Er komt een film over

Er komt een film over Hitler [zie artikel op Salon]. Ik hoop dat we hem zullen kunnen zien in België.

Waarschijnlijk door mijn familiale achtergrond, maar ik ben vreemd gefascineerd door Hitler. Ik heb biografieën (zoals die van Alan Bullock), werken van medewerkers (Speer, Guderian), fictie en alternate history (Harry Turtledove maar ook Stephen Fry bijvoorbeeld), comics (Maus), en de dingen van en met de man zelf (Mein Kampf, Triumph des Willens).

Het is een soort pervers willen begrijpen waarom. Meestal wordt hij gewoon als een monster beschreven, en dat was hij uiteraard ook–maar hij kan toch niet als monster geboren zijn? In Mein Kampf zie je dat er iets ernstig mis loopt als hij in Wenen zit, daar moet er iets serieus gebeurd zijn. En ik zou willen weten wat. Hoe kan iemand die zijn snor inspireert op Charles Chaplin, zijn hond Goldie noemt en ooit verliefd was (op zijn nicht, akkoord) Adolf Hitler worden?

En zou hij zich ook in de positie gevonden hebben dat hij zich soms afvroeg wat hij in ‘s hemelsnaam aan het doen was? Was hij ook maar zijn best aan het doen? Was hij gevangen in vroegere beloften en slechte vrienden?