Plagiaat

Tiens, kan iemand hier eens een halszaak van maken?

universe vtm

Erop gekomen via een terloopse opmerking op ZatteVrienden, maar… Er is niet de minste twijfel dat het plagiaat is, of beter: dat de twee sites de mosterd op precies dezelfde plaats gehaald hebben. Vergelijk de achtergrondbeelden van de twee sites:

http://www.globalbeauties.com/universe/2006/images/back_orange.jpg

en

http://www.vtm.be/images/back_orange.jpg

…allebei dezelfde, op de pixel na identiek dezelfde file. Algemene look & feel is uiteraard helemaal hetzelfde, en je zou nog kunnen zeggen dat je geen patent kan hebben op oranje en een witte swoosh, maar dérgelijke dingen zijn geen toeval meer.

VTM was er in ieder geval eerder, en heeft meer verschillende versies (naast orange ook nog pink, red, green, cyan en blue). En de site is helemaal op het logo en de huisstijl gemaakt, wat bij Globalbeauties hoegenaamd niet het geval is.

Alleen het feit dat alles op de site van VTM (toch een Nederlandstalige site) in het Engels is, tot de namen van de cookies en de javascript-functies en de classes en IDs in style sheets, weerhoudt me ervan een definitief oordeel te vellen: het zou wel helemaal gemakkelijk zijn mocht er op de website van Globalbeauties plots een css selector in ‘t Nederlands opduiken. 😀

Ik heb in alle geval een mailtje gestuurd naar de webmasters van de twee sites, en naar Paratel, het bedrijf dat in de footer van de site van VTM.be aangeduid staat als verantwoordelijk.

17 reacties op “Plagiaat”

 1. Dit is de tweede keer dat het ontwerp van vtm.be schaamteloos gekopieerd wordt. Vorige keer was een jaar of drie geleden. Ik heb het plagiaat toen gesubmit op http://www.pirated-sites.com/ (maar het is nooit gepubliceerd…) en kan me helaas niet meer heinneren welke site de dief was.

  Trouwens, het is ook al jeren een publiek geheim dat Filip Dewinter’s persoonlijke website een regelrechte rip-off is van de ‘oude’ macromedia.com.

 2. Is gegarandeerd gewoon een template die VTM ergens aangekocht heeft. Wellicht vonden ze het niet nodig om te betalen voor exclusief gebruiksrecht, waardoor andere kopers van dezelfde template die gewoon kunnen gebruiken…

 3. lvb: my bad; bedankt voor de verduidelijking.

  Blah: bwah, het ziet er toch uit als een goedkope rip-off. De top van de swoosh is bijvoorbeeld even breed als de “m” van “VTM”. Dat soort details doet toch wel vermoeden dat het om origineel werk gaat.

 4. @Blah: de VTM-site is zéker niet gebaseerd om een aangekochte template. Ik vermoed dat sommige anonieme meelezers van dit blog zich door jouw stelling een beetje verontwaardigd zullen voelen 😉

 5. vtm.be is geen aangekochte template en werd inhouse gemaakt , zoals trouwens al onze websites 🙂

  toch bedankt voor de eervolle vermelding. Niet zoveel te beginnen tegen dit soort van rip offs… Vorige keer toen het gebeurde heb ik me er nog een keer druk om gemaakt maar er werd toen geantwoord dat het toch geen rip off was als er een ander fonttype gebruikt wordt.

  Nuja , ik heb wel wat beters te doen dan dergelijke infantiele steekspellen.

  mvg
  Bart Stassen
  Webmaster VTM
  Medialaan 1
  1800 Vilvoorde

 6. Heel eenvoudig,

  die websites konden wel eens van de dezelfde makers komen, namelijk het bedrijf Paratel (een dochter van VMMA, ofwel VTM).
  Google eens naar de nieuwsberichten over Paratel, dat bedrijf GROEIT…en maakt inmiddels vele bekende websites, in een blijkbaar herkenbaar format.

  Groetjes
  Theo.

Reacties zijn gesloten.