat soort dingen.

Dus op zoek gegaan in de Open Data van de Stad Gent, en een fijne kandidaat gevonden: real-time gegevens over de bezetting van parkings in Gent.

Omdat ik te leeg ben om veel nieuwe dingen te leren, pleeg ik in de rapte iets in python:

import urllib.request, json
url = 'https://datatank.stad.gent/4/mobiliteit/bezettingparkingsrealtime.json'
data = urllib.request.urlopen(url).read().decode('utf8')
parkings = json.loads(data)
for parking in parkings:
  plaats = parking['address'].splitlines()[0]
  totaal = parking['parkingStatus']['totalCapacity']
  over = parking['parkingStatus']['availableCapacity']
  ts = parking['parkingStatus']['lastModifiedDate']
  with open('parkings.csv', 'a') as plog:
   plog.write(ts + ';' + plaats + ';' + str(over) + ';' + str(totaal) + '\n')
   plog.closed

Dat leest de json van de Stad Gent in, en dat schrijft lijnen zoals dit naar een bestand:

09/12/2016 20:59:00;Sint-Michielsplein 8;-1;450
09/12/2016 20:58:00;Sint-Pietersplein 65;318;708
09/12/2016 20:59:00;Vrijdagmarkt 1;24;647
09/12/2016 20:59:00;Savaanstraat 13;254;540
09/12/2016 20:59:00;Ramen 23;-3;266
09/12/2016 20:58:00;Seminariestraat 9;9;470

Omdat ik te leeg ben om het echt proper te doen, stamp ik dat in een cron-job die elke minuut loopt.

Zo ver was ik dus deze namiddag toen ik er op gekomen was dat ik dit wou doen. All of een kwartier werk, waarvan het grootste stuk nog was mij afvragen op welke server ik dit zou zetten. 🙂

De data van de afgelopen paar uur eens rap in Excel gesmeten, geeft dat dit:

parkings

Yep yup, data die er als echte data uitziet. Met het einde van de werkdag lopen de parkings een beetje leeg, en met het begin van de avond lopen ze weer vol. Sint-Michielsplein en Vrijdagmarkt staan tegen 19u al vol, Ramen om 19u30, Vrijdagmarkt om 20u.

De volgende stap is wellicht dat ik de data in graphite zou moeten kunnen gestampt krijgen, maar misschien dat ik eerst eens kijk of ik Grafana op mijn computer krijg…

Yay!

grafana

(En ja, ik weet dat dat allemaal zo speciaal niet is. Maar ik blijf het magisch vinden als het werkt. Sue me.)

Bon, zodus. Graphite is iets waar data naartoe gestuurd kan worden. Zo ver zijn we. Dat blijkt een samenraapsel te zijn van graphite-web, carbon, whisper en ceres.

Euh ja. Ik ga gewoon de handleiding afgaan en zien waar ik uitkom.

Downloaden en installeren, geen probleem. Configuring Carbon: geen idee wat ik aan het doen ben, ik laat alles op defaultwaarden staan en ik zie waar ik uitkom. 🙂

Op naar Feeding Carbon. Plaintext zal wel genoeg zijn, zeker? Eerste test, gewoon doen wat de handleiding zegt:

$ PORT=2003
$ SERVER=localhost
$ echo "local.random.diceroll 4 `date +%s`" | nc -q0 ${SERVER} ${PORT}

Geen foutboodschappen, ’t is altijd dat. Maar heeft dat nu ergens iets ingestoken? Geen idee. Verder doen, dan maar. Ik zou het liefst gewoon al wat echte data erin proberen smijten. Eens kijken of er niets is dat logfiles naar graphite smijt?

Ha, jawel. Etsy’s logster. Download, install, kijken wat dat doet. Het klaagt niet. Ik ga ervan uit dat het iets gedaan heeft.

Terug naar graphite. Administering Carbon. Ha, leutig, dependencies. Hij heeft nog twisted nodig, en daemonize.

Oh, check it out, “ImportError: cannot import name daemonize”. Blijkbaar moet ik een oudere versie van twisted installeren. Een welgemikte pip install 'Twisted<12.0' en kijk nu: starting carbon-cache (instance a).

“Now is a good time to check the logs, located in /opt/graphite/storage/log/carbon-cache/ for any errors.” Okay, ik zie geen fouten staan. So far so good.

En dan klik ik op de volgende pagina, en oh never mind. De pagina daarna? Oh never mind.

Bon.

Dit is mij echt veel te veel soep. Alle begrip dat het fantastisch is als het is gelijk bij ons op het werk met miljarden datapunten per dag en alles, maar ik denk dat het een beetje overkill is voor een bestandje dat och here maximaal 8640 lijnen per dag zal bevatten.

Eens kijken naar de volgende optie op de lijst “input voor Grafana”: InfluxDB.

Installeren geen probleem, aan de praat krijgen ook geen probleem. Ik zie een python-client om er data in te smijten, en dat geraakt ook zonder problemen draaiend:

influxdb

Veelbelovend.

Krijg ik dat nu in Grafana? Euh ja, blijkbaar dus wel. “Data source is working” is een fijne boodschap.

Dan gaan we dus maar wat open data inlezen en naar een andere jsonformaat omzetten zeker? Ik heb iets nodig in deze zin:

{
 "measurement": "bezetting",
 "tags": {
   "parking": "naam van de parking"
 },
 "time": "2016-12-10T23:00:00Z",
 "fields": {
   "beschikbaar": 200,
   "totaal": 350
 }
}

…en jawel, dat lukt proper. ’t Is te zeggen: het geraakt in influx, ik krijg er proper uit, maar ik krijg het niet te zien in Grafana.

Kak.

(Een half uur later: nog altijd kak. Ik heb alles gebrobeerd en ik vind het niet. Ik ben het beu. Ik ga iets anders doen.)

(Anderhalf uur ‘iets anders doen’ later: MILJAARDEDJU het is een yyyy/mm/dd versus yyyy/dd/mm-verwarring.

Hopla, data in de database en op Grafana.

Voor de leutigheid een import doen van de csv die aan het collecteren was sinds deze middag, en het kan niet gemakkelijke zijn met Influx: eerst een database aanmaken in influx, pakweg “parkingen”, en dan een file als deze maken:

# DML
# CONTEXT-DATABASE: parkingen

bezetting,parking=Sint-Pietersplein beschikbaar=376,totaal=708,procent=0.468926553672316 1481296020
bezetting,parking=Vrijdagmarkt beschikbaar=49,totaal=647,procent=0.924265842349304 1481296020
bezetting,parking=Savaanstraat beschikbaar=139,totaal=540,procent=0.742592592592593 1481296020
bezetting,parking=Seminariestraat beschikbaar=38,totaal=470,procent=0.919148936170213 1481296020

Op elke lijn drie items, gescheiden met een spatie:

 1. de measurement en eventueel één of meer tags — in mijn geval bezetting en parking
 2. één of meer fields — in mijn geval beschikbaar, totaal en procent (omdat ik geen zin had om het te berekenen in Grafana)
 3. een timestamp (helaas ondersteunt Influx blijkbaar alleen UTC, awoert)

Dat wordt in Influx gesmeierd met

$ influx -import -path=data.txt -precision=s

en hopla, 2275 inserts, en stof om een eerste dashboard te maken.

Een grafiekje van de procenten bezetting van elk van de parkings is iets als dit:

SELECT mean("procent") FROM "bezetting" WHERE $timeFilter 
GROUP BY time($interval), "parking" fill(null)

terwijl het aantal vrije plaatsen in één parking iets als dit is:

SELECT mean("beschikbaar") FROM "bezetting" WHERE "parking" = 'Savaanstraat' AND $timeFilter GROUP BY time($interval) fill(null)

En meer moet dat niet zijn (klik voor detail):

grafandashboard

Dat was wijs.

Nu alleen nog dat Pythonscriptje aanpassen om de data rechtstreeks in Influx te smijten en het doet al wat het zou moeten doen.

En dan zou ik eigenlijk allerlei andere opendata-dingen kunnen toevoegen ook, en Gent op de voet volgen MWAHAHAHA.

update en hopla, dit is automatisch en alles:

grafanarealtime

Customer service, en we leven in de toekomst

Ik was aan het prutsen met mijn stamboom op de website van de Mormonen, Familysearch.org. Misschien heeft het er iets mee te maken dat ze hun desktopapplicatie gewoon helemaal afgeschaft hebben en dat het nu alleen nog online kan, maar ik heb de indruk dat het daar echt alsmaar beter wordt, qua beschikbare data en gebruiksgemak.

En zodus ben ik aan het struinen door de stamboom, als ik een icoontje zie naast Adriana Van Hove (mijn over-over-overgrootmoeder):

boom

Clicketyclick, en dat zegt mij dat er Record Hints zijn, ’t is te zeggen, haar naam is gevonden in één of meer bronnen die op Familysearch staan:

hints

Check it out, ’t is haar huwelijksakte in Turnhout en haar overlijdensakte in Brugge. Op mijn eigen computer heb ik die natuurlijk ook al staan, maar ’t is wel wijs dat het snel kan toegevoegd worden op Familysearch ook.

Okay, ‘Review and attach’ dus maar…

review

Normaal gezien zou die ‘Compare’-link een formuliertje moeten open doen waar ik een blauwe knop kan duwen om te bevestigen dat dit juist is, en eventueel nog een opmerking kan nalaten. Maar bij mij doet dat niets.

Ik probeer op een andere browser, nog altijd niets. Ik overweeg even om het op te geven en dan maar iets anders te doen, maar eigenlijk, bedenk ik, we leven in de 21ste eeuw — waarom zou ik niet eens de Live Chat proberen?

Een paar minuten later heb ik het probleem uitgelegd aan een Mormoon aan de andere kant van de wereld, bevestigd dat het een probleem is dat niets met browsers te maken heeft (Chrome, Firefox, Edge, IE11, geen van allemaal werken bij mij), maar wel met Windows 10 te maken heeft (het werkt bij mij wel op een Mac en bij de Mormoon op een Windows 8, maar ook bij hem niet op een Windows 10). En dus wordt er een ticket aangemaakt waar ik in cc van sta, put de Mormoon zich uit in excuses, verzeker ik hem dat het geen probleem is en bedank ik hem voor zijn uitstekende service, bedankt hij mij om zo “gracious” en zo “tech savvy” te zijn, en wensen we elkaar een uitstekend weekend toe.

We leven in de toekomst!

En omdat ik geen zin heb om op het lilliputterscherm van de Mac te werken, en omdat we echt wel in de toekomst leven, installeer ik op een paar minuten tijd een Ubuntu in een virtuele computer, en heb ik nu alles proper werken, zonder noemenswaardige vertraging:

review2

Dan nog in de rapte het clipboard en een paar folders delen tussen die virtuele machine en mijn eigen computer en hopla, ’t is gelijk dat het gewoon een andere browser is in plaats van een volledige computer.

En ja, ik blijf dat magisch vinden, zelfs al is het zo vanzelfsprekend tegenwoordig.

Een printer in huis

Juich en hoera: we hebben een printer in huis.

Dat was geleden van, oh, jaren geleden. En neen, een mens heeft dat niet alle weken nodig, zo’n printer, maar als het nodig is, dan is het echt nodig. En dan is het altijd over en weer naar het werk om daar anderhalf blad uit te printen — waar een mens zo om elf uur ’s avonds pakweg, als het huiswerk eindelijk af is, geen goesting meer in heeft.

Het is meteen een kleurenprinter geworden, en eentje die aan de twee kanten van het blad kan printen en die met lasers print: op het werk hebben we een superdeluxe tweezijdige kleurenprinter, maar het is een inktjet. En ja, dat is ongetwijfeld goedkoper per blad, maar echt: ik heb een hekel aan van die opkrullende bladeren die nog half nat zijn, en die van het minste spatje vocht uitlopen.

Neen, laser dus.

En ik was al vergeten hoe lastig dat kan zijn, een printer.

Op de doos staat dus dat het ding aan de twee kanten van een blad print, maar met de beste wil van de wereld kreeg ik dat niet aan de praat. De printdialoog in bijvoorbeeld Word zegt proper dat het tweezijdig zal zijn:

print1

…maar bij het printen doet hij eerst bladzijde 2 – 4 – 6 en vraagt hij dan om het geprinte papier weer in de papierbak te steken, zodat hij 1 – 3 – 5 kan printen. Terwijl dus wel degelijk ‘Print on Both Sides’ aan staat, en er darnaast een ‘Manually Print on Both Sides’ is die niet aan staat.

Ha, hoor ik u zeggen, kijk eens in Printer Properties? Oh kijk! We zijn plots weg uit Windows 10 en terug in Windows 95:

print2

Met in het duidelijk ‘Manual Duplex Instructions’ (terwijl ik op zoek ben naar full auto non manual duplex), en een optie ‘Print on both sides’ waar meteen ‘(manually)’ bij staat. IDemdito bij het tabje ‘Finishing’, trouwens:

print3

Ik was al even bang dat ik een HP Color LaserJet Pro MFP M477fnw in plaats van een HP Color LaserJet Pro MFP M477fdw meegekregen had, maar neen: zowel de doos als het label op de voorkant van de printer als Windows zeggen mij duidelijk dat het een fdw is, het model dat automatisch de twee kanten van een papier kan volkladden.

Die printer zit op het netwerk, en die heeft dus een configuratiedink-via-webserver. Daar eens gaan kijken? Jazeker:

print5

Onder System > Paper Setup staat een optie ‘Duplex’ die default op Off stond, en die ik dan maar op On gezet heb. No dice. De printer herstart, nada. De computer ook maar eens herstart: ook niets.

Het was bijna zo ver dat ik op het internet zou gaan zoeken — om dan ongetwijfeld terecht te komen op allerlei fora met vragen uit 2010 waar geen antwoord op komt tot er iemand een paar jaar later de vraag opnieuw stelt om dan een half uur later zichzelf te antwoorden met “Never mind found out what it was”.

Bijna maar niet helemaal: toch nog eens gaan kijken in de device manager of ik geen nieuwe driver kon installeren, en op weg daarnaartoe bedacht ik dat er nog een plaats is waar het zou kunnen zijn:

print4

Uiteraard, Devices and Printers. Natuurlijk.

print6

Rechterklik daar op die printer, kies Printer Properties (niet Printer Preferences!) en kijk, we zitten weer in de vorige eeuw, maar met een volledig andere set dingen die kunnen ingesteld worden. Op de tab Device Settings staat de heilige graal:

print6a

Duplex Unit? Not Installed?

Duplex Unit wél Installed!

En hop: alles is in orde, en dat print automatisch tweezijdig gelijk een lierken.

Serieus, ze maken het niet gemakkelijk.

 

Goed gedrag en voeten in de aarde

Ik moet kunnen aantonen dat ik geen veroordeelde kinderverkrachter of iets dergelijks ben. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Ik begeef mij naar de Googles, en ik geef daar in “gent goed gedrag en zeden”. Score! Ik krijg meteen waar ik naar op zoek was:

google

De pagina op de website van Gent is ook meer dan degelijk, met een duidelijke uitleg en links naar zowel een downloadbaar aanvraagformulier als naar een online aanvraagmogelijkheid:

gent

Ik denk eigenlijk zelfs dat het qua informatiepagina niet veel beter kan dat dit. Er staat consequent de juiste naam (uittreksel uit het strafregister), maar ook hoe het in de volksmond nog altijd heet staat erop, alle informatie is helder, layout is leesbaar, nee serieus: tien op tien.

En dan gaan we naar de online aanvraag.

Het begint al bij het uitzicht van de pagina: geen enkele context meer, geen identiteit, ik kom terecht op een site die extra-web-04 punt cevi punt be heet.

cevi1

Ik weet wie en wat Cevi is, maar een argeloze bezoeker die gevraagd wordt om nu zijn identiteitskaart af te geven, die krijgt denk ik nu een zeer vreemd gevoel. “Hoe? Ik zat daarjuist op de site van Gent, en nu moet ik aan iemand die ik niet ken op een vreemd adres mijn persoonlijke gegevens achterlaten?”

Een klik op het enige aanknopingspunt, “Ontwikkeld door Cevi ©” onderaan (en zo aanknopingspuntig is dat ook niet, de ontwikkelaar van een website is niet noodzakelijk de eigenaar), brengt u naar dit:

cevi0

Een site die rechtstreeks uit het jaar 1998 tot bij ons lijkt te komen, en waar het hard zoeken is in menu’s en submenu’s om te weten te komen wat en hoe.

Maar goed, never mind, we gaan er maar van uit dat het allemaal geen probleem zal zijn. Of wacht! “U kunt via een kaartlezer uw gegevens automatisch ophalen van uw elektronische identiteitskaart (eID). Twijfelt u of uw computer wel klaar is om met uw eID te kunnen werken, dan kunt u via deze link uw pc laten testen.” Dat lijkt mij een strak plan.

Ik klik op de link en ik krijg een lege pagina met ergens linksonderaan een lelijke knop:

cevi00

“Klik op deze knop als u niet binnen de 60 seconden op de resultaatpagina bent”, zegt de knop. Een tellertje van 60 naar 0? Ook maar iéts van indicatie dat er iets aan het gebeuren is? Nah, vééél te moeilijk. Ik wacht een paar minuten (een mens weet nooit), en klik dan op de knop.

ALARMMM!!!

cevi2

Mijn browser (Chrome meest recente versie, Windows 10) laat cookies toe, maar behalve dat is het allemaal kapot: geen javascript toegelaten, verkeerde versie van Java, geen ACrobat geïnstalleerd, Eid Middleware niet in orde, en tot overmaat van ramp geen kaart in de kaartlezer gevonden.

Ik overloop even wat ik krijg als ik op die Informatie-icoontjes klik. Het allereerste is al prijs:

Javascript is not (sic) toegestaan door uw browser
Description : Omdat het eloket goed zou functioneren, moeten (sic) het gebruik van javascript toegestaan worden.
Remedy : Gelieve het gebruik van cookies (sic) toe te staan, en de test te hernemen.

Ik lees drie zinnen, en daar staan vier fouten in: Engels in plaats van Nederlands, Nederlands geschreven door iemand die de taal niet machtig lijkt, een foute oplossing voor het probleem dat zich volgens Cevi stelt (“gelieve gebruik van cookies toe te staan”, zelfs al zegt de allereerste test dat cookies toegestaan zijn en denkt Cevi dat Javascript af staat), en ergst van al — natuurlijk staat Javascript aan.

Natuurlijk, als alle testen afhangen van die allereerste test omdat ze met Javascript gedaan worden en Cevi denkt om te beginnen dat ik al geen Javascript heb, is er niet veel goeds te verwachten van de rest. En inderdaad, ’t zijn allemaal variaties op deze:

Java Virtual Machine / Java Runtime is niet aanwezig of is te oud.
Beschrijving : The Java Runtime Environment (JRE) is niet aanwezig of is te oud
Hierdoor zullen de tests ivm eID-middleware-versie, SmartCard(lezer)- en Certificaten-informatie niet correct zijn uitgevoerd.
U zal ook niet digitaal kunnen ondertekenen.
Oplossing : Gelieve de Java Runtime Environment (JRE) te downloaden en te installeren van volgende link : Get Java
Herneem de test na de installatie.

En deze:

Acrobat Reader is niet geïstalleerd of te oud.
Beschrijving : Acrobat Reader is niet geïnstalleerd op uw machine, of is te oud.
De minimaal vereiste versie van Acrobat Reader is 7.0 .
Oplossing : U kan de meest recente versie voor uw systeem downloaden via volgende link : Get Acrobat Reader
Herneem de test na de installatie.

Voor de goede orde: Ik heb wel degelijk een recente up to date versie van die hele Java-zever geïnstalleerd staan. En nog los van de nonsens van expliciet Acrobat Reader te moeten geïnstalleerd staan hebben (alle moderne browser lezen native PDF, voor zover ik weet): ik heb Acrobat wél staan.

Het wordt helemaal van de pot gerukt als ik naar de details ga. Onder ‘Algemene systeeminformatie’ vind ik het volgende:

Niet ondersteund besturingssysteem.
Description : Dit besturingssysteem wordt niet ondersteund.
Remedy : Gebruik een pc met een windows-besturingssysteem.

Dolletjes.

Mijn Windows heeft géén problemen met smartcards. Als ik mijn lezer aan de computer hang en ik steek mijn identiteitskaart in de lezer, dan vraagt Windows mij om een pincode, en kan ik tekenen of aanmelden of gegevens invullen.

Maar voor Cevi moet ik eerst een oudere versie van Java downloaden, en dan een oude versie van de middleware, en dan een oude versie van Acrobat, die ik allemaal op een oude versie van een browser moet draaien, en dan zien we het wel, vermoed ik?

’t Was kunst- en vliegwerk, maar uiteindelijk ben ik aangemeld geraakt.

Pas op, aanmelden is maar één stap: het is absoluut niet gezegd dat dat betekent dat de kaart nu leesbaar is, laat staan dat het mogelijk is om er mee te ondertekenen. Dat heeft nog een paar manuele installs, een herstart, en pogingen op verschillende browsers nodig gehad.

En ik wil het eigenlijk zelfs nog niet eens hebben over het aanvraagformulier zelf. Wie bijvoorbeeld dacht dat ‘online aanvragen’ ook betekent ‘online krijgen’: neen, niet echt.

cevi

Gah.

En dat wordt door hoeveel mensen precies gebruikt, die eID-nonsens? En hoe lang bestaat dat al?

Nog computer

Ik voel mij een computerinstallateur: het was vandaag al de derde computer op drie dagen die ik installeer. Of de vierde keer, als ik die keer tel dat ik een computer gewoon helemaal opnieuw moest installeren wegens verkeerd OS. Of de vijfde, als ik die Ubuntu van gisteren meetel.

Maar bon, deze keer is het de nieuwe werkcomputer, waar ik de volgende paar jaar elke dag op zal werken, dus ik zit er niet zo mee in.

Het is gewoon weer een Microsoft Surface Pro geworden, hetzelfde als wat ik al had maar dan een 3 in plaats van een 2. Het scherm is hoger van resolutie, de aspect ratio is meer A4 dan 16:9, het gaat wat sneller, de stylus is veranderd maar daar merk ik niet veel van (behalve dat hij wat zwaarder is en dus natuurlijker in de hand ligt), de kickstand achteraan is in alle mogelijke standen verstelbaar.

En het blijft een machtig, máchtig goed toestel, natuurlijk.

Installeren, installeren

Op het werk was er geen computer meer op overschot, enfin ja ’t is te zeggen waren er wel computers op overschot, maar geen die redelijk snel in gebruik te nemen waren in afwachting van een nieuw toestel.

Behalve een oude Windowscomputerdoos. Die ik dan maar meteen ook naar Windows 10 overgezet heb: gemákkelijk! De tijd dat we een paar dingen bespraken in de keuken, en het was alsof het een nieuwe computer was.

Die dan ook meteen met mijn OneDrive kon spreken, en al mijn documenten kon binnentrekken, en voor ik het wist, kon ik mijn kas weer opvreten met gewoon dingen proberen doen werken, en was het alsof ik op mijn eigen oude computer (maar dan een eind trager en luidruchtiger) aan het werken was.

En dan thuiskomen, en proberen de computer te doen praten met het fototoestel. Niet zo simpel, want er moet een nieuwe firmware op de fotokodak om files te doen verschijnen op Windows 10, en om die firmware op de fotomathilde te krijgen, moet ik files op een SD-kaart zetten, en om dát te doen, heb ik een card reader nodig, maar o wee! de card reader is ook niet compatibel met Windows 10 — het is dan ook een model van de jaren lang geleden.

Wat doet een mens dan? Haja, Linux op een USB-stick zetten en hopen dat de card reader in Linux wel nog herkend zal worden, zeker? Here goes nothing!

update: Nah. De card reader is naar de zak. Ubuntu herkent hem ook niet, en de computer ontploft als ik er een SD-kaart in steek of uit haal. Grrr. Gelukkig doet het fototoestel wifi-verturing van foto’s en zo, maar da’s dan wel schrikkelijk traag. Ah well.

Kabels, 32, 64, USB, yada yada

Het stomme toeval wil dat we deze zomer een bootlading oude computers naar recyclage, kringloopwinkel en gelijkaardige afgevoerd hadden. En dus dat het nu al heel lang geleden is dat er in ons huis zó weinig computers aanwezig zijn.

Er stonden wel nog een aantal niet-laptops hier en daar, en daar heb ik er één van bovengehaal. Een computer van denk ik eind 2009, die toen top of the line was en nu nog net bruikbaar, hoe gaan die dingen?

Er stond nog Windows 7 op met twee jaar achterstallige updates. Eerst probleem: dat ding op het netwerk krijgen. Toen we hier verbouwden tien jaar geleden, hadden we overal netwerkkabel laten leggen, maar ge ziet van hier dat dat allemaal aangesloten is geraakt — waarom zouden we, met draadloos netwerk overal?

Het stomme toeval wil dat we deze zomer een bootlading oud materiaal (kabels, adaptatoren, kaarten, harde schijven, vanalles) naar reclyclage, kringloopwinkel en gelijkaardige afgevoerd hadden. En dat het nu dus ook al heel lang geleden is dat er in ons huis zó weinig computerwisselstukken aanwezig zijn.

En ik dus zeer hard op zoek moest naar:

 • een RGB-monitorkabel
 • een aanpassingsstuk van RGB naar HDMI (de ene monitor die er nog staat is een RGB-dink, de ene computer die nog min of meer werkt, heeft HDMI-uitgangen)
 • een draadloos netwerkding
 • een keyboard
 • een muis

Ik heb uiteindelijk een wifi-usb-dongle van mijn Rasberry Pi gehaald, een verdwaalde RGB-kabel gevonden in het achterhuis, een RGB/HDMI-aanpassingsdink gehaald van een zeer oude PC waar een grafische kaart in zat met één RGB en één HDMI-uitgang, een oud Dell-keyboard gevonden en mijn Logitich Anywhere MX-luis hebben ze niet meegediefd, ’t was zaak van ergens nog zo’n USB-stukje te vinden.

Oh ja, een computer die geen laptop is, dat maakt niet vanzelf geluid. Het stomme toeval wil dat we deze zomer een bootlading geluidsmateriaal (zeker vijf van die 5.1 en 7.1 en watnog-surround-systemen met allerlei boxen en subwoofers met telkens bijhorende Kabelsalat) naar reclyclage, kringloopwinkel en gelijkaardige afgevoerd hadden. En dat het nu dus ook al heel lang geleden is dat er in ons huis zó weinig geluidsproducerende dozen aanwezig zijn.

De Sonos-boxen hebben de idioten wel laten staan, en dus was het alleen nog op zoek gaan naar een kabel met aan de twee kanten een 3.5mm plug, die tussen de computer en de Sonos Line-In spannen, Sonos op Line In Input zetten en hey presto, ik kan weer naar lawijd luisteren.

Ik zeg “hey presto”, ik bedoel eigenlijk “urgh nééé waarom duurt het allemaal zo eeuwigegodslangggggg?” — dat USB-wifi-dingetje was denk ik in een vorig leven een naakte slak, zo traag dat het ging. En dus moest ik op zoek naar een netwerkkabel. Juist, zo’n ding dat ik met bootladingen had weggedaan deze zomer. Gelukkig staat er nog één doos vol gerief dat nog niet afgevoerd was, en daar zat een kabel van wel twintig meter lang.

Oef. Een computer die reageert, die lawaai maakt, die op het netwerk kan, en die er zeer zeer oud uitziet.

Omdat Windows 7 toch wel oud is en Windows 10 toch gratis is, heb ik er gisteren dan ook maar meteen Windows 10 op gezet, en OneDrive gesynchroniseerd, en zo had ik vanmorgen zo ongeveer al mijn documenten terug.

Ook vanmorgen was het fototoestelletje dat ik gisteren online gekocht had, toegekomen, heb ik een paar foto’s genomen, en dacht ik die in Lightroom te importeren.

Tiens: “no images found”, zegt Lightroom.

Oh, hang on. Het is verdorie Lightroom 5.7.1, en mijn Creative Cloud-dink weigert Lightroom CC te installeren. Waarom?

Gack! Er stond een 32-bit Windows 7 op, en die is uiteraard naar een 32-bit Windows 10 ge-upgegraded (geüpgradet?). Zucht. En Lightroom CC heeft een 64-bits OS nodig.

Downloaden dan maar. En op een USB zetten, en proberen booten van USB en van USB installeren. En als dat niet lukt: op zoek gaan naar een schrijfbare DVD om een ISO van Windows 10 op te branden.

Het stomme toeval wil wel dat ik deze zomer een bootlading DVD’s en CD’s heb afgevoerd naar… inderdaad.

Het moment dat een mens foert zegt

Ik was bezig aan iets in Django. Dat doet in principe allemaal mooie dingen op hoog niveau en een mens moet zijn poten niet vuilmaken aan de database, een groot gemak mijnheer mevrouw.

Maar op een bepaald punt loopt het in de soep met de snelheid en de efficiëntie, en op een bepaald moment lukt het gewoon niet om een view samen te stellen met combinaties van .filter() en .exclude() en subqueries in allerlei stappen en dan gedoe met {% for %}-dingen in elkaar genest en groupers en gedoe op een template-pagina: ja, het werkt min of meer wel, maar het is oérend traag. En véél te complex.

En dan geeft een mens het op, en wordt het gewoon

lijst = Dingen.objects.raw("""
 SELECT p.id, p.veld1, p.veld2, 
     r.veld1, r.veld2, a.veld2, c.veld1
 FROM tabel1 p 
    inner join tabel2 r on p.r_id=r.id
    inner join tabel3 b on p.id=b.p_id
    left outer join tabel4 a on p.id=a.p_id
    left outer join tabel5 c on p.id=c.p_id
 WHERE
    r.veld1< {0} and b.veld1 in ({1}) and
    p.veld3=0 and p.veld4=1 and
    (a.veld3=1 or a.id is null) and 
    (c.ctype='blah' or c.id is null) and 
    p.id not in (select p_id from tabel4
          where veld1={0} or s_id=2)
 GROUP BY p.id
 ORDER BY r.veld1, r.veld2, p.veld2
 """.format(parameter1,parameter2))

Jaja, ’t is niet zoals het zou moeten zijn, maar het is maar voor een rapport dat zeer zeer zelden moet lopen, en doet zó een deugd om in de rapte wat SQL bij elkaar te schrijven en dat het allemaal wérkt.

Ik krijg er bijna heimwee naar echt programmeren en echt databasegedoe door.

Drie maand met een Microsoft Surface 2 Pro, verdict

Ik heb sinds een tijdje een Microsoft Surface 2 Pro (en laat mijn hoofd grust dat het Surface Pro 2 moet zijn, Bill Gates zegt het ook omgekeerd, kijk maar:

surface

, maar dit geheel terzijde.)

Ik kan er eigenlijk zeer beknopt over zijn: zonder de minste overdrijving kan ik mij geen toestel voor de geest halen waar ik meer content mee geweest ben dan met dit. Van alle toestellen die ik ooit gehad heb, en dan spreek ik van van boormachines over keukengerief tot computers, en van TRS-80 tot nu.

Beeld u in: een toestel van ongeveer dezelfde afmetingen als een iPad, met een echt touch screen (waarmee ik bedoel: zowel voor vingers als voor een pen), honderden gigabytes opslagruimte, waar magnetisch een uitstekend klavier aan kan geklikt worden, dat zonder het minste probleem drie HD-schermen aanstuurt, dat moderne games speelt, en — vooral — dat een volledige echte computer is.

Ben ik een film aan het bekijken in de zetel? Surface in tablet-mode, enkel het scherm en het uitklapbare voetje om te steunen, koptelefoon in als er volk in de buurt zit, en anders zonder koptelefoon (het geluid dat uit die Surface komt is werkelijk uitstekend).

Zit ik in vegetatiemodus voor de televisie of wil ik een comic lezen op het toilet? Surface in de hand als een boek, bediend met mijn vingers.

Zit ik aan mijn bureau op het werk? Ik plug er twee externe schermen aan en een USB-hub aan waarin een backupschijf en een keyboard geplugd zitten, met een draadloze muis in het keyboard.

Heb ik een vergadering? Afhankelijk van het soort vergadering klik ik het magnetisch keyboard eraan vast en steek ik de muis in de usb, of neem ik mijn stylo mee en schrijf ik op het scherm. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

(Héérlijk thuiskomen in OneNote, trouwens: integratie van tekst en tekeningen en foto’s en screenshots en doorzoekbare handgeschreven notities en tekst op screenshots en foto’s, en de mogelijkheid om gesynchroniseerd geluid erbij op te nemen, de ideale notitieneemtoepassing — ik heb het járen aan een stuk gemist!)

Ik heb geen andere computer dan de Surface, en ik gebruik hem voor alles, zowel op het werk als thuis — dat is redelijk anders dan vóór de Surface: dan had ik een Mac voor werk, deed ik thuis dingen op een desktop-PC, en liep ik nog eens rond met een iPad.

 

Surface als tablet

Het is honderd procent mogelijk om zo’n Surface alleen maar als tablet te gebruiken. Er is Windows 8(.1) dat een reeks ingebouwde dingen heeft, er is een Microsoft Store waar allemaal apps en spelletjes en zo zijn, en alleen daarmee zou een mens ook voort kunnen.

Die hele Windows 8 op een computer met een touch screen, als ik dan toch moet vergelijken, vind ik een enorme verademing in vergelijking met iOS 7. Windows was plat vóór Apple plat was, en er is –vind ik persoonlijk, opnieuw– serieus veel meer over nagedacht.

Het begint bij de “homepagina”, die een mens helemaal naar zijn eigen goesting kan indelen, met live tiles die updaten en doen, en die meegroeit met uw eigen manier van werken. Zo ziet het er na drie maand bij mij uit:

home

Van de dingen die daarop staan, is een groot deel “tablet-mode”: alleen dat blokje kleine icoontjes (voornamelijk Office, dus) is zuiver desktop-Windows. Mail, kalender, Kindle, Comics, feed reader: allemaal zonder op de desktop te komen.

En ook de basisdingen zijn proper en handig — pak de alarmklok, bijvoorbeeld:

alarm

Om maar te zeggen dat ik geen problemen heb met Windows 8. De apps werken meestal in de breedte, wat in deze tijden van brede schermen een gemak is.

Screenshot (29)

Screenshot (39)

 

Screenshot (35)

Net zoals de Windows-telefoon, doet Windows 8 aan agreggatie van allerlei socialemedia-accounts:

Screenshot (33)

Het grootste verschil met iOS is natuurlijk dat Windows multitasking doet, in de zin van meer dan één app tegelijk kunnen gebruiken. In een klein venster de televisie opzetten via Yelo en ondertussen een boek lezen, bijvoorbeeld (ja, “er is een streamingprobleem” bij Yelo — Telenet en stabiliteit in streaming is géén goede combinatie):

Screenshot (41)Of kijken naar filmpjes via Plex en ondertussen mail lezen:

Screenshot (42)

Split screen, en ja, die verdeling kan aangepast worden, en ja, dat is een enorm gemak, en ja, ik gebruik dat zeer regelmatig.

Om maar te zeggen: een niet-pro-Surface is meer dan een vervanging van een iPad. En ik heb mijn iPad al drie maand niet meer gebruikt.

 

Surface als computer

Tja, zo enorm veel is er niet te vertellen over die Surface als computer. Het is een degelijke Windowscomputer, met voldoende geheugen, een processor die krachtig genoeg is, geen gamingcomputer maar toch voldoende grafische kaart om games mee te spelen, en een snelle SSD.

Vooral dat laatste is een verademing: geen ratelende harde schijf meer, programma’s die vlugger starten dan hun schaduw: leutig.

Als ik met mijn computer aan een bureau zit, thuis of op het werk, hang ik er een aantal externe schermen aan, meestal in een configuratie als dit:

Screenshot (8)

Surface links als achtergrondscherm (televisie thuis, muziek of algemeen internet op het werk), scherm van 1920×1080 in het midden als hoofdwerkscherm, kleiner scherl in portrait mode rechts voor mail.

Eén scherm is rechtstreeks aan de Surface verbonden, een aner via USB. Verder nog aan de USB: een klavier en een muis, externe hard disk voor backups, en (op het werk) een ethnernet-naar-USB-kabel.

En dan voelt dat aan als om het even welke andere normale computer. Al wat Office en Photoshop en dergelijke is, werkt perfect zoals een mens zou verwachten dat het werkt op een moderne computer. Ik heb geen klachten over traagheid of wat dan ook.

Zonder extern scherm is het een computer voor mensen met goede ogen: 1920×1080 op zo’n klein schermpje is écht heel klein, en vergeet het om probleemloos zonder muis te werken in pakweg Office of andere “desktop”-applicaties: mi-nu-scu-le icoontjes, vingers zijn gewoon veel te onnauwkeurig, en zelfs met de stylus is het niet evident.

Die stylus gebruik ik voor notities tijdens vergaderingen, voor tekeningen, en voor Photoshop — drukgevoelig en precies, zo moet het zijn — maar niet als muisvervanger in normale Windows.

En dus: voor situaties waar er on the go moet gewerkt worden in gewone Windows, plug ik gewoon een muis in, en heb ik er een magnetisch keyboard aan hangen.

Ik begin een beetje Microsoft-fanboi-achtig te klinken, vrees ik, maar die Typecover 2 is een mirakel van ongelooflijk schoon fatsoen. Klikt vast aan de Surface, zo groot als een normaal keyboard en verlicht in het donker (maar alleen als ik er met mijn hand in de buurt kom), voelt — na wat gewoon worden — bijzonder degelijk aan, en is toch maar een millimeter of twee drie dik. Oh, en het doet ook dubbele dienst als cover.

Open ziet het er dan zo uit:

Surface 2 open

en toe azo:

Surface 2 toe

 

Eummmm… wat nog? Batterij: zeer degelijk. Ik ben niet in de gewoonte lang ver van een stopcontact te zitten, maar ik haal er zonder problemen een uur of vijf zes gewoon gebruik (dus niet games of zo) uit. Het is me al overkomen dat ik een hele werkdag zonder kabeldoorgeraakt ben. Nipt, en hij zal wel niet altijd aan gestaan hebben, maar toch gelukt.

Negatieve dingen, na drie maand? Een aantal, maar niets ergs: de stroomkabel klikt vast met een magneet, maar de randen lijken nét wat te scherp, waardoor het altijd prutsen is om het ding er in te krijgen. De precisie van de stylus helemaal in de hoeken is niet zeer goed. En de pijltjestoetsen op de type cover staan niet in omgekeerde T maar met een halve pijl naar boven en een halve pijl naar beneden, bah.

Maar dat-is-het-dus. Drie kleine nitpicks, en voor de rest: beste computer die ik ooit gehad heb.

 

Drie maand met een Microsoft Surface 2 Pro, inleiding

Drie maand? Waarom drie maand wachten vóór er iets over te zeggen, in ’s hemelsnaam? Zeer simpel: ik wou wachten tot de wittebroodsweken over waren, die periode waarin een mens vast bij zijn besluit blijft om niéts overbodigs te installen, om alles proper georganiseerd te houden, en waar er nog geen enkel probleem is met de computer.

Waarom een Surface? Een beetje voorgeschiedenis. Ik had thuis altijd een PC, in 1991 gebruikte ik een tijd een Mac SE/30, daarna weer PC’s, daarna op mijn werk door elkaar PC en Macs (Quadra, daarna PowerMac), en daarna een paar jaar PC en Unixgereedschap. Dan veranderde ik van werk en had ik een zware desktop-PC en een Toshiba TabletPC waar ik zeer content van  was, en daarna veranderde ik weer van werk en had ik een opeenvolging van adequate laptops.

Mijn droomtoestel voor draagbaar gereedschap voor meetings en notities en dergelijke, een paar jaar geleden (twee jaar vóór de allereerste iPad), was een Microsoft Courier:

…maar toen werd die afgevoerd, en toen ging ik bij Adhese werken en had ik een Macbook voor computer en een iPad voor onder de arm, en was ik daar relatief content van.

Vorig jaar begon die Macbook, na drie jaar intensief gebruik, stukje bij beetje de geest te geven, zoals zoveel andere Macbooks van zijn reeks. De iPad gebruikte ik minder en minder: met elke update van Apple werd het ding trager en trager. En ik was hoedanook Apple en zijn hele controlerende gedoe bijzonder zwaar beu: ik moest geen twee keer nadenken welke computer ik in de plaats wou.

Ik zocht iets met een degelijk scherm, klein en handig, met voldoende batterij en zo: die 15 inch Macbook had wel een okay scherm, maar uiteindelijk woog het ding veel te zwaar, en zat ik toch 90% van de tijd op een externe monitor te kijken.

Microsoft doet al een tijdje propere dingen met interfaces, vind ik. En Microsoft hardware (muizen, keyboards en andere) is traditioneel meer dan degelijk. En ik had tien jaar geleden ook al die Tablet PC waar ik bijzonder content van was.

Dus, allemaal in koor: Microsoft Surface Pro 2!

surface2proMet de gewone Surface Pro had ik de kat uit de boom gekeken (een versie 1, niet noodzakelijk mijn ding), maar de Surface 2 Pro zag er precies uit als waar ik naar op zoek was.

Ik wist het niet helemaal zeker: nog nooit écht op gewerkt (in de winkel eens over het scherm zwiepen telt niet mee), nog nooit mee rondgelopen, nog nooit echte software op proberen draaien, thuis wel al een eeuw Windows 8 maar nog nooit op het werk in een 99% Mac-omgeving mee gedraaid — maar ik zag het wel zitten.

Morgen: bevindingen!

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑