Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: (geen categorie) (pagina 1 van 512)

Niet gecategoriseerd. Wegens nog geen categorieën in de software, of wegens wel categorieën maar te leeg.

Tinderstress

Help!

Ik krijg regelmatig boodschappen van Tinder dat er mensen zijn die mij rechts geswipet hebben!

En ik had vandaag zelfs een superlike van een mevrouw van mijn leeftijd, uit de buurt, die er niet eens onsympathiek of lelijk uitzag!

Aargh!

Dat was de afspraak niet hé gasten. (Het spreekt vanzelf dat geen half van de steeds schaarser wordende haren op mijn hoofd er aan denkt om zelf ook eens rechts te swipen. Ik ken al genoeg mensen en ik ben meer dan met mijn gat in de boter gevallen, relatiegewijs.)

Maar dus wel stress, ja.

Dampoort – Om de trein mee te doen vertrekken?

18u17–een bakje tegen een pilaar op het perron.

Om de trein mee te doen aanzetten

Ik vond vanmorgen mijn ringflits niet, en dus is het deze week alsnog iets anders dan macrofotografie geworden, en wel: bakskes en prisen.

Morgen geen werk, dus deze week geen vijf maar vier foto’s.

dampoortfoto

Comedy Zone

Mijn kaarten zijn gereserveerd en betaald, dus nu wil ik er wel reclame voor maken—toch geen risico meer dat iemand anders met onze kaarten gaat lopen!

Comedy Zone

Comedy Zone, in de Minard in Gent, dinsdag 31 januari tot 4 februari. Ik ga er voor, eum, een zeker welbepaald stadsweblog elke dag reviewen en portretten trekken, en vrijdag gaan we met de hele familie gaan kijken naar Ilse haar lief.

Ik kijk er serieus naar uit, en dat ik eigenlijk alleen Gunter Lamoot al ooit heb zijn ding zien doen, lijkt me wel een goeie zaak. Qua onbevooroordeeld en zo.

optredencomedy

links for 2006-01-23

Mijn hoofd is een zeef

Ik heb vandaag van 10 tot pakweg 11 een vergadering, en er moet ook vandaag rond de middag een relatief grote mailing de deur uit.

Het is al heel het weekend dat ik loop te plannen hoe ik het werk dat ik nog moest doen voor die mailing (tekst in template gieten, beeldje kiezen, nieuwe pagina’s op de website zetten, alle nodige pagina’s op de website aanpassen) in die ene voormiddag zou kunnen schoenlepelen.

En dan kom ik vanmorgen toe, en weet ik van ver noch van dicht wat het precies was dat ik nog zou doen. Was het het EU Fact finding Seminar? Was het het Advanced Community Law Training Programme? Of was het alsnog de EU Policy Workshop (#3, Information Society and Knowledge-based Economy)?

Surely not die laatste, want daar had ik vrijdag al alles voor klaargezet, maar als het één van die twee eerste is, dewelke dan? En heb ik alle informatie die ik nodig heb om alles (press release, mailing, etc.) te versturen?

Ik ga niet zeggen dat ik in paniek was, maar toch een beetje licht ongerust. Niet dat het allemaal grote drama’s zijn als het een uur of twee later verstuurd geraakt, maar toch, ik heb ze graag te stekken begin de namiddag, net na de middagpauze.

Ik dus bellen naar Gaëlle, kwestie van te bevestigen wat het precies was—blijkt het alsnog die EU Policy Workshop te zijn. Waarvan ik me nù pas herinner dat ik er inderdaad tijd voor had gekregen nadat er vrijdag iets anders weggevallen was. Al wat ik nog moet doen, is wachten op de lijst van de contactpersonen, en dan kan het mailtje de wijde wereld ingestuurd worden. Geen werk meer of niets.

Tsss. I’d lose my own head if it weren’t screwed on.

werk

links for 2006-01-22

Linux-installatie

Van Lovecraft gesproken—die keer dat ik dacht Linux te moeten installeren:

The partition table on /dev/hda [/dev/wat??] is inconsistent. [inconsistent met wàt?] There are many reasons why this might be the case. Often the reason is the Linux detected the BIOS geometry incorrectly. [“it is as if the BIOS were of an odd fit, as if some odd geometry was at work here”, om H.P. Lovercraft te parafraseren, of zo?] However, this does not appear to be the case here. [waarom het dan nog vermelden?] It is safe to ignore [oef!], but [ai!] ignoring it may cause (fixable) problems with some boot loaders, and may cause problems with FAT file systems. [ok, ik ga er niet over beginnen dat een gemiddelde gebruiker niet weet of zijn filesystem vettig is of niet, maar wat is het nu? een probleem of niet?] Using LBA is recommended. [ah goed, dank u. WHAT THE FUCK IS LBA?]

Zou het nog eens tijd zijn voor mijn jaarlijkse linux-installatie?

Mijn laatste ervaring was Ubuntu in een Virtual PC vorig jaar deze tijd… zou het er ondertussen al beter op geworden zijn?

linuxinstallatie

Responstijd

Tja. Dreamhost en support, het blijft huilen met allerlei hoofddeksels op:

Open requests

Het probleem? Mijn site is een tijd geleden verhuisd van één server naar een andere omdat ik op die eerste server teveel CPU-tijd gebruikte.

Na een paar weken daar, werd ik weer teruggezet op mijn oorspronkelijke server. Omdat het domein zog.org elders gehosted wordt en enkel blog.zog.org naar Dreamhost verwijst, via een A record, heb ik het IP-adres nodig van de webserver waarop de site draait.

Ik had dat in eerste instantie verkeerd ingevuld—het was sinds december veranderd—maar dat was na een tijdje verbeterd. En toen het verbeterd was, kreeg ik nog altijd de gevreesde bad_httpd_conf-fout.

Die haar oorsprong vindt in een fout bij Dreamhost: de automatisch aangemaakte/gewijzigde http daemon-configuratie die niet juist staat.

Een eenvoudige fout, die soms recht te trekken is door via de web-interface een keer of twee, drie zonder iets te wijzigen het formulier te submitten. Maar nu dus niet.

En dan zit er dus niets anders op dan een support request te doen. Waar ze dan meestal, als het goed gaat, nét binnen de 24 uur op antwoorden.

Nog een geluk dat ik mijn adem niet ingehouden heb, maar meer dan twee dagen is toch wel héél erg lang, zelfs voor Dreamhost. Dus nog maar eens een boodschap gepost:

In case you’re looking at my previous support requests (#1216412, #1216373) and wondering what they are about: I temporarily changed blog.zog.org’s DNS information to point it, via a CNAME, to a TypePad weblog.

I’d like to move it back to my WordPress weblog at Dreamhost (i.e. via an A record to your server), but I’m not ready to do that unless I know I’m not going to have any downtime… so:

(1) could you please tell me the correct IP address I have to point the A record to, and

(2) can you guarantee me that once I do effectuate the DNS change, I’ll not be greeted with a bad_httpd_conf error?

Cheers,
Michel

Op hoop van zege.

dreamhostsupport

Hollands

Ieeeee!!! Zegt de Volkskrant, over de desastreuze start van WordPerfect for Windows:

WordPerfect miste die ontwikkeling [Windows] en kwam te laat op de markt én met een product vol weeffouten.

Weeffouten?

Brave jongens, is dat niet wat knullig?

Het woord zelf staat niet in de on-line versie van Van Dale.

Het Nederlands zijnde wat het Nederlands is, een taal waar je naar eigen goeddunken zoveel woorden kan maken als je zelf wil door andere woorden aan elkaar te plakken (weblogsoftwareimplementatiefout, pakweg), verbaast me dat niet meteen.

En de term “weeffout”, als “een fout in het weven” bestond natuurlijk al eeuwen, getuige bijvoorbeeld alhier, een bedrijf dat herstellingen doet aan zetels (“fauteuils” in het Schoon Hollands):

Beschadigde stoffering gerepareerd (weeffout)

Maar ik dacht op het eerste zicht dat de term zoals hij hier gebruikt wordt, een neologisme was voor “bug”, in de zin van “fout in een computerprogramma”. Je vind inderdaad een stapel verwijzingen op Google, bijvoorbeeld in de Telegraaf:

Door een weeffout in de software kunnen hackers ongemerkt kwaadaardige software
op de pc van de gebruiker plaatsen. (Lek in Norton SystemWorks, 12 januari 2006)

Van deze twee betekenissen naar een algemene figuurlijke “bug”, is een kleine stap, en deze in het Financieele Dagblad lijkt erop te wijzen dat een dergelijk betekenisverschuivingsproces al in 2003 aan de gang was:

De manier waarop het kabinet de belastingaftrek van hypotheekrente beperkt, is ‘kurieren am Symptom’, stelt prof. Leo Stevens, fiscaal econoom aan de Erasmus Universiteit. […] De maatregel om huizenbezitters bij de koop van een nieuw huis de overwaarde uit hun vorige huis te laten gebruiken, is een ‘stap in de goede richting’. Maar de ‘weeffouten’ in het fiscale regime voor het eigen huis blijven intact.

Het feit dat ‘weeffouten’ tussen aanhalingstekens staat, duidt er denk ik op dat de journalist wel beseft dat het geen “letterlijke” weeffouten zijn, maar dat het woord niet genoeg ingeburgerd is om zonder aanhalingstekens te gebruiken.

Dacht ik.

Maar neen: alvast in de Volkskrant staat het al sinds 1994 te lezen, zonder aanhalingstekens:

“Inmiddels is de samenstelling van de paarse ministersploeg bekend. Structurele weeffouten zijn er vooralsnog niet te ontdekken.” (Paarse kruisbestuiving, 19 augustus 1994)

“Het is dan niet zo gek te concluderen dat er allerlei weeffouten in onze economie zijn geslopen die tot zo’n vreemd resultaat hebben geleid.” (Het is gevaarlijk de wijsheden van de OESO te negeren, 13 juni 1994)

Altijd weer ontstaan er weeffouten en vetes die de kern van de latere mislukking van een kabinet in zich dragen. (De juiste mix van ministers, 25 juni 1994)

Het lijkt erop dat het een algemene term is voor “fout”, of “storing”, of zelfs “probleem”. En ik had het, tot vanmorgen, nog nooit van mijn leven gehoord. Zeer vreemd.

Op dit ogenblik denk ik niet dat het woord (op de letterlijke betekenis na natuurlijk) veel risico loopt snel ingeburgerd te raken in het Vlaamse taalgebied, maar met gastcolumns van Nederlanders in kranten en tijdschriften weet je maar nooit. Ik weet alvast dat ik het nooit vanzeleven zal gebruiken.

Mijn favoriete citaat, ook uit de Volkskrant (leve hun archief!), komt overigens uit een sportcolumn:

Zo trots ben ik niet op mijn karakterologische weeffouten. (Winnen, 31 december 2001)

“Karakterologische weeffouten”? Surely you must be joking.

nederlandstaal

Diversen

Vannamiddag op de Simpsons viel Homer door een mangat voorbij een aantal niveaus in de ondergrond. Hij kwam tot aan Molepeople helemaal onderaan, maar op weg naar daar kwam hij eerst voorbij morlocks en dan… chuds!

Ooooh that takes me back! Cannibalistic humanoid underground dwellers. Of eigenlijk—contaminated hazardous urban disposal! Waar is de tijd!

En on a related note: in de Verenigde S van A krijgen democraten gelijk gonaden tegenwoordig?

Geschreven al luisterend naar: The Dave Brubeck Quartet – Distinctive Rhythm Instrumentals – You Stepped Out Of A Dream

links for 2005-10-25

links for 2005-10-24

Naam in japanse tekens (voor tattoo)

Zegt Astrid:

Hallo,
Ik heb een hele dringende vraag en hoop echt dat iemand me kan helpen! Ik wil graag weten wat ASTRID in het chinees of japans is.. wil het namenlijk op me laten tattoo-eren. Please mail me de tekens! thnx

Als het dringend is, en het is voor een juffrouw, dan moeten ze het mij geen twee keer zeggen. En ik doe dat ook gratis, als het voor een dame is.

Hierzie, uw naam in japanse tekens. Voor een tattoeage. Chinese tekens zou moeilijker geweest zijn, maar japans is geen enkel probleem. En het moet gezegd worden, zo uw eigen naam in het japans op uw lijf staan hebben in tattoo, dat heeft wel iets.

Hierzie, in het katakana:

Astrid in het japans

…en in het hiragana:

Astrid

‘t Is met heel veel plezier gedaan Astrid. Stuur zeker een foto op, met een vóór en nà, naar japanse-tattoos@zog.org.

[in het geval dat het voor een vént zou zijn: laat maar zitten die foto] [tenzij het een echt knappe kerel zou zijn, en een interessant deel van de anatomie, dan vind ik daar ongetwijfeld wel een publiek voor]

chinees japans naam tattoo

Word vs. LaTeX vs. InDesign

@Marnik: OpenOffice beter? En we vergelijken die ramp op poten hier met Word 2003? You’re joking, right?

Enfin, ’t is niet de moeite van er een religieuze oorlog over te voeren, maar toch…

Ik gebruik Word al enige jaren om relatief ingewikkelde documenten van pakweg tussen 50 en 200 bladzijden lang te maken. Zonder noemenswaardige problemen. En ja, ik heb ook mijn deel LaTeX gedaan, dus ik weet wat ik met wat vergelijk.

De vergelijking lijkt mij hetzelfde als ColdFusion versus “echte programmeertalen”: ColdFusion zou een prutstaal zijn, en het loopt onvermijdelijk in de soep als het ook maar een beetje complex wordt.

Nonsens. Zowel voor ColdFusion als voor Word. Als je weet waar je mee bezig bent, dan loopt het niet onvermijdelijk in de soep. Als je niet weet waar je mee bezig bent, dàn loopt het onvermijdelijk in de soep. En dat geldt zowel voor Word als voor InDesign als voor FrameMaker als voor LaTeX.

En daarnaast: er is voor alles een plaats en een tijd. Ik zou wel gek moeten zijn om een vierkleurenmagazine in Word of met LaTeX te maken. Ik zou op mijn kop moeten gevallen zijn (en blijven botsen) als ik een weteschappelijk artikel voor Nature met Word of InDesign zou maken. En compleet van de pot gerukt als ik met nog drie andere mensen samen in twee landen een complex jaarrapport met Excelgrafieken en foto’s niét in Word zou maken.

Geschreven al luisterend naar: Klaus Nomi – Simple Man – Three Wishes

Etiquette

Telefoonetiquette?

Ik heb geen GSM—allez ja, ik héb er wel één, maar ik gebruik dat ding niet meteen, dus veel etiquetteproblemen stel ik me daar niet bij.

Mijn grootste telefoonprobleem op het werk is dat ik niet weet in welke taal ik de telefoon moet oppakken. Normaal gezien neem ik de telefoon op met “goeiemorgen, Michel Vuijlsteke”, of uiteraard “goeiemiddag”, of “goeienavond”, of wat dan ook relevant is op het moment zelf.

Als het van een nummer is dat ik ken, is het uiteraard niet moeilijk om te kiezen tussen “bon après-midi” en “good afternoon” en “goeienamiddag”, maar als het een onbekend nummer is, dan zit ik daar. “Hallo, Michel Vuijlsteke” is waar ik nu mee opneem, maar echt comfortabel is dat toch niet. Want “Hallo” is niet hetzelfde in het frans als in het nederlands, en het is ook geen “hello”.

Maar bon, uiteindelijk is dat maar klein bier. Nee, échte etiquetteproblemen stellen zich pas in het toilet.

Wij hebben op het werk op elk verdiep een mannentoilet en een vrouwentoilet. In de mannentoiletten zijn telkens één afgesloten faciliteit voor number twos en een aantal aan de muur gehangen dingen voor number ones. Daarnaast zijn er ook twee wasbakken, een vuilbak en een ding aan de muur om doekjes bij wijze van handdoek te krijgen.

Een aantal mogelijke situaties:

  • Ik kom binnen en er is niemand: no problemo.
  • Ik kom binnen en er zit iemand een number two te doen: ik doe zeer stilletjes mijn ding, en de man achter de muur houdt zich ook angstvallig zo stil mogelijk. Iedereen doet zijn best om geen scheten te laten.
  • Ik kom binnen en er staat iemand aan een pissijn: ik loop linea recta naar het afgesloten toilet, en blijf daar stokstijf staan tot de andere persoon de deur achter zich gesloten heeft.
  • Er zit iemand achter de deur én er staat iemand bezig: ik doe alsof ik alleen maar een doekje kwam halen.
  • Ik zit achter de deur en er komt iemand binnen: stokstijf stil blijven zitten, adem inhouden tot er niemand meer is.
  • Ik stá en er komt iemand binnen: um. Probleem. Conversatie vermijden.

Ben ik er vergeten? 

Oudere berichten

© 2017 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑