Science Fiction

Stijn Meuris, for shame.

Daarnet op de Zevende Dag, in de rubriek “boek van de bekende vlaming van de week” had hij het over Houellebecq’s La possibilité d’une île. Of nee, over Mogelijkheid van een eiland, want weldenkende B.V.’s lezen in vertaling, uiteraard.

Ik heb nog geen boeken van Houellebecq gelezen. Als dat er van zal komen, zal het zeker niet aan Stijn Meuris liggen: een geluk dat ik mijn sletsen niet aan had, anders had ik ze naar mijn televisie gesmeten.

Wat is die mens zijn probleem met science fiction?

Het is eigenlijk science fiction. Nu kan ik me inbeelden dat dit veel mensen gaat afschrikken, …

Hu? Wat? Veel Vlamingen of zo? Ah nee, de mens bekent een paar zinnen later kleur:

Je zou hem [Houellebecq] met twee woorden kunnen afmaken: dit is gratuit. En het is science fiction, dus het eigenlijk geen literatuur.

Allez, dat weten we alweer. Science fiction is per definitie geen literatuur.

Alle respect voor de muzikant en songschrijver Meuris hoor, en misschien (ik herinner me niet meteen veel wapenfeiten, ‘t is al te lang geleden) ook wel respect voor de journalist Meuris, maar ‘s mans opinie over science fiction: rubbish.

De idioot.

22 reacties op “Science Fiction”

 1. Hey bloggerke,

  Intussen ‘La Possibilité d’une Ile’ van Houellebecq al gelezen? Science fiction of niet, ik wens liever geen ‘idioot’ genoemd te worden – en al zeker niet door warrige heerschappen die zichzelf in hun spiegel fotograferen. Verder lees ik mijn boeken in de taal die ik verkies. Verder nog iets, hufter?

  Groetjes nog, en succes met de blog.

  x stijn – yep.

 2. Leg me bij gelegenheid eens uit hoe je dat kan weten.

  Eeniewee, ik zie dat hij dit vanavond postte. Dus, in aansluiting op mijn reactietje van daarnet : santé Stijn.

  Overigens volledig gelijk wat de sf betreft, hoor. Ik ben het zelf de helft van de tijd met Michel oneens, ook irl. Dat is net leuk en maakt dat ik hem graag zie. Je mag zijn ijdelheid trouwens niet zo strelen door hem een hufter te noemen.

  Ik denk dat jullie aan elkaar gewaagd zijn in het zich opwinden in de kleine malcontentigheden in het leven.

  ps. : Spaey ? Nah. Boekentipje :

  Gloed van Sandor Màrai,
  Extremely loud & incredibly close van Jonathan Safran Foer

  (En gij daar, bloggerkenblog : ook voor u).

  pps. die met badkamerjas in de spiegel foto van Michel is toch prachtig ?

 3. Kijk zie, alletwee de boeken besteld. Omdat ik u vertrouw zonder vragen te stellen.

  En meteen La possibilité d’une île er maar bijbesteld ook, omdat ik het ondertussen nog niet gelezen had. En aangezien het iets met SF te maken heeft, wil ik wel even mijn vooroordelen tegen Franse boeken opzij zetten. 😀

  Van zodra ik Judas Unchained uit heb, begin ik eraan.

 4. Oei, Michel.
  Ik zei het om u ook een beetje te jennen. En had een scherp antwoord verwacht.
  Nu je boeken zou gaan lezen die ik aanraad, word ik zowaar zenuwachtig.

 5. hmm, ik weet dan niet direct of Houellebecq direct de ideale start is om je over je vooroordelen te zetten. Gloed en andere boeken van Sandor Marai zijn zeker aanraders. Maar ik ben benieuwd naar jouw mening erover. En uiteraard, de obligate vraag, waar heb je Marai in originele versie kunnen vinden, of lezen weldenkende Bekende Huf^h^h^h Bloggers nu ook al in vertaling ? 🙂

 6. “Gloed van Sandor Màrai,
  Extremely loud & incredibly close van Jonathan Safran Foer”

  Beide erg goed, vooral de laatste is héérlijk. Een must. Echt. 🙂

  En mensen die zichzelf googlen zijn grappig.

 7. Kijk, Ik lees al eeuwen SF en het is en blijft literatuur. Ikzelf schrijf dan ook nog eens boeken, reeds uitgegeven, dus toch wel béétje kenner. Thrillers welliswaar, maar toch. (voor u die niet weet wat lezen: http://www.bogaerts.info is de site om eens onverbloemd reclame te maken…

  Ik verzamel dan ook nog eens Science-Fiction. Ben ‘k dan ook geen verzamelaar? 🙂 Dat bovenstaand persoontje eens eerst léést en dan spréékt. Zou nuttiger zijn.

Reacties zijn gesloten.