Eurosong III

Mh. Ik heb er niet zoveel zin in, in het Eurosong-epicentrum in Schelle. Bart Peeters steekt me wat tegen, de dochters van Leyers zullen al straf poer moeten bovenhalen om me het debacle van vorige week te doen vergeten, en de verplichte nummertjes met Johnny Logan beginnen ook wat op de zemels te werken.

De eerste kandidate voor vandaag is ene Valérie Mouton, een meisje dat er alvast zeer gezond uitziet, en een sympathieke grootvader heeft. I can’t go on like this, doet ze. Het begint als easy listening. Haar stem staat misschien wat te luid gemixet. Of zo? Het klinkt in ieder geval vreemd. Niet verkeerd hoor, maar misschien dat er ergens een paar trompetaccenten zouden bij mogen? Het kabbelt maar een beetje voort, en het eindigt een beetje in mineur. Nah.

Kate Ryan is ‘t schijnt wereldberoemd. Kate wie? Ik zou het niet weten. Ooo ja, nu dat ze’t laten horen, da’s die die Mylène Farmer nadoet. Ze doet mee aan Eurosong, zegt ze, omdat ze Vlaanderen een wederdienst wil bewijzen omdat ze hier toch een stukje gestart is. Ahem.

Je t’adore, heet het liedje. Goeie help Katrien ziet er oud uit. Veel te gebruind en niet naar haar leeftijd gekleed. Ze ziet er bij de veertig uit, en ze is, zegt het internet, nochtans maar in 1980 geboren. Niet slecht anders, dat liedje. En het zou het wellicht niet slecht doen op het songfestival ook. Ik zie het wel zitten.

O we krijgen ene Kaye Styles, een iewp oowp-kerel van het type highly-rythmic individj’ll—voortrekker van de belgische urban scene volgens Bart. Profile heet het liedje, en dàt is dan weer van het type thirteen in a dozen. Meh. Ik ben er niet voor.

De vakjury is onnoemelijk positief, maar ik eet mijn hoed op als de volksjury er hetzelfde over denkt.

In het interview met Ella en Dorien, komt de man er daarentegen wél goed uit, wat hem al meteen een eind sympathieker maakt in mijn ogen.

Een zekere Axel De Vries uit het Meetjesland afkomstig maar woonachtig in Holland moet nu zijn ding doen, en ik vrees er een beetje voor. Bart verontschuldigt zich al meteen voor het nederlands van de man, en het is nodig: ondanks dat hij oostvlaams zou moeten kunnen, is het alsnog hollands dat er uit komt.

En helaas: Alleen jij is goed voor kleinkunst en alles, no problemo, maar songfestival? Nope. Next!

Laura D., die ook al in zo’n VTM-programma moet gezeten hebben, houdt eigenlijk wel van rust, “maar rocken kannekik ook hoor”. Ik meen me te herinneren dat ik ze meer dan andere mensen op dat programma sympathiek vond.

Maar ze heeft, vind ik, in History Turning Round geen goed liedje, en ze zingt het bij momenten ook niet zo goed. Bij andere momenten wél, geef ik meteen toe. Maar goed. ‘t Is misschien mijn ding niet.

Tiens kijk, daar krijgen we nog eens Peter Evrard over de vloer. Eens kijken hoe artistiek integer hij nog is. Hij heeft alvast een vree dikke puist op zijn wang, qua Lemmy-gehalte kan dat wel tellen. Ik heb het altijd een sympathieke kerel gevonden, eens kijken wat hij doet vanavond.

Oooo schoon. Coward, heet het. En het klinkt alsof ik het al lang ken. Waarlijk schoon. Met een bridge en alles erop en eraan. En misschien, hopelijk, nét anders genoeg om ernstig op te vallen. Uit uit uitstekend goed, vinnik. De jury is het er niet mee eens, behalve Johnny Logan dan, die trots zou zijn mocht hij er Ierland mee vertegenwoordigen.

Het prefabknaapje Pim mag vanavond afsluiten. Ik kan die brave kerel niet af, maar dat zegt wellicht meer over mij dan over de man zelf. Hij is mij veel te vlot.

I’m Your Man zingt hij, maar helaas: hij kan niet zingen, en hij kan geen Engels. En het liedje trekt op niets, en de muziek ook niet. Hij komt een beetje los tegen het einde van het liedje, maar toch: veruit het allerslechtste van de avond. Hij lijkt te slaapwandelen ook. En die knullige blaasinstrumentspelende wijven ook.

En in het interview achteraf komt het contrast tussen plastieken Pim en Evrard Peter nog eens redelijk pijnlijk naar voor.

Allez ju. Op naar het resultaat.

Volgens de vakjury: 1 punt voor Axel Devries. 2 voor Pim. 3 voor Peter. 4 voor Valérie Mouton. 5 voor Laura D. 7 voor Kate Ryan en 9 voor Kaye Styles.

televisieééneurosong

3 reacties op “Eurosong III”

  1. En ons Kate heeft gewonnen!
    Ik had wel verwacht dat ze zou zeggen dat ze van Looi was in plaats van “ik ben van de kempen” toen dat Leyers-wichtje vroeg van waar ze was. Dan kunt ge eens reclame maken voor uw gemeente en dat doen ze het niet. De jeugd van tegenwoordig!
    En ge hebt absoluut gelijk dat ze er oud(er) en veel te gebruind uitzag. Haar styliste zal nog werk hebben als ze idd naar ‘t Songfestival mag! Maar ‘t is wel een leuk nummer.

Reacties zijn gesloten.