RSS Feeds

Deze website heeft twee verschillende feeds:

  • entries: alle nieuwe dingen die ik op mijn weblog zet
  • comments: alle commentaar dat gepost wordt
Wie geen feeds wil maar wel op de hoogte wil blijven, geve zijn e-mailadres in:

Normaal gezien moet een mens die een beetje op de hoogte wil blijven van wat er verandert op een website, om de zoveel tijd gaan kijken. Dan is er het risico dat er ofwel niets veranderd is, ofwel zo veel veranderd dat het niet meer te overzien is.

De oplossing: feeds. RSS, of syndicatie, soms staat er ook wel eens Atom, of web clips. Allemaal ingewikkelde woorden voor een eenvoudig idee: op de website staat een bestandje, dat bestandje wordt om de zoveel tijd gelezen door een feed reader, en die feed reader houdt voor u bij wat er waar gewijzigd is.

Zo’n feed reader, dat kan een losstaand programma zijn voor Windows of voor Macintosh, het kan ook in uw e-mailprogramma zitten, maar de beste manier om de dingen aan te pakken is wellicht Google Reader.

Voor elke website waar je van op de hoogte wil gehouden worden, voeg je een feed toe aan je subscriptions. Dan staan alle wijzigingen in alle websites die je interesseren allemaal proper bij elkaar.

Hoe vind je zo’n feed? Je kan er op de site op zoek naar gaan: vaak staat de link ernaar in de buurt van een oranje icoontje met “RSS” of “XML” erin, of in de buurt van een variatie op dit icoontje:

rss feed icon

…maar je kan vaak ook gewoon het adres van de website zelf in de feedreader plakken, en dan doet die zijn best om alles in orde te krijgen.

Doet wel en ziet niet om!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.