Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Film (page 1 of 4)

Laat die medaille voor moed en zelfopoffering maar aanrukken

Uren en uren en uren aan een stuk, twee lange films na elkaar, in een zaal vol tienermeisjes naar Divergent en Insurgent zitten kijken.

Serieus, als dat geen eeuwige dankbaarheid van mijn dochter waard is: ik weet het niet.

Gelukkig was de film gelijk wat beter dan het boek. Het verhaal blijft met haken en ogen aan mekaar hangen natuurlijk, maar we zijn gelukkig van het oeverloos geëmmer en de schrijvelarij van mevrouw Roth verlost. En door het in de film allemaal nog veel oppervlakkiger te maken, worden die haken en ogen van de boeken ook wat verdoezeld.

Oh, en door dezelfde acteurs te gebruiken in de eerste en de tweede film, gedragen de personages zich ook meer consistent, en zijn ze ook van elkaar te onderscheiden als ze spreken — wat ook al niet van de boeken kan gezegd worden.

Big Hero 6

Big_Hero_(film)_poster_003Ge moet dat ook doen, een weblog hebben en kinderen en zo: dan krijgt ge om de zoveel tijd eens een uitnodiging voor een film!

De vriendelijke mensen van Disney stuurden een mail om te vragen of wij geen zin hadden om naar de Vlaamse avant-première van Big Hero 6 te gaan, met twee volwassenen en twee kinderen. Mailtje terug: zeer zeker dat, maar zou het ook met vier kinderen kunnen? Wegens dat wij van die mensen zijn die besloten hebben om ten volle voor het extra-kinderbijslagpakket te gaan?

Maar natuurlijk, kwam het antwoord van Disney — tot dan dan, was ons antwoord.

En zo stonden we zaterdagochtend om 10 uur in godbetert Mechelen (een uur auto!), met bonnetjes voor gratis popcorn en drank, te kijken naar een mens van Nederlandse origine die bij wijze van kinderen opwarmen allerlei dingen deed met droog ijs.

Ik ben door de band al niet zo’n people person en tegenwoordig al helemaal niet: heel erg content dus dat er zo op het eerste zicht bij de aanwezigen niemand was die ik zou moeten kennen, en zeer content dat we een half uurtje vroeger dan het begin in de zaal mochten kruipen.

Maar goed. De film, dus. Ik had onvermijdelijkerwijs al hier en daar een paar afbeeldingen en stukjes aankondiging gezien, maar voor de rest kwam ik geheel maagdelijk binnen: geen reviews gelezen of niets.

Van het begin zijn er drie dingen duidelijk: het plot is niet enorm verrassend, het ziet er grafisch on-ge-loof-lijk fan-tas-tisch goed uit, en we gaan ons geen moment vervelen.

De film speelt zich af in San Fransokyo: San Francisco van geografie en Tokyo van atmosfeer, denk het decor van Blade Runner maar dan in de zon, en veel optimistischer en properder. Hiro Hamada (ik zat, Snow Crash-gewijs, altijd met “Hiro Protagonist” in mijn hoofd) is een jong genie dat zijn tijd verdoet met robotgevechttoernooien. Zijn oudere broer Tadashi probeert hem ervan te overtuigen verder te studeren aan de robotica-afdeling van de universiteit, waar Tadashi en zijn vrienden Honey Lemon, GoGo, Wasabi en Fred onder professor Callaghan studeren.

Het ziet er daar allemaal zeer cool uit, en Hiro besluit alsnog zijn kandidatuur te stellen. Om binnen te raken, moet hij een zo indrukwekkend mogelijk project maken: hij maakt een soort mini-minirobotjes die via gedachten kunnen gecontroleerd worden en met vele tienduizenden tegelijk allerlei dingen kunnen maken — needless to say, heeft hij zijn uitnodiging voor de universiteit meteen op zak.

En dan: drama! Hiro wordt helemaal een typische Disney-figuur, verdrietig en bijna alleen op de wereld.

Om er dan natuurlijk helemaal bovenop te komen, met de hulp van de mannen van Honey Lemon, GoGo, Wasabi en Fred, en vooral van Baymax, een soort zachte verzorgingsrobot. Er is een slechte slechterik, er gebeuren allerlei onverwachte dingen, er wordt redelijk degelijk omgegaan met vriendschap en verlies en hoe er mee om te gaan.

En het is dus enorm indrukwekkend van uitzicht. Ik ben door de band niet zo’n mens die lastig doet als het technisch wat minder is: ik kan enorm veel vergeven als het verhaal maar goed is. Wel, hier had ik het omgekeerde: de techniek ik zó goed, het ziet er zó erg goed uit, dat ik soms gewoon naar de rendering en de animatie en de wereld zat te kijken in plaats van naar de film.

BIG HERO 6

’t Is niet allemaal positief: de nevenpersonages zijn niet veel meer dan nevenpersonages (alleen de relatie tussen Takashi, Hiro en Baymax lijkt écht echt), en het verhaal is voor een volwassene die al meer films gezien heeft en boeken gelezen heeft niet echt onvoorspelbaar (om mild te zijn).

Maar dat maakt niet zo echt veel uit: de kinderen vonden het allemaal zeer goed, ik ook, en ik hoop dat er een vervolg komt. Allemaal gaan kijken! (en dat zeg ik niet omdat wij gratis zijn mogen gaan)

Babadook

Brr.

Wat een griezelige film. En niet eens omdat er een monster in zit, maar omdat het monster niet is wat het op het eerste zicht lijkt te zijn. Ik vraag mij af of het zelfs niet nog effectiever zou zijn om meteen te weten wat het monster is: dan wordt het misschien wel wat minder mysterieus, maar wel veel en veel griezeliger.

My name is Michael Caine, and I’m…

A bloody good actor.

Dit is elke seconde van zijn bijna-uur waard:

En nu denk ik dat we dringend eens met de oudste kinderen naar Educating Rita moeten kijken.

Her

her-movie-posterjpg-884a11Her, van Spike Jonze. Ik wist er twee dingen over: het speelt zich af in de niet-zo-verre toekomst, en gaat over iemand die verliefd wordt op de persoonlijke assistent in zijn computer.

Of nee: drie dingen. Ik wist ook dat de film een schabouwelijk hoge score had op allerlei reviewsites. Voor de rest ben ik erin geslaagd om geen enkele review te lezen, geen enkele trailer te zien, en niemand te spreken die hem gezien heeft.

Vanavond samen met een dood- en doodzieke Zelie gekeken, en jazeker: Her komt helemaal bovenaan in mijn lijst van allerbeste films ooit. In het aangename gezelschap van Blade Runner en Gattaca en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Mooi, ontroerend, machtig geacteerd (Joaquin Phoenix, alles is vergeven! en Scarlett Johansson’s stem, geef die een acteerprijs), prachtige cinematografie, en vooral: het perfecte einde. Intelligent, bitterzoet en hartverwarmend tegelijkertijd. Het maakt niet uit dat ik het einde al helemaal in detail kon voorspellen na een kwartier film — integendeel zelfs, het maakt het alleen maar een betere film.

These are not the droids you’re looking for

Zo wijs:

Frankenweenie

Frankenweenie, de nieuwe Tim Burton, speelt op dit eigenste ogenblik ongetwijfeld in een cinema ergens in uw buurt. Ik mocht van Enchanté een tijdje geleden gaan kijken naar een preview, op het Filmfestival in Gent. Het was er nog niet van gekomen om er over te schrijven — het leven zat in de weg, duizend dingen te doen, hoe gaat dat? — maar bij deze dus. 

Ik ben geweest met Louis (die in het zesde leerjaar zit en het nogal heeft voor monsters en fantasie en dingen), en die vond het fantastisch. Hij heeft hard gelachen, hij vond het spannend, hij heeft soms eens vanachter zijn vingers gekeken, hij was er helemaal mee weg. In het kort: een familiefilm voor jong en oud, ontroerend en grappig bij momenten, spannend en een beetje angstaanjagend bij andere momenten. Bring the kids

Frankenweenie

Frankenweenie is een Disney-film die een remake is van een kortfilm met dezelfde naam die Burton in 1984 maakte voor Disney. In 1984 was het een zwart-witfilm met echte acteurs van vlees en bloed, in 2012 is het een 3D-zwart-witfilm met stop-motion poppetjes. 

In 1984 werd Burton ervoor aan de deur gezet, wegens het verkwanselen van Disney-geld aan een film die veel te angstaanjagend zou zijn voor kinderen. Goed voor hem, denk ik dan: go Burton! Is dat in de 2012-versie nog zo? Neen, vrees ik. Frankenweenie is bijna karikaturaal Disney. Een getemde Burton, met bijzonder weinig uitsteeksels of weerhaken, en erg, érg braaf. 

Victor Frankenstein is de zoon van Susan en Edward Frankenstein. Hij heeft een hond, Sparky, en ze wonen in een jaren-1950-aandoend Amerikaans dorpje dat wellicht gesticht is door Nederlanders: het heet New Holland, er staat een molen op de achtergrond en het grote jaarlijkse festival is Dutch Day

Victor zit in de klas met een groep kinderen die allemaal lijken te verwijzen naar beroemde horrorfilms-van-lang-geleden: er zit een monster-van-Frankenstein-achtig kindje, een Igor-achtig-kindje, er is een schildpad die Shell(e)y heet, er is een Elsa Van Helsing, enfin, dat soort zaken. 

Voor de leraar Wetenschappen, Mr. Rzykruski, moet er een science project gedaan worden, en daar hebben we element twee van de film: de concurrentieslag tussen de kinderen, die elk het meest indrukwekkende project willen maken. (Element één was “een jongen en zijn trouwe viervoeter”). 

Frankenweenie  1

Het duurt niet lang of Sparky komt schielijk te gaan, en het duurt ook niet lang voor –element twee, meet element één– Victor erin slaagt om Sparky weer tot leven te brengen. En dan zou je kunnen gaan denken dat het tijd is voor element drie (“monster” dat alleen maar goed wil doen wordt verkeerd begrepen en opgejaagd — denk Edward Scissorhands, denk al die andere films), maar neen. 

Kattenkwaad en slapstick als Sparky niet op mooi op zolder blijft. En dat is het dan. 

“Het is een kinderfilm“, moest ik mezelf voortdurend inspreken. En ook: “Zit u eens niet zo op te winden!”

Ik herhaal: Louis vond het fantastisch, en mensen rond mij leken ervan te genieten, en ik lees op het internet dat de overgrote meerderheid van de filmcritici en de gewone mensen het zeer goed vinden. En ik houd van Tim Burton-films, zelfs van zijn meer recente die andere mensen minder lijken te vinden, en ik ben zot van oude griezelfilms, maar.

Ik heb me de laatste tijd zelden zo zitten nerveus maken. 

Bij elke scène die voorbij kwam, dacht ik “oh kijk, nog een poppetje dat ze gaan kunnen verkopen”. Of dacht ik “oh kijk, dát demografisch segment hadden ze nog niet gehad”. Of dacht ik “getver, het enige wat de mensen rond mij hier goed aan vinden, is wat er 100% pixel voor pixel letterlijk gekopieerd is uit films van 70, 80 jaar geleden”.

Rzykruski

Dat laatste is wat mij nog het meeste stoorde, denk ik. Ik kan er geen vinger op leggen, maar vergelijk hoe Mel Brooks in Young Frankenstein dezelfde scènes citeert als Burton in Frankenweenie, en het contrast kan niet groter zijn. Young Frankenstein is een liefdevolle pastiche van het genre en voegt toe aan het origineel. Frankenweenie: ik vond het respectloos gedaan, cynische copy-paste, zonder ziel of passie.

De manier bijvoorbeeld waarop Rzykruski een karikatuur is van Vincent Price, maar dan wel door Martin Landau ingesproken wordt als een soort bastaard-Bela Lugosi: ik kreeg er rillingen van. Ik vind dat stámpen op het graf van zowel Price als Lugosi. De manier waarop mijn ideale vrouw, Elsa Lanchester, als een poedel opgevoerd werd… mijn hart bloedt, het was ternauwernood dat ik mezelf kon tegenhouden om geen schoen naar het scherm te smijten.

Elsa Lanchester

En ik vond het eigenlijk bij momenten ook saai en langdradig, en onsamenhangend, alsof dit — verrassing!– een film was die nodeloos twee of drie keer zo lang gemaakt was als het idee eigenlijk kon ondersteunen.

And don’t even get me started about the ending

Ik vind de film niet eens slécht: ik vind het een bwoafja, run of the mill fotokopie van een fotokopie van een Tim Burton-film, door een happy end Disney-mangel gedraaid. Maar ik word er kwaad van. Dit is een film die met wat meer passie, wat meer zelfkritiek en niet eens zó veel gesleutel wél goed had kunnen zijn.

Een film die ik nooit van mijn leven nog wil zien. 

(Maar ga dus vooral kijken met uw kinderen, en wijs ze dan de weg naar al de originelen.)

Prometheus – it’s funny cause it’s true

En toch ga ik nog eens mijn verstand op nul zetten en nog eens kijken:

(Oh ja, zoveel spoilers dat het niet meer proper is)

Snel! Geef hem een Voight-Kampff!

Ik smijt maar geld naar het scherm, maar er gebeurt niets. Allez jong, kom dan toch uit, Prometheus!

Primer

Moh, kijk nu. Primer is in zijn geheel te zien op YouTube:

’t Gaat over reizen in de tijd, en alles. En ’t is een beetje complex, ge moet uw hoofd redelijk bij houden.

[via]

La menace complètement fantôme

Kijkt luistert: een gevechtsscène, en a fortiori een zwaardgevechtscène, da’s altijd een beetje suspensoir of disbelief.

Zwaardgevechten in films, dat is al honderd jaar meer een gechoreografeerde dans dan wat anders, dat weten we allemaal, en ’t is maar als Indiana Jones zijn pistol bovenhaalt om de zwaardvechter dood te schieten dat we beseffen hoezeer we allemaal geconditioneerd zijn.

Of als de beelden in detail bekeken worden, dus. ’t Is dan ook niet helemaal eerlijk, wat deze man doet — maar ’t is daarom niet minder grappig:

Prometheus

Ik zeg al heel de tijd dat ik niét naar de nieuwe trailer ga kijken, net zoals ik niét naar de vorige trailer wou kijken.

Mislukt. Ik heb gekeken.

En hoooooooboy, hoe hard kijk ik uit naar die film!

John Carter of Mars

De vriendelijke mensen van Disney vroegen of ik geen zin had om naar John Carter te gaan kijken, en ge ziet van hier dat ik mij dat geen twee keer moest laten zeggen.

Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd, aan Edgar Rice Burroughs’ boeken, toen ik klein was. Ik was begonnen met Tarzan (vertaald in het Frans), en als die allemaal uit waren, ben ik gewoon verder gegaan met Les Conquérants de Mars, Les Dieux de Mars, Le guerrier de Mars, La princesse de Mars…

esm01.jpg esm02.jpg esm03.jpg

John Carter is een veteraan van de Amerikaanse burgeroorlog, vlucht op een bepaald moment voor de Apaches in een grot, valt precies bewusteloos, geraakt precies uit zijn lichaam, en dan heeft hij plots een onweerstaanbare drang om naar Mars te gaan.

Wat hij dan ook doet:

My longing was beyond the power of opposition; I closed my eyes, stretched out my arms toward the god of my vocation and felt myself drawn with the suddenness of thought through the trackless immensity of space. There was an instant of extreme cold and utter darkness.

I opened my eyes upon a strange and weird landscape. I knew that I was on Mars; not once did I question either my sanity or my wakefulness. I was not asleep, no need for pinching here; my inner consciousness told me as plainly that I was upon Mars as your conscious mind tells you that you are upon Earth. You do not question the fact; neither did I.

Hij merkt meteen dat hij enorm hoog kan springen en dat hij bijzonder sterk is, vindt er net uitgekomen vreemde wezentjes die blijken de jongen te zijn van aliens van vier en een halve meter hoog met vier armen, en hopla, het spel zit op de wagen.

Span-nend! Pulp, hoezee! Vechten en slaan en oorlog, en zwaarden en romantiek en helden en schlechte schlechteriken, en wijs!

De boeken zijn in het publiek domein, dus wie zou willen: hier brandt de lamp.

Ik was zonder verwachtingen naar de film gaan kijken, en het was ook al zo enorm lang geleden dat ik er — in tegenstelling tot Lord of the Rings, pakweg — niet echt nog mentale beelden van in mijn hoofd had zitten.

wpaper_1_widescreen.jpg

’t Is simpel: ik ga niet zeggen dat het een goeie film is, net zoals ik niet ga zeggen dat de Barsoom-boeken van Burroughs wereldliteratuur zijn. Ik ben alvast ook nooit vergeten dat John Carter geschreven is in 1912, honderd jaar geleden, en tien jaar dichter bij Napoleon dan bij ons.

Maar leun achterover, en laat de beelden op u afkomen, en alleen een zeur zou het zich beklagen.

Realisme? You’re kidding, right? Wetenschappelijk verantwoord? Mbwahaha. Er is in de film een poging gedaan om het wat vrouwvriendelijker te maken, ’t is toch altijd dat.

En voor de rest: er zijn mooie mannen, mooie vrouwen, fantastische omgevingen, monsters, gevechten, aliens, spanning, avontuur. ’t Is een film die een paar jaar geleden niet eens had kunnen gemaakt worden, zoveel spectaculaire speciale effecten zitten erin.

Louis is vanmorgen mee gaan kijken, en hij vond het met zijn elf jaar alvast onvergetelijk goed. Ik werd regelmatig terug elf jaar, en ik heb met mijn verstand op nul meegenoten met Louis.

En ik kijk ernaar uit om het in niet-3D te zien, in een extended director’s cut: niet-3D omdat ik een hekel heb aan 3D-films, en extended omdat ik de indruk had dat er heel, heel erg veel gesneuveld is om de film geen drie uur lang te maken.

De muppets!

Allez jong, er zijn dingen waar ik met mijn hoofd niet bij kan.

We zijn vanavond naar de Muppets gaan kijken. Zo een goeie film! En zo een kleine zaal, en zo weinig volk!

Snel, zie dat ze de film –god verhoede!– niet meer zouden spelen: bestel u kaarten, en ga kijken!

Muppets_wallpaper_09.jpg

Ik ben opgegroeid op de Muppets, natuurlijk, zoals iedereen van mijn generatie.

De eerste keer dat ik de Muppet Show zag, was bij mijn grootouders in bed, op het klein televisietje in de slaapkamer. Ik dénk dat ik een jaar of zeven of acht moet geweest zijn, en geloof het of niet, maar het was ook de aflevering waar Mah na mah na in zat.

Ik was direkt verkocht, en sindsdien altijd verkocht gebleven.

Uiteraard dat ik er de helft niet van begreep, maar Gonzo en de Zweedse chef met zijn kippen, en de chaos tijdens Pigs in Space, en de klappen die Miss Piggy uitdeelde, en de chaos in het algemeen: machtig, vond ik.

Jaren en jaren later werd de Muppet Show heruitgezonden (op VT4, dacht ik, toen ze nog gingen voor de meerwaarde), en dan werd ik helemaal opnieuw fan. Nog altijd van de chaos (en tegen dan zag ik er meer dan veel Marx Brothers in), en van het absurde — de stomme lollen van Fozzie’s standup en op Veterinarian’s Hospital en Pigs in Space: prijsloos!

Ik heb wat afgehaakt voor Muppets Tonight, de revival in 1996: Clifford was absoluut mijn ding niet.

De filmpjes op Youtube de laatste jaren vond ik dan wel weer goed, maar een film? In 2012? Zou dat pakken, poppen op het scherm?

Muppets_wallpaper_13.jpg

Yup! Het pakt.

Geen mens die er wakker van ligt dat van twee broers er één een Muppet is die niet groter dan een meter wordt en een andere een gewone mens, geen mens die raar opkijkt als er plots in zang uitgebroken wordt of in een dansroutine waar de hele stad in meedoet.

We zijn met de vier kinderen gaan kijken, en ze hebben er allemaal van genoten. En wij met twee ook. ’t Is ontroerend, ’t is grappig, ’t loopt op een zeer vreemde lijn tussen regelmatig de vierde muur doorbreken (“het zal hier nog een korte film worden op die manier”, dat soort dingen) en tussen emotie en tussen vaudeville en slapstick.

Wijs.

Life of Brian-debat

Las ik daar dat binnenkort dit interview in zijn oorspronkelijke niet-geknip-en-plakte vorm zou uitgezonden worden?

Ik kijk alvast uit naar de film van de film.

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑