Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Current Affairs (pagina 1 van 2)

Homs sweet homs

Of niet, natuurlijk. En dan zijn er nog mensen die zich afvragen waarom die gasten niet gewoon in hun land blijven, in plaats van heel de tijd vluchteling te zijn.

Ahem ja.

Schäuble had gelijk, en ik hoop dat het de rest van Europa vergaat zoals Griekenland

Oh, natuurlijk ben ik het niet eens met de manier waarop het allemaal verlopen is, de Griekse miserie de laatste paar maanden.

En zeker dat, deel ik de analyse van Varoufakis, dat een financieel probleem een economisch probleem geworden is, dat het recept van de trojka mislukt was en is, en dat er zeer onrationele dingen gebeurd zijn in de non-onderhandelingen.

Maar.

Het zaad van de huidige miserie is gezaaid in het achteraf hopeloos naieve optimisme van het einde van de jaren 1980. Alles was mogelijk, we leefden collectief naar Jacques Delors’ Objectif 1992, de Muur was gevallen, zelfs op het Plein van de Hemelse Vrede bloeiden deze keer écht duizend bloemen.

Het heeft niet lang geduurd: tanks op Tien An Men, de oorlog in Joegoslavië, de Golfoorlog, de hereniging van Duitsland weliswaar maar in ruil daarvoor een Euro met fundamentele problemen, de desastreuze referenda over het Verdrag van Maastricht in Ierland, Frankrijk en Denemarken, Noorwegen dat genoeg geld en grondstoffen dacht te hebben en dus geen lid van de EU wou worden.

En dan de doodsteek, in twee tijden: de uitbreiding van 2004, en de mislukte Europese Grondwet. Tien nieuwe landen in de EU. Verbreding zonder verdieping, en het was duidelijk dat het over was.

Ik was in 1992 méé met de kritiek op L’Europe à deux vitesses: allemaal samen, dacht ik.

Maar hoe verder in de jaren 1990 we gingen, hoe duidelijker werd dat die ene snelheid een achteruit zou worden, en geen versnelling. Hoe verder we gingen in de jaren 1990 en 2000, na het schot voor de boeg in de Sovjetunie (Tsaristische vlaggen op het Rode Plein! riepen mijn vader en ik in koor) en de paukenslag van Joegoslavië, hoe duidelijker werd dat het oude spook van het nationalisme weer uit de doos was.

Wég, droom van Verenigde Staten van Europa.

Schäuble had gelijk in 1994, toen hij opriep om Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Luxemburg veel nauwer te integreren: om te beginnen een monetaire unie, gemeenschappelijk buitenlands beleid en gemeenschappelijke defensie.

Daher muß sich neben der Effizienzsteigerung des Entscheidungsverfahrens und der Demokratisierung der Willensbildung der Union der feste Kern von integrationsorientierten und kooperationswilligen Ländern, der sich bereits herausgebildet hat, weiter festigen.[…]

Der feste Kern hat die Aufgabe, den zentrifugalen Kräften in der immer größer werdenden Union ein starkes Zentrum entgegenzustellen und damit die Auseinanderentwicklung zwischen einer eher protektionismus-anfälligen Süd-WestGruppe unter einer gewissen Anführung durch Frankreich und einer stärker dem freien Welthandel verpflichteten Nord-Ost-Gruppe unter einer gewissen Anführung durch Deutschland zu verhindern.

Zu diesem Zweck müssen die Länder des festen Kerns sich nicht nur selbstverständlich an allen Politikbereichen beteiligen, sondern darüber hinaus gemeinsam erkennbar gemeinschaftsorientierter handeln als andere und gemeinsame Initiativen einbringen, um die Union weiterzuentwickeln. […]

Die Kerneuropa-Gruppe muß prinzipiell allen EU-Mitgliedern – vor allem dem Gründungsmitglied Italien, aber auch Spanien und selbstverständlich Großbritannien – ihre uneingeschränkte Bereitschaft glaubhaft machen, sie einzubeziehen, sobald sie bestimmte derzeitige Probleme gelöst haben und soweit ihre Bereitschaft reicht, sich in dem beschriebenen Sinne zu engagieren. Die Bildung einer Kerngruppe ist kein Ziel an sich, sondern ein Mittel, an sich widerstreitende Ziele – Vertiefung und Erweiterung – miteinander zu vereinbaren.

Duitsland en Frankrijk zijn de motor, de Benelux kan er meteen bij, maar het is wel degelijk de bedoeling om te groeien. In twee snelheden of in meer snelheden, maar met een Kerneuropa dat het voorbeeld geeft.

Paul Krugman schreef zondag in de New York Times:

Suppose you consider Tsipras an incompetent twerp. Suppose you dearly want to see Syriza out of power. Suppose, even, that you welcome the prospect of pushing those annoying Greeks out of the euro.

Even if all of that is true, this Eurogroup list of demands is madness. The trending hashtag ThisIsACoup is exactly right. This goes beyond harsh into pure vindictiveness, complete destruction of national sovereignty, and no hope of relief. It is, presumably, meant to be an offer Greece can’t accept; but even so, it’s a grotesque betrayal of everything the European project was supposed to stand for.

Pure wraakzucht, zegt Krugman. En hij is daar niet alleen in, en het is moeilijk om het anders te zien. Austeriteit zonder schuldherschikking is een recept dat even gedoemd is om te mislukken als het in de afgelopen jaren mislukt is, en daar zijn de specialisten van het IMF ook al een tijd van overtuigd.

Tientallen miljarden aan staatseigendom in de vitrine zetten, met de booschap erbij dat het uitverkoop is en dat er zéér snel geld binnen moet komen en dat het moét verkocht worden: een klein kind weet dat zoiets waanzin is.

Maar er zit een logica in. Of beter, ik hoop dat er een logica achter het (dixit Koen Schoors) “bijna crapuleuze” zit.

Want ja, dit is een aanslag op de soevereiniteit. Europa is een groepering van soevereine staten die in een democratisch systeem werken en min of meer los samen werken op sommige vlakken. In deze heeft Griekenland haar soevereiniteit op moeten geven, en is de Grieken zonder enige omfloersing gezegd dat wat ze ook kiezen of verkiezen, het niets uitmaakt. Pacta sunt servanda, Befehl ist Befehl, pech.

Ik zie één klein lichtpunt. Wat mij betreft, mogen alle landen van de Europese Unie meteen hun soevereiniteit afgeven. Maak er wat mij betreft zelfs meteen een Europa van de Regio’s van, de vermoed ik toch natte droom van vermoed ik toch onder meer N-VA.

Maar maak dan wel een echt Europese Grondwet. Met de juiste keuzes qua subsidiariteit en devolutie. Met een échte trias politica, met een verkozen Europees Parlement (waar aantal inwoners de doorslag geeft, mits België-achtige checks and balances om minderheden te beschermen), en met een Europese Senaat waar de regio’s allemaal even sterk in zitten. Met een Commissie die voldoende uitvoerende macht heeft, maar die op de vingers gekeken wordt en gecontroleerd door een Europees Gerechtshof en het Parlement.

Misschien, zeer misschien, is de puinhoop van Griekenland een catalysator voor Schäuble’s Kerneuropa.

Ik vrees van niet. Ik vrees dat Griekenland een dominosteen was, en dat de volgende al klaar staat om te vallen (Spanje? Italië?) onder de mokerhamers van de speculanten en de diktaten van een onverkozen Trojka die vooral gedreven wordt door angst om af te wijken van een theoretisch plan, en angst voor de eigen nationale politieke opinie.

Maar hey, een mens kan dromen.

’t Zijn niet allemaal racisten

Natuurlijk dat het niet allemaal racisten zijn. Er zitten gewoon, zoals overal, een redelijke stapel stommekloten tussen. (En in dit geval, een welhaast terminaal pijnlijk ongrappige stapel stommekloten, maar hey, zolang het geen Mickey Mouse-lookalike is, is het allemaal A-OK, vermoed ik.)

Via EI:

The popular Israeli web-based satirical show LatmaTV has released a musical video containing crude anti-Muslim stereotypes and mocking Europeans as “dummies” for supposedly allowing their countries to be taken over by Islam and turned into “Eurabia.”
In one sequence, a Norwegian father tells his blonde daughter about Muslims: “When they rape you don’t object for that is politically incorrect.”

[…]

LatmaTV is popular in Israel and is run by Jerusalem Post deputy editor Caroline Glick. She is an American who grew up in Chicago, settled in Palestine in 1991, and served five and a half years in the Israeli army.

LatmaTV, as Robert Mackey who edits The Lede blog at the The New Times reported last year, is a project of the neoconservative US-based “Center for Security Policy” (CSP) to which Glick is an advisor.

Man, man, man. Vlug, tegengif!

Een regering begot

We hebben er eentje, joechei hoera.

Ik heb er geen echt zware opinie over, nee. Maar ik vind het wél ongelooflijk fantastisch dat Vlaanderen alleen maar op zijn achterste poten staat omdat de premier niet goed genoeg Vlaams spreekt: ik herinner mij levendig dat Boy George ontkende dat hij iets anders dan een Echte Heteroseksueel was echt waar serieus.

En verder: tgo ja. Hoeveel bevoegdheden zaten er eigenlijk nog federaal en niet Vlaams en/of Europees?

Van wat ik het gevolgd heb, heb ik de indruk dat we in België wat minder toegegeven hebben aan de banken en de andere mensen die het in de eerste plaats verkloot hebben, en ik vind dat precies een goede zaak, denk ik.

En het is ook wel fijn dat ze voor comic relief gezorgd hebben in de regering. Servais Verherstraeten en Hendrik Bogaert: steek die mannen in één appartement en maak er een tv-serie van. Servais in de rol van Walter Matthau en Straffe Hendrik in de rol van Jack Lemmon!

Bleh Decroo

De PS heeft tweemaal zoveel stemmen als u gehaald en is een heel eind in uw richting opgeschoven. Hoever moeten ze nog gaan? “Het gaat mij niet zozeer om partijen”, zegt Alexander Decroo.

Iedereen zegt A, u zegt B. Staat u dan niet geïsoleerd? “Het gaat niet om geïsoleerd staan.”

Zal u dan twee maal de stekker eruit getrokken hebben? “Het gaat niet om de stekker eruit te trekken.”

En allemaal met dat tut tut-mondje. Ik heb sinds maanden niet meer oveel goesting gehad om iemand door de televisie te sleuren.

Arrogant klein kind.

A convenient death

Een blik van totaal onbegrip, in de ogen van Khadaffi, en ik moet niet ver zoeken als ik wil weten waar ik die blik nog gezien heb: de executie van Ceauşescu en zijn vrouw.

Ik ken er natuurlijk niets van, maar het zou mij niet verbazen als het weer eens hetzelfde oude verhaal zou zijn, daar in Libië: regime 1 ingewisseld voor regime B, en voor de rest verandert er niet echt meteen zo heel veel.

’t Is te hopen van niet, natuurlijk, maar als ik me niet vergis was het in Egypte ondertussen toch ook al een beetje van dat?

En sta mij dan toe om die vele welgestelde expat-Libiërs verdacht te vinden, die onder het vorige regime ambassadeurs en grote bazen en diplomaten waren, en die nu plots staan te klappen en het nieuwe/oude volkslied staan te zingen, de vingers in V en met versgestreken vlaggen zwaaiend.

Niet dat ik zeg dat het allemaal huichelaars zijn of, uiteraard niet: maar ’t zou mij niet verbazen als dezelfde min of meer mensen in allerlei verschillende situaties altijd min of meer boven komen drijven. Of dat nu 2011 is of 211 voor Christus, en of het nu China is of Libië.

(En on an unrelated note: let er eens op, waar komen al die vlaggen toch alsmaar vandaan? In Roemenië waren er plots tienduizenden vlaggen met netjes een cirkel uitgeknipt, daarnet op het nieuws zag ik in Sirte net iets teveel vlaggen waar de strijkplooien nog in zaten.)

Maar alla. We moeten positief en optimistisch blijven. Wie weet komt het allemaal in orde. En, net zoals bij Ceauşescu en Saddam Hoessein in de tijd: wat een gemak dat die mens niet meer leeft. Hoe gênant zou het niet geweest zijn als er een echt proces was geweest, waar die mens zou kunnen gezegd hebben met wiens steun hij wat precies heeft kunnen doen.

Tss.

Houden de provocaties ooit op?!?

Dat is volk dat op ons neerkijkt en nog liever foutboodschappen in het Engels geeft dan in het Vlaams!

Screen shot 2011-07-05 at 15.50.13.png

(Ik ga niet lastig lopen dat de RTBF hun filmpjes niet in het buitenland willen laten zien, het is hun goed recht om te doen wat ze willen met het geld dat de Vlaming aan hun geeft.)

(Sois Belge et tais-toi? Ramasse tes subsides et tais-toi, ja.)

Timişoara aan de Nijl

’t Is bijna alsof ze een script volgen, met tegenbetogers zogezegd voor het regime, die dan eigenlijk blijken politie en geheime politie te zijn en wie weet zelfs gevangenen en dingen.

Dat klinkt allemaal zo bekend.

1989 aan de Middellandse Zee

’t Is weer helemaal gelijk 22 jaar geleden, toen de ene na de andere domino viel in Centraal- en Oost-Europa.

Weer allemaal (relatief) vreedzame transities, weer dat aftasten van de grootmachten, weer dat voorzichtig optimisme over de toekomst. Wie weet zal Syrië het Roemenië zijn van het Midden-Oosten, wie weet gebeuren er allemaal dingen in Israël, wie weet loopt het daar allemaal wel goed!

En wie weet loopt het allemaal niet goed, en krijgen we, als de dictators en de geheime polities en de repressie van hogerhand wegvalt, wel allemaal nationalismen en stammentwisten: wie weet wat voor onderhuidse dingen zijn er daar allemaal te vinden, in het land van Jugurtha en Saracenen?

En binnen tien of twintig jaar: we weet gaan we dan wel ontdekken wie er achter de mensen achter de gebeurtenissen achter de evoluties zit? Welke machinaties aan de gang waren, en wie er wat gepland heeft of had, en wat er gelukt is en wat mislukt?

Spannend, in ieder geval, voor iemand wiens eerste écht bewuste ervaring met de media was een knipselmap samenstellen over de moord op Anwar El Sadat.

Hey, sorry hé gasten

In de Metro deze ochtend… Missen is menselijk hé:

baalbek

En omeletten worden niet gemaakt zonder gebroken eierschalen hé.

Geschreven al luisterend naar: Serge Gainsbourg – You’re Under Arrest – You’re under arrest

Twee maten

Twee gewichten?

Plots de privacy ontdenkt als het niet meer over migranten gaat? Mensenjacht op Noord-Afrikanen is A-OK, maar niet op Polen? Mensenrechten enkel voor etnische Europeërs? Dàgen aan een stuk is het gezicht van Nike-man duidelijk te zien in alle media te lande (en ver erbuiten), maar wat kopt De Standaard vandaag? [ook via Huug]

Pool

Onherkenbaar gemaakt! Gentlemen, don your tin foil hats!

Of, wat logischer lijkt: het heeft geen zin meer om het gezicht van die mensen te publiceren omdat ze nu toch al bekend zijn, en ze nu geen gezochte verdachten meer zijn maar minderjarigen met vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is?

Geschreven al luisterend naar: Lou Reed and John Cale – Songs for Drella – Faces And Names

Karel Van Keymeulen

Er mag al eens gelachen worden.

Deontologie, fact checking, objectiviteit, communicatie zowel intern binnen de eigen winkel als met de mensen waar men over schrijft: zo nauw steekt dat tegenwoordig allemaal niet meer, toch?

Ach ja. Journalisten en hun geschrijfsel in de regionale krantjes: soms is dat leerzaam, soms is het zever. Dat is eigen aan het medium.

Omdat het tegenwoordig in is om speldenprikken uit te wisselen tussen blogosfeer (ha!) en Mainstream Media (pf!), en vooral omdat ik weinig kan weerstaan aan een sessie eens goed zagen

Karel Van Keymeulen, volgens Google “an author who writes about visual arts”, schreef in de gazet deze morgen onder meer:

De corebusiness van Gent.blogt is hoe dan ook het dagelijkse nieuws. Als je de weblog opent, tref je onder de noemer ,,actua” de nieuwsstukken. Daarop komen ook geregeld reacties, al domineert een vast clubje dat altijd reageert. Gent.blogt heeft een akkoord met onze zusterkrant De Standaard, waardoor ze stukken van de De Standaard-website mag plukken. Stukken met nieuws over Gent. Soms verwijzen ze ook naar een stuk van De Gentenaar.

Negentig procent van die nieuwsstukken zijn wel geschreven door redacteurs van De Gentenaar. Dat mag geweten zijn. In gesprekken of interviews lijkt Gent.blogt dat altijd te willen verzwijgen. Dat betreuren we. In alle feestvreugde hadden we ook een bedankje verwacht.

Tenslotte hebben wij Gent.blogt mee leven in geblazen. Voor de rest, nog vele jaren. O ja, De Gentenaar bestaat al sinds 1879.

Mja. Over de grond zal er vermoed ik wel nog gesproken worden (niét zomaar even, niét in de rapte, niét zonder de feiten en de afspraken en watnog na te trekken), maar over de details is er ook wel iets te zeggen.

Uiteraard bedanken we iedereen die, rechtstreeks of onrechtstreeks met Gentblogt meegeholpen of meegewerkt hebben: schrijvers, gastboggers, geïnterviewden, medewerkers, fotografen, sponsors, passieve en actieve lezers, en uiteraard ook de kranten waar we naar verwijzen.

En uiteraard is het niet zo dat wij specifiek verzwijgen dat wij ook wel eens informatie uit De Gentenaar halen. Bij deze.

In de rubriek “Gentse Actua” werden tussen 7 en 24 februari links gelegd naar welgeteld 92 artikels op websites buiten Gentblogt. Van die 92 waren er 16 links naar artikels in De Gentenaar, al kan het dat een aantal van die links net zoals deze woordelijk identiek terug te vinden waren elders. In diezelfde periode tel ik 268 woorden die we uit De Gentenaar hebben geciteerd, op de 3670 die er geschreven werden in de hele rubriek Actua.  Ter info: in totaal werden op die zeventien dagen 27.276 woorden geschreven.

Maar goed, alsnog héél erg hartelijk bedankt dus. Ook hartelijk bedankt aan mijnheer Van Keymeulen voor de gelukwensen en het artikel in de gazet. Maar ik vraag me toch af waar we dat bitsige toontje aan verdiend hebben.

O ja: voor elke klik naar een artikel, worden er een stuk of wat banners getoond. Dankt u ons nu ook? 🙂

Ach ach. Stormen, glazen water en zo. En vooral: wat men schrijft zegt vaak zoveel méér over zichzelf dan over het onderwerp. Nietwaar? ?

Disclaimer: persoonlijke opinie, ik spreek niet voor Gentblogt, yada yada.

Verward Blok

Tiens.

(Belga) Guido Tastenhoye, kamerlid voor Vlaams Belang, heeft gelobbyd bij de burgemeester van Schoten om een gezin uit Kazachstan te laten regulariseren. Tastenhoye maakt gebruik van artikel 9 van de asielwet die regularisatie op basis van humanitaire gronden toelaat. De burgemeester van de gemeente waar de betrokkenen wonen, moet dat dossier inleiden.

Naar De Standaard donderdag bericht, heeft Tastenhoye de feiten bevestigd. Het gezin -de ouders spreken Nederlands en het kind loopt school- is de VB-politicus op zijn dienstbetoon komen vinden. “Ze verblijven al zes jaar in België. Het gaat niet om illegalen, hun procedure loopt nog steeds”, citeert De Standaard Tastenhoye. Guido Tastenhoye is voor Vlaams Belang de woordvoerder inzake illegalen en asielzoekers. Nauwelijks een week geleden haalde hij hard uit naar de betogers die in Antwerpen voor een meer humane asielprocedure ijverden. Filip Dewinter spreekt van een “inschattingsfout”. Volgens de Antwerpse kopman heeft zijn stadsgenoot zich laten leiden door “zijn hart en zijn emotie. (…) Ik ga dit Tastenhoye niet aanrekenen. Maar het is niet voor herhaling vatbaar”. (svr)

Hart en emotie: niet voor herhaling vatbaar.

Chinks in the armour, zeg ik daartegen. Of, bij nader inzien: op een vreemde manier wel weer consistent. Want het is niet zomaar dat het gebeurd is, uit de goedheid van zijn hart. Nee, het was naar aanleiding van dienstbetoon. Huhu. Moeilijk om nee te zeggen als het om echte mensen gaat hé.

Tastenhoye

En trouwens: nice comb-over there, meneer Tastenhoye (foto: VUM). Zo zouder er méér in de politiek moeten zitten!

Nieuws

Oeps. U scoorde : 4/10

 1. De Duitse verkiezingen monden mogelijk uit in een coalitie van christen-democraten, liberalen en groenen. Waarom wordt dat een Jamaica-coalitie genoemd?
  Omdat een dergelijke coalitie succesvol is in Jamaica / Omdat een van de voorstanders in een reggaeband speelt / Omdat ze overeenkomt met de kleuren van de Jamaicaanse vlag / Omdat ze volgens een bekend politiek commentator even onlogisch is als een bos dreadlocks
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 2. VRT-radiojournaliste Greet Op de Beeck haalde ook deze week de krantenkoppen. Waarom?
  Ze krijgt een eigen talkshow / Ze verhuist naar de televisienieuwsdienst / Ze heeft ontslag genomen / Haar relatie met Patrick Dewael is afgelopen
  Het juiste antwoord is…
   
 3. Welke Amerikaanse serie won de prestigieuze Emmy Award voor beste comedy?
  Everybody loves Raymond / Desperate housewives / Lost / The daily show with Jon Stewart
  Het juiste antwoord is…
   
 4. Welke bankverzekeraar zocht afgelopen week toenadering tot sectorgenoot Dexia?
  KBC / Fortis / ING / ABN Amro
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 5. Na onthullingen over cocaïnegebruik zag topmodel Kate Moss een paar lucratieve contracten aan haar neus voorbijgaan. Hoe heet Moss’ foute vriendje?
  Pete Doherty (rocker) / Jefferson Hack (uitgever) / Johnny Depp (acteur) / Liam Gallagher (rocker)
  Het juiste antwoord is…
   
 6. De Belgische modeontwerper Dirk Bikkembergs gaf begin deze week een defilé op een bijzondere locatie. Welke?
  Antwerpen-Linkeroever / De kantine van zijn Italiaanse voetbalploeg, Fossombrone / San Siro, het Milanese voetbalstadion / Camp Nou, het Barcelonese voetbalstadion
  Het juiste antwoord is…
   
 7. Afgelopen week kondigden heel wat bedrijven massale ontslagen aan. Wie creëert nieuwe banen?
  Bekaert / Sony / Nike / Siemens
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 8. Welke is de populairste zoekterm volgens de internetzoekmachine Lycos?
  Britney Spears / Pokemon / Anna Kournikova / Pamela Anderson
  U beantwoordde deze vraag CORRECT.
   
 9. Michael Rogers won op het WK wielrennen zijn derde opeenvolgende titel in het tijdrijden. Welke is Rogers’ nationaliteit?
  Australiër / Canadees / Brit / Amerikaan
  Het juiste antwoord is…
   
 10. Wie is de nieuwe voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI?
  De Nederlander Hein Verbruggen / De Ier Pat McQuaid / De Spanjaard Gregorio Moreno / De Maleisiër Darshan Singh
  Het juiste antwoord is…

Via.

Geschreven al luisterend naar: Elvis Costello – The Delivery Man – Button My Lip

Omgekeerd chronologisch

De volgorde waarin men zijn mails leest, heeft soms ook wel eens belang:

Londen

Heh.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑