250

DHTML, schmeeHTML.

Echte mannen houden hun OCD onder controle met ajaxy goodness:

Op het oppervlakte: een lijstje films, aanvinken wat je al gezien hebt, ho-hum. Maar eigenlijk: een zeer fijn idee.

En waarom juist is dit een bijzonder fijn idee? Let me count the ways:

 • Het is niet moeilijker dan het moet zijn: gewoon klikken op de namen van de films om aan te duiden of je ze gezien hebt of niet.  End of story.
 • Het heeft alle buzzwords en aspecten die nodig zijn om een meme te maken: ruby on rails, ajax, scriptaculous, zo’n silkknoppetje gelijk dat van hierboven, een eigen API, en dingen.
 • Het is iets dat perfect geschikt is voor al die borderline-asperger-gevallen die teh interweb rijk is: lijstjes! Controle!
 • Er zit nog ruimte om een paar propere dingetjes toe te voegen zonder al te veel moeite, in de regio statistieken bijvoorbeeld per decennium of mooie grafiekjes of iets dergelijks (al mag er uiteraard niet te veel bij komen, want niets dat zo’n ding zo snel kapot maakt als teveel features)
 • Ik vermoed dat het achter de schermen toch iets complexer is dan het lijkt: dat als de top 250 bij IMDB bijvoorbeeld wijzigt, dat dan de ingeschrevenen een mailtje krijgen in de zin van “films zus en zo zijn erbij gekomen, die staan in het blauw aangeduid in uw lijst, klik naar hartenlust”
 • …het heeft ingebouwde bragging rights / doorgeefdinges / “stokje”-achtig gerief, ook en vooral met dat zichzelf-updatende knopje. 
 • …waardoor je niet alleen one-time clicks-en-dan-vergeten krijgt zoals die “welke landen heb ik bezocht” meme van een tijd geleden, maar ook repeat visits
 • …wat dan weer goed is voor de inkomsten (google adsense, voor wie ze niet buitengesmeten hebben blijven ze goed natuurlijk, de boeven)

Och, als ik toch zou moeten lastig doen:

 • ik vind dat er teveel whitespace in de html-code staat
 • ik vind dit uitermate kinderachtig:
  <script type="text/javascript" src="http://twofifty.org/js/mozilla_is_good.js"></script>
   <!--[if lt IE 7]>
   <script type="text/javascript" src="http://twofifty.org/js/ie_is_evil.js"></script>
   <![endif]-->
 • Het IMDB-preview-idee is bijzonder goed, maar ik zou graag het schermpje kunnen verslepen. En, failing that, verwacht ik de sluit-venster-widget aan de rechterkant
 • Ik denk dat het van properteit zou getuigen als je naast elke film zo’n sexy css-y vijfsterrenwidgetje zou kunnen hebben waarbij je ajaxgewijs met een eenvoudig klikje een rating zou kunnen geven aan elke film.
 • Wat ik begrepen meen te hebben dat er zeker nog wel in komt: meer profielmogelijkheden, screen name veranderen, mogelijkheid om een beeldje en een link naar weblog te doen, etc. etc.

Maar dat ben ik, gewoon commentaar geven om commentaar te kunnen geven.

Nee, het heeft alles om, zoals Laurens zegt, een meme van jewelste te worden.

Nu nog aan de verleiding weerstaan waar ik niet aan zou kunnen weerstaan: meer dingen toevoegen. “Wacht! ik zal de leeftijd vragen! en het land! dan kan ik nรณg meer grafiekjes maken! en als ze nu eens reviews zouden kunnen toevoegen?”—niet doen dus.

…of het zou moeten zijn dat het de bedoeling is om het ding te laten uitgroeien tot een allesomvattende ajaxmoviereviewcommunityportalsite, in which case: alle geluk toegewenst

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. dat van die ie_is_good is inderdaad kinderachtig, ‘k weet dat ook, maar zo’n dingen bedenk je pas als compatibiliteitsgaten dichten je ontzettend hard begint tegen te steken ๐Ÿ™‚

  over de rest:
  – in alles behalve IE staat die sluitknop rechts
  – het verslepen van dat venster is even mogelijk geweest maar als je een iframe versleepbaar maakt krijg je een (in alle browsers) geflikker van jewelste (omdat je een redraw krijgt van dat browservenster)
  – die css star rater heeft er even in gezeten maar die heb ik er uitgehaald omdat het me een beetje het werk van IMDb overnemen leek, maar omdat er precies wel vraag naar is moet ‘k die mening misschien herzien

  en aan dat laatste weerstaan zal inderdaad moeilijk worden ๐Ÿ™‚

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.