Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Internet (page 1 of 15)

Nadège Tréchaut

Aargh wie trapt hier toch alsmaar in?

nadege

Soms krijg ik wel tien van dergelijke vriendschapsverzoeken per dag, van profielen die nog maar net bestaan, en altijd zijn er stapels mensen die er al op gereageerd hebben.

Want natuurlijk is Nadège niet Nadège. Elders op het internet is haar naam ‘Alexis’:

Alexis

 

En wellicht is dat ook haar echte naam niet.

Die valse Facebookprofielen, zou dat écht alleen zijn om te catfishen? (Het wikipedia-artikel zegt trouwens behulpzaam “Not to be confused with catfisting”, voor uw glimlach van de dag.)

Whatever happened to that nice young man in a wheelchair?

Ha! Zach Anner doet een internetshow:

Leve gedrukte kranten, maar dan wel digitaal

Everything old is new again. Technology Review is nog maar eens een publicatie die haar app(s) afschaft:

And Technology Review? We sold 353 subscriptions through the iPad. We never discovered how to avoid the necessity of designing both landscape and portrait versions of the magazine for the app. We wasted $124,000 on outsourced software development. We fought amongst ourselves, and people left the company. There was untold expense of spirit. I hated every moment of our experiment with apps, because it tried to impose something closed, old, and printlike on something open, new, and digital.

Te lezen in Why Publishers Don’t Like Apps. The future of media on mobile devices isn’t with applications but with the Web, waarmee uw retweetende vrienden u cistern en vandal ongtwijfeld al mee rond de oren geslaan hebben. 

Ik heb een (betalend) abonnement op een aantal periodieken: Humo op papier (en geen idee waarom eigenlijk, want ik vind het al ettelijke jaren slechter en slechter worden), Wired op iPad app, De Standaard op PDF en iPad app, Foreign Affairs op Kindle, dat soort dingen. Oh, en natuurlijk: ettelijke stapels RSS feeds van vanalles en nog wat. 

Lezen in gespecialiseerde (iPad) apps is verreweg, verreweg de manier waarop ik het minst graag tijdschriften en kranten lees. De Standaard, bijvoorbeeld: nu ik zo’n iPad 3 heb met een goed genoeg scherm, lees ik hem consequent in de PDF-versie. 

Dat knullige scrollen in één richting en dan in een andere richting, scrollen in kleine vakjes die in vakjes staan, de akelige mysterie meat navigatie waarbij er allemaal “oh wow”-dingetjes achter allerlei dingen staan: bah. 

Of die Flipboard: jongens toch. 

Geef mij een pagina met een degelijke layout, die gebruik maakt van hoge resolutie en die verder bouwt op generaties en generaties typografie, in plaats van het wiel opnieuw te proberen uitvinden en terug te keren naar Macromedia Director anno 1994, maar dan met net iets grotere geanimeerde postzegeltjes. 

Of het zou moeten zijn dat ik alleen nog maar slechte apps gezien heb, natuurlijk. Ik volg al een eeuw Mario Garcia, da’s een wereldauthoriteit op gebied van kranten maken, en die is al van dag één een hyper-fan van iPads: wie weet heeft hij wel prachtige dingen gerealiseerd?

Geïdentiteitgediefd

Zo zielig: er loopt ergens op het internet een mevrouw rond die doet alsof ze kindjes heeft die dood gaan. 

En daar gebruikt ze onder meer het verhaal van Anna voor, van die keer dat ze met een septische shock in het hospitaal lag, en dat ze dagenlang in een coma tussen dood en leven zat, en dat we niet wisten of ze er ooit uit zou komen, en als ze er ooit zou uitkomen, wat ze nog allemaal zou kunnen doen — lopen, praten, zien, nadenken: alles was in vraag. 

Alles is uiteindelijk goed gekomen, en op een lelijk litteken na is ze helemaal in orde, maar toch: om te horen dat iemand uw eigen verhaal gebruikt, ergens op het internet… vies. 

Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet vangen, eigenlijk. Een klacht neerleggen, als ik dat al zou willen: ik vermoed dat dat alleen kan op basis van copyright, als ze letterlijk teksten en foto’s van mij gebruikt? 

Of is dat al iets, Identiteitsdiefstal Door Middel Van Willens En Wetens Doen Alsof Het Kind Van Iemand Anders Uw Kind Is? 

ddg

Hey moet ge nu wat weten? Ik ben nu al een week of drie overgeschakeld op duckduckgo voor mijn zoeken op het internet.

En neen, ik mis Google niet. En ik heb gelijk de indruk dat ik dingen vind die ik met Google niet vond, met al die spam die bovenaan stond altijd.

Vuile Walen!

Alles wat er mis is met het politieke discours op het internet, in één reactie samengevat.

Dit stond op Knack.be:

De Belgische Rijksdienst voor Pensioenen heeft al tientallen klachten binnengekregen van boze ex-dwangarbeiders of hun nabestaanden. Het Duitse parlement heeft in het najaar van 2010 een wet goedgekeurd waarin staat dat pensioenen van dwangarbeiders met 17 % worden belast. De belasting geldt met terugwerkende kracht tot en met 2005.

Belgische dwangarbeiders uit de jaren veertig of hun weduwen hebben de afgelopen weken een brief gekregen van een belastingkantoor in de Duitse deelstaat Brandenburg waarin staat dat ze de belastingen moeten betalen. Voor velen lopen de kosten tot in de honderden euro, maar de FOD Financiën zegt niets te kunnen doen voor deze mensen.

Senator Ahmed Laaouej (PS) vraagt Minister van Financiën Didier Reynders om “onmiddellijk” onderhandelingen aan te knopen met de Duitse autoriteiten om de situatie een halt toe te roepen. “De minister moet onmiddellijk contact leggen met de Duitse autoriteiten. En ik zou ook graag weten of de Belgische regering vooraf op de hoogte is gebracht van de beslissing van Duitsland”, aldus Laaouej.

En dit is de reactie van ene “janmetdepet”:

Reynders gaat de Duitsers eens de les spellen? Als je geld verdient betaal je ook hier belastingen. Hier in België zelfs meer dan 17%, eerder 170%. Zou Reynders misschien ook eens met Mobutu willen gaan praten over een regeling voor al die Congolezen die destijds voor Leopold 2 “gewerkt” hebben op zijn rubber plantages? Ik vind wel belachelijk dat het met terugwerkende kracht gebeurd.

Ik zou het moeten gewoon zijn, ondertussen, maar ik word er elke keer opnieuw misselijk van.

En ik had eigenlijk ook nog een resem andere reactie op dat ene artikel kunnen nemen als voorbeeld. De eerste reactie op de pagina was deze:

De staat is er NIET om je te helpen…wel on ZOVEEL mogelijk geld uit je zakken te kloppen…en de Oscar gaat naar: de Socialisten !!!

Voor zover ik zie is deze reactie er eentje die alleen op het “(PS)” in het artikel reageert, en die voor de rest niets gelezen heeft. De reactie eronder heeft zelfs het artikel niet moeten lezen, die kon gewoon op de eerste reactie voortborduren:

De ware aard van het beestje is nog niet gestorven. Socialisme … het kent werkelijk geen schaamte.

Urgh.

Eeek — Nicki Minaj door Sophia Grace

Ik ben een beetje bang van dat oudste kindje.

En het wordt er niet beter op als ze dat mens ook in het echt tegenkomen:

I WANT TO BELIEVE PEDRO POUBLON GRTZ MICEL

Ik was alweer een tijdje niet op de Facebooks geweest, maar gedorie wat heb ik allemaal gemist! Pedro Poublon, Security and Bodygiard Service, heeft een fantastische Facebookaanwezigheid.

Met parels als

KZAGEN DAT DE KADETEN AANT TRAINEN WAREN KEN EEN PAAR PENANTYS GEDAAN ALLEMAAL BINNEN ALS PEDROTJE SCHIET IST ASSAN IN DE HOLLE GRTZ PEDRO

of

EEN VAN DIE PAGADERS VANT PLINGSJE ZEI HOMO TEGEN MIJ KEN HEM MET ZIJN APEN KOP OVER DE GRAVEE GESLEURD BEGOST VERRE TE SCHREMEN GRTZ PEDRO

of

BOYS VAN COSTERTJE TOOGDEN NOOIS GEEN RESPECT MAAR GISTEREN SAMEN MET DE GUYZ OM SINGELING GEDAAN MET ONS VOITUREN FAARS IN HUN WEZEN VERASSING KZIJN NOG ASSAN DE BAAS NU DUIDELIJK GRTZ PEDRO

Yiha, ik krijg slappelachneigingen zelfs als ik het de tiende keer herlees. En Ik wou echt dat het een echte mens was, dat zou zo onnoemelijk wijs zijn.

Helaas! Dit zijn ’s mans foto’s:

pedro1.jpg

De profielfoto werd vijf maand geleden al geplaatst door iemand anders:

pedro3.png

De bodybuildingfoto is de beruchte bodybuilder Branch Warren:

pedro2.png

…en zelfs Luska de hond is niet wie ze zegt te zijn, maar wel ene Tatiana, de rottweiler van ene Eric Padilla:

pedro4.png

Snirf.

Een weekend met Scarlet 3G op zak

De brave mensen van Enchanté staken mij vorige week donderdag een doos en wat gerief in mijn handen:

Een doos van bij Scarlet

Yay! Gerief om te testen! Gadgets! Spellementen!

Zegel

Scarlet doet tegenwoordig blijkbaar van Pocket WiFi: een SIM en een dingetje van Huawei, minimale instellingen, en hopla op zak ermee op stap. Voor 15 euro per maand, lees ik, en voor 49 euro aankoopkost van het doosje (after rebate, gelijk ze in de VS zeggen) is het gebakken.

Quality control

Voor de duidelijkheid: altijd en overal internet op zak hebben, dat is een e-norm gemak. Ik zou niet meer zonder kunnen: in elke discussie meteen uw gelijk kunnen halen (zietwel dat het 1742 was! zietwel dat het een steenratjen is!), geen uren meer met ik zou het duizend keer zeggen wie is die mens u ook alweer rondlopen, geen dingen van ah getver ik ben dat adres toch wel vergeten uitprinten zeker, geen twijfels meer van zou dat boek / die muis / dat spel / die fiets niet goedkoper zijn op tinternet / in een andere winkel

Onze kinderen gaan dat heel heel raar vinden dat er ooit en moment was dat de mensen niet altijd op het internet konden als ze wilden, serieus.

Ik heb een telefoon met een 3G-spel erin, en dus zit ik al altijd op het internet, maar toch: de wereld bekijken door een venster van 5 centimeter op 8, dat is ook niet altijd anders.

Op mijn vorig werk had ik zo’n 3G-kaartje van Proximus. Een gemak als het werkt: in de laptop steken en de laptop zit op ’t internet. De PC, dan wel, want het was zo’n PC-card: dat voelde aan als een reliek uit de jaren 1990, een ding dat onrustwekkend diep in de computer verdween en een vies gat achterliet als het er niet in zat.

Het alternatief was en USB-ding, maar dat steekt dan uit en dan botst een mens daartegen en dan is het ook kapot.

Nee, ik was eigenlijk al met al nog het meest content van mijn schrikkelijk oude Nokia N95 in de tijd: die kon als een WiFi-doosje gebruikt worden. 3G in de telefoon, programmaatje opstarten op de telefoon, en presto: hotspot. Zeer goed, behalve dat het batterij zoop en dat ik na tien minuten een ei kon bakken op mijn scherm.

Het Huawei-ding dat Scarlet bij zijn Pocket WiFi-pakket aanbiedt is het beste van alle mogelijke werelden: klein, licht (90 gram), een degelijke batterij (ik heb er drie dagen van toegegeven niet echt intersief maar toch wel voortdurend gebruik mee gedaan zonder opladen en ze is nog niet leeg). En vooral: gemakkelijk.

De installatie is redelijk voor de hand liggend: doos opendoen als ware het een GSM, SIM en batterij in steken:

SIM erin

Batterij erin

En dat is het dan:

Aan!

Opladen gebeurt via de (standaard, hoera!) USB-kabel, en in principe moet er zelfs niets meer ingesteld worden, denk ik.

Ik heb de instructies in het boekje gevolgd, en dat had ik eigenlijk beter niet gedaan:

Handleiding, ahem.

Als er ergens staat “1. Ga naar de Quick Start Wizard” namelijk, en daarna “2. Vul de Profile name in (verplicht)” en “3. Vul de APN van Scarlet Mobile in: ‘internet.bmbpartner.be’”, dan vind ik dat dat exact moet zijn wat ik moet doen, en niet iets dat er op lijkt.

huawei1.jpg

Dus verwacht ik eerder iets als

 1. Ga naar Quick Setup.
 2. Op het scherm “SIM Card Status”, vul in het veld “Please validate PIN code” je PIN-code in en klik op “Apply”.
 3. Op het scherm “Welcome to the Quick Setup Wizard”, klik “Next>”.
 4. Op het scherm “Configure WiFi”:
  1. Vul in het veld “Profile Name” een profielnaam naar keuze in, bv. ‘Scarlet Mobile’.
  2. Laat de standaardwaarden staan in de velden “Dial-Up Number”, “User Name”, “Password”, “Authentication” en “IP Address”.
  3. In het veld APN, selecteer “Static” en vul ‘internet.bmbpartner.be’ in.
  4. Klik “Next>”
 5. Op het scherm “Configure WLAN Settings”:
 6. Vul in het veld “Name (SSID)” een naam naar keuze in, bv. ‘Draagbaar draadloos netwerk’.
 7. Laat de standaardwaarde staan in het veld “SSID Broadcast”.
 8. Klik “Next>”.
 9. Klik “Continue”.

En dan uitleggen dat ze nu op hun computer of telefoon moeten op zoek gaan naar een draadloos netwerk met de naam van wat ze in “Name (SSID)” ingevuld hadden:

huawei2.png

…maar dat zijn dus maar beknibbelingen, want uiteindelijk: dat is maar één keer instellen, en een leek geraakt er met wat zoeken ook wel door.

En eens het goed staat, staat het voor altijd goed natuurlijk. En zelfs een complete leek kan ermee werken: haja, eens het geïnstalleerd is, is het gewoon op de “aan”-knop duwen en er is een hostpot beschikbaar voor u en uw naasten, als ware het een WiFi-dink thuis of op het werk.

Ik ben er nog niet ver te velde mee geweest (Mariakerke was het verste dat we van centrum Gent zijn geraakt), ik heb dus ook nog geen echt idee of de ontvangst overal even goed is, en hoe dat te vergelijken is met andere operatoren die 3G doen.

We gaan dat hier thuis nog een tijdje grondig testen, maar ik denk dat het een hit wordt. Ik voorzie ruzie tussen mijn madam en mijn oudste dochter over wie het mee mag nemen.

Game on!

De ploeg van Jan, KSC Excelsior Mariakerke, heeft dit seizoen nog geen één match verloren. Morgen spelen ze tegen Sint-Denijs-Westrem, de ploeg van mijn Heimat.

En die hebben dit haar ook nog geen enkele match verloren.

Span-nend!

Serieus?

Uit eerlijke nieuwsgierigheid: is er nog iemand tegenwoordig die wakker ligt van zijn Klout-score?

Ik kreeg daarjuist een bericht in mijn mail dat ik dringend moest gaan kijken omdat er nieuwe updates waren!!

Ik klik op die link — ik ben een gemakkelijke mens daarin, ze mogen mij altijd iets nieuws vertellen, en wat begroet mij op klout daht cahm? Een mevrouw in volle grand mal, in het midden van een reclamefolder van Dunaldi, dacht ik op het eerste gezicht.

klout1

38!!!! schreeuwt die mevrouw het uit, in paroxismen van orgiastische extase! I CANNOT FUCKING BELIEVE IT!!! lijkt ze wel te zeggen, NU IS MIJN LEVEN COMPLEET!! ik kan mijn werk opgeven en in de sociale SM media gaan!!!!!

klout

IK!! HEB!! 38!!! KLOUTS!!! ACHT! EN! DERTIG! KLOUTSEN!!!!! omfg omfg omfg omfg omfg omfg 38 38 38 38

klout

Brave mensen: dit is niet, herhaal, niét een beeld dat mij aanzet om die Klout open te smijten. Maar ach, omdat ik toch al in de buurt was: toch eens gaan kijken. Dit is wat Klout over mij weet:

 • You are effectively using social media to influence your network across a variety of topics
 • You engage with influencers but focus on friends
 • You have the ability to generate actions and discussions
 • You have built a good size network that is highly engaged
 • You haven’t been influenced by anyone recently
 • You are a thought leader in your industry. Your followers rely on you, not only to share the relevant news, but to give your opinion on the issues. People look to you to help them understand the day’s developments. You understand what’s important and what your audience values that.

Ik vraag mij af hoeveel focusgroepen ze gedaan hebben om hun boodschappen zo te laten klinken. Want uiteindelijk komen ze allemaal neer op “ge zijt een virtuele nul, ha ha, veels en veels te weinig geretweet, pipo” en ook wel op “ga wat meer op de twitters en zorg ervoor dat ge wat geretweet wordt, dwazen aap”.

Tch. ’t Zal lang duren voor ze mij daar nog eens terug zien.

Of nee, wacht, eerst nog even aangeven dat ja, mijn fijne collega Jan inderdaad influential is over Justin Bieber:

klout

De schaamtelijke top tien

Kinderen thuis, en Youtube: perfect voor schaamtelijke muziek die in uw hoofd kruipt en daar helemaal gegeeuw goesting blijft zitten. Muziek én tekst, helaas (“lady-gaga-zonder-pietje”, aaargh!).

The little annoyments of everyday

So, you must have noticed surely, Google has braught out a Social Network, namely Google+, a few weeks ago?

If you wil forgave me for getting on one of my stick-horses again: yes ladies and gentlemens, it is oncemore the same history as with all the previous social networks and other things (by example blogs, and podcasts, and vlogs in the prehistory, and Facebook and Twitter and all that): peoples writing in broken English and discussing under each other with a language the two of them don’t even speak.

Oh and yes I know some of thems are going to say they have many potential readers in English and so, but really! It is probably me being prejudicial and stuff, but all I can be thinking of is, “that is just guys trying to be interesting to be interesting” (and hoping that Klout wil take into account Google+ soon, I guess, hihi).

Ach well, I know what to do: if it annoys me I can avoid it also, all I have to do is remove them from my circles.

What I will do then: uncircle on Google+, all of the people who annoy me.

It’s not worth the bother to wind me up over it: tomorrow is already the last day of works before the vacancy! And than it will be two weeks of beeches and sands and doing nothings, hehe!

Niet verloren op de digitale zee

Ha, wat zei ik, dat ik misschien wel een account verloren was? ’t Is allemaal terug in orde!

Ik stuurde een mail, en dan nog een, en dan nog een, en uiteindelijk kwam ik voorbij de onzichtbare tot-hier-gaat-ons-automatisch-script-muur, en kreeg ik iemand echt aan de e-mail:

Hello Michel,

Thank you for contacting Flickr Customer Care. I understand that you would like to access your Flickr account but you are unable to write from the alternate email address associated with it.

I apologize for the inconvenience this may have caused you. I’ll be glad to assist you. To send you the Yahoo! ID associated with your account, we need to verify you as the owner. For account verification purposes, please reply with the answer to the following questions instead:

1. Date of birth

2. Secret Question & Answer “geheime vraag alhier

3. Postal Code & Country

4. Alternate email address

(en dan nog een stapel instructies)

Ik antwoord die mensen direkt:

1. Date of birth: 27 August 1970

2. Secret Question & Answer: I’m not sure. It’s either antwoord A or antwoord B

3. Postal Code & Country: 9000 (Gent), Belgium

4. Alternate email address: I do not remember, and that’s exactly the problem. If I knew the alternate e-mail address I could use it to retrieve my account information. The e-mail address is either A, B, something @zog.org (e.g. C@zog.org, D@zog.org, naam@zog.org, naam2@zog.org, etc.) or something @naam.net (e.g. A@naam.net, B@naam.net, info@naam.net, etc.)

…waarop ik meteen een mail terug krijg:

Thank you for writing back to Flickr Customer Care.

Michel, to log in to the Flickr account at: http://www.flickr.com/photos/naam/ using the Flickr screen name: Flickrnaam.

You will need to use the Yahoo! ID that you used when you created or merged the account. The Yahoo! ID associated with this account is: yahoonaam

Yiha! Ik ben weer aangemeld! Dankuwel Yahoo! / Flickr / call center in Podunk, Godweetwaar!

Verloren op de digitale zee

Ik heb sinds pakweg 1989 wellicht honderden accounts aangemaakt, op allerlei verschillende diensten. Mijn gebruikersnaam is bijna altijd hetzelfde gebleven en ik heb een Systeem voor wachtwoorden.

Als ik mijn wachtwoord zou vergeten zijn ergens, kan ik het wel altijd terugvinden: ik heb sinds de jaren 1990 een catch-all op @zog.org en dus kan ik gemakkelijk emailadressen genre website@… aanmaken, en op mijn adressen @netpoint.be en @griffo.be na, die ik toch nooit gebruikte voor persoonlijke dingen, worden al mijn oude adressen proper geforwarded naar mijn huidige e-mailadres.

Alles gaat goed, dus, tot ik ergens een scheiding wil maken tussen mijn eigen dingen en dingen die ik voor andere mensen maak, en dat die andere mensen daar dan niets mee doen, en dat ik drie-vier jaar na datum de draad terug wil/moet oppakken.

Ik had in 2007 een domeinnaam gekocht, hosting gekocht, er een website op gezet, een Google Apps-ding geactiveerd, daar een reeks acounts op aangemaakt, een Flickr-account geregistreerd, vanalles. Er is uiteindelijk niets mee gebeurd, zo gaat dat nu eenmaal soms.

Nu zou er wél iets mee gebeuren, en wil ik dus terug inloggen op al die dingen. Domein kan ik aan. Website is een kwestie van de logingegevens opsnorren. Google apps was een kwestie van Google een mail te laten sturen naar het alternatieve adres van de administrator (dat nog altijd, wegens nooit gebruikt door die mensen dus, een @zog.org-adres was), en dan het wachtwoord van de verschillende accounts (last login 02-20-2008, zucht) te resetten.

Helaas: Flickr werkt tegen. Ik moet inloggen met een Yahoo!-account, maar ik weet begot niet welke account ik daarvoor aangemaakt heb. En als ik naar Yahoo! mail om te vragen welke account ik had, gegeven de Flickr-account en het (begin van) bewijs dat die van mij is (kijk, dezelfde foto in hun stream in 2008 als in mijn eigen stream in 2008, kijk, dat is mijn dochter, kijk, ik ben eigenaar van de domeinnaam waar de usernaam naar verwijst, kijk, kijk, kijk) – dan vragen ze mij om een mail te sturen vanop het “alternative e-mail address” dat ik gebruikte voor die Yahoo!-account.

En dat weet ik dus niet meer. Dat kon namelijk vanalles zijn, van “flickrvooranderemensen@zog.org” en allerlei alternatieven via de catch-all van @zog.org, tot “flickrdinges@googleappsdomein.net” via de catch-all van @geregistreerd-domein-voor-die-mensen.

Aaargh! Ik ben al een tijdje in een half dovemansgesprek met duidelijk zuidoostaziatische mensen die verdacht Amerikaanse namen hebben, maar een hele reeks “Dear Sir, Am I understanding correctly you are to be wanting ABC? Best Regards, Lynda” later: het vordert niet echt.

Straks wordt die Flickr-account een zoveelste zombie op het internet. Snirf.

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑