Archief voor de categorie 'Verbouwingen'

 

Verbouwingen: een echte, definitieve, echt finale echt waar beloofde planning

woensdag 1 april 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Ziet! Wat mij vanavond tegemoet lachte toen ik thuis kwam:

Een vuile keukenvloer. Nee, wat zeg ik?

Een zéér vuile vloer. En eigenlijk, een zeer vuile alles: van boven tot onder ligt het hele huis onder het bouwstof.

En ziet! Er is een stuk uit het plafond en er zit een gat in de muur boven het venster:

Jawel, jawel: het is écht begonnen, deze keer, de afbraak en alles.

Met maar één klein kinkje in de kabel: volgende week is er verdomme bouwverlof. Waardoor we dus nu meer dan een week met een halve keuken gaan zitten en een gat in de muur.

Maar! Daarna herbeginnen ze en gaan ze meteen door tot het einde: muur erui, leidingen, aanbouw eraan, glas erin. Als ik het vanmiddag aan de telefoon goed begrepen heb, is het einde van de werken voorzien op 20 april.

Woehoew! Spannend!

Verbouwingen: the game siths on the wagon

maandag 30 maart 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 2 reacties

What what? What ho? What craig we now? A broken tablette or what?

Jawel!

De afbraak is voorzichtig begonnen!

Ziet! Een afgebroken, euh, ding, waar allemaal leidingen en spel in zaten:

En ziet! Er is al een muurtje gemetst op de funderingen, tot 8 centimeter onder het vloerpeil, waar dan een dorpel op zal komen één dezer dagen!

En ja, de koer zal een leksken kleiner worden, maar de keuken zal een paar meter groter worden. En veel lichter, als die muur vervangen is door glas!

Kattentunnel

zaterdag 21 maart 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 8 reacties

Als de schikgodinnen ons gunstig zijn, hebben we binnenkort een glazen muur met een deur erin op het einde van onze keuken, in plaats van een stenen muur met een deur en een venster.

Maar maar maar, hoor ik u denken, hoe moet dat dan met de kat? Een kattenluik in een glazen deur, hoe zit dat in mekaar gast?

Hawel: er is aan alles gedacht. Het zit zo: het plan is om het aanrecht en de kasten aan de ene kant van de keuken (waar het kookvuur is), door te laten lopen tot aan de nieuwe glazen muur.

Hola beer! hoor ik u al opwerpen, een kast die tegen een glazen muur, een venster dat ze zeggen, uitkomt, dat zal er toch wel zéér vies uit zien toch?

Hawel: inderdaad. En dus is er daar geen glas, maar wel een houten paneel, kijkt:

paneel

En in een houten paneel kan een kattenluik, en aan de andere kant van dat kattenluik zit dan de kast, en daar kan een tweede kattenluik in, en dan hebben we…

kattenluik

een kattentunnel! (Schematisch, ik zal dan nog eens hard nadenken over de beste manier om het proper te doen.)

Het zal ongetwijfeld een tijdje duren vooraleer onze kat het door zal hebben, maar ik kijk er al naar uit, eigenlijk.

Verbouwingen: schot in de zaak

vrijdag 20 maart 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Terwijl de hostingpartij waar mijn weblog staat weer eens kuren heeft, komt er toch enigszins schot in de verbouwingen.

Het schrijnwerk waar we al twee jaar op aan het wachten zijn, is eindelijk klaar. De aannemer zit begin volgende week nog op een andere werf, maar als ik het goed begrepen heb, zou hij donderdag al kunnen beginnen aan Het Vervolg Van De Werken.

Wat dat precies concreet zal zijn, weet ik niet juist, maar érgens in de volgende paar weken of maanden worden er muren afgebroken, vensters en deuren uitgeslaan, vloeren uitgeroken, leidingen gelegd, allerlei uitbouwen gebouwd, dorpels gelegd, kattentunnels gegraven… vanalles, dus.

Spa-ha-han-nend!

Verbouwingen: un petit contretemps

vrijdag 6 maart 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 5 reacties

Kijkt! Onze koer en onze tuin, allebei afgegraven! En ziet! Met een sleuf voor fundamenten en dergelijke!

Er is slechts één klein probleempje. Dit is waar die geul gegraven is, voor de duidelijkheid in het rood aangeduid:

Geen bezwaar tegen, voor een geul is het een fijne geul en zo. Maar een lastige mens, pakweg een architect die de plannen getekend had, zou die geul idealiter liever gezien hebben op deze plaats:

Haja.

De container zit al bijna vol

donderdag 19 februari 2015 in Verbouwingen. Permanente link | Geen reacties

Het zijn de kleine dingen: in de hoek achteraan aan de linkerkant van de koer staat al sinds jaar en dag een hoop stenen en dakpannen, waar ik regelmatig in kijk. Ideale plaats voor spinnen, namelijk, en spinnen zijn wijs.

Die stapel stenen is weg. Net zoals de vloer waar die stenen op lagen, en net zoals de zak plamuursel en de drie bakken legen bierflessen die er denk ik ook al tien jaar stonden.

Nephthys is er helemaal niet gerust in: ze wou in eerste instantie zelfs helemaal niet voorbij de deur gaan, de dutsin.

Vanuit de keuken is er nu een loopbrug naar het achterhuis, en er staat een mini-graafmachine:

Ah, en buizen en dink: aan de kant van het achterhuis ziet het er allemaal nog proper uit, met afvoerpijp en electriciteit en netwerk en gas:

— maar aan de kant van de keuken is het serieus wat minder. De waterafvoer zat er blijkbaar ook al helemaal verstopt, en is er dus voorlopig uit:

Ah well. Donderdag verder. En dan nog verder, en verder. We gaan mogen oppassen van die leidingen, misschien komt daar wel iets van overkapping of zo over, of misschien ook niet. We zullen wel zien.

 

Verbouwingen: het is begonnen! Hoera! En het is al kapot! Awoert!

dinsdag 17 februari 2015 in Verbouwingen. Permanente link | Geen reacties

Ik kwam thuis van het werk, en er stond een container voor de deur van de buurvrouw. “Hola, werken in de buurt,” dacht ik.

En dan deed ik de deur open en zag ik dat de gang onder de modder lag. Hola, werken in ons huis!

Jawel: driewerf hoezee, de werken zijn effektief begonnen! Het zicht op de koer/tuin vanuit de keuken: vlinderstruiken uitgehaald, de stelling weer afgebroken, planken om buiten te raken.

Het zicht op de keuken vanuit de koer: een slievertje tuin/koer al afgegraven. Het is de bedoeling dat heel de tuin/koer afgegraven wordt, en dat er op een meter of drie of zo van de muur een nieuwe fundering komt.

Onder die plank lopen er allerlei kabels: die slierten plastiek zijn de beschermkabels waarin electriciteit en het netwerk naar het achterhuis loopt, en normaal gezien zou daar ook nog ergens water (heen en terug) en gas moeten zijn.

De grond is echt vochtig, normaal voor de Waterwijk natuurlijk, maar tiens, iets dichterbij gaan kijken… oh. Een vreemde onvoorziene buis die naar een vreemde plas water leidt.

Ah.

Oh leuk, een plas water die ongeveer anderhalve meter diep blijkt te zijn. En die stinkt naar een rioolput. Met een gewelf erboven.

Hoera! Nog geen dag bezig en de miserie begint al! Ik ben zo gelukkig!

Verbouwingen: beslissingen en plannen

woensdag 21 januari 2015 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Euh ja, dat het allemaal dus écht dichterbij komt. Eén dezer dagen, misschien morgen of overmorgen of anders begin volgende week, komt de aannemer nog eens goed kijken hoe onze koer/tuin er nu uitziet.

En dan komt hij met een paar man alles leeghalen. Aan de linkerkant zijn er stenen, aan de rechterkant is er grond, en allebei gaan weg. Om later vervangen te worden door een verharding over de hele oppervlakte, waar we dan in de hoogte op gaan een tuin maken. (Alhoewel, vraag ik mij nu af: zouden we dan niet beter alleen verharden wat moet verhard worden, en de plaatsen waar we verhoogde tuin zullen hebben, mogen die niet gewoon open blijven? Nog eens te bekijken dus.)

Hoedanook gaat hij een sleuf trekken om fundering en drainering in te steken waar de nieuwe achtergevel zal eindigen. En dan zijn we misschien wel al ergens midden februari, en weten we helemaal zeker wanneer het schrijnwerk voor de nieuwe gevel gaat klaar zijn, en dan kan die gevel ook afgesmeten worden, moet er een oplossing gevonden worden voor de leidingen en afwateringen en alles, komt er een enorm stalen kader in de muur waarop een houten constructie zal gebouwd worden, en dan moet er een stelling gebouwd worden door het dak van die constructie om de gevel te schilderen en af te werken, en dan komt er glas in die constructie, en dan worden de zijmuren en het plafond afgewerkt, en dan komt er chauffage en dan is het euh dnek ik klaar.

In het beste geval, schat ik, midden maart. En dan ben ik optimistisch, denk ik.

Maar in ieder geval: vóór Kerstmis. Zodat we eindelijk eens Kerstmis bij ons zullen kunnen vieren.

Verbouwingen: ik houd mijn hart vast

dinsdag 13 januari 2015 in Verbouwingen. Permanente link | Geen reacties

Ergens in het voorjaar van 2013 hadden we een afspraak met de schrijnwerker, over de ramen en de deuren: vier ramen in de achtergevel, vijf in de voorgevel, een voordeur en een soort glas-veranda-achtige constructie voor de keuken.

Dat het klaar zou zijn in september. Zéker klaar in september. “Jamaar, we zouden het graag tegen Kerstmis helemaal af hebben, zal dat wel kunnen?” Ongetwijfeld, zonder enig probleem, slaap op uw twee oren, geen énkel probleem.

Afijn, fast forward naar september 2013, december 2013, januari 2014, zomer 2014: dat het telkens zeker in orde zou komen. Problemen met nieuwe machines, een doorsnede die maar niet volgens het plan was, excuses, vertraging, tralala.

En toen ging het zéker voor Kerstmis 2014 zijn, tot bleek dat het toch niet zou lukken: de vensters waren al in orde (na veel wachten en doen), en natuurlijk werd de rekening voor de vensters doorgestuurd de seconde nadat ze geplaatst waren, ziet dat van hier, maar voor de keuken zou het helaas nog tot einde januari (2015) duren.

Zucht.

We zijn ondertussen bijna eind januari, en wie schetst onze verbazing: we hebben voor het eerst op al die jaren een echte datum gekregen. “In de week van van 23 februari” zou het schrijnwerk klaar zijn. Als we dat geloven, zou dat willen zeggen dat we nu concreet kunnen beginnen plannen voor de afbraak van de buitenmuur en de ruwbouwwerken en de waterleidingwerken en alles.

En dat we dus misschien dit jaar zouden kunnen klaar zijn met de grote werken aan ons huis.

Dubbel zucht.

Work in progress

woensdag 15 oktober 2014 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Ik ga wat moeten vals spelen vandaag, voor projectblogboek. De opdracht luidt:

6

…maar ik ben helemaal geen mens (meer) die allerlei projecten lopend heeft. Vroeger, lang geleden, had ik altijd wel twintig dingen waar ik mee bezig was: vijf zes boeken lezen, dingen programmeren, dingen schrijven, games spelen, dingen opzoeken, vanalles.

Tegenwoordig doe ik soms eens wat genealogie-opzoekwerk. En lees ik één of twee boeken, maximum drie tegelijkertijd — maar daar blijft het zowat bij. Ik doe wat halfslachtige pogingen om games te spelen (Elite:Dangerous, Divinity:Original Sin), maar ‘t is echt halfslachtig.

Oh, ik ben gisteren wel begonnen met opruimen, telt dat ook?

En we zitten in verbouwingen. Onze gevel ziet er tegenwoordig zo uit:

‘t Is te zeggen: alles is opgekuist en opgeruimd, er zitten nieuwe vensters in, en het staat klaar om de benedenverdieping af te smijten en er een glasconstructie tegen te zetten — vergelijk met hoe het was:

Dat telt ook toch, voor work in progress?

 

Verbouwingen: ‘t is haast gedaan, de achtergevel

woensdag 10 september 2014 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Vandaag is er een tweede gat in de badkamerbuitenmuur gedicht. Vorige keer was het een erreurken dat niet just een was, met ex-verluchtingsgat waar er redelijk wat mortel in gekapt was, waardoor ons bad een beetje verstopt geraakte:

…maar deze keer niets van dat alles: gekeken en gevraagd of we die buis in de gevel nog wilden houden (neen), en dan dan het gat proper opgevuld. Voor en na:

En ja, ‘t is allemaal wat oplapwerk, die gevel. Dat staat er al driehonderd of zo jaar, en generatie na generatie heeft er gaten in geboord, goten in uitgesleept, stukken uitgehaald en weer in gestoken, en in ‘t algemeen: niet zo goed zorg gedragen voor de gevel.

Afijn. Toestand vandaag:

En ja, ‘t is bijna gedaan: het gelijkvloers gaat er namelijk uit. Afgbreken en uitbouwen dus, en dan verven, vermoed ik.

Verbouwingen: langzaam maar zeker

maandag 8 september 2014 in Verbouwingen. Permanente link | 3 reacties

Het had te veel geregend, en dan was er iemand ziek, en voor ge ‘t weet, ligt een werf een tijdje stil.

Afijn, de voortgang tot nog toe:

‘t Gaat vooruit, dus, ja. We hebben zelfs vier nieuwe tabletten:

En kunstig geboetseerde stenen. :)

Verbouwingen: achtergevel voor en tijdens

woensdag 27 augustus 2014 in Verbouwingen. Permanente link | Eén reactie

Ik kan nog niet zeggen “voor en na”, wegens schat ik maar ergens ongeveer halfweg. Maar ‘t is toch al een redelijk verschil:

(Vreemde verhoudingen en zo zijn omdat het allebei bij elkaar geplakte foto’s zijn, en dat de ene van het eerste verdiep en de andere van het gelijkvloers getrokken is.)

Verbouwingen: kaum zu glauben, aber wahr

donderdag 14 augustus 2014 in Verbouwingen. Permanente link | Geen reacties

Yo ho ho en een fles rum! Ik kwam gisteren thuis en het eerste dat ik zag was dit:

Puin! Vuiligheid! In andere omstandigheden zou dat slecht nieuws zijn, maar in deze omstandigheden is dat enoooorrrmmmm goed nieuws: dat wil zeggen dat ze er namelijk écht aan begonnen zijn. En jawel, de gevel ziet er nu zó uit:

Er is al een heel stuk pleisterresten afgehaald, en bovenaan ziet het er helemaal naakt uit:

Ik vind het zelfs een beetje gevaarlijk naakt, met al die gaten en ontbrekende stenen en trekijzers die gelijk nergens aan trekken, maar ik ben ervan overtuigd dat die mensen weten waar ze mee bezig zijn. :)

Verbouwingen: here we go again!

woensdag 13 augustus 2014 in Verbouwingen. Permanente link | 6 reacties

We waren eind de jaren 1990 op zoek naar een huis, en we hebben dat op ons gemak gedaan. Niet snel snel iets kopen, maar een hele reeks huizen gezocht en bekeken en waar we geïnteresseerd waren, met een architect onder de arm opnieuw gaan bekijken.

En toen was er een collega die zei dat een vriendin van haar moeder een huis te koop had. Iets dat een hele familie gekocht had voor een zoon die ondertussen gestorven was, en dat het op de markt zou komen.

Ik ben met mijn collega gaan kijken, een middag, en ik was verkocht: een klein, oud, krakend, donker huis aan een kasseiweggetje in een verlopen en verloederd stuk Gent waar ik nog nooit geweest was, zelfs al was het in het centrum. De inkom was een krakkemikkige deur, die uitgaf op een lange donkere gang met op het einde een donker koertje dat ingenomen was door een remise vol rotzooi, en achter de remise een klein bouwvallig huisje.

Op het gelijkvloers van het hoofdhuis waren er twee ruimtes naast de gang: een benepen keuken, en een lang soort sas naar een klein voorplaatsje. Tussen de twee een nauwe steile trap naar boven, en daar: de plaats die mij meteen deed zeggen “verkocht!” — een grote living, met drie vensters op de straat, met zware houten balken. En dan nog een jaren 1970-badkamer, een slaapkamer, en een trap naar een grote, lege zolder.

Het heeft nog wat voeten in de aarde gehad, maar minder dan een jaar later was het huis van ons. En konden we beginnen verbouwen.

De eerste verbouwingszaken waren niet ingewikkeld: nieuw water, nieuwe elektriciteit, nieuw sanitair. De remise op de koer heb ik nog zelf afgebroken — een golfplatendak ontmanteld, muren ingesmeten, bijna verpletterd geraakt, the works.

En dan hebben we een toilet toegevoegd beneden, de muur tussen de keuken en de gang afgebroken waardoor de keuken groter werd, een nieuwe vloer gelegd op het hele gelijkvloers, een nieuw onderdak en isolatie gezet, en twee kinderkamers en een toilet bijgebouwd in de zolderruimte. Het achterhuis werd zo ongeveer volledig herbouwd, onder meer na een accidentje waarbij het hele dak en de zijmuren ingestort waren.

Fase 1 afgewerkt begin 2004, en dan even gepauzeerd.

Enfin ja, ik zeg “even”, ik bedoel: vier en een half jaar. Dan hebben we de keuken, die er zo uitzag:

verbouwd tot hij er zo uitzag

…waarbij meteen de trap van de ene kant naar de andere kant van het huis verhuisd werd, en de living een nieuwe vloer kreeg:

Ondertussen was ook onze straat zelf verbouwd: de kasseien, het scheve en te smalle trottoir en de aan twee kanten geparkeerde auto’s weg, een nieuwe straat en woonerf in de plaats.

Fast forward nog eens vier jaar: in 2012 hebben we de living verbouwd, met nieuwe meubels en een nieuw plafond en alles.

De schouw afgebroken, een zekere lichte paniek toen bleek dat de balken allemaal kapot waren, maar alla, het resultaat was in orde:

Tegelijkertijd hebben we ook in het achterhuis een nieuwe vloer gelegd, of beter: de vloer die er lag, vastgezet, en dan wat Ikea-meubels ingeduwd:

…terwijl we op het gelijkvloers een bibliotheek gemaakt hebben ook met Ikeakasten:

…en in de kamer vooraan op het gelijkvloers een bureau hebben gemaakt met een logeerbed:

En dus is de stand van zaken vandaag:

  • aan de ene kant: kinderkamers in orde (op de vloer na), living min of meer klaar (moet nog gepleisterd worden en geverfd), keuken en bureau grotendeels in orde, achterhuis beneden op te ruimen maar voor de rest in orde.
  • aan de andere kant: badkamer en onze slaapkamer nog zo ongeveer in dezelfde staat als toen we het huis kochten, koer/tuin overgroeid en volledig te herdoen, dak veel te oud, voorgevel en achtergevel te restaureren

Gisterenochtend stonden er plots drie man van de aannemer aan de voordeur, en kijk nu wat ik gisterenavond zag aan onze achtergevel:

De achtergevel op 12 augustus 2014

Een stelling! En ladders! En dingen!

De plannen voor deze ronde verbouwingen zijn:

  1. Achtergevel restaureren (hervoegen, stenen vervangen, schilderen)
  2. Achtergevel op het gelijkvloers uitbreken
  3. Funderingen aanpassen en watnog
  4. Glasbouw zetten om de keuken een paar meter groter te maken
  5. Voorgevel restaureren
  6. Dak aanpakken

En het was trouwens al direkt prijs, qua farcen, deze ochtend! Bovenaan de achtergevel ziet het er zo uit:

…en volgens de expert is dat géén goede stand van zaken voor een nok. En zal die moeten hermaakt worden.

Hoera! We zijn nog niet begonnen en we hebben al onvoorziene extra kosten!

 

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338