Trukendoos Comedy Marathon

Ondanks massale telefoon– en sms-acties van alvast zowat iedereen die ik ken, is Gili niet in de finale van Supertalent in Vlaanderen gestemd. Awoert!

‘t Is niet serieus, ‘t is niet eerlijk, we zijn bestolen. Bleh.

Maar! ‘t Is niet omdat de mens geen medaille van VT4 gekregen heeft, dat het echte leven plots stil blijft staan! Zoals daar bijvoorbeeld is: de zevende Trukendoos Comedy Marathon! Op 30 en 31 mei! In Kortrijk!

Ge gaat mij vragen maar michel, wat is dat die trukendoos comedy marathon? en ik ga u daarop antwoorden: dat het een benefiet is ten voordele van rioolkinderen en Roma in Roemenië.

De58_1Ik hoor u al denken oeioei michel is dat dan zo’n ringbaardgedoe met geitenkousen en diavoorstellingen vol belerende vingers? en ik ga u daarop antwoorden: neen! ge kunt daar niet méér verkeerd in zijn dan dat!

Meer nog: zelfs als het niet voor het goede doel was, dan zou de Comedy Marathon een fantastische avond uit zijn. Rekent en telt: De Nieuwe Snaar, Kommil Foo, Neveneffecten, Gunter Lamoot, Raf Coppens, Gili zelf, Xander Derijcke, Piet De Praitere, Piv Huvluv, Begijn Le Bleu, Ter Bescherming van de Jeugd, en daarbovenop nog eens de jonge veelbelovende groep En Vele Anderen!

Wacht wacht, ik doe even van knippenplak:

Ontstaan van de actie

Het startte allemaal in de maandelijkse Comedy Club van De Trukendoos zelf als een fin-de-saison-feestje na het allereerste comedy seizoen. Gili (Lieven Gheysen) vertelde die avond over een artikel van Annemie Bulté in Humo over de rioolkinderen van Brasov in Roemenië dat hij gelezen had, en dat “de Hulpactie Roemenië” in feite een éénvrouwsactie van Christine Soete was, een doodgewone huisvrouw uit Stasegem.

Zij gaat via alle mogelijke kanalen op zoek naar geld, bij particulieren, bij bedrijven, overal waar er wat te rapen valt. En zo beslisten toen plots alle artiesten spontaan hun gage af te staan. (De eerste storting bedroeg trouwens het ronde sommetje van 15.000 Bef). De eerste benefiet was een feit.

De groei

De formule van deze comedyavond zelf kende een enorm succes, jaar na jaar moest een grotere locatie gezocht worden voor dit unieke programma. Dit jaar worden het dus twee schouwburgavonden. Alle artiesten en medewerkers werken op 30 mei helemaal gratis mee en àlle geld gaat effectief naar de actie—vorig jaar zal was dat € 5.000, en dit jaar moet het een pak meer worden, ook al omdat de tickets dubbbel zoveel kosten als vorig jaar.

And the results are…

In de loop der jaren werd met de opbrengst van de benefieten onder meer een huis aangekocht, verbouwd en ingericht, waardoor momenteel er een twintigtal kinderen de kans kregen om in een normaal huis te leven, en te kunnen hopen op een echte toekomst.

Elke ochtend krijgen alle leerlingen van een schooltje voor Roma zigeuners een ontbijt—bij de meesten is dat trouwens het enige voedsel van de hele dag. Een ontbijt kost tien cent, reken zelf maar uit hoeveel ontbijten er in één inkomticket gaan. Het is een druppel, maar dan wel één die voor die kinderen een wereld van verschil maakt.

Het doel en de middelen

In De Trukendoos worden het hele jaar door concerten en optredens georganiseerd, maar één keer per jaar doen we het echt voor zoveel mogelijk geld.

Vandaar dat we voor de Benefietvoorstelling van 30 mei de 20 allerlaatste plaatsen—10 duotickets op de zesde rij—hebben achtergehouden.

Praktisch: haast u als de gesmeerde weerlicht naar Ebay, en bied u de ziel uit het lijf.

Of zoals Gunter Lamoot het verwoordt:

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.