He shoots, he scores

Onze minister van onderwijs in de Vlaamse Raad, naar aanleiding van een vraag van Filip Dewinter, was weer fantastisch.

De feiten volgens Dewinter: een leraar geschiedenis en Nederlands aan het atheneum in Anderlecht stuurt een flauw grapje door naar een aantal vrienden en kennissen. Dat geraakt tot aan het ministerie van onderwijs. Het ministerie van onderwijs zorgt ervoor dat de leraar ontslagen wordt.

En dan schiet Dewinter in gang natuurlijk. Wil dat dan zeggen dat er geen grapjes meer mogen gemaakt worden over Hollanders zonder bang te moeten zijn voor het Centrum voor Racismebestrijding? Dat ik—verschoning, collega Morel—geen domme-blondjes-grappen meer mag maken? Is dat waar we naartoe gaan? Is dàt wat we willen? Hé? Hé?

Het ging, voor de duidelijkheid en voor zover ik kon zien aan de fotokopie waarmee Dewinter in het verslag op ActuaTV zwaaide, om deze Monopoly voor Marokkanen (misschien met OCMW in de plaats van GAK; kwestie van het wat Belgischer te maken):

Monopoly voor Marokkanen

Frank Vandenbroucke reageerde karakteristiek sec en to the point. Het ging niet om een e-mail naar vrienden en kennissen, maar naar collega’s en leerlingen. Alleen naar “blanke” leerlingen, welteverstaan. De directie van de school werd van de mail op de hoogte gebracht door iemand met een @yahoo.com-adres. En de directie van de school heeft, op eigen initiatief, zonder enige ruggenspraak met het Departement Onderwijs, de leraar voor de keuze gesteld: ontslagen worden of ontslag nemen. De man koos voor het laatste. Onderwijs is nooit tussengekomen, heeft daar noch de ambitie noch de wil voor.

Dewinter vond het teleurstellend dat de minister zich verschool achter wetten en reglementen, en wou van hem een reactie als mens. “Waar moet dit toe leiden? Naar een verklikkerssamenleving waar men collega’s kan pakken omdat ze een racistisch mopje hebben doorgestuurd naar collega’s?”

Het zou grappig zijn mocht het niet zo in-triest zijn.

politiekvlaams blok

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. “Dewinter vond het teleurstellend dat de minister zich verschool achter wetten en reglementen”. Dus nu mogen we van Dewinter al geen wetten en reglementen meer naleven… Leuk. Allen voor het Vlaams Blok (sorry “Belang”) stemmen voor een maatschappij zonder wetten en reglement. Juich juich!!

 2. Ik wist niet dat het VB zo bang was voor een ‘verklikkerssamenleving’, kwam het initiatief om een verkliktelefoonlijn op te starten niet van hen ?

 3. Wel, inderdaad. Ik had het er misschien moeten expliciet bijzetten: nogal ironisch dat precies het Vlaams Blok plots tegen verklikkers is.

  Zowat het eerste wapenfeit van het Blok dat ik me kan herinneren, was toen ze in het midden van jaren 80 bij ons aan de schoolpoort stonden om leerlingen aan te zetten leraars te rapporteren als ze de multikulturele maatschappij aanprezen.

  En sindsdien zijn ze er niet mee mee gestopt, met hun kliklijnen.

  Tsss.

 4. @Huug: als ik naar jouw Donald Duck kijk, denk ik anders ook aan ‘gak-gak-gak’ :p

  En over FDW: als ze ‘m in een of ander debat het vuur aan de schenen leggen over dit voorvalletje, hoop ik dat ze die zeer terechte opmerkingen van Christiane/Sandra/Michel ook aanhalen. Hij zal er niet van terug hebben. De l*l.

 5. Ik weet niet wat het probleem is met deze prent.
  Das net zoals eender welke andere spotprent.
  DE reden dat hij die niet naar allochtone lln. heeft gestuurd is vrij duidelijk. Kijk maar naar de reactie op de Deense spotprent nu…
  Need I say more. Het probleem betreft hier onverdraagzaamheid, maar niet van de kant vanwaar u zegt dat ze komt. Tollerantie ten opzichte van vrije meningsuiting. Deze prent zegt niet dat alle marrokanen slecht zijn. Ze neemt waar dat het in de gedachten van mensen is en parodieert die gedachte. Niemand neemt zoiets serieus op als hij dit ziet, en niemand krijgt agggressieve neigingen… Hoewel, Moslims over de hele wereld het daar iets moeilijker mee hebben.

 6. @Stefan: jajaja, whatever. Veralgemeningen, het amalgaam maken tussen leerlingen van allochtone origine en moslim-extremisten, je kan er wat van. Stemmen voor het Vlaams Blok an maar zeker? Die gaan dat probleempje wel oplossen, nee?

  Weet je wat ik grappig vind? Dat je niet eens weet hoe je het woord “tolerant” schrijft.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.