Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Sports (pagina 1 van 2)

Irritante voetbalmensen

Er zijn redelijk wat irritante voetbalmensen. De goed-nieuws-fans bijvoorbeeld, die nooit de slechte jaren meegemaakt hebben en die dan plots de grootste voetbalkenners worden als het na een tijd minder gaat — ze vinden de voetballers plots wel weer overbetaalde luieriken, hebben duizend ideeën die bij de trainer blijkbaar nooit opgekomen zijn, en weten echt alles beter.

Ik ben niet echt zo fanatiek in die dingen, maar als er één ding is waar ik mij echt kapot aan kan irriteren, dan is het wel de mensen die geforceerd — en dan liefst herhaaldelijk, in publiek op Facebook of andere, en écht nadrukkelijk, kijk, zie, kijkt eens hoe edgy ik wel ben — géén interesse hebben. En bijzonder expliciet laten weten dat ze écht niet geïnteresseerd zijn.

Het soort mensen dat op een avond dat de Rode Duivels in een belangrijke match spelen urbi et orbi laten weten dat ze naar de winkel gaan, met auto een uitstap doen, Ergens Cultureel™ zitten, en dan triomfantelijk op Facebook posten hoe rustig! het wel was en hoe fantastisch! dat wel niet was en echt hé. Of het soort mensen dat nadrukkelijk vermoorde onschuldgewijs vraagt “ah tiens, was er gisteren een basketbalmatch of zoiets?”.

En jazeker, het gebrek aan emotieoverdragend vermogen van het internet, en jazeker, het zou kunnen dat het allemaal grappig bedoeld is, maar het komt bij mij vaak gewoon over als een soort neerbuigend “pfuh, voetbal, dat is voor het klootjesvolk en kijk mij eens superieur zijn aan de massa”.

Mleh.

Supporteren ja, instructies neen

Ik kan dat verstaan, de nood om tijdens een voetbalmatch vanalles te roepen, maar tegelijkertijd heb ik er altijd al een hekel aan gehad, bij de matchen van Jan, dat er dan van overal instructies komen. 

Breed spelen! Passen! Passen! Hij staat vrij! Dario zien! Dario zien!! De paal! Aan de paal!!

Neen, dan dit jaar: specifieke instructies van de trainer dat het niet mag, instructies geven. Hoera:

Ik zou met aandrang de ouders willen vragen het coachen van de spelers tijdens de wedstrijd aan de trainers over te laten. Wij maken op voorhand afspraken met onze spelers en sturen tijdens de match bij waar nodig. Als spelers dan ook nog eens hun ouders richtlijnen horen geven, geraken zij al snel het noorden kwijt. Dit kan leiden tot misverstanden op het veld. De spelers hebben op training al enkele dingen geleerd en als trainers willen wij zien in hoeverre ze die zaken toepassen in wedstrijden. SPELERS MOGEN FOUTEN MAKEN ! ! ! Belangrijk is dat ze uit die fouten leren. Door hen constant voor te kauwen wat ze wel en niet mogen doen, maken wij er geen kritisch denkende spelers van, maar Playstation-voetballers. Hoe ouder zij worden, hoe meer zij zullen moeten leren nadenken en minder richtlijnen de trainers tijdens de match zullen geven.

Zo is het maar net. Morgen thuismatch tegen Laarne-Kalken, en Jan speelt. We gaan zien wat we gaan zien. 

Michelle Jenneke

Kijk, dat ziet er nu eens een sympathieke mevrouw uit:

Het nieuwe seizoen

Jan is officieel veranderd van voetbalclub: van de U8 van Mariakerke (KRC Excelsior Mariakerke) naar de U9 van Racing Gent (KRC Gent Zeehaven). 

Afhankelijk van in welke van de twee U9-ploegen hij zit, heeft hij op 22, 25 en 29 augustus al wedstrijden tegen Racing Waregem, KVE Aalter en KSK Maldegem, of Racing Waregem, Varsenare en Cercle Melle. 

En hoedanook heeft hij training op 10, 14, 16, 21, 23 en 30 augustus. En toernooi op 12, 18 en 26 augustus. 

Twaalf dagen op twintig: ik vind dat eigenlijk al bijna topsport, ik. 

HUHN!! WOE-PIE!! HUHN!! WOEPIE!!

Kom het tegen. Er komt in het tennis zowaar een reglement tegen dit soort nonsens:

De kinderen op straat spelen soms wel eens tennis tegen mekaar, en dan is het altijd ruzie om wie Wickmayer mag zijn, met haar belachelijk WOEPIEE-gekrijs.

Via, en het handengewring op Mefi om het toch maar te proberen seksistisch te noemen is voorspelbaar grappig. Of grappig voorspelbaar. Of, eigenlijk: vermoeiend voorspelbaar.

Waar het niet kruipen kan

Ik had nog geen match gezien, dit jaar, van het EK. En dan kwam Zelie langs, en die wou om de één of andere reden – ik vermoed om een excuus te hebben om op te mogen blijven – naar voetbal kijken.

Er loopt een pronostiek op het werk waar ik vanmorgen op een gedeelde tweede plaats stond, en ik deed aan de keukentafel dus voor de leute alsof ik het belangrijk vond of Portugal dan wel Denemarken won. Om toch een beetje authentiek te kunnen zijn (tussen het roepen van “vuile zwarten! uitgekocht” en “breed spelen! bréééd!” en “een-twee-een, combineren gasten!”) en omdat ik al lang vergeten was wat ik voor wie voorspeld had: gaan nakijken, en czech het uit — de ploeg die ik dacht zou te winnen, won gewoon (ondertussen al vergeten wie, ge kunt peizen).

Wat het meteen spannend maakte, natuurlijk. Geroepen, getierd, Zelie in virtuele affronten (wegens geen andere getuigen bij) doen vallen, en hoera! De juiste hadden gewonnen op het einde.

Snel gekeken wat ik opgeschreven had voor Holland-Duitsland: 1-2.

Voor televisie gaan zitten, enfin ja, voor de cyberpad, en godmiljaar wat is dat spannend, supporteren voor een resultaat van 1-2.

Het werd 0-1, en dan werd het 0-2. Oeeeeee: dat is gelijk een pico spelen in whist. Het mag geen 0-3 worden, er moet nog een doelpunt vallen voor de Hollanders, maar liefst zo laat mogelijk in de match, en dan mag er geen 2-2 of 1-3 op het bord staan natuurlijk.

Supporteren voor de Duitsers, en dan voor de Hollanders, en dan weer voor de Duitsers maar niet te veel en voor de Hollanders maar daar zeer zeker niet te veel: nog liever dat den Duits wint met een ander resultaat dan dat het gelijk is, want er is een punt voor de uitslag en een punt voor de punten te winnen in de pronostiek!

Lang verhaal kort: ik heb drie punten verdiend vandaag. Morgen zien wat dat opbrengt in de tussenstand.

Voetbal met drie

De kinders waren voetbal aan het spelen op straat, met drie of vier, verwarrend als meestal, met spelregels die niet ver van Calvinball lagen. 

En dan dacht ik: wat als er drie ploegen zouden zijn in een voetbalmatch? Op een aangepast veld? Met twee ballen en twee scheidsrechters en drie lijnrechters? 

Voetbalveld 3

En dan moeten er tactieken bedacht worden, waarbij er misschien ad hoc kan afgesproken worden om met twee ploegen een derde aan te vallen, en moet de ploeg in twee of drie of misschien wel meer gedeeld worden. Misschien is elf man dan wel te weinig, alhoewel, ze lopen mekaar anders voor de voeten?

Duitsland – België 3-1 YESSS!!!!

Mwahahahaha!!! Ik ben gewonnen! Mwarf harf harf harf!! Drie eentje drie eentje drie eentje o wee o wee!

Olé olé olé olé oléééééé drie éééééénnnn!!!

Ondergetekende hier is gewonnen met de pronostiek hoera holadiejee!

KSC Excelsior Mariakerke – Sint-Denijs-Westrem, U8

Ze zijn zondag als windhonden uit de startblokken geschoten, de jongens.

Jan voetbalt

Jan heeft een meer dan uitstekende match gespeeld: al na tien seconden een doelpunt, en dan nog vier doelpunten — terwijl hij eigenlijk op de vleugel speelt.

Jan voetbalt

Helaas: alleen het eerste twee derde van de eerste helft was ongelooflijk goed. Daarna zijn ze in mekaar gezakt: te warm, te moe, aangeslagen. En de andere ploeg was gewoon beresterk, met in de sterrol een jonge voetbalgod genaamd Cezar, mijn kop eraf als we daar binnen een paar jaar niet veel meer van horen.

Ze hebben voor het eerst dit seizoen verloren. Volgende keer beter.

KSC Excelsior Mariakerke, U8

Game on!

De ploeg van Jan, KSC Excelsior Mariakerke, heeft dit seizoen nog geen één match verloren. Morgen spelen ze tegen Sint-Denijs-Westrem, de ploeg van mijn Heimat.

En die hebben dit haar ook nog geen enkele match verloren.

Span-nend!

Jan, voetbalist

Het was weer in orde, de voetbalmatch zaterdag: ik dénk dat het zo ongeveer 14-2 moet geweest zijn voor ons, of 12-3 of zo. In ieder geval was er één own goal bij, en één goals die ik eigenlijk zou afgekeurd hebben wegens dat er een fout begaan was en dat er een man van ons gevloerd was, maar bon, we gaan niet lastig doen.

Gewonnen, en met schoon spel. Hoera! En Jan heeft goed gespeeld ook, en een paar goals gemaakt. Hoera!

En kijk, klooien met iMovie — had ik het geweten wat het ding zou vragen, ik zou er naar gefilmd hebben. Met close-ups en travellings en dink (maar filmen met een fototoestel is niet gemakkelijk, zo zonder zoeker, in de zon en alles):

Van 0 naar 65 km/h

Sprint. De achtervolger heeft het voordeel: die kan een verrassingsaanval inzetten. En dus is het de kunst om de tweede op kop te doen rijden.

Fietsen tussen schaken en dynamiet:

Ontluisterend

Wouter Vandenhaute is het precies niet meer gewoon dat hij tegengesproken wordt.

Het is debat over doping en Lefevere en e-mails als bewijsmateriaal, en ‘t is redelijk boeiend, hoe hij daar in de Zevende Dag eigenlijk wel in de hoek gedrumd zit, en als een duivel in een wijwatervat links en rechts uitgangen zit te zoeken. De ene rethorische truuk na de andere passeert de revue, en vooral indrukwekkend is de manier waarop hij kijkt. Als blikken konden verminken, dat soort dingen.

Ik kan me inbeelden dat hij een gevaarlijke mens is om tegen u te hebben.

Oh, en een still van een video-opname van een print van een  mail als bewijzend sluitstuk in een betoog dat iemand een mail naar iemand gestuurd heeft? Redelijk stom, beste Wouter.

* van het jaar

Is dit nu niet godgeklaagd?

Ja toch, dat is toch godgeklaagd? En kan niemand daar nog iets aan doen?

Miljaar, miljaar.

Schaamtelijk

De Zevende Dag. Over doping en wielrenners, met Jean-Marie Dedecker. Men denke ervan wat men wilt, maar in sommige zaken weet hij waarover hij het heeft.

Patrick Lefèvere, voorzitter van de associatie van ProTour-ploegen, zat erbij als een soort vos in het nauw, in de hoek gedrumd en daarom wild om zich heen slaand.

– Meneer Lefèvere, is er veel hypocrisie?

– Wij zijn maar een spiegel van de maatschappij hé.

Als Dedecker zegt dat hij tegenwoordig alle getuigenissen die hij krijgt laat ondertekenen en/of filmt, bijt Lefèvere hem tot twee keer toe “filmen, dat kunt ge goed hé, gelijk bij Dutroux”.

Als Dedecker spreekt van mensen die al sinds 1976 tot op dit ogenblik bezig zijn met laakbare praktijken, dan roept Lefèvere dat er van de jaren 70 en 80 gesproken wordt! en waarom er niet meteen ook Briek Schotte bijhalen?!

Als Dedecker zegt dat zelfs topmensen van de WADA hem namen doorspelen omdat zij er niets tegen kunnen doen, krijst Lefèvere “ge zijt nu al onderzoeksrechter! ge zijt nu al onderzoeksrechter!”

Een duivel in een wijwatervat.

Schaam-te-lijk. Ik vraag me af of Paul Van Den Bosch er iets over zal schrijven.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑