Hulp!

Dit kan het toch niet zijn hé?

SELECT tblBooks.book_ID, tblBooks.book_title, Switch(Left(book_title,2)="A " Or Left(book_title,2)="L'", Right(book_title,Len(book_title)-2),Left(book_title,3)="'t " Or Left(book_title,3)="De " Or Left(book_title,3)="An " Or Left(book_title,3)="Le " Or Left(book_title,3)="La ", Right(book_title, Len(book_title)-3), Left(book_title, InStr(book_title," "))="Het " Or Left(book_title,InStr(book_title," "))="Een " Or Left(book_title,InStr(book_title," "))="The " Or Left(book_title,InStr(book_title," "))="Les ",Right(book_title,Len(book_title)-InStr(book_title," ")),Left(book_title,2)<>"A " And Left(book_title,2)<>"L'" And Left(book_title,3)<>"'t " And Left(book_title,3)<>"De " And Left(book_title,3)<>"An " And Left(book_title,3)<>"Le " And Left(book_title,3)<>"La " And Left(book_title,InStr(book_title," "))<>"Het " And Left(book_title,InStr(book_title," "))<>"Een " And Left(book_title,InStr(book_title," "))<>"The " And Left(book_title,InStr(book_title," "))<>"Les ",book_title) AS book_sortTitle
FROM tblBooks

Iemand? Dit kan toch beter?

5 reacties op “Hulp!”

 1. Ja. De titels opsplitsen in de database :p Ik ken niet veel van Access, maar ik denk dat je die kolom wel kunt aanmaken via een eenmalige update, met de voorvoegsels (de,het,een,etc) geselecteerd als substrings van de bestaande titelkolom. Resultaat is dan 2 kolommen (voorheen titel ‘De Droogte’ wordt titel ‘Droogte’ en voorvoegsel ‘De’. Als je de titel ongeschonden wilt tonen selecteer je op voorvoegsel + ‘ ‘ + titel, als je de titel alfabetisch wil sorteren selecteer je op titel + ‘, ‘ + voorvoegsel.

  Het zal uw code veel en veel simpeler maken, en het is niet echt veel werk als je het in een of 2 mooie update(s) kunt doen.

 2. Mneh. Doe ik niet 🙂

  In de databasetabellen zelf dingen gaan aanpassen die met een query ook kunnen, da’s tegen mijn principes. Euh, en verzekers ook tegen, dinges, normalisatieregels en al.

  ‘t Zal vrees ik dus voor het moment zo zijn, en dan als ik ooit eens MSDE begin te gebruiken, met een propere view.

 3. Tegen uw principes, daar kan ik inkomen. Maar zeker niet tegen de normalisatieregels. Er wordt geen redundante informatie opgeslagen, er is geen gevaar voor het verliezen van data-integriteit. Maar ik zie dat het al mooi werkt (knap idee van Bart Vermeersch, voor die kolommen, en goeie uitwerking ook), dus let’s file this under R for ARRRRIVERDERCI!!

 4. G’hebt gelijk, ik had het verkeerd op. Ik bedoelde eigenlijk dat ik geen nut zie om de database aan te passen en mij dan te verplichten voor de rest van de tijd iets te doen (voorvoegsels afsplitsen) dat zuiver mechanistisch is en dus door de computer kan gedaan worden.

  Afijn, ‘t is nu gelijk dat het is. Maar vies blijft het wel, kijk eens naar die css… brr!

Reacties zijn gesloten.