Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Typepad

Het gaat niet goed. Verder gaat alles goed.

Ik moest vandaag werken. Dat kon ook in eenzame afzondering thuis gebeuren, maar ik had het graag in Brussel op het werk gedaan.

Dat was zonder mijn hoofd gerekend, dat de laatste weken — wat zeg ik, maanden— niet meer weet waar het staat.

Ik had dus doorgewerkt, op mijn desktopcomputer: altijd gemakkelijker om met meer dan één scherm te werken, een comfortabele zetel en een goed klavier en een goeie muis.

Mijn werk stond op een draagbare harddisk, voor het vervoer naar mijn laptop en het werknetwerk.

Ik zet vanmorgen aan naar het station: de fiets op.

Hola! Sleutel van mijn fietsslot: gisteren uitgeleend aan Zelie, en dat ik het vandaag terug moest hebben. Na wat zoeken gevonden, en opnieuw klaar voor aanzetten.

Wacht: ik zal de sleutel van mijn slot aan mijn sleutelbos hangen, anders geraak ik hem grad kwijt.

Euh, wacht. Waar zijn mijn sleutels? Niet in mijn zak, want gisteren was het te warm om mijn mantel aan te doen. Niet in de fietstas waar ze anders zouden zijn wegens dat ik er bij het thuiskomen mijn fietsslot mee open doe.

Geen idee.

Sandra, uit de keuken: dat zij die sleutels zondagmiddag op de buitenkant van de deur had gestoken toen we naar mijn ouders gingen en dat ik de deur dus had dichtgedaan en dus ik ze zeker zou mee moeten genomen hebben.

Ik-herinner-mij-daar-niéts-van.

En needless to say: de sleutels zaten er zondagavond toen we terugkwamen van mijn ouders, natuurlijk niet meer op.

Paniekscenario’s: stel dat in de loop van zondagnamiddag iemand langsgekomen is, de deur op slot gedaan heeft en de sleutels van de deur getrokken, en dat die in de loop van vandaag, als iedereen gaan werken is, terugkomt met een camionette en het hele huis leegmaakt?!

Er zijn weinig dingen die me kunnen schelen, besef ik op dat moment, maar er staan toch een hoop harddisken vol foto’s en filmpjes en zo, en die wil ik in geen geval kwijt zijn.

Naar het werk? Thuisblijven? Naar het werk?

De beslissing is snel genomen: ik blijf thuis.

Het komt mij nog goed uit, ik kan wat doorwerken in plaats van een kleine twee uur verliezen op de trein hene en weer, waar ik gegerandeerd toch in slaap val.

Maar dus de hele dag: knagen, knagen, knagen. Waar zijn die sleutels? Mijn rugzak doorzoeken, mijn fototas doorzoeken, nog eens voor de deur gaan kijken, par acquit de conscience nog eens in mijn fietstas, de inkom, de keuken kijken: niets.

Sandra komt ‘s avonds thuis, en ik maak mij al wat zorgen voor morgen: morgen is er dry run van een master class, ik moét daar naartoe. En slotenmakers, blijkt nu plotseling, zijn alleen maar open in de voormiddag.

Go bleeding figure.

Sandra blijft ervan overtuigd dat ik de deur dichtgedaan heb, ik blijf er mij niéts van herinneren, en mij zelfs geen scenario te kunnen visualiseren van wat ik met mijn sleutels zou gedaan hebben: als ik alleen een fototas, een vest en een rugzak meeheb, zijn er nu eenmaal niet zo enorm veel plaatsen waar een sleutelbos met een sleutel of negen kan zitten.

In extremis ga ik nog eens alles af, schud ik met alles wat ik meehad (misschien zijn de sleutels in de voering gevallen?) — en dan rammelt mijn rugzak.

Waarna het plots wat opklaart: ik had mijn sleutels mee, en in een zijzak van de rugzak gestoken.

Crisis afgewend.

…maar dat wil wel allemaal zeggen dat nee, het niet zo goed gaat. Er zijn de laatste tijd meer en meer van die dingen: dingen laten liggen, andere dingen in huis verliezen, tijd genoeg die plots geen tijd meer blijkt te zijn, afspraken vergeten en pas nét op tijd (of eigenlijk net niet meer op tijd) mij herinneren…

O ja: als ik vanmorgen naar mijn werk was geweest zoals eerst voorzien was, dan zou ik daar gestaan hebben zonder het werk dat ik dit weekend gedaan had. Want die draagbare harddisk, die hing nog aan de computer.

Straks heb ik nog alzheimer of zoiets.  

Open Monumentendag

 Sandra, vanuit de zetel achter mij, kloeg over de site van Open Monumentendag. Dat ze er niet in slaagde om te zoeken wat er in Gent te doen was.

Ik naar de website.

Oh boy. Oh boy, oh boy, oh boy.

Dit is waar Sandra over gestruikeld was:

Omd_select

Als ik een gemeente wil selecteren, komt er aan de linkerkant (waarom links als het overal elders rechts is?) een dingetje met twee pijltjes (waarom geen scrollbar?). Om naar beneden te gaan, is mijn eerste instinct, als er geen scrollbar staat, op het pijltje naar beneden te klikken. Dat was bij Sandra ook het geval. Noch bij mij, noch bij haar gaf dat enig effect, en dus heeft zij het opgegeven.

Even op een rij, te beginnen met het meest voor de hand liggende en tegen de borst stotende.


Origineel doen in user interfaces is geen goed idee
.

Geen. Goed. Idee. Zeer, zéér soms mag het wel eens. Als het een toepassing is voor een beperkt publiek, pakweg. Of als het een toepassing is waar de snelheid van werken bijzonder belangrijk is voor de gebruikers (denk aan de duizend shortcuts in Photoshop). Of als het een toepassing is waar men niet snel mág werken (denk aan een webgestuurd controlepaneel voor een kerncentrale). Of zo.

Het is niet alsof ik dat hier ter plekke uitvind, uiteraard. Jakob Nielsen verwoordt het azo:

Basic GUI widgets — command links and buttons, radio buttons and checkboxes, scrollbars, close boxes, and so on — are the lexical units that form dialog design’s vocabulary. If you change the appearance or behavior of these units, it’s like suddenly injecting foreign words into a natural-language communication. […] For some reason, homemade design’s most common victims are scrollbars. For years, we’ve encountered non-standard scrollbars in our studies, and they almost always cause users to overlook some of their options. […] Some of the world’s best interaction designers have refined the standard look-and-feel of GUI controls over 30 years, supported by thousands of user-testing hours. It’s unlikely that you’ll invent a better button over the weekend.

Een eenvoudige test, beste mensen van Open Monumentendag: kijk eens na hoeveel zoekopdrachten er zijn op de eerste acht gemeenten in elke mogelijke lijst (algemeen, en per provincie), en vergelijk die in een grafiekje met het aantal zoekresultaten op alle andere gemeenten.

En leg die resultaten dán maar eens uit aan de mensen van Lebbeke. Of Zomergem.


Affordances zijn geen optionele extra’s

Ik weet niet of er een goed Nederlands woord voor bestaat, maar affordances, dat zijn dingen die u een aanduiding geven dat er iets kan gedaan worden.

In onze keuken is het niet erg als er op de laden geen handvaten zitten: wij weten dat we er eventjes tegen moeten tikken om de laden naar buiten te laten schuiven. In een vliegtuig zou het géén goed idee zijn om de vakken van de handbagage zonder handvaten uit te werken: dan zouden de mensen niet weten dat die dingen open gaan, namelijk. En dan zouden ze gelijk apen op een kluit staan staren, rechtop in het gangpad, en dan zou het zeven keer zo lang duren als anders om een vliegtuig vol passagiers te krijgen.

Even terug naar het ding van hierboven, om een gemeente te selecteren. Ik ga het er niet over hebben dat ik heel erg graag zou hebben da the tscrollwiel vn mijn muis werkt. En zeker niet dat als ik geen muis bij de hand heb, ik dan net zo goed met een klomp beenhesp naar mijn scherm kan staan zwaaien als wat anders doen: accessibility is voor mietjes, meneer.

Nee, bekijk dit even:

Omd_select2

Wat zegt dit mij? Ik zie twee pijltjes, ik vermoed dat ik daarop kan klikken. Als ik er met mijn muis over ga, dan verandert er niets aan mijn muispijltje of aan het pijltje waar ik naartoe ga: dat zegt mij niets méér.

Ik kan mij inbeelden dat het ab-so-luut niét (omaaigauwd!) met de standaard-webbrowser-dingen kon gemaakt worden, dit formulier: ah nee, da’s zo lelijk en grijs, en de mensen weten te goed hoe ze daarmee moeten werken, want ze worden nu eenmaal in, oh, al hun andere programma’s gebruikt, juist?

Maar is het dan écht zo moeilijk om iets dergelijks te doen?

Omd_select2b

En als men dan ergens in het midden van de lijst zit, dat dat er zó uitziet?

Omd_select2c

En als ik met mijn muis over die pijltjes boven en onder ga, dat die dan een beetje oplichten, zodat de mensen weten dat er iets zal gebeuren als ik erop klik? En dat donkergrijs blokjes in de scrollbar, dat ik dat ook kan slepen en dat dat ook een beetje oplicht (een randje errond of zo) als ik er met mijn muis over ga? En, om het helemaal in orde te maken, dat ik ook op de scrollbar boven en onder het blokje kan klikken om de lijst gemeentes per negen naar boven en onder te laten schuiven (of pak per acht, dat er een aanknopingspunt is)? Wat meer affordances, met andere woorden?

Nee, dat zou niet zo moeilijk zijn. Doet dat dan, dedju! Zoals het nu is, die scrolling in dat select)ding, wel: ik vind dat van een bijne criminele negligentie getuigen.

 

Een website is geen rebus

Hierzie, kijk en raad mee, beste kijkbuiskindjes:

Omd_access

Okay, ik zie naast “Toegankelijk” vier checkboxen staan. Dat eerste is een rolstoel, helder: zoeken naar monumenten die toegankelijk zijn voor rolstoelen.

Dat tweede is, vermoed ik, een oog. Zoeken naar monumenten die toegankelijk zijn voor blinden, schat ik. Dat derde, dat had ik dus echt waar eerst herkend als een een fa-sleutel, maar in de context kan het niet anders dan een oor zijn: zoeken naar monumenten die toegankelijk zijn voor doven. Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen, maar alla. Ik vermoed dat het zoeken is naar monumenten met gidsen in VGT?

Maar dat vierde: enig idee, iemand? Een mannetje? Een microfoontje? Een cocktailglas met een stokje erin? Toegankelijk voor mannetjes die stokstijf blijven staan?

Geen idee, echt niet.

Mystery Meat is de term voor het technisch gezien vleesproduct waar bijvoorbeeld Samson-worst van gemaakt is. Mystery Meat-navigatie in websites is van die navigatie waar je moet op klikken, of met de muis overgaan vóór je weet wat er achter zit.

Dit zijn mystery meat select boxen.

De meest eenvoudige oplossing zou geweest zijn om de icoontjes achterwege te laten en een tekst te zetten. Een andere, voor het “design” minder ingrijpende maar toch nog eenvoudige oplossing was wellicht om een tooltipje te laten verschijnen als je met de muis over de optie gaat.

Hier is gekozen voor een derde optie: een helpfunctie voorzien. (Klein richtlijntje tussendoor: als een eenvoudig zoekscherm een helpfunctie nodig heeft, dan is het niet echt een eenvoudig zoekscherm.)

Al gevonden, de helpfunctie? Jawel: dat minsukuul, lichtgrijs-op-donkergrijs vraagtekentje dat daar een beetje eenzaam helemaal rechts staat. Klik er gerust maar eens op…

Hoe? Er gebeurt niets? Aha, maar dan hebt u waarschijnlijk een webbrowser die ergens in de loop van de afgelopen drie jaar uitgebracht werd:

Omd_pop

‘t Is een pop-up-venster, namelijk. Dan moet je expliciet een uitzondering toevoegen met mijn browser. Ik heb dat dan maar gedaan. Blijkt?

Het is een mannetje, en een rechtopstaand mannetje is blijkbaar het internationaal aanvaarde icoon voor “Het personeel is op de hoogte van specifieke aandachtspunten in de omgang met mensen met een handicap”.

 

Leesbaarheid, hulp!

Ik heb niet zo’n al te beste ogen. Mijn bril corrigeert dat wel bijna allemaal, maar toch. Open Monumentendag is, dacht ik, voor iedereen toch?

Kan iemand me dan uitleggen wat in ‘s hemelsnaam de reden was om van die minuskule lettertjes te gebruiken?

Omd_font

Iedereen doet zijn goesting op zijn eigen website, vind ik, maar een website van de overheid moet standaard een leesbaar lettertype hebben. En nee, kom niet af met de dooddoener dat “mijn webbrowser dat toch kan vergroten”. Ja, dat kan, maar vind mij in een kamer vol Open Monumentendagbezoekers drie man die dát weet en ik trakteer u op een frisco.

Oh, en is iemand bereid om weddenschappen aan te gaan hoe leesbaar dit is?

Omd_kleur

Alvast op mijn computer, mijn monitor en voor mijn ogen, is dat oranje op grijs on-lees-baar. Het schettert en het blinkt, en mijn ogen gaan ervan tranen.

Het is verloren gezegd, vrees ik. Arty Farty kleine lettertjes, dat presenteert beter in een screen shot, vermoed ik. Of zo. Ik zie geen andere verklaring.

…en dan heb ik het niet eens over persoonlijke stokpaardjes zoals slechte kerning gehad:

Omd_banner

In “haal dit boek af”: waarom staat de i in “dit” tegen de t geplakt?
Of in “Standaard Boekhandel”: waarom staat er een pixel teveel tussen de twee a’s? En een pixel teveel links én rechts bij de a van “handel”?

Wat hierboven staat is—in des hemels naam—een grafische banner! Dat wil zeggen dat je het als maker tot de pixel onder controle hebt! Spendeer dan godverdomme een extra minuutje om het tot op de pixel goed te hebben!

 

Ach, ik mag me niet opwinden. Da’s niet goed voor een mens. Ik stop er dan maar mee, denk ik. Gnn.

Al kan ik nog wel een eindje verder gaan hoor.

Allez ju.

Om het af te leren.


Dat menu bovenaan, en de navigatie in het algemeen, en de pagina’s in het algemeen

Wat de hel is daar gaande? Wie de hel heeft dat een goed idee gevonden?

Navigeren op een website, ondertussen, na, oh, ik weet niet, tien jaar of zo, is toch wel bekende kost voor de meeste mensen, toch? Websitebouwers en—vooral—websitegebruikers?

Okay. Dit is de homepagina, juist?

Omd_home1

Zo ziet die er voor mij uit, tenminste. Voor de meerderheid van de mensen ziet ze er zó uit:

Omd_home2

Snel: wat gebeurt er als ik op “Contact” klik? En wat gebeurt er als ik op “Praktisch” klik? Op welke pagina zit ik, aan onderstaand menu te zien? Hoe geraak ik, als ik op het onderstaand menu zit, terug op de homepagina?

Omd_nav

Wat gebeurt er als ik op “Contact” klik? Dan kom ik op de de contactpagina terecht. Logisch. Jammer maar helaas: de pagina springt irritant flikkerend open en dicht. Dat is eraan gelegen dat er allerlei met Flash ingeladen moet worden, dat er eerst een foto getoond wordt in de hoofding, en aangezien ik dan met mijn muispijltje in de (nieuwe) hoofding sta, dat die foto meteen vervangen wordtdoor een groot grijs vlas, in een oogwenk, maar dan wel storend flitsend dus. Maar goed. Passons.

Wat gebeurt er als ik op “Praktisch” klik? Ah. Dan gebeurt er helemaal niets, en ziet de hoofding er zo uit:

Omd_hoofd2

– Hoe, maar waarom versprong ik daarnet van pagina als ik op “contact” klikte, en gebeurt er nu helemaal niets als ik op een nader item uit dezelfde list klik? Verklare wie verklaren kan. (Voor de goede order: ik kan zó twee, drie voor “ontwerpers” en/of programmeurs “geldige” redenen verzinnen hoor. Maar dat er beperkingen zijn in het CMS of dat het moeilijk te bewerkstelligen was, is géén reden. De gebruiker komt eerst, niet het programmeerframework.)

– Hoe, maar ik zat daarnet toch op de Contact-pagina? Waarom staat dat niet meer aangeduid? (Hint: we zitten nog altijd op de “Contact”-pagina, ’t is gewoon dat het niet consistent is met wat er op de homepagina gebeurt: daar blijft “Home” in het vet en het oranje staan–wat overigens ook geen goede oplossing is, maar alla.)

– Als er toch een “Praktisch – Praktisch”-pagina is, waarom moet ik twee keer klikken om daarop terecht te komen? En wat zie ik nu? “Praktisch – praktisch”, “20 jaar OMD – Laatste updates”, “Jongeren – wedstrijd”? Zou het niet gemakkelijk zijn, om alle misverstanden te vermijden—pas op, ik ben geen ontwerper hé—om iets in deze zin te doen (maar dan wel dat oranje wat aanpakken, zo is het helemaal onleesbaar)?

Omd_hoofd2b

Op welke pagina ik zat, daarnet? Ik zat op de homepagina. Tiens, de homepagina, was dat niet die pagina met het “zoek per provincie”-formulier naast het menu? Neen, dat is niet zo. De homepagina is de pagina waar die grote foto van 2/3 van het hoofd van een doorschijnende meneer op staat, en daaronder een tekst over “20e editie – 20e eeuw”.

— Dat is nu toch ondertussen ook wel een basisregel, nee? Dat er voldoende onmiddellijk bruikbare informatie ergens bovenaan de pagina moet staan?

Nee dus, blijkbaar. Hoe geraak ik terug op de “homepagina”? Tja. Niét, dus, want we zitten al op de homepagina. Klikken op het logo doet helemaal niets. Klikken op “Home” doet ook helemaal niets.

— Ook dat is nu toch ongeveer een basisbeginsel? Dat er linksboven een logo staat en dat een klik daarop u naar de hompagina—’t is te zeggen de beginpagina zoals die ervaren wordt door de gebruiker—brengt?

Hoe geraak ik naar de “zoek per provincie”-“pagina”? Ah, eenvoudig: klikken op “Programma”. Inderdaad: klikken op “Programma”, om het even waar ik zit, geeft in de ruimte naast het menu een paginahoofding “Zoek per provincie”. Ik zou niet weten wat ik moet doen om het Programma te vinden.

— Heb ik nu al járen in een parallel universum geleefd of zo? Een link in een navigatiemenu, dat brengt u naar een pagina met dezelfde titel, of als er te weinig plaats is in het menu, naar een pagina met een vergelijkbare titel. Ik had vrede genomen met een paginatitel van “Zoeken in het programma”, of met een linktitel van “Zoeken”.

— Maar eigenlijk, eigenlijk, is het niet ondertussen min of meer algemeen gangbaar dat er ergens op een dergelijke site een rechtstreekse ingang naar een (eenvoudig) zoekformulier staat? Oh ja, inderdaad, kijk, daarboven rechts, precies waar ik het verwachtte. Ik ben op zoek naar OMDjunior, even ingeven… check it out!

Omd_zoeken

Wohow! Een nieuw uitzicht, met overal reclame! Funky! Kijk eens aan, de eerste link is meteen relevant! De titel (“20 eDitie20 eeuw”) is wel wat vreemd, maar kom. Klikken, die handel:

Not Found

The requested URL /nl/goto.cgi was not found on this server.

Okay… hoeveel dingen kan een mens verkeerd doen in één? Even tellen:

  1. Ik weet heus wel dat die zoekfunctie mij geen zoeken binnen de Open Monumentendagsite gaat geven, en dat het enkel een default-search van Zita is, maar hoeveel mensen weten dat nog? En hoe redelijk is het om dat te verwachten, als het op zowat elke serieuze site wél zo is dat er ergens (rechts)boven een zoekveld is?
  2. Vul een zoekterm in en klik op “zoeken”: het resultaat wordt in een nieuw venster geopend. Dat is degoutant. Uit algemeen principe, maar hier a fortiori: ik ben wég van de Open Monumentendagsite, en ik kan niet terugkeren door “back” te doen. Dat maakt het internet kapot.
  3. Het eerste zoekresultaat: de titel is nonsens. Paginatitels moeten de pagina juist omschrijven.
  4. Het tweede zoekresultaat (dat dus wél het correcte is, en alle lof gaat naar Google) heeft opnieuw een paginatitel die anders moet: “Open Monumentendag Vlaanderen” zou eigenlijk iets moeten zijn als “Jongeren – OMDjunior – Open Monumentendag”. Het moet duidelijk zijn aan de titel waar ik op terechtkom (en als er veel vensters openstaan is het handiger om de meest significante inhoud links te zetten, anders komen er misschien wel allemaal vensters met “Open Monumentenda…” in de taakbalk).

Het resultaat van klikken op de eerste link is een 404–pagina, ‘t is te zeggen dat de pagina niet (meer) bestaat.

  1. Ergens heeft iemand tijdens de ontwikkeling van de site, als het nog met voorlopige URL’s werkte, met een vorige versie, of wat dan ook, de site lang genoeg open laten staan zonder (afdoende) robots.txt-pagina, zodat de voorlopige/incorrecte/vorige pagina’s geïndexeerd zijn. Slordig.
  2. De 404–pagina is een vieze 404–pagina. Er zijn, opnieuw na ettelijke jaren ervaring, stapels richtlijnen van hoe een goede 404–pagina er moet uitzien: geef een boodschap in mensentaal, geef een richtlijn van waar naartoe (een index of een sitemap of een zoekpagina of zo), geef zeker ook een link naar de homepagina, geef eventueel de mogelijkheid om feedback te geven aan de “webmaster”.
    Die foutpagina, trouwens, wordt aan alle gebruikers voorgeschoteld die een verkeerd adres ingeven: probeer maar eens http://openmonumenten.zita.be/awoert-slechte-404-pagina.php.
  3. Eens het geweten was dat de “verkeerde” URL’s in Google terechtgekomen waren, had men als de weerlicht een automatisch doorverwijsscriptje moeten schrijven, zodat de gebruikers nooit met die foutboodschap geconfronteerd werden. Hoezo? Worden de statistieken niet dag na dag nagekeken op fouten soms?

 

Ach, het blijft écht maar doorgaan. Eéntje, echt nog ééntje, om het af te leren. Ik zit op deze pagina:

Omd_jongeren

Daar staan twee foto’s op. Lovenswaardig idee (al is het géén goed idee dat die foto’s in de header voortdurend verspringen: een gebruiker heeft een zeker houvast nodig, als hij op een link klikt, dan meteen “back” doet omdat hij merkt dat hij verkeerd zit, en hij komt dan terecht op een pagina waarvan het meest opvallende element, de banner bovenaan, helemaal veranderd is, dan vraagt hij zich denk ik misschien wel af waar hij nu weer terechtgekomen is, maar dat was mijn punt niet en ik had beloofd er maar ééntje meer te maken), lovenswaardig idee dus, en kijk wat er gebeurt als ik met mijn muis over zo’n foto beweeg:

Omd_beeld1

Dat vind ik dus een zeer goed idee. Een bijzonder goed idee… maar ook hier helaas close, but no cigar. Klikken op “Bezoek dit monument” brengt mij naar deze pagina:

Omd_beeld2

Een pagina zónder enige foto! Hoe-is-dat-in-‘s-hemelsnaam-mogelijk! En ja, ik weet dat het wellicht uit twee verschillende databasetjes komt, eentje met foto’s en eentje met het programma erin, maar dat is geen excuus. Het is een kleintje om dat mee te nemen. Gedomme.

(en merk ook op dat er helemaal onderaan zo’n peetje staat, nu helemaal zonder enige uitleg of vraagteken of watdanook) (het was ongetwijfeld te moeilijk om te programmeren dat daar in de plaats van dat rebus-hiërogliefje de zin “Het personeel is op de hoogte van specifieke aandachtspunten in de omgang met mensen met een handicap” zou staan)

(tijd dat ik weer mag gaan werken, denk ik)

Het schijnt dat ik zaag

Zegt dog of flanders:

Als 90% van de klanten content is met 99% uptime, of zelfs 95% uptime, en liever extra functionaliteit heeft voor hun geld in plaats van extra negens na de komma, zult ge nog lang kunnen zagen.Als 90% van de klanten content is met 99% uptime, of zelfs 95% uptime, en liever extra functionaliteit heeft voor hun geld in plaats van extra negens na de komma, zult ge nog lang kunnen zagen.

Neen, ik zaag niet over extra uptime.

En ik betwijfel sterk dat 90% van de klanten meer functionaliteit wil—dat zou wel de eerste keer zijn dat de grote massa echt functionaliteiten nodig heeft.

Goede werking, ja.

Ik betwijfel geen ogenblik dat 90% van de klanten er wél een probleem mee hebben dat ze anderhalve minuut moeten wachten vóór hun entry on-line geraakt.

Dat màànden aan een stuk élk weblog op Typepad dubbele, driedubbele en vierdubbele commentaren staan had omdat het gewoon zo traag was dat bezoekers voortdurend time-outs kregen.

Dat het op een gemiddeld groot weblog ùren duurt om het uitzicht te veranderen, als je de pech hebt de “individual entry template” te moeten aanpakken en alles te moeten rebuilden.

Dat mensen die Typepad al een tijdje gebruiken en ook een eigen domeinnaam gebruiken voor hun weblog, de beelden die naar Typepad ge-uploaded werden, ondertussen op drie of vier verschillende locatie terugvinden, onder twee of meer domeinnamen—wat een eventuele verhuis al helemaal moeilijk maakt.

Dat mensen, àls ze er even bij stil staan, zich vragen gaan stellen over hun contract met SixApart, waar nergens echt duidelijk wordt wat er gebeurt als ze “teveel” bandbreedte gebruiken.

En dergelijke.

En trouwens: ik zaag graag eens, ja. Maar ‘t is gelijk genoeg dat ik maar een klein beetje zaag of de mensen beginnen te zagen dat ik aan het zagen ben.

Van twee maten en twee gewichten gesproken, pff.

[grr typepad]

Typepad doet raar, tegenwoordig. Gr.

Off-line editing, lalala

I can only imagine how many feature requests like this the guys at Six Apart get. If only they’d make their feature request / help / bug report database public (hint, hint).

I’d like to be able to create/edit/delete posts on a TypePad website using another programme, possibly via an XML-RPC/SOAP/Blogger API kind of mechanism. Here’s why.

I consider my weblog(s) as a kind of diary. I spend most of my waking life on-line, but there are times when I’m not in the vicinity of an ethernet cable or wireless access point 🙂

I’d like to be able to post an entry to my weblog even when I’m not physically on-line. With Radio this is easy: I only need to have my laptop to be able to post; when I’m back on-line the entries get sent to the internet.

I realise it’s very propably not TypePad’s ambition to duplicate what Radio does, and put a web server on the client’s computer–I can image the nightmares it must give Userland to keep Mac and Windows implementations going at the same time, and considering MT’s core audience is probably quite Linux-minded–‘nuff said.

I’ve rolled my own weblog application (J2EE, ColdFusion MX); it can be edited on-line just like TypePad but it also accepts messages from my Windows (.NET, C#) weblog client. This client has its own local database (Access MDE) and synchronises with the weblog to get/put all modified posts since its last sync from/to the main weblog database.

Since I know there’s only one user (me), I don’t have to take into account any complex check in/check out rules, and I can install the client on any number of computers: currently it’s on my laptop, on my main computer at work and at home, and on my parents’ computer under my account.

Long story short: I would like to manage my TypePad weblog(s) with my own weblogging tool. Will this be possible?

More style.css stuff

There ya go. Well, more or less. I’m not going to fiddle around with the style sheet, especially since the templates are liable to change anyway.

Testing testing testing

Taking time off from my busy work schedule of, erm, testing applications, to test Typepad 🙂

Right. There’s an issue in the length of the blog name when you create it, but not when modifying it.
There’s an issue uploading CMYK jpegs. Yes, I know, “who in their right mind uses CMYK jpegs?”
There’s stuff with thumbnails in photo albums I’l like to see implemented differently.

First post!

Yay! I’ve been selected to become a Typepad Beta Tester! Wahey! Yippee! Yoo hoo!

(etc.)

Ahem.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑