Nieuwe Lightroom

Ha. De import werkt in Vista eindelijk zoals hij zou moeten, hoera!

En ‘t ziet er allemaal wat geblokter uit dan vroeger:

Lightroom01

Lightroom02

Een paar handigheidjes bij, ook. Zoeken, vooral op datum dan, is aanschouwelijker geworden:

Lightroom03

De filters op aantal sterren zijn verbeterd. Vroeger was het alleen maar “evenveel of minder”, nu is “precies zoveel” en “evenveel of meer” mogelijk.

Lightroom04

…maar zoals ik daarnet al zei: het belangrijkste is dat Lightroom nu ook clarity doet. Meer clarity in uw foto gooien geeft een beter contrast. Lokaal contrast. Wat er precies gedaan wordt, lijkt verdacht veel op een klein beetje meer contrast in de middentonen in combinatie met mijn hoogsteigen favoriete truuk om foto’s wat meer zip te geven: zeer weinig unsharp mask toepassen met een grote straal (20% aan 50 pixels, 10% aan 80 pixels, dat soort waarden).

Een voorbeeld maakt veel duidelijk:

Mieke1 Mieke2

Rechts mét, links zonder. De verschillen zijn zelfs op zo’n klein formaat nog zichtbaar: kijk hoe de letters in “mieke” een lichte drop shadow lijken te krijgen, hoe de plooien in de rok meer uitgesproken zijn, en de manier waarop de ruimte tussen rok, onderarm en rechterkant van het raamkozijn een schaduwpje lijkt te krijgen, waardoor de rest er uit lijkt te springen.

En daarnaast, ook wel enorm verrekte handig vooral als men met een slechtere lens op stap is: de lens corrections van ACR 4.1 zitten erin.

Lightroom05

En de verbeterde noise reduction en sharpening:

Lightroom06

Nee, ik ben content. Serieus content.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. ‘t Is niet enkel ‘lijkt verdacht veel op meer contrast in de middentonen’ maar als je de lightroom en adobe blogs leest wel degelijk gewoonweg, plain and simple meer contrast in de middentonen 🙂

  2. …waardoor de rest er uit lijkt te springen..

    Zeker, zeker. Die ruiten aan de overkant die nu zo mooi gespiegeld zijn. Dàt hebben we allemaal gezien!
    😉

  3. oh en wat meer is: de kloterij aan die nieuwe features is dat een mens direct goesting heeft om direct een paar 1000 foto’s opnieuw te overlopen om er bijvoorbeeld wat ‘clarity’ (of Punch) op los te laten.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.