Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Werk (pagina 1 van 15)

Leve Powerpoint!

Ik zal het nooit begrijpen: mensen die Powerpoint vervloeken.

Wanezever.

Powerpoint is een tool gelijk een ander, waarmee magisch goede dingen kunnen gemaakt worden, en afgrijselijk slechte dingen. Klagen over Powerpoint omdat iets lelijk of onduidelijk is, is gelijk klagen over de tekstverwerker omdat het boek slecht is.

Met Powerpoint maakt ge’t zo eenvoudig of ingewikkeld als ge wilt, en als nodig is. Dit bijvoorbeeld is maar een paar kleuren, met in het echt (niet op de GIF hieronder) een klein beetje zó subtiele animatie dat het bijna niet zichtbaar is:

Nee serieus, it’s a poor workman who blames his tools.

Het enige, en dat is echt wel het enige, dat mij tegensteekt in Powerpoint, da’s dat als ik een hele reeks dingen geselecteerd heb en ik doe shift-pijltje, dat dat geen veelvoud van gewoon pijltje doet, maar de objecten allemaal aan de twee kanten van grootte doet veranderen. Grr.

Kapotmakerken

Ik krijg veel dingen kapot. Dingen kapot maken is wijs.

Pas op, ik kan mij inbeelden dat het vervelend is, iets bouwen tot het klaar is, en dan zeggen van “hier, test eens” — om het mij dan op een halve minuut reddeloos kapot te zien krijgen. ’t Is nochtans niet dat ik onmogelijke dingen doe: gewoon zoveel mogelijk combinaties van dingen door elkaar proberen, tot er iets gebeurt dat ik niet verwacht. En dan herproberen en opnieuw proberen en nog eens, om er zeker van te zijn of het altijd kapot gaat dan wel of het soms kapot gaat, en of het herhaalbaar kapot gaat dan wel op het eerste zicht niet herhaalbaar.

En dan op zoek gaan naar manieren om het herhaalbaar kapot te maken. Zonder al te veel vooronderstellingen — just the facts, ma’am — er is weinig zo irritant als een bugmelding in de zin van “X werkt niet omdat Y en dus Z”.

En dan de grens tussen bugs en irritaties en muggenziften. En wat eraan te doen: moet het onmiddellijk gerepareerd worden? Kan het wachten? Blokkeert het een release?

En het eeuwige gevecht tussen nieuwe features en oude dingen polijsten of beter doen werken. Tussen enerzijds “als ge iets doet, moet het ook zo goed mogelijk gedaan zijn” en anderzijds le mieux est l’ennemi du bien. Tussen de polish die het verschil maakt en nodeloze gold-plating.

Ah, dingen maken en dingen kapotmaken, altijd wijs.

Toiletetiquette, vervolg

Het was al lang geleden, maar het blijft brandend actueel: toiletetiquette. 

Drie toiletten op het werk, naast elkaar. Een aantal basisregels, ongeveer in volgorde van belangrijkheid.

Wc een

Niet goed: de deur is gesloten.
Iets beter: de deur is open of op een kier.
Reden: als de deur toe is, zou het kunnen dat er iemand achter zit. Dan moet er geklopt worden en gesproken met iemand die op het toilet zit. Brrr. 

Wc twee

Niet goed: er brandt licht.
Iets beter: het licht is uit.
Reden: als er nog licht brandt, is het toilet recent gebruikt. Okay, alle toiletten zijn recent gebruikt, maar toch. Brrr, een warme bril.

Wc drie

Niet goed: toilet naast een gesloten deur.
Iets beter: toilet niet naast een gesloten deur.
Reden: als de deur toe is, zou het kunnen dat er iemand achter zit. En dan zit ik op het toilet naast iemand die op het toilet zit, brrr.

Wc vier

Niet goed: toilet in het midden.
Iets beter: toilet niet in het midden.
Reden: in het midden is er twee keer zoveel kans dat er iemand naast u op het toilet komt zitten, brrr.

Met drie deuren is het altijd beter om aan de buitenkant te zitten. Tenzij de middelste deur gesloten is, en dan zitten we met een probleem. 

Het wordt allemaal een beetje complexer als er combinaties zijn, natuurlijk: er is maar één deur meer open, aan de zijkant, maar het licht brandt… arghh het dilemma!

(Oh ja: regel nul is natuurlijk dat als er iemand naar de buurt van het toilet aan het gaan is of er net vandaan komt, dat er dan een compleet andere reden was om in de buurt van de toiletten te zijn.)

Eerste werkdag

Hoe gaat dat, vakantie?

Eerste dag vakantie: vieren dat het vakantie is door tot een stuk in de nacht op te blijven. Opstaan ergens om negen uur in plaats van om zeven uur of halfzeven. En vanaf dag twee van de vakantie: in een routine vallen van opblijven tot het licht is, en dan slapen tot elftwaalféén uur.

Woensdag thuisgekomen van twee weken Karnavel Der Lichaamstypen op het strand van Oostduinkerke, en uiteraard niet op tijd in bed geraakt. Het moet vijf of zes uur geweest zijn als ik uiteindelijk mijn ogen dichtdeed.

Donderdagochtent: wekker om 7u10, pikkende en tranende ogen, laptoptas niet gevonden, op de fiets gesukkeld, een quasi lege stad doorgesjokt, mezelf voortdurend vervloekend dat ik mijn zonnebril niet gevonden had, geconstateerd dat het vocht in mijn kruis er was wegens dat mijn vers gewassen broek nog niet droog was, net niet gepanikeerd wegens code van tuinhek en de alarminstallatie bijna vergeten, toegekomen op het werk, gezien dat mijn bureau ingewisseld is voor een bureau dat half zo lang is, de computer in gang gesleurd, en mail beginnen inhalen.

Collega’s komen één voor één toe: Ron, Ben, Andrew, Pieter, Stefan.

Mij afgevraagd wanneer wie nu eigenlijk allemaal terug komt uit vakantie: kalender opengetrokken.

En geconstateerd dat ik niet donderdag 20 16 augustus maar maandag 24 20 augustus mijn eerste werkdag heb.

Gnnnnnnnnnn.

Poppy

Nooit zo opgelucht geweest om een hond te zien in mijn hele leven: vandaag was Poppy, de kapotte hond van Tim, voor het eerst op het werk sinds we verhuisd zijn.

Poppy

Ze is al heel haar leven kapot, wegens oorlogstrauma in ex-Joegoslavië, maar met haar zestien of zo jaar was ze ook redelijk doof geworden, en ze ziet helemaal niet zo goed meer en tot overmaat van ramp had ze een tijdje geleden iets aneurysme-achtigs gedaan waardoor ze helemaal onstabiel liep.

Ze kon de trap niet meer op, en ze zag er absoluut niet zo goed uit, nee.

Ik dierf het dan ook niet vragen, hoe het ermee was, toen Tim na een paar weken vakantie terug op het bureau kwam.

Maar kijk: vandaag was ze er, Poppy.

Nog altijd een beetje wobbelig, en ze is meer dan een paar keer met haar hoofd tegen de venster gelopen, maar ze zag er beter uit dan ze er in maanden heeft uitgezien.

Hoera!

Qua blast from the past…

Gut gut gut. 

Van lang geleden! Ik heb ergens één van de vroegere versies van de website-maak-tak van Netpoint teruggevonden. En ge moogt zeggen wat ge wilt, maar ik vind dat het eigenlijk nog wel in orde is, om gemaakt geweest te zijn in februari 2005 1995.

idea.png

En nee, ’t is niet de állervroegste versie, want die had gewoon géén referenties, en die zag er ook helemaal anders uit. Er is nog één spoortje van, op een oude versie van de referentie-pagina, maar ik vrees dat ze verdwenen is in de natuur. 

Ik ben wel content dat ik de prijslijst teruggevonden heb. Indicatieve prijzenlijst, staat er nogal nadrukkelijk: eigenlijk was dat vooral omdat we geen flauw idee hadden wat we aan het doen waren. 

Geert (nu de baas van boek.be, zwaai zwaai!) en Kris (die net vandaag de publieksprijs voor de mooiste boekcover van het jaar gewonnen heeft, zwaai zwaai!) kwamen helemaal uit de prepresswereld, Bruno (alhier, zwaai zwaai) en ik kwamen uit de, euh, academische wereld, en het world wide web bestond och here een paar maand. 

Dus geen mens die een idee had hoe we geld moesten vragen voor websites. 

De logische keuze voor de mensen-uit-de-prepress was om een website als een publicatie te beschouwen, een boekje of een brochure, en dus geld te vragen per pagina. (Eén andere optie, waar we wat later voor gegaan zijn, was om in navolging van de andere partner in Netpoint die in software zat, een website te bekijken als een soort softwarepakket met inbegrepen modules en optionele uitbreidingen.) (Een derde optie, die we beter hadden genomen, was om “de website” te zien als een onderdeel van een dienst die “communicatie” heet, en dus te factureren als consultants. En het maken van de site zelf uit te besteden aan html-apen terwijl we zelf het geld raapten om de mensen te zeggen wat ze nu eigenlijk met zo’n site moesten doen. :)) 

In een zelfde beweging heb ik een versie van de website van Arno teruggevonden. Ook lang niet de eerste versie, en jammer genoeg ook niet de allerlaatste, want die stond echt wel barstensvol allerlei. Verloren, reddeloos verloren. So it goes. 

It’s alive!

Ik heb tien jaar gewerkt bij Netpoint. Enfin ja, ’t is ingewikkelder dan dat.

Netpoint was eerst een soort merknaam van Griffo NV en Impakt NV, en ik werkte bij Griffo, in de afdeling Internet. Dan ben ik bij Impakt gaan werken voor Netpoint, eventjes, en dan was Netpoint een eigen NV, en dan is Netpoint overgenomen door Unit 4 en was ik algemeen directeur, en dan zou Netpoint gaan samenwerken met Amercom, en zelfs al is dat er nooit van gekomen, Netpoint NV is in september 2002 wel Amercom België NV geworden.

En toen was de website weg. Ik heb het altijd al jammer gevonden dat die site uit de prehistorie van het internet niet meer bestond. En toen, weet ge’t nog?, heb ik met een zwaar hart mijn mailadres-sinds-1995 afgesloten.

En dat was dat. Begin 2005 heb ik, met een minder dan zwaar hart, Amercom vaarwel gezegd. En dus ook Netpoint.

*
*     *

Voor altijd, dacht ik.

Maar hey, kijk: na jaren en jaren moeten ze het domein niet meer hebben, daar in ‘Olland. En heb ik het weer. En kan ik weer mail krijgen en sturen met michel@netpoint.be, en is het domein netpoint.be in het algemeen ook terug onder de levenden.

Ik ga eens heel hard in mijn archieven zoeken naar oude websites van midden de jaren 1990, en dan zet ik die gewoon keihard terug op het internet.

no shit

Staan er nu al op: de homepagina van Netpoint anno 1995, de Engelstalige versie van de Jean De Castro-site, een site (maar niet de oudste, grrr) van de Blauwe Maandag Compagnie, (enkel) de homepagina van onze eigen website-maak-dinges, Griffo-IDeA.

En een paar prijspagina’s: 1500 euro setup en 2500 euro per maand voor een 256 Kbps verbinding met het internet! (Of voor wie dat niet kon betalen: 37 euro per maand voor een 28.8K-modemverbinding, maximum 10 uur te gebruiken, en 4.5 euro per bijkomend uur). Of hosting: 87 euro per maand voor 5 megabyte diskruimte en 12 euro per extra megabyte ruimte — maar niet voor onbeperkt verkeer, meneer! Inbegrepen in de kost waren 5000 hits per maand, maar voor 50.000 hits was het al 371 euro per maand. En pas op: hits, niet visits. Een html-pagina met vier icoontjes erop die één keer bezocht werd, dat was vijf hits hé.

*
*     *

Het was trouwens wel grappig: vanmorgen heb ik de MX record op netpoint.be verzet zodat ik opnieuw mail kan ontvangen op michel@netpoint.be, op een Google Apps-ding.  Het eerste dat ik binnenkreeg, na de standaard “welkom bij Google”-mails? Klik voor detail:

no shit

Serieus. Bijna negen jaar aan een stuk heeft dat e-mailadres niet gewerkt, en nog kreeg ik daar om de godweethoeveel dagen mails van die mensen op?

Trrr.

En hoe was het nog, op het weekend met het werk?

Een beeld zeg meer dan duizend woorden.

passion max

[foto door Sven!]

Weekend!

Er wordt op het huis gepast, de kinders zitten in totaal denk ik bij zeven verschillende mensen, en wij zitten met mijn werk in Dardennen.

Kokeneten en niets doen, dat was het plan zowat. Lijkt nog redelijk te lukken, ja.

The dangerous office

The dangerous office: if it ain’t one thing it’s another. At the crack of dawn when you get in the spiders are all dry ‘n’ scratchy… the damp things where the pipes leaked through the ceiling… the switch things with the sharp little edges that can stab your back when you’re not looking… the wet puddles in the garage that you step in… they can all be DANGEROUS.

Sometimes the heater can hurt you (if you stand too close to it wearing your long black coat). And the stuff in the fridge has a mind of its own. So be very careful in the dangerous office. When the night time has fallen, and the spider are crawlin’ in the office of danger you can feel like a stranger.

…euh, maar parafrases apart: ’t was een rare dag op het werk vandaag. Ze zijn naast ons een gebouw aan het afsmijten, en dat is dus c-r-e-e-p-y.

Een heel gebouw — vijf of zo ex-industrieelachtig erfgoedachtige loftachtige verdiepingen — dat bradaboemgewijs infrasoon op zijn grondvesten davert: dat is niet zo leutig. Gelijk een lichte aardbeving, maar dan heel de tijd.

En dan ging Tim met de hond even naar beneden, en bleef begot de lift vastzitten toen hij een halve meter naar beneden was geraakt.

Een hele tijd later stapte de liftreparatieman buiten, en het zou kunnen dat ik mij vergis, maar ik denk dat ik hem iets hoorde mompelen van “levensgevaarlijk”. Niet dat ik mij zorgen maak: vooraleer een lift naar beneden stort, moet het hele gebouw al instorten. Maar ’t zal dus voorlopig geen lift zijn: hij is dood en begraven. Snirf.

Vloek

Grmbl. Prutsen en doen. Prutsen aan de json om dan een bijkomende <div> rond een tabel te zetten, en dan alsnog verdomme een <div> tussen moeten voegen om wat spatiëring te doen. En dan verdomme alsnog een hack moeten doen om een uitzondering op een uitzondering op een uitzondering te doen voor een stuk dat anders is dan een stuk dat anders is dan een stuk dat anders is dan normaal.

Gnyaargh. Morgen, denk ik, kijk ik er nog eens met frisse ogen naar, want ik kan daar dus niet echt tegen, tegen zo’n vieze dingen.

Mbleh. Op de pixel moet het just zijn, dedju.

Come together

’t Was wijs vandaag op het werk: er is op een uur of twee of zo tijd een ontwerp op een backend gezet.

Zo’n beetje het begin van de culminatie van een tijd werk. En dat het werkte, toch voor een groot stuk, en dat het vanaf nu eigenlijk het laatste lange rechte stuk is, een beetje.

Yay!

Een grote stap: ingeschreven bij de VDAB

Ik belde vanmorgen naar de meneer van de VDAB om mij in te schrijven.

Dat gaat tegenwoordig ook aan de telefoon, namelijk: rijksregisternummer, achternaam (met i en dan j, jawel), voornaam, geboortedatum, postcode, straatnaam, nummer (neen, geen bus, gewoon het nummer). Wat ik gestudeerd heb, of ik nu aan het werk ben.

En dan krijg ik een dossiernummer, en kan ik me met mijn rijksregisternummer en een voorlopig wachtwoord aanmelden bij Mijn VDAB.

Ze vragen meteen om mijn profiel te vervolledigen, ik heb dat dan maar gedaan. Ik heb bureauticakennis, geef ik ze mee. Zeer goede kennis van de bureauticapakketten Lotus 123, Frontpage, Lotus Notes, MS-Office, en Internet: dat weten ze dan ook weer.

Er zijn ettelijke vacatures voor mijn profiel — ik heb dan ook aangegeven dat ik me mondeling en schriftelijk kan behelpen in het Frans, Engels en Nederlands, dat ik zeer goed efficiënte opzoekingen op inter- en intranet kan maken, en dat ik Elektronische post (e-mail, post die via elektronische werg wordt verzonden) zeer vlot kan hanteren.

Ik zou administratieve duizendpoot in Waasmunster kunnen worden, of multifunctioneel bediende bij een marketingdatabedrijf in Gent 9000, of nog tig andere beroepen.

Ik heb mijn inschrijvingsbewijs als werkzoekende, en ik heb daar een papier van: “dit attest werd afgeleverd op maandag 24 oktober 2011 om 13:42”.

Jammer, dat wel. Het allereerste (verplichte) veld op de (verplichte) profielaanvulpagina was dit:

Screen Shot 2011-10-24 at 13.24.43.png

Ik had daar graag een bijkomende optie bij gezien, iets in de zin van “Ik ben niet werkloos en ik ben ook nog nooit werkloos geweest en ik zoek ook geen nieuw werk meer nog ik ben zeer content te werken waar ik werk maar ze hebben mij gezegd dat ik een VDAB-profiel moet aanmaken opdat mijn werkgever zou kunnen aanspraak maken op de Vlaamse Ondersteuningspremie voor gehandicapten en dat was het eigenlijk dankuzeer”.

Gn.

Ze zijn zo lief, meneer

Vrijdag geen werk wegens zieke Anna:

Anna, ziek en juist wakker

Maar morgen wel weer werk! Bij de fijne collega’s waar ik daarnet nog een reeks foto’s van op mijn fotomathilde vond!

Ze kunnen zo goed vergaderen!

Zogezegd bezig

Ze zijn zo ondersteunend van het werk van hun collega’s!

Collega's die werk van andere collega's hard kunnen waarderen

Hun brainstorms leiden tot positieve resultaten!

Tomcat kaka

Ze zijn zo fotogeniek!

Fijne collega Jan

Tee hee. 🙂

Taxonomie op school

’t Is een probleem van informatiearchitectuur.

Op de website van de school staan er allerlei nieuwsberichten en verslagen. Die artikels:

 • zijn in categorieën in te delen: schoolnieuws, mededelingen aan ouders, verslagen van de oudervereniging, …
 • kunnen één of meer onderwerp hebben: nieuws uit de klas, koor en orkest, sport, uitstappen, …
 • zijn hoedanook in de tijd en dus in een schooljaar te situeren
 • kunnen te maken hebben met één of meer groepen: 1ste graad humaniora, 2de jaar humaniora, kleuterschool, 4A (de klas van meester Luc), 6 Latijn-Moderne Talen, de kangoeroeklas van de lagere school, alle leerlingen van de humaniora

Zodus.

Categorieën en onderwerpen bepalen waar iets te zien zal zijn op de website. Maakt iemand een nieuw artikel aan, dan moet die kiezen in welke categorie(ën) iets zit: iets kan tegelijkertijd in de categorie “verbouwingen” zitten (en dus op de verbouwingen-pagina opgelijst staan) als in de categorie “humaniora” en “baissschool” (en op de homepagina van humaniora en basisschool tussen het laatste nieuws staan). En verslagen van de schoolraad, bijvoorbeeld, komen in de regel enkel op de scholraadvergaderverslagpagina.

Het onderwerp overlapt soms wat met de categorie: ’t zou kunnen zijn dat ik daar nog eens een ingreep in doe.

Het schooljaar is af te leiden is uit de datum van het artikel.

De groep is een boomstructuur, in principe: helemaal bovenaan staat “iedereen”, daaronder dan bijvoorbeeld “basisschool” en “humaniora”.

Onder “basisschool” staat “kleuterschool” en “lagere school”, en dus bijvoorbeeld

 • basisschool > kleuterschool > eerste kleuterklas (juffrouw Greet)
 • basisschool > lagere school > kangoeroeklas
 • basisschool > lagere school > 5C (Meester Dirk)

Onder “humaniora” is het wat ingewikkelder, daar zijn er drie graden van telkens twee jaren, en binnen de jaren allerlei verschillende richtingen en klassen. Dus zijn er bijvoorbeeld de volgende:

 • humaniora > 1ste graad > 1ste jaar > 1A4
 • humaniora > 2de graad > 2de jaar > 3EC4 (economie / 4 uur wiskunde) > wie weet zelfs een 3EC4a en 3EC4b

…en daar wordt het lastig, als het over klassen gaat. Als het zou ophouden bij jaren, zou er geen enkel probleem zijn: er is altijd wel een eerste, tweede, derde leerjaar en een eerste, tweede, derde jaar humaniora.

Maar er zal niet ten eeuwigen dage in de humaniora een 1A1 zijn met meester Bauwens als klastitularis. En wat nu 1A1 tot 1A8 was, was jaren geleden opgesplitst in Latijnse en Moderne, en wie weet welke richtingen komen er nog allemaal bij in volgende jaren?

Wat ik zeker wil, is dat een leerling binnen vijf jaar nog altijd kan kijken wat er allemaal in zijn of haar klas gebeurde tijdens dit schooljaar.

Dus idealiter heb ik een boomstructuur met bovenaan het schooljaar en daaronder al de rest, want de klasindelingen kunnen veranderen van jaar tot jaar.

Maar andere andere kant: ik wil niét dat het een enorm ingewikkelde bedoening wordt voor iemand die inhoud wil toevoegen. Ik zie het niet zitten dat die in een boomstructuur eerst een schooljaar moet selecteren en dan naar een klas moet navigeren.

Ik heb er lang op lopen nadenken, en vorige week, terwijl ik schermen voor het werk aan het tekenen was, schoot het mij plots te binnen:

 • ik maak een taxonomieterm “klassen” aan
 • de klassen van 2011-2012 zet ik op niveau 1, zo eenvoudig mogelijk (in de basisschool op klasniveau, van “1ste kleuterklas” tot “6C”, in de humaniora op graad- en jaarniveau)
 • en alle andere informatie van vorige jaren staat telkens per schooljaar in alle nodige boomstructuren

In de praktijk moet iemand die iets nieuws maakt alleen maar kiezen of het basisschool of humaniora is, en dan kiezen tussen de onderverdelingen in graden/jaren/klassen, die allemaal op hetzelfde niveau staan.

En dan op het einde van het jaar verhuis ik al die klassen van dit jaar naar een nieuwe term “2011-2012” die er op niveau 1 bijkomt, en steek ik er één of twee niveaus bij.

Ja, ’t klinkt allemaal stom en simpel, maar ik ben er toch content mee.

En dan moet ik nog eens heel hard naar Drupal kijken om het allemaal proper ge-out-geput te krijgen. En hopen dat één dezer die Tokens-module eindelijk begint te doen wat ze eigenlijk zou moeten doen (serieus, hoe die gasten er een hannekensnest van kunnen maken, het is soms niet te bevatten).

Oudere berichten

© 2017 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑