Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Religion

De bijbel

Modern bijbelonderzoek, dat is vele keren spannender dan gelijk welke Da Vinci Code of Baigent & Leigh-klaptrap. 

Ik heb al een hele tijd een dagelijkse afspraak met Robert M. Price, en ik ben mij langzaam maar zeker om het het plezier wat te rekken) door een lijst van aangeraden boeken aan het werken.

Dr. Price, of better, de mens die zijn om-de-dag-of-zo drie kwartier à anderhalf uur online zet, heeft er sinds een tijdje een intro aan gebreid. Hilarisch!

Euh ja, voor een gegeven waarde van “hilarisch”, ik weet het. Maar toch. 

’t Zijn niet allemaal racisten

Natuurlijk dat het niet allemaal racisten zijn. Er zitten gewoon, zoals overal, een redelijke stapel stommekloten tussen. (En in dit geval, een welhaast terminaal pijnlijk ongrappige stapel stommekloten, maar hey, zolang het geen Mickey Mouse-lookalike is, is het allemaal A-OK, vermoed ik.)

Via EI:

The popular Israeli web-based satirical show LatmaTV has released a musical video containing crude anti-Muslim stereotypes and mocking Europeans as “dummies” for supposedly allowing their countries to be taken over by Islam and turned into “Eurabia.”
In one sequence, a Norwegian father tells his blonde daughter about Muslims: “When they rape you don’t object for that is politically incorrect.”

[…]

LatmaTV is popular in Israel and is run by Jerusalem Post deputy editor Caroline Glick. She is an American who grew up in Chicago, settled in Palestine in 1991, and served five and a half years in the Israeli army.

LatmaTV, as Robert Mackey who edits The Lede blog at the The New Times reported last year, is a project of the neoconservative US-based “Center for Security Policy” (CSP) to which Glick is an advisor.

Man, man, man. Vlug, tegengif!

Godsdienst ii

Ik dacht nog dat ik een verslagje ging presteren van de vergadering van gisteren op school voor de eerste communie, maar ‘t zal er niet van komen. Ik heb vijf grote bladzijden in klein geschrift volgepend, maar ik zie er mij geen beginnen aan.

Het komt erop neer dat er van ons een groot engagement gevraagd wordt, en dat we heel erg hard ons best moeten doen. De kinderen werken tussen nu en 17 mei in een boekje rond het thema Laat me licht en vuur en warmte blijven.

Ik heb de indruk dat de juffrouw meer de charismatische bewegingskant opgaat dan wat anders, met veel nadruk op een innerlijk geloof van mogen in plaats van op een uiterlijk geloof van moeten, en dat het er allemaal op neerkomt dat we elkaar graag moeten zien, en dat Jezus daarbij een voorbeeld is, zoals er ook in andere geloven voorbeelden zijn.

Afijn, bon. Ik heb met het hele verhaal, Jezus inbegrepen, geen enkel probleem, en het is allemaal goed en waardevol. ‘t Is maar als het naar (een) God gaat dat het me te ver gaat.

De parameters dus:

  • wij doen helemaal mee met het boekje, dat kan ook niet anders, en er is trouwens wel degelijk ruimte voorzien voor andere (geloofs)overtuigingen
  • en dan is er de eerste communie zelf, en daar doet Zelie niet aan mee

Hoe dat precies in zijn werk gaat: geen idee. Ik heb het stomgaweg niet gevraagd. Ze gaan allerlei dingen repeteren en instuderen—gaat Zelie dan naar de mis gaan en alleen niet ter communie gaan? Of mag ze de kerk niet binnen? Of krijgt ze die dag vrijaf en moet ze niet naar school gaan?

En mag ze op de groepsfoto staan, of is dat alleen voor de communicanten? Ik zal eens moeten vragen dat het gevraagd wordt. En dan moeten we eens nadenken hoe we dat gaan communiceren.

Waarom mag ik geen eerste communie doen? Moeten we dan zeggen dat een eerste communie alleen maar mag als je gedoopt bent, en dat ze niet gedoopt is? Jamaar waarom ben ik niet gedoopt? Moeten we dàn zeggen dat ze niet gedoopt is omdat het doopsel wil zeggen dat wij ons als ouders verbinden om onze kinderen in het geloof op te voeden, en dat we daarom zelf oook moeten geloven, maar dat we niet geloven?

Zelie kennende, gaat die niet rusten voor ze tot op de bodem van de zaken geraakt is.

Aftellen tot ze begint door te vragen.

Zucht.

Godsdienst

‘t Is vanavond ouderbijeenkomst op school, voor de eerste communie van Zelie. Sandra is secretaris van de oudervereniging, en die hebben op hetzelfde moment vergadering, dus ik ben van corvee.

Ik ben niet aan godsdienst. Of nee, correctie: ik ben wel helemaal aan godsdienst. Maar dan eerder zoals (sommige! andere!) mensen amateur van porno kunnen zijn: bekijken en erover lezen is één ding, actief meedoen is een heel andere zaak.

Het interesseert me wel allemaal heel erg, in die mate dat ik op elke willeurige dag wel minstens één boek over het een of andere aspect van godsdienst aan het lezen ben—op dit moment is dat Patrick Geary’s wel bijzonder boeiende Stop met lachen, daar vanachter! ‘t Is echt interessant! Furta Sacra: Thefts of Relics in the Central Middle Ages—maar ik ben niet gelovig.

Ik kan wel zien waarom mensen troost of soelaas of steun of inspiratie of zingeving of watdanook in hun godsdienst naar keuze zouden vinden, maar ik heb er niet de minste behoefte aan.

Er is goed en er is kwaad in de wereld, jazeker, maar ik zie niet in waarom dat aan iets bovennatuurlijks zou moeten te danken of te wijten zijn.

We mogen geen kwaad doen, jazeker, maar waarom zouden we dat alleen maar moeten doen met de boeman van een slecht karma, of met de boeman van “onz’heere zal u straffen”? En uiteraard moeten we streven naar het goede, , maar waarom zouden we dat alleen maar doen met het nirvana of rijstpap met gouden lepels in het vooruitzicht?

Ik geloof niet dat er ergens een al dan niet welwillende aanwezigheid is achter de schermen, dat er ergens een transcendente teleologie bestaat of zou moeten bestaan. De wereld is wonderlijk, de natuur is een mirakel, en daar een sturende ontwerper achter plaatsen, dat is voor mij overbodig.

In het beste geval vind ik van godsdienst hetzelfde als Stephen Jay Gould als hij over non-overlapping magisteria spreekt: godsdienst kan men niet op een wetenschappelijke manier benaderen (“bewijs mij dat God bestaat”), en wetenschap niet op een godsdienstige manier (het is zinloos te “geloven” in de zwaartekracht). De twee staan los van elkaar, en als ze in elkaars vaarwater komen, dan is dat een recept voor problemen: intelligent design is dan nog bij de minst gevaarlijke uitwassen.

Want in het slechtste geval ben ik het eens met Richard Dawkins: godsdienst is gevaarlijk, een mens moet maar kijken naar wat er allemaal in naam van de godsdienst gedaan wordt.

Afijn, maar dat alles dus om te zeggen dat het straks vergadering van de eerste communie is. Wat moet een mens doen met zijn kinderen? Ze zitten op een katholieke school—een jezuietencollege begod!—en toch zijn wij niet gelovig.

Wij hebben die school gekozen omdat we het een goede school vinden. En omdat ik ze naar een katholieke school wou sturen: ze moeten zelf de keuze kunnen maken, houd ik mezelf voor. En dat kan niet als ze van in het eerste leerjaar een soort anti-religieus dogma opgedrongen krijgen.

Maar ik heb het daar lastig mee, ,jawel. Zou ik ze in Saoedi-Arabië ook naar een religieuze school gestuurd hebben? Of in de Verenigde Staten? Ik ben er wel zeker van van niet, nee.

Ach ja. Ik verantwoord het voor mezelf als geloven in Sinterklaas: het zou spijtig zijn als ik het ze nu ontzeg, dat kinderlijke geloof in Jezus en de Goede God. Ze mogen hun illusies hebben, en ik ga ze er niet van afhelpen. Meer nog: ik ga actief meehelpen de illusie hoog te houden, zo goed mogelijk en met alle respect voor alle betrokken personen.

Net zoals ik ze niet zeg dat die vent met zijn rode cape niet écht Sinterklaas is, maar alleen maar De Man Die Sinterklaas Kan Worden, nonkel Rudy.

Geschreven al luisterend naar: Radiohead – Pablo Honey – Anyone Can Play Guitar

Geschreven al luisterend naar: Radiohead – Pablo Honey – Creep

Theologie

Zelie vanmorgen:

Ik weet wie eerst geboren is: God

Maar God is niet Jezus hé. Die zit binnen in Jezus.

Een weet je hoe de Heilige Geest uitgebeeld wordt? Als een gouden duif.

Of ze wist wat de Heilige Geest dan wel precies is? Nee. Maar ze zou het aan de meester vragen.

Nu, ik vermoed dat haar meester geen cursus pneumatologie gaat geven, maar ik vraag me toch af wat hij er over zal zeggen. Wat hij erover kàn zeggen, behalve dat de Heilige Geest uitgebeeld wordt als een duif.

En dat kadert allemaal binnen het hoofdstuk Godsdienst en Kinderen, en Hoe Ermee Om Te Gaan.

We zijn er dit jaar nog min of meer van gespaard gebleven—op de school van Zelie wordt de eerste communie pas in het tweede leerjaar gedaan—maar volgend jaar gaan we dus een aantal Knopen Moeten Doorhakken.

De Kerk, en homo’s

Ik hoor op het nieuws dat de verse paus instructies geeft om homo’s niet toe te laten tot het priesterambt.

Specieus.

Het kan zijn dat ik dat helemaal verkeerd zie, maar is abstinentie van heterosexuele sex niet zo ongeveer hetzelfde als abstinentie van homosexuele sex? Is dat niet zoiets als zeggen dat er vanaf nu alleen nog maar imams mogen komen die geen whisky drinken, maar dat imams die geen vodka drinken, moeten geweerd worden?

En ook: is een priester die zich vergrijpt aan meisjes van acht echt béter dan een priester die zich vergrijpt aan jongens van acht? Het kan zijn dat ik me vergis natuurlijk, maar ik dacht niet dat het onomstotelijk bewezen was dat de Griekse Beginselen noodzakelijk leiden tot pedofilie.

Ik zal het wel allemaal verkeerd zien, vermoed ik. Maar ik vraag me toch af wat kardinaal Danneels daar allemaal over gaat zeggen. godsdienst homo’s

1 Tim 2:9-12

Ha!

Geschreven al luisterend naar: The Alan Parsons Project – The Works 1 – Time

godsdienst

Habemus

And here’s to hoping dat het net zoals zoveel vorige pausen een verrassend pontificaat zal zijn.

Ik vond het zowaar ontroerend hoe gelukkig hij er uitzag.

Jaja, cynici, ’t is al goed 😀

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑