Archief voor de categorie 'Genea'

 

Stambomen in Gramps

zondag 14 juli 2013 in Genea. Permanente link | 6 reacties

Ik dacht, ik probeer eens op te schrijven hoe een stamboom te beginnen opslaan in een genealogiepogramma.  Ik gebruik tegenwoordig Gramps, een gratis en open source programma dat beschikbaar is voor Linux, Mac en PC.

Er is een versie 4.x, maar ik blijf vooralsnog bij versie 3.x: de stap van 3 naar 4 voegt (voorlopig) geen features toe, het heeft vooral met achterliggend architectuur te maken.

Ik ga ervan uit dat Gramps is geïnstalleerd geraakt, en dat de interface in het Nederlands staat (er zijn een hele resem talen, ze kunnen bij het installeren gekozen worden en achteraf ook nog veranderd worden). En ik neem voor het gemak de gegevens die ik in Genealogie: hoe eraan te beginnen vond om te demonstreren.

Start Gramps op. Je krijgt een venster waarin je een lijst van stambomen ziet (bij mij staan er twee in, bij u zal dat normaal gezien leeg zijn). Klik op “Nieuw” om een nieuwe stamboom aan te maken. Geef hem een naam en klik dan op “Laad stamboom” om hem op te laden.

Screen Shot 2013-07-14 at 12.48.17

Het resultaat is een leeg scherm, met bovenaan een functiebalk en links de hoofdonderdelen van de toepassing. Een genealogieprogramma is in de grond een veredelde database, met lange lijsten van dingen, die met elkaar verbonden zijn: een lijst met personen, een lijs van gebeurtenissen verbonden aan één of meer personen, families die bestaan uit één of meer personen, plaatsen, bronvermeldingen die aan gebeurtenissen gekoppeld kunnen zijn, bronnen waarin bronvermeldingen zitten, etc.

De hoofdonderdelen van Gramps in die balk links verwijzen dan ook vaak naar die lijsten:

 • Gramplets: een soort home page waar je allerlei widgets kan zetten (niet van aantrekken, nu niet belangrijk)
 • Personen: de lijst van alle personen
 • Relaties: een scherm waar voor een geslecteerde persoon alle onmiddellijke relaties getoond worden (ouders, partners, kinderen, broers/zussen). Een groot gemak om door een stamboom te navigeren.
 • Families: de lijst van alle families (een familie is gedefinieerd als twee partners en hun kinderen)
 • Voorouders: een manier om grafisch te navigeren door de stamboom
 • Gebeurtenissen: de lijst van alle gebeurtenissen, los van de personen of de families
 • Locaties: de lijst van alle plaatsen
 • Geografisch scherm: een kaart, waarop allerlei getoond kan worden
 • Bronnen: de lijst van alle bronnen. Ik vind: alle gegevens in een stamboom moeten een bron hebben, anders kan iemand die de gegevens leest niet weten hoe “waar” ze zijn. Als de bron voor een geboortedatum “Burgerlijke Stand Aalter” is, is dat iets anders dan als de bron “Brief nonkel Julien aan tante Martha” is, of als de bron “Interview met tante Martha, maar ze had al een beetje teveel gedronken” is, of als het helemaal niets is. Dat laatste is het allerslechtste, vind ik.
 • Citaten: de lijst van details in bronnen. Een “citaat” is wat je gebruikt als bronvermelding bij een gebeurtenis, en het hangt er een beetje van af hoe je de dingen zelf organiseert wat je in bronnen steekt en wat je in citaten steekt. Ik neem als bron bijvoorbeeld “Burgerlijke Stand Aalter”, en dan als citaat bijvoorbeeld “BS/G 1855 nr. 56, Geb. Martha Van Achternamen” om één geboortakte aan te geven.
 • Bibliotheken: de lijst van “opslagplaatsen” (virtueel of niet) van bronnen.
 • Media: afbeeldingen en andere
 • Opmerkingen: de lijst van alle opmerkingen (dat kunnen zowel gebeurtenisopmerkingen zijn als bronteksten als allerlei)

…maar goed. De beste manier om de dingen te leren, is er gewoon aan te beginnen, dus bij deze: alsof ik dit onderzoek in het echt zou opslaan in Gramps.

 

Ik vertrek van mijn grootvader, Arthur Firmin Louis Waegenaer. Daarvan weet ik van persoonlijke kennis dat hij geboren is in 1907 in Wetteren. Klik op “Toevoegen…” in de functiebalk bovenaan om een nieuwe persoon toe te voegen.

Vul de voornamen in het veld “Voornaam” in, en de achternaam in het veld “Achternaam”; selecteer “mannelijk” in het veld “Geslacht”:

Screen Shot 2013-07-14 at 13.14.48

Er zijn nog een hele reeks andere velden die kunnen ingevuld worden, en die hier niet nodig zijn: met de muis over het veld gaan, geeft een tooltip die uitlegt wat en hoe. Het veld net vóór “Waegenaer” bijvoorbeeld, is er voor voorvoegsels die niet in de sorteervolgorde moeten — in Nederland dingen als “van de”. Je kan ook echt ingewikkelde namen opslaan, met stukken die van de vader komen en stukken van de moeder, en plaatsnamen en pseudoniemen en titels en roepnamen en allerlei, maar da’s hier dus niet aan de orde.

Volgende stap: een gebeurtenis bijmaken voor de geboorte. Klik op de “+”-knop in de tab “Gebeurtenissen”: standaard krijg je nu een venster waarin je een nieuwe gebeurtenis van het type “Geboorte” kan maken (“Gebeurtenistype” in de tab “Algemeen” staat op “Geboorte”).

Vul in het veld “Datum” de datum in. Dat kan op verschillende manieren: “7 april 1907″ is mogelijk, “7 apr 1907″ ook, of “7/4/1907″, of “1907-04-07″. Je kan ook data bij benadering invullen: “april 1907″ of gewoon “1907″ kan, maar ook “rond april 1907″, “voor maart 1907″, “na feb 1907″, “tussen feb 1907 en apr 1907″. Oh, en het kan ook in een hele reeks andere kalenders ook, naast de gregoriaanse: juliaans, hebreeuws, Franse revolutie, islamitisch, …

De plaats komt uit een lijst van locaties. Telkens er iets uit een lijst kan gehaald worden, geeft Gramps de keuze tussen “nieuw aanmaken” (Screen Shot 2013-07-14 at 13.33.47) en “bestaande kiezen” (Screen Shot 2013-07-14 at 13.33.55). In dit geval hebben we nog geen enkele locatie aangemaakt, dus wordt het “nieuw aanmaken”. Klik op het “+”-icoon en maak een nieuwe locatie aan. De locatienaam is hoe de plaats in lijsten verschijnt — ik neem “Wetteren”, het had ook kunnen “Wetteren (B)” kunnen zijn, of “Wetteren, België” of iets dergelijks. Voor de leutigheid (en omdat het dan proper op een kaart kan getoond worden), vul ik ook de breedte- en lengtegraden in (via bijvoorbeeld alhier gemakkelijk te vinden). In de “Locatie”-tab staat dan de rest van de gegevens van de plaats:

Screen Shot 2013-07-14 at 13.42.46

(En ja, dat worden nogal wat vensters boven elkaar. ‘t Is azo en niet anders. :)).

Klik op “OK” om de locatie aan te maken en te selecteren voor de geboorte-gebeurtenis, en dat ziet er dan zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 13.45.35

Onderaan staat “Gedeelde informatie”, en bovenaan staat “Verwijzingsinformatie”. Dat klinkt misschien vreemd, maar ‘t is niet zo ingewikkeld. Dit is de gebeurtenis “geboorte van Arthur Waegenaer”, waar de persoon Arthur Waegenaer de “voornaamste rol” heeft (als “de persoon die geboren wordt”). Maar voor diezelfde gebeurtenis zou een andere persoon bijvoorbeeld de rol van “getuige” kunnen hebben: dan maak je geen nieuwe gebeurtenis aan, maar verbind je de tweede persoon aan de bestaande gebeurtenis.

Niet dat het nu al aan de orde is, maar gewoon ter informatie, en omdat het meer zal voorkomen, dat er zo’n waarschuwingsteken in het scherm staat: als ik twee personen aan deze gebeurtenissen gekoppeld heb, kan ik de gebeurtenis wijzigen zowel vanaf persoon A als vanaf persoon B, maar de informatie in “Gedeelde informatie” zal bij allebei de personen gewijzigd worden. Kwestie van er uw hoofd wat bij te houden, soms.

Nu heb ik dus een gebeurtenis gemaakt, maar ik moet ook nog aangeven waar ik die informatie gehaald heb. In dit geval was het persoonlijke kennis. Dat is, net zoals officiële documenten en interviews, een bron zoals een ander, ha!

Klik op de tab “Broncitaten” en dan op de “+”-knop om een broncitaat toe te voegen. Dit is een beetje een speciale situatie (eigen kennis, niet gepubliceerd, geen interview, ik ga zometeen in meer detail gaan, als we een eerste “echte” bron gebruiken), maar bon, het ziet er bij mij zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 13.55.02

Klik OK om de bron en het citaat toe te voegen, klik OK om de gebeurtenis te bewaren, en voilà, dat ziet er dan zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 13.58.29

Op dezelfde manier voeg ik een “overlijden“-gebeurtenis toe:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.10.36

En nu ik hier toch ben, ga ik een foto toevoegen. Klik op “Galerij”, klik op het “+”-icoontje, en selecteer een afbeelding. Gramps gaat geen afbeeldingen verplaatsen, dus voor uw eigen gemak: zet alle te gebruiken foto’s ergens bij elkaar. Bij mij is dat in een “genealogie”-folder, met daarin een onderverdeling tussen “bronnen” en afbeeldingen”.

Selecteer een foto, en je krijgt een scherm waarin je de foto kan bewerken:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.15.05

Alhoewel, “bewerken” is veel gezegd: je kan in het onderdeel “Gedeelde informatie” een omschrijving geven, een datum ingeven, een bron, en opmerkingen. En dan kan je het “niet-gedeelde informatie”-stuk bovenaan aangeven “Oppervlakte waar naar verwezen wordt”. Dat is in dit geval niet van toepassing, maar het zorgt ervoor dat je een groepsfoto maar één keer moet opladen, dat je die dan aan verschillende mensen kan koppelen, en er telkens een rechthoekje op kan tekenen om aan te duiden wie wie is.

Klik op OK tot je terug bij het personenscherm bent, en klik dan in de linkerbalk op “Relaties”: ik vind dat het meest handige scherm om gegevens te verwerken, met een duidelijk overzicht van een persoon en knoppen om onmiddellijk ouders en partners en kinderen en zo toe te voegen:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.20.24

 

…en dan nu, naar de bronnen!

Ik was gaan kijken in de burgerlijke stand van Wetteren, of de geboortedatum en -plaats wel degelijk juist was. Dat was het geval, en dus kan ik die bron nu toevoegen aan de geboorte-gebeurtenis.

Klik op het “wijzigen”-icoontje naast de naam van Arthur Waegenaer, en dubbelklik op de geboorte-gebeurtenis. Klik op de tab “Broncitaten”, en voeg een nieuwe bron toe. Hoe je het precies doet, is volledig vrij, maar het belangrijkste is om consistent te blijven. Ik doe het zo:

 • Gedeelde bron informatie:
  • Titel: Burgerlijke Stand Wetteren
  • Auteur: (leeg)
  • Afkorting: BS Wetteren
 • Citaatinformatie:
  • Datum: 13 april 1907 (=de datum waarop de akte geschreven werd)
  • Volume/Pagina: BS/G 1907 nr. 147, Geb. Arthur Firmin Louis Waegenaer (=burgerlijke stand / geboorten, jaar, nummer van akte, korte omschrijving)
  • Zekerheid: (in dit geval) Zeer hoog

Screen Shot 2013-07-14 at 14.29.50

Omdat ik een afbeelding heb van de akte, voeg ik die meteen toe, in de tab “Galerij” van de Citaatinformatie. Als de tekst van de akte echt moeilijk te lezen zou zijn, probeer ik zoveel mogelijk te ontcijferen, en voeg ik dat toe in de tab “Opmerkingen”.

…en nu kan het snel gaan: de rest van de gegevens die ik in die ene geboorteakte vond, kan ik toevoegen met precies dezelfde citaatinformatie.

Op het Relatiescherm voor Arthur Waegenaer, klik “Toeveogen” in de functiebalk bovenaan. Je krijgt een venster war vader en moeder kunnen toegevoegd worden (of eventueel gekozen, als ze al vroeger ingevoegd zouden geweest zijn):

Screen Shot 2013-07-14 at 14.35.06

De werkwijze is precies dezelfde als vroeger: klik op “+” naast “Vader” om een vader toe te voegen, vul de naam in, en voeg gebeurtenissen en locaties toe, met telkens dezelfde citaatverwijzing als daarnet. Je kan een bestaand citaat kiezen door op de knop voor “een bestaande bron of citaat toevoegen” te klikken in plaats van op de “+”-knop in de “Broncitaten”-tab; dan krijg je een lijst te zien:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.39.23

…maar wat ook kan, is een bestaand citaat slepen naar het klembord, en dan van daaruit terug te slepen naar de “Broncitaten”-tab wanneer dat nodig is. Het klembord breng je met het menu Bewerken > Klembord (of Ctrl-B op PC, Cmd-B op Mac) tevoorschijn, en dat kan je dan naast het hoofdvenster plaatsen om vaak gebruikte dingen in over en weer te slepen.

Screen Shot 2013-07-14 at 14.43.49

Als ik alles ingevuld heb dat ik weet van vader en moeder, ziet het relatiescherm er zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.50.19

Een rapport over Arthur Waegenaer ((menu Verslagen > Tekstverslagen > Volledig persoonsverslag) ziet er nu zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.57.17

Als ik klik op Lodewijk Jozef Waegenaer en ik maak een familierapport (menu Verslagen > Tekstverslagen > Familiepagina), dan ziet dat er zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 14.53.32

Alles heeft een bron, alles is natrekbaar: een gemak.

De volgende stap die ik deed was naar de burgerlijke stand van Kaprijke kijken. Da’s één bron bij, en een reeks bijkomende gegevens: exacte geboortedatum en -plaats van Lodewijk Jozef, naam en adres en beroep en bijbenaderinggeboortedatum en -plaats van zijn ouders. Dat geeft dan dit op het relatiescherm:

Screen Shot 2013-07-14 at 16.50.07

Nog een stap verder met de gegevens van de geboorteakte van Eduardus Waegenaer in Zelzate, en de stamboom ziet er nu zo uit:

Screen Shot 2013-07-14 at 17.15.49

Nog een stapje verder, met de huwelijksakte van Joannes Ludovicus Waegenaer en Julianna Charlotte Bufkens, is dat al dit geworden:

Screen Shot 2013-07-14 at 17.29.53

De volgende stap was de overlijdensakte van Joannes Ludovicus Waegenaer, en dan het doopregister van Stekene. Resultaat:

Screen Shot 2013-07-14 at 17.55.00

…en dat is dat. Met een beetje oefening gaat het bijna even snel om het in te voeren als om het op te zoeken, en dan is het resultaat van pakweg anderhalf uur werk: 19 personen ingevoerd, zes families, 41 gebeurtenissen, acht locaties, vijf bronnen met in totaal acht citaten, en negen afbeeldingen.

En allemaal proper gedocumenteerd, en allemaal klaar om verder te onderzoeken of om te publiceren in pakweg een website.

Via het menu Verslagen > Webpaginas > Narrated-webstek geeft dat dit als resultaat. Voor de beginpersoon, mijn grootvader, geeft dat een pagina als deze (en ja, al die stijlen zijn aanpasbaar, natuurlijk):

demopagina

Een groot gemak, zo’n programma.

When you have lemons, make photoshop

zaterdag 6 juli 2013 in Genea. Permanente link | Eén reactie

‘t Moet iets zijn dat in de lucht hangt, met het veranderen van de seizoenen of zo, genealogie en dingen: ik kreeg vannacht out of the blue een boodschap van iemand uit Miami die vroeg om de naam van mijn ouders te bevestigen. 

Hij had het verkeerd, hij verwarde mijn ouders met de ouders van mijn vader (of hij verwarde mij met mijn vader, dat kan ook), maar ik heb hem op weg geholpen — het was die meneer van drie jaar geleden, die in Rio de Janeiro geboren was, de zoon van de dochter van de boer van de man van een zus van de moeder van mijn grootmoeder:20101024 family

…en toen ik aan het kijken was in de database met de namen en de foto’s, kwam ik deze tegen:

Een

Een slechte scan van een uitgeknipte foto van een broer van die mens zijn voorouder. Ik word daar altijd wat nerveus van, als er slechte scans van foto’s zijn — om nog niet te spreken van in stukken geknipte foto’s: dat is gewoon informatie weggooien, vernietigen, voor altijd kwijtraken!

En neen, ‘t was niet gewoon een lichte foto, ‘t was echt een slechte scan, er zat helemaal geen donker in, niets, nada, zip:

 Screen Shot 2013 07 06 at 11 05 40

Een snok aan de levels later was er dit, zonder enig verlies van gegevens:

Twee

Dat heb ik dan maar opgeslagen, maar als ik toch bezig was, dacht ik: waarom geen presentatiefoto bijmaken. Da’s dan geen “echte” foto in de zin van een origineel, maar ‘t staat toch properder in grafiekjes en rapporten. 

Stap twee: losgaweg wat achtergrond bijverzinnen.

Drie

Stap drie: scheurtjes en vlekken wegsmurfen.

Vier

Stap vier: die achtergrond, die er nu veel te smooth uitziet, wat textuur geven.

Vijf

Stap vijf: opkuis en kleurcorrectie. En neen, ‘t is geen professionele foto-restauratie, maar in vergelijking met het origineel is het toch een groot verschil, en véél properder samen met andere (wel) volledige foto’s:

 Victor Fiszpan restoredTwee

Genealogie: hoe eraan te beginnen!

vrijdag 5 juli 2013 in Genea. Permanente link | 12 reacties

Op algemene (ahem, nu ja :)) aanvraag: een korte handleiding hoe beginnen met genealogie. 

Stap één. De eerste honderd jaar

Ga spreken met uw oudste familieleden, of met die ene nonkel die ooit eens een stamboom begonnen was. Met een beetje geluk weten grootouders nog precies wie hun ouders en grootouders waren, en dan is doel één bereikt: aan voorouders geraken die minstens honderd jaar geleden geboren zijn.

De reden: gegevens van honderd jaar en ouder zijn voor iedereen toegankelijk, dat maakt het eenvoudig.

(Verzamel meteen ook alle mogelijke foto- en ander documentatiemateriaal, scan het in, en vraag aan iedereen om de mensen die op de foto’s staan te identificeren.)

Stap twee. Burgerlijke stand

De Burgerlijke Stand houdt geboorten, huwelijken en overlijdens bij. En in elke akte staan aanknopingspunten. 

Voorbeeld: mijn grootvader is geboren in 1907 in Wetteren. Dat is meer dan 100 jaar geleden, dus zijn geboorteakte is beschikbaar.

Vroeger was dat lastig: de trein op naar het Rijksarchief in Beveren, en daar zoeken in microfilms. Tegenwoordig wordt het alsmaar eenvoudiger: er komen alsmaar meer documenten gescand op de website van het Rijksarchief. Om de documenten te kunnen bekijken moet je je inschrijven, en inschrijven is gratis. 

De Burgerlijke Stand is alhier te vinden – ik ga naar Oost-Vlaanderen (arrondissement Dendermonde), dan naar Wetteren, en dan naar geboorteakten: bingo! 1907 is (nog nét) beschikbaar online.

Wetteren1

Klik op “1907-1910″, en je krijgt de omschrijving te zien:

Screen Shot 2013 07 05 at 18 37 46

Als je ingeschreven bent, kun je doorklikken naar “Gedigitaliseerde archiefdocumenten”:

Screen Shot 2013 07 05 at 18 39 34

…en daar doorklikken op een ingescande pagina. En dan is het gewoon zoeken naar de juiste datum (11 april 1907, wist ik), en aflezen:

Arthur Waegenaer1

Bij deze weet ik het volgende:

 • Arthur Firmin Louis Waegenaer is inderdaad geboren op 11 april 1907 in Wetteren (oef!)
 • zijn vader is Lodewijk Jozef Waegenaer
 • het beroep van zijn vader was in 1907 accijnsbediende
 • zijn vader was 38 in 1907 en is dus rond 1878-1879 geboren
 • zijn vader is geboren in Kaprijke, en woont nu op de Statiekouter in Wetteren
 • zijn moeder is Alice Maria Roelandt
 • zij is huisvrouw
 • ze is geboren rond 1877-1878, in Aalst

De volgende stap zouden dus bijvoorbeeld de archieven van Kaprijke kunnen zijn, om te zoeken naar Lodewijk Jozef Waegenaer. Alle geboorteakten lezen van 1878 en 1879? Neen, gelukkig:

Tafel

Die “tienjarige tafels” zijn alfabetische lijsten, telkens over tien jaar, van alle namen die in de geboorteakten staan. We hebben opnieuw geluk dat juist die jaren die we nodig hadden online staan. Was dat niet het geval, dan was het richting Beveren-Waas geweest. :)

Onder de W van Waegenaer staan er drie, en onder meer ook degene die we zochten: Ludovicus Joseph.

Tafel2

Ja, ‘t is niet echt zeer leesbaar. Dat gebeurt, de kwaliteit varieert heel erg. Hier is het nog te doen: geboren in 1878, akte nummer 88. Daarmee gewapend gaan we naar de geboorteakten zelf, en is zijn aangifte op geen tijd gevonden (klik voor detail):

Louis Waegenaer

Het is wat kleiner en wat onduidelijker dan de vorige akte — ook dat hangt er soms van af — maar de structuur blijft dezelfde, en er staat weer vanalles nuttigs in:

 • Ludovicus Josephus (Lodewijk Jozef, Louis Joseph, allemaal hetzelfde) is geboren op 26 oktober 1878 (om één uur ‘s nachts)
 • zijn vader is Eduardus Waegenaer, timmerman, geboren in Zelzate rond 1844
 • zijn moeder is Philomena Van de Rostijne, vroedvrouw, geboren in 1841 in Lembeke

…en dan kunnen we naar Zelzate gaan kijken:

 Eduardus Waegenaer

 • Eduardus Waegenaer is geboren op 1 september 1844 in Zelzate
 • zijn vader is Joannes Ludovicus Waegenaere, timmerman, geboren rond 1806
 • zijn moeder is Juliana Charlotte Bufkens, winkelierster

Um ja, geen geboorteplaats deze keer. En geen leeftijd voor de moeder dus ook geen vermoedelijk geboortejaar. Dat gebeurt ook soms.

Vervelend, maar niet onoverkomelijk. In dit geval ben ik gaan kijken naar de huwelijksakten, en kijkt, gevonden:

Huwel Joannes Ludovicus Waegenaer Juliana Charlotte Bufkens

Een veel langer document, en met meteen ook veel meer informatie erin:

 • Joannes Ludovicus Waegenaer trouwt op 25 februari 1835 met Julianna Charlotte Bufkens
 • Joannes is 29 jaar, twee maand en 19 dagen oud
 • hij is geboren op 6 december 1805 in Stekene, en hij woont daar ook
 • zijn beroep is timmerman
 • zijn ouders zijn Dominicus Waegenaer en Maria Josepha Segers, herbergiers in Stekene
 • Julianna is 29 jaar tien maand en 21 dagen oud
 • zij is geboren op 4 april 1805 in Zelzate, en ze woont in Zelzate
 • zij is vroedvrouw van beroep
 • haar ouders zijn Joannes Josephus Bufkens (overleden in Zelzate op 27 januari 1820) en Barbara Bruggeman, winkelierster in Zelzate

Hopla dus naar de geboorten voor 1805 in Stekene… awoert!

Stekene

Ze staan er niet! Niets aan te doen, naar het fysieke archief!

Daar toegekomen, is het dezelfde procedure: eventueel zoeken in de tabellen, en dan zoeken in de stukken. Voor Joannes Ludovicus Waegenaer vond ik járen geleden in de geboorteakten de bevestiging dat hij geboren was op 15 Frimaire XIV, en dat zijn ouders inderdaad waren wie de huwelijksakte zei dat ze waren. 

(15 Frimaire? XIV? Ha ja, de republikeinse kalender. Tussen 1794 en 1806 werden de akten in de mooie data van Romme en Fabre d’Eglantine geschreven. Spijtig dat we dat niet nog altijd doen, anders was het vandaag Octidi 8 Messidor CCXXI).

…maar we kunnen ook gaan kijken in de overlijdens van Zelzate: ik zie dat ik zijn overlijdensdatum helemaal niet staan heb. En kijkt, nu ik dat doe…

Overl Joannes Ludovicus Waegenaer

…ontdek ik wat bijkomende informatie. Ik wist uiteraard dat Eduardus de zoon van Ludovicus was, en ik had in de jaren 1980 in een sigarenkist bij mijn grootouders een doodsprentje gevonden van Horlianna Francisca Waegenaer (gestorven in 1935 en ook een dochter van Ludovicus), maar schets mijn contentement als in de overlijdensakte van hierboven gewoon nog een kind opduikt!

De gegevens:

 • Joannes Ludovicus Waegenaer was 77 jaar oud en nog altijd timmerman
 • hij was geboren in Stekene en woonde in Zelzate, in het “Kerkelaantje” (waar ik geen spoor van terug vind op Google, misschien eens een oude kaart van Zelzate zoeken)
 • zijn ouders zijn Dominicus Waegenaer en Maria Joseph Seghers
 • het overlijden wordt aangegeven door zijn twee zoons, allebei timmerlieden die in Zelzate wonen: Ludovicus Waegenaer, 31 jaar oud, tijdelijk verblijvend in Wondelgem, en Eduardus Waegenaer, 38 jaar oud

Die Ludovicus van 31 jaar oud, die is dus nieuw, hoera! (Ik zal dan later eens het spoor volgen, in eerste instantie niets gevonden in de geboorten van rond 1850 — komt dus op de to do-lijst.)

Afijn. Terug naar de voorouders. Dominicus Waegenaer heeft een kind gehad in 1805. Hij is dus met veel zekerheid geboren vóór 1797. 

Dat is belangrijk om weten, want dat wil zeggen dat zijn geboorte niet in de burgerlijke stand kan staan, want er was toen geen burgerlijke stand (we hebben de Burgerlijke Stand te danken aan Napoleon). En vandaar: stap drie.  

Stap drie: parochieregisters

In de 18de eeuw en vroeger is het niet meer met geboortes en overlijdens te doen, maar met dopen en begrafenissen. En is het niet meer met uitgebreide documenten door professionele ambtenaren opgesteld te doen, maar met notities van de pastoor, die bijzonder wisselend van kwaliteit kunnen zijn. 

Oh, en ‘t is ook in het Latijn te doen. Niet dat dat zo enorm problematisch is, want de formuleringen zijn behoorlijk standaard, maar toch. Het is met naamvallen en zo. En afkortingen. 

Bij het Rijksarchief staan de parochieregisters alhier

Waar waren we? Bij Dominicus; ergens vóór pakt 1780 geboren in wellicht Stekene. Een groot geluk dat er praktisch altijd indexen zijn, anders was het onbegonnen werk:

Prochie

Een alfabetisch register op bijna 200 jaar dopen, yum. Ik kijk eerst naar Waegenaer, en daar vind ik er twee. Joanna Coleta en Adrianus, allebei kinderen van Antonius (Emmanuel) Waegenaer en Joanna (Petronilla) Vangoethem:

Waeg1

Het klinkt misschien vreemd, maar door de band zijn namen redelijk stabiel: Vuijlsteke bijvoorbeeld, dat gaat tussen nu en 1750 wel eens over en weer naar Vuylsteke en weer terug, maar andere vormen genre Vulsteke, Vuulsteke, Vulsteker, Vuylsteker en zo, dat komt zeer zelden of nooit voor in de Burgerlijke Stand. 

In de parochieregisters is dat niet altijd meer waar. En met een naam als Waegenaer al helemaal niet. Ik ben dan ook meteen gaan kijken bij mogelijke alternatieve spellingen, en kijk:

Waeg2

Strike! Nog allemaal kinderen van Emmanuel Antonius of Antonius Emmanuel of gewoon Antonius Dewaegenaere / Dewagenaer / Dewageneer! 

En kijk wie daar staat te blinken helemaal bovenaan, geboren op 29 december 1772? Dominicus (De)waegenaer(e)! Naast zijn broers Augustus Norbertus, Joannes Antonius, en Petrus Antonius. Het nummer 226 verwijst naar het paginanummer in het doopregister, en inderdaad:

Doop Dominicus De Wagenaere1

Het ziet er misschien op het eerste gezicht Latijn uit, maar het is dus echt niet zo ingewikkeld:

 • Die 29 Decembris baptizavi 
  – op de dag van 29 december doopte ik
 • Dominicum filium emmanuelis antonii de Wagenaere et joannae Petronillae Van Goethem
  – Dominicus, zoon van Emmanuel Antonius De Wagenaere en Joanna Petronilla Van Goethem
 • natum hodie circa 4tam [=quartam] mat[utinam]
  – geboren vandaag rond het vierde uur van de ochtend
 • susceperunt augustinus Van goethem et Theresia Van Spitael
  ‘hebben ten doop gehouden” (t.t.z. waren doopouders): Augustinus Van Goethem en Theresia Van Spitael

(Het was blijkbaar de laatste doop van het jaar, en de pastoor heeft er wat statistieken onder geschreven: in 1772 werden er in Stekene 22 huwelijken ingezegend, 102 kinderen gedoopt, en 96 mensen begraven waarvan –slik– maar 40 hun communie hadden gedaan.)

Er is geen groot geheim in het “ontcijferen” van wat er geschreven staat: op den duur leert een mens de lettervormen kennen, en het helpt enorm dat er vaak veel andere dingen rond geschreven staat waardoor letters en woorden uit de context kunnen afgeleid worden, én dat de formuleringen redelijk standaard blijven. 

 

En voilà, zo moeilijk was dat. Op pakweg anderhalf uur tijd van “ik weet dat mijn grootvader geboren is op 11 april 1907 in Wetteren” naar de overgrootvader van de grootvader van mijn grootvader. Zonder uw luie zetel te verlaten. 

Verborgen vrouw

vrijdag 5 juli 2013 in Genea. Permanente link | 5 reacties

Zoeken en doen in de archieven, da’s wijs om doen.

Ik had al sinds jaar en dag in mijn stamboom een zekere Jeanne Marie Alen staan, kijk hier (het rode pijltje, klik voor detail als het echt nodig zou zijn):

Jeanne Marie Alen

Ik wist er niet echt veel van, alleen dat het de moeder van Amalia Van Volsem was, die de overgrootmoeder van mijn grootmoeder was. Dat ze in Aalter geboren was, ergens vóór pakweg 1794. En dat ze, verdorie, in geen van de indexen van doop-, huwelijks- of overlijdensakten te vinden was. 

Dan is het dus één voor één alle mogelijke alternatieven afzoeken, met veel kans om helemaal niets te vinden, en een minuscule kans om ze alsnog terug te vinden in de oorspronkelijke stukken. Eén voor één de doopakten doornemen en hopen dat er iets uitspringt is de laatste hoop. 

Ik was er op het werk tegen een collega over bezig, en dan, bij het tonen van een voorbeeld hoe zo’n doopregister er uitziet, bladerde ik in het ijle wat verder terwijl ik eigenlijk helemaal niet aan het zoeken was, en vond ik ze. De rosse:

Doop Johanna Josepha Slos

Jeanne Marie Alen? Ah gie godver: het mens is misschien wel geboren als Joanna Josepha Slos. SLOS. 

Ik heb de doopakte opgeslagen en vanavond verder gezocht, en jawel: Johanna Maria Slos is in 1801 getrouwd met Bernard Van Volsem. Van Joanna Jacoba naar Johanna Maria naar Jeanne Marie. En van Slos naar Alen.

Tch! Vandaar dat ik ze niet terugvond, verdorie. 

Maar dat wil dus zeggen dat ik meteen een generatie bij heb: Petrus Slos, en Petronella De Roo. Op zoek naar die mensen in de huwelijksregisters: bingo!

De Roo Slos

Op zoek naar de huwelijksakte in de parochieregisters: feh. De index was verkeerd, het huwelijk was niet op 1 mei 1774 maar op 16 april 1774:

Huwel Petrus Jacobus Slos Petronilla De Roo

En ‘t is Petrus Jacobus Slos, da’s een klein detail dat misschien later wel kan helpen als er meer Petrussen Slossen zouden zijn. Waar ik meteen op zoek naar ga, da’s misschien een idee: de indexen op dopen bekijken, een mens weet nooit dat daar zo’n Petrus Jacobus in staat die in de buurt van pakweg de jaren 1750 geboren is. 

…even later: één mannelijke Slos in Aalter die in aanmerking zou kunnen komen:

Petrus Joannes Slos

Petrus Joannes, niet Petrus Jacobus, maar da’s niet onoverkomelijk. Maar geboren in 1759, dan zou hij 15 geweest zijn als hij trouwde. Hrm. Niet goed: dat klinkt verdacht jong. Eens zoeken in de omgeving? Niets gevonden in Bellem, niets gevonden in Poeke, grr.

Wel op het internet een Petrus Jacobus Slos gevonden die getrouwd was met een Petronella De Roo die zou geboren zijn op 1 november 1743 in Bellem, maar er is niets terug te vinden in het doopregister. Grrr. Even opzij zetten dus, en kijken of ik meer kan vinden over Petronella. 

En moeilijk was dat niet, kijk kijk, geboren op 16 juni 1747:

Doop Petronella De Roo

En hop, nog twee voorouders erbij: Jacobus De Roo en Marianne Rooman. Zoeken en doen: Jacobus De Roo blijkt in Knesselare geboren te zijn in 1709:

Doop Jacobus De Roo

En hop, nog twee erbij: Petrus De Roo en Petronilla Van Daele.

Aalter en Knesselare en omstreken zijn wijs om in te zoeken: de mensen blijven daar gewoon eeuwen aan een stuk wonen, ze trouwen met mensen uit de streek, en door de band zijn de documenten zowel bewaard als leesbaar. Ik denk dat ik morgen nog wat verder doe.

En ondertussen is dit veranderd aan de stamboom, allemaal namen erbij (die laatste moet ik nog opzoeken, ze zitten er nog niet bij):

Michel Vuijlsteke rel graph

…maar aan die kant van de familie zit ik dus met Petrus de Roo en Petronilla Van Daele, de ouders van Jacobus De Roo, de vader van Petronella De Roo, de moeder van Joanna Josepha Slos, de moeder van Amalia Van Volsem, de moeder van Carolus Ludovicus Kesteloodt, de vader van Maria Leonia Kesteloodt, die de moeder van de moeder van mijn moeder was. :)

En dat dat tegenwoordig ook allemaal kan vanuit het comfort van uw zetel thuis: machtig.

Puzzel

zaterdag 6 oktober 2012 in Genea. Permanente link | Eén reactie

Ik had het moeten weten, dat ik er niet aan moest beginnen: vanmorgen achter de computer gaan zitten, beginnen mijnheren en mevrouwen Gilliet uit mijn database op een grote grafiek te zetten… en dat was dat dan, voor de rest van de dag. 

Op basis van enkel de gegevens die ik heb, kom ik voorlopig op dertien groepen uit die niet met elkaar te verbinden zijn. 

Maar als ik dooppeters en doopmeters bekijk, en getuigen bij geboortes en overlijden en huwelijken, dan kom ik nog op vijf groepen uit:

Gilliets

Puzzelen met mensen: zo wijs!

De meneer van de Sint-Baafsparochie is een vuile pitoe

maandag 1 oktober 2012 in Genea. Permanente link | 5 reacties

Ik heb vandaag al mijn moed bij elkaar geraapt en ik ben de Zwarte Doos binnengestapt, het stadsarchief van Gent. (Nieuwe plaatsen, niet mijn fort.)

Niet meteen met iets specifiek in het achterhoofd, gewoon eens gaan kijken waar de parochieregisters staan, waar de microfilmmachines staan, dat soort dingen. Voor de leute toch maar eens iemand opgezocht, en ‘t was al direct prijs. 

Allez jong, zeg nu zelf, wat voor handschrift is dat nu:

Doop Regina Gilliet 17270325

Ik lees daar min of meer dit in:

25 martij 1727 baptizamus Reginam (iets) (iets) filiam Joannis gilet et mariae (iets) (iets) coniugam / natam hodie hora 12 (…) / suscep Judocis Martinis De (iets) (iets) margarita (iets)

Of dus iets als “op 25 maart 1727 hebben wij gedoopt Regina (iets) (iets), dochter van Joannes Gilliet en zijn vrouw Maria (iets). Geboren vandaag om 12 uur (‘s nachts of ‘s middags? matutina zal het wel niet zijn, maar wat wel? mane? geen idee).  Peetouders Judocus Martinus De (iets) en Margerita P…”.

Grr. Jongens toch, net mijn pech dat de pastoor van dienst een kattengeschrift had — voor hetzelfde geld was het zijn collega geweest van een paar bladzijden vroeger, die een vergelijking een cursus schoonschrift kon geven:

Schoonschrift

Maar bon. ‘t Is toch al dat. 

Volgende keer ga ik er met een agenda naartoe, en een lijst van namen en dingen op te zoeken. En dan ben ik er wat meer in, in het lelijke geschrift van die vuile pitoes. 

Al dat werk aan stambomen jong!

vrijdag 28 september 2012 in Genea. Permanente link | 3 reacties

Het heeft één enorm voordeel dat tegelijkertijd ook een enorm nadeel is, veranderen van genealogieprogramma: het dwingt een mens al zijn materiaal aandachtig te herbekijken. 

Ik dacht eerst: ik doe alles gewoon opnieuw, dan weet ik zeker dat het allemaal juist staat — maar dan keek ik met wat meer aandacht naar mijn bestand in Genbox, en besloot ik het toch maar op basis van een import te doen. 

Als ik alleen maar mijn voorouders en al hun afstammelingen bekijk, dan kom ik op 4132 personen uit, in 1205 families, met 882 plaatsen, 7503 events, 9532 bronvermeldingen naar 446 bronnen, 829 foto’s en 1263 notities.

Urgh.

En daar komen dan nog eens een hele resem misschien-verwanten bij (ik blijf ervan overtuigd dat ik ooit alle Gilliets van Gent min of meer in één boom ga krijgen: kijk alhier en alhier, bijvoorbeeld), en getuigen en dooppeters en doopmeters, en :aaa:.

Grampsgilliet sm

Import dus, maar omdat GEDCOM echt wel kloterij is, en alle modellen van GenTech ten spijt er nog niets beters is, gaan daar onvermijdelijk gegevens bij verloren. 

In het geval Genbox > gedcom > Gramps was dat, onder meer:

 • rollen (getuigen bij events, derde partijen, …) zijn min of meer even goed uitgewerkt in Gramps als in Genbox, maar ze worden niet correct geïmporteerd (gevolg: avonden aan een stuk overal peters en meters en getuigen bij overlijden en geboorten en watnog juist zetten)
 • niet alle naamvariaties blijven
 • aanduidingen van met welke tekst uit welke brontekst assertions gestaafd worden, gaan verloren
 • datum/tijd van laatste wijziging gaat verloren
 • de zekerheden (betrouwbaarheid van bron, mate van staving, primair/secondair/etc.) zijn veel minder fijngranig in Gramps dan in Genbox
 • afbeeldingen van bronnen worden niet gekoppeld
 • plaatsen zijn veel eenvoudiger in Gramps danig Genbox: in Genbox kan een plaats in een plaats in een plaats zitten, kunnen plaatsen verschillende namen hebben eventueel met tijdsaanduidingen erbij, etc. 
 • bronnen zijn ook veel eenvoudiger in Gramps: geen bronnen in bronnen in bronnen meer 

Enfin, veel werk dus, om dat allemaal recht te trekken. 

En dat is dan nog maar om min of meer dezelfde gegevens te hebben. Maar die gegevens zijn niet van de kwaliteit die ze zouden moeten zijn: er zitten dingen tussen zonder bronnen, er zijn duidelijk foute gegevens (verkeerde data, bijvoorbeeld: plots iemand die moeder wordt op 107 jaar oud? nee, niet echt), en er zijn gewoon verkeerde beslissingen ook. 

Zoals met bronnen, pakweg. Omdat bronnen in Gramps op sommige manieren veel minder complex zijn dan in Genbox, staan bijvoorbeeld al mijn doopaktes nu op niveau één naast elkaar, in plaats van binnen hun respectievelijke bovenliggende bronnen zoals het Doopregister van de Sint-Pietersparochie in Gent, of het Doopregister van Aalter. 

Philippa jacoba gilliet

Dus da’s dan een volgende taak: alle bronnen afgaan, kijken of de afbeelding van de akte of het document er nog goed bij zit, de transcriptie nakijken, zien of de juiste events gedocumenteerd worden met de juiste zekerheden… pfieuw. Veel, véél werk. 

En dan, dan kan ik eens herbeginnen met onderzoek. En bijvoorbeeld personen die op elkaar lijken tot één persoon terugbrengen — het kan toch moeilijk zijn dat er rond 1750 veertig Joannes Gilliet rondliepen die allemaal dooppeters en getuigen waren bij huwelijken en geboorten en overlijdens van mensen die op min of meer dezelfde plaatsen woonden en min of meer dezelfde beroepen uitoefenden.

(Om nog niet te spreken van mensen afwijkende schrijfwijzen — zoals die keer dat de vrouw van Carolus Gilliet in verschillende akten de namen Anna Maria Giseler, Ana Maria Giselaire, Anne Catherine Gisseleere, Anne Marie Gisleere, Maria Gyselaere, Anne Marie Giseler, Anna Maria Giseneire, Anna Maria Giseleere, en Anna Maria Gislain kreeg.)

Geneaquilts

dinsdag 25 september 2012 in Genea. Permanente link | 2 reacties

Zo aardig. 

Familiegeschiedenis: Zelie, en Arthur in ‘t cachot

zondag 9 september 2012 in Genea. Permanente link | 6 reacties

Zegt Bram, naar aanleiding van vorige post:

Ah, vandaar de naam Zelie. Ook nog (pardon my curiosity): 45 jaar in’t kasjot?

De naam Zelie, van onze oudste dochter, komt inderdaad van Zelie Marie Vuylsteke, de oudste zus van de grootvader van mijn grootvader. Op de een of andere manier is die naam altijd in de familie gebleven: mijn grootvader was Arthur Oscar Marie Zelie Vuijlsteke en zijn vader was Mauritius Leopoldus Zelia Vuylsteke.

Ik was altijd al gefascineerd door die naam, en vandaar dus de naam van onze oudste: Zelie Marie Anna.

En wat die gevangenis van Arthur Vuylsteke betreft…

Arthur Vuylsteke is in 1858 geboren in Ieper. Zijn ouders waren (zeer) kleine zelfstandigen: vader behanger, moeder winkelierster. Na zijn middelbare school begonnen als boventallige (“surnuméraire”) in de gevangenis aldaar. Er kwam een plaats vrij (ook als boventallige) in de gevangenis van Leuven, en hij trok er als twintigjarige naartoe.

Daarna ging hij naar de (oude) gevangenis vanTurnhout en een stapje hogerop: derde bediende. Hij was twintig jaar, en het was geleden van de Napoleontische oorlogen dat er nog een Vuylsteke uit Ieper weggegaan was.

Arthur leert in Turnhout Marie Dehouwer kennen; ze blijven in contact als hij na twee jaar een promotie krijgt en in 1881 in de Nieuwe Wandeling in Gent tweede bediende kan worden.

In 1883 trouwen Arthur Vuylsteke en Marie Dehouwer. Ze wonen in een huisje in Gent, en krijgen kort na elkaar twee zoons: Jules in 1884 en Henri in 1885.

Marie is hoogzwanger van Maurice als de familie het nieuws krijgt dat Arthur voor zijn werk naar Kortrijk zal moeten verhuizen. Maurice (de vader van mijn grootvader) wordt nog in Gent geboren, in oktober 1887, maar zijn broer Clément wordt in 1889 geboren in Kortrijk.

Het gaat goed met de carrière van Arthur: hij wordt eerste bediende in de recentachtig gerenoveerde gevangenis van Brugge, en het gezin verhuist in 1890 naar Brugge. In mei 1891 wordt Joséphine er geboren, maar het nieuws wordt wat overschaduwd door de ziekte van hun tweede zoon Henri. Wegens drie kinderen en een zwangere moeder in huis, wordt hij door zijn grootouders verzorgd in Ieper. En ‘t is niet goed: twee maand na de geboorte van Joséphine sterft Henri. Hij was vijf jaar oud.

Het blijft bitterzoet: in augustus 1893 wordt Rosa geboren, maar in november 1893 sterft de oudste van de kinderen — Jules werd in november 1893 voor eeuwig negen jaar.

De jongste, Emile, wordt in 1897 nog in Brugge geboren, maar het werk van Arthur neemt een nieuwe vlucht. Hij heeft na en tussen zijn uren bijgestudeerd, en met een korte tussenstop in 1900 in Leuven, strijkt hij definitief neer in Gent, als boekhouder van de Nieuwe Wandeling.

Hij werkt er tot zijn zijn pensioen in 1923. Kijk, hier staat Arthur Vuylsteke links op de foto, een paar jaar voor zijn pensioen:

Arthur Vuylsteke, Joséphine Vuijlsteke, Maria Dehouwer, Rosa Vuijlsteke, Emma Myin, Emile Vuijlsteke

De twee meisjes bovenaan de foto zijn Joséphine en Rosa, die toen nog bij hun ouders woonden en de rest van hun leven niet getrouwd zijn. De vrouw in het midden is Marie Dehouwer, de knappe jongeman in de strandzetel is de jongste zoon, Emile.

Zoon Georges staat er niet op. Dit is hem rond dezelfde periode:

Georges Vuylsteke.

De vrouw rechts op de foto hierboven is Emma Myin, de dochter van de tweede man van de moeder van de vrouw van Maurice, die niet op de foto staat. Maurice was op dat moment waarschijnlijk aan het werken, als “représentant des deux Flandres” bij L’Oxhydrique internationale.. Kijk, hier is hij aan het werk, aan het demonstreren op een beurs:

Arthur Vuylsteke aan het werk.

Maurice was toen al getrouwd, en zijn zoon Arthur, mijn grootvader, zat op de lagere school:

Arthur Vuijlsteke op school.

Arthur Vuylsteke is 94 geworden. Hij stierf in 1953 en maakte het nog mee dat hij overgrootvader werd. Dit is hem met zijn zoon Maurice, kleinzoon Arthur en achterkleinzoon Marc, mijn vader:

Arthur Vuylsteke, Maurice Vuijlsteke, Arthur Vuijlsteke, Marc Vuijlsteke

Converteren

zaterdag 8 september 2012 in Genea. Permanente link | 6 reacties

Ik ben een beetje voos: de hele dag bezig geweest met het omzetten van één bestandsformaat naar een ander, en begonnen met het uithalen van inconsistenties en dubbels en dergelijke.

Een werk van bijzonder lange adem, vrees ik, maar oh zo wijs. En (praise be Genbox) de export is redelijk goed gelukt, net zoals de import. Niet alles is behouden, maar een import en een rapport naar html gaf al meteen een indrukwekkend volledige website.

Voorouders

Arthur Leon Ludovicus Vuylsteke

En nu nog een paar jaar vrijaf nemen om er wat werk in te steken: de miserie met genealogie is dat er zoveel tijd in kan kruipen, dat ik de indruk heb dat het vooral oude mensen zijn die ermee bezig zijn, en dan is er zo weinig tijd over.

Afscheid van een vriend

vrijdag 7 september 2012 in Genea. Permanente link | 4 reacties

De kogel is door de kerk. De liefde is er nog altijd, maar het moet ook van twee kanten komen, en liefde alleen is niet genoeg. 

Ik heb iets minder dan tien jaar Genbox gebruikt, en ik was er enorm content van. Tot pakweg 2010 was het met onnoemelijk veel voorsprong het allerbeste genealogieprogramma ter wereld. 

Zonder enige overdrijving: het beste, hands down. Beste grafieken, beste rapporten, beste manier van omgaan met conflicterende gebeurtenissen, beste manier van omgaan met getuigen en bronnen, beste meertaligheid, beste manier van omgaan met plaatsen… gewoonweg buitensporig uitstekend. 

Het probleem: het programma bestaat enkel voor Windows, de laatste update dateert van vijf jaar geleden, het is een closed source commercieel ding, en het wordt ontwikkeld door één persoon, die om het jaar of zo een teken van leven geeft. Dit was het allerlaatste, en sindsdien niets meer:

En ondertussen zijn er dingen die toen ondenkbaar waren maar nu normaal: integratie met kaarten via Google Maps of OpenStreetMap, beter omgaan met multimedia, om er maar twee te noemen.

Genoeg is genoeg, denk ik. Tijd voor een verhuis. Ik heb Gramps gedownload en geïnstalleerd. Het is (nog) niet voor iedereen, maar het ziet er veelbelovend uit. 

En dan ga ik eens systematisch al mijn onderzoek herbekijken. Bronnen opzoeken en documenteren, foto’s systematisch opslaan, bronvermeldingen harmoniseren… Een kleine vijfduizend namen, met de hand opgezocht over de jaren: véél werk.

Die opzoekingen in burgerlijke stand en parochieregisters, zou dat nog altijd zo lastig zijn? Of zou dat al min of meer digitaal kunnen? Spannend!

Familie over de zee

zaterdag 23 oktober 2010 in Genea. Permanente link | 3 reacties

Vorige week kreeg Heidi bij Namahn een meneer aan de lijn die blijkbaar een wel erg creatieve manier had om mijn achternaam uit te spreken. Hij deed een verhaal dat hij naar mij op zoek was, ‘t was in alle geval niet heel erg duidelijk.

Een tijdje later kreeg ik een mail van hem, en werd het meteen duidelijker: we zijn familie!

Zijn naam is José, hij is vastgoedmakelaar in Miami, hij is van Braziliaanse oorsprong, en hij is, houd u vast: de zoon van Hendla, die de dochter is van Hercko, die de zoon is van Abram. Hercko (of Hartzka, of twintig andere manieren om het te spellen), was van Polen naar Brazilië geëmigreerd. Abram had een andere zoon, Nusen Mendel (of Nathan). Die was getrouwd met Regina, en Regina’s zus Laja was getrouwd met Mordechai. En Mordechai’s dochter Estera was mijn grootmoeder aan vaderskant.

Op een grafiekje gezet, geeft dat dit — ik helemaal links onderaan, José en zijn vrouw Nadir helemaal rechts:

20101024-family.gif

Heel heel verre familie, en aangetrouwd, daar niet van, maar toch.

Ik zat er al een tijd mee in mijn hoofd, maar ik denk dat ik het toch maar eens voor ‘t echt ga doen: die genealogie weer oppakken.

Working with sources in Genbox

dinsdag 23 mei 2006 in Genea. Permanente link | 4 reacties

Imagine you ran a narrative report on a person in your genealogy database and you got this as a result:

Basilius Franciscus Gilliet, son of Benedictus (Benoit) and Françoise Ferdinande (Springael) Gilliet, was born on 20 December 1818 in the rue des Ecuries in Gent. Witnesses to the birth declaration were Basil Van Loo and Joseph Verschaffel. Basilius married Maria Ludovica Massaux before 1848. Basilius had a daughter before 1848. He had a son Julien Gilliet abt 1848. Basilius had a daughter Octavia Gilliet on 10 August 1850 in Gent. Basilius was employed as a lithograph in December 1850. He witnessed the birth of Marcellus Gilliet on 12 December 1850 in Gent. Basilius had a son Petrus Constantinus Gilliet there on 28 June 1862. Basilius died in Gent on 23 December 1890. Witnesses to the death were Petrus and Isidorus Campens.

Pretty good, right? Well, no. Not really.

In fact, pretty much all of this information is almost useless if you don’t know where it came from. You need to be able to check the data, and you need to know how reliable it is.

You may very well have different versions of the same story: a death certificate that says someone was born about 1812 and a marriage certificate that says the same person was born about 1807. How do you handle this? Easy—just enter all you discover in Genbox, and add source information for each thing you enter.

Let’s take a typical example. I’m looking for information about Basilius Gilliet and I have a copy of a birth certificate of a Marcellus Gilliet:

sourcesintro01

The certificate is dated 12 December 1850 and Basilius is mentioned as a witness. The certificate says that he’s thirty-two years old (“Basilius Gilliet, oud twee en dertig jaren”), so we can conclude he was probably born about 1818.

Here’s how we enter this information in Genbox (we’ll pretend we’re not interested in Marcellus Gilliet and only in Basilius for now).

Create a new person

Assuming Basilius Gilliet was not present in the database, add a new person. Click the Individual form or select View | Individual in the menu, then hit CTRL-N to add a new individual and fill in what you now about Basilius (his name, sex, and birth date—about 1818):

Generate an idividual report for this person (Reports | Individual | Basic > Make Report) and you’ll get this, short and to the point:

Basilius Gilliet was born abt 1818.

Next we’ll flesh this out.

Documenting the event

Double click the “Birth” event. You’ll be taken to the “Events” tab for Basilius Gilliet:

There’s a great number of things we can enter here, amongst others:

 1. the birth date
 2. the birthplace (and a local place, like a hospital or a street in a town)
 3. the child’s father
 4. the child’s mother
 5. any number of witnesses to the birth

Next to each of the data items you can enter you’ll find a button—plus one extra button (circled) next to the name of the event:

You can choose to individually document everything, or you can choose to add sources to the entire event. Or you can choose a mixture of the two.

Create a source record

We’ve got a source that tells us when the person was born and nothing else, so we’re just going to add a source to the birth date. Click the button next to the date field; this will take you to a form where you can select the source from a list or create a new one:

The source is where you got the information. In this case we got the information (Basilius’ birth circa 1818) from birth certificate (“geboorteakte”) #3600, which is part of the Gent birth records for 1850, which are part of the civil records of the city of Gent.

There are many ways you could enter this information. This is one way to go about it.

First we’ll enter the name of the source:

Click “add new” and Genbox will open two new windows—a Citation form and a Source form:

We’ll first flesh out the source and then turn to the citation.

The source type is a Birth Certificate (City Level); the rest is a matter of filling in the blanks and making sure you have enough information to be able to locate the actual source (microfilm, photocopy, book, …) if you ever needed to. And if you have an image of the source—as we have—you can add it to the source record too:

If you want to go the extra mile, you can move on to the Evidence tab and add a transcript of the document:

That’s it for now. We’ll close the source window and turn our attention to the Citation window.

Citations

The citation window is where the source we created is connected to Basilius’ birth date.

The Assertion tab holds information about the thing you’re documenting. Note that you can have more than one citation for a given assertion. In that case you’ll have more than one source listed on the Assertion tab, like so:

In our example, there’s just the one source for the date of the birth event for the individual Basilius Gilliet:

Double click the source on the Assertion tab to go to the Cited Sources tab:

This is where you see how the source (Marcellus’ birth certificate) relates to the assertion.

In our case the source is quite specific: just one birth certificate, identified by year and number, so you don’t need to fill in the “where in source” field. Some alternative ways to go about things:

if you’ve defined the source as…enter this in “where in source”
Gent Civil RecordsBirth Records 1850, #3600
Gent Birth Records1850, #3600
Gent Birth Records 1850#3600

As for the other fields on the form:

 • Lead text is where you can optionally put a short introduction to the citation.
 • Annotation: is where you can optionally put another short text which will appear at the end of the citation. Use it to put an appreciation of the source, or any other, well, annotations.
 • Support level for assertion indicates how well the source supports the assertion, ranging from Primary and Direct Support (indicating the source was an eye witness, or that the source specifically talks about the event) to Direct Conflict (indicating the source says something completely different than the assertion). Do not leave the support level set to “Undetermined”!
 • Credibility: how much you think the source should be believed.
 • the box under the Credibility drop-down: a new field since 3.1.11, named “Rationale”. This is to store text that briefly explains why you believe the cited source is relevant to the current assertion. It is for your own personal research purposes, and does not normally appear on output reports. You can store here the reasons why you assigned a low/high support level or low/high credibility, or the facts extracted from the source that you think make your case, or personal reminders of work yet to be performed.

An example:

If you’ve entered a transcript of the source, you can optionally move on to the third tab (Excerpts). You’ll see the transcript you entered before:

Locate the bit in the text that supports the assertion, select it and click the “Mark” button. The relevant part of the transcript will be highlighted:

One last thing: go back to the Assertion tab, and decide with all you’ve just entered about the source in the back of your mind just how sure you are of the assertion. We’re going for “probable conclusion”:

Note that if there’s more than one source you have to take into account the combination of all the sources.

Now, to put it all together, take a look at the Formatting tab to see what the citation will look like in a report:

…or to see what it will look like in the contect of a “real” report, click the preview button on Basilius’ birth event:

If we do the same for all the different assertions in the statement, we can get something like this:

Basilius Franciscus Gilliet[1], zoon van Benedictus (Benoit) en Françoise Ferdinande (Springael) Gilliet , werd op 20 december 1818 geboren in Gent[2]. Hij trouwde met Maria Ludovica Massaux[3]. Basilius kreeg een dochter Gilliet . Basilius kreeg ca. 1848 een zoon Julien Gilliet[4]. Basilius kreeg op 10 augustus 1850 in Gent een dochter Octavia Gilliet . Getuige: Joachim Benedictus Gilliet[5]. Basilius was in december 1850 steendrukker[6]. Hij was getuige bij de geboorte van Marcellus Gilliet op 12 december 1850 in Gent[7]. Basilius kreeg in Gent op 28 juni 1862 een zoon, Petrus Constantinus Gilliet[8]. Basilius overleed daar op 23 december 1890. Getuigen: Petrus Constantinus Gilliet en Isidorus Campens[9].

1. Burgerlijke Stand Ledeberg, BS/G 789746 Petrus Constantinus Gilliet.

2. Burgerlijke Stand Gent, Tienjarige tabel geboorten 1811-1820; Rijksarchief, Beveren; “Basil François Gilliet, né avant hier à huit heures du matin” geboorteakte Basil François Gilliet, BS/G Gent, 22 december 1818, nr. 354, Rijksarchief, Beveren.

3. “Basilius Franciscus Gilliet… Maria Ludovica Massaux… zijne huisvrouw” geboorteakte Petrus Constantinus Gilliet, BS/G Ledeberg, 30 juni 1862, Rijksarchief, Beveren.

4. Huwelijksakte Petrus Constatinus Gilliet & Juliana Joanna Vandenbossche, BS/H Gent, 1 mei 1897, Rijksarchief, Beveren.

5. Geboorteakte Octavia Gilliet, BS/G Gent, 12 augustus 1850, nr. 2388, Rijksarchief, Beveren.

6. Geboorteakte Marcellus Gilliet, BS/G Gent, 12 december 1850, nr. 3600, Rijksarchief, Beveren.

7. Ibid.

8. Burgerlijke Stand Geboorten Ledeberg: geboortes Ledeberg 30 juni 1862.

9. Ibid; Burgelijke Stand Huwelijken Gent: huwelijk Petrus Constatinus Gilliet & Juliana Joanna Vandenbossche, 1 mei 1897, Rijksarchief, Beveren; Geboortakte Basil François Gilliet: geboortes Gent 22 december 1818; Overlijdensakte, Burgerlijke Stand Overlijdens Gent, 1890, nr. 3918, Rijksarchief, Beveren.

Nice, what?

Geschreven al luisterend naar: Stereophonic Space Sound Unlimited – Plays Lost TV Themes – Revenge of the Belly Dancer {From “Korla Rides Again”}

In het familiealbum

zondag 29 januari 2006 in Foto's, Genea. Permanente link | Geen reacties

Niet één, maar twee kandidaten voor een steampunk-film. Mag ik u voorstellen, in de rol van femme fatale-cum-spionne, Elisabeth Waegenaer (de dochter van de broer van de vader van de vader van mijn moeder):

Betty Waegenaer

…en in de hoofdrol, International Man of Mystery Maurice Vuijlsteke, mijn overgrootvader:

Maurice Vuijlsteke

Tee hee.

familiefoto

Scannen

zondag 29 januari 2006 in Genea. Permanente link | Geen reacties

Ik ben nog maar eens foto’s van de familie aan het inscannen.

Van die foto’s waar alsmaar minder mensen weten wie er precies op staat.

Van die foto’s waar meer dan aanschouwelijk wordt dat tempus inderdaad irreparabile fugit.

Van die foto’s waarvan men zich afvraagt hoe ze vijftig of zeventig of honderd of meer jaar overleefd hebben. En of ze het nog eens zo lang gaan uithouden. En ook: of onze foto’s het zo lang gaan trekken.

genealogiefamiliefoto

Vriendjes

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338