Not a dry seat in the house

‘t Is wel wat. Zelie zit in een koor, en ze moet een aantal liedjes instuderen. Eén daarvan is Nkosi sikelel’ iAfrika. Ze had de tekst meegekregen op een blad papier, maar die is een beetje moeilijk om zomaar uit het blote hoofd te leren zonder de muziek erbij:

Nkosi sikelel’ iAfrika
Maluphakanyisw’ uphondo lwayo,
Yizwa imithandazo yethu,
Nkosi sikelela, thina lusapho lwayo.

Ik had er een versie van Ladysmith Black Mambazo staan, maar dat was volgens Zelie helemaal niet zoals zij het zongen:

[audio:http://www.vuijlsteke.be/michel/nkosi.mp3]

…du-us, wat doet een ouder in dergelijke gevallen: op zoek naar multimedia op het interweb. First port of call: YouTube. En meteen gevonden: de versie die ze gaan zingen lijkt nog het meest op die van het volkslied van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft tegenwoordig ook wel zijn deel problemen (understatement warning), maar men moet toch toegeven, de manier waarop ze het einde van de Apartheid aangepakt hebben zou een heel eind minder goed kunnen geweest zijn. Die vlag van hen (per pall fesswise gules, sable and azure, a fesswise pall vert fimbriated argent, Or and argent), met alle historische kleuren erin verwerkt, is al mooit, maar hun volkslied spant toch wel de kroon.

Vijf talen (Xhosa, Zulu, Sesotho, Afrikaans en Engels) en twee oorspronkelijke muziekstukken (Nkosi Sikelel’ iAfrika en Die Stem van Suid-Afrika) in één ding bij elkaar… proper. Ik ben geen Afrikaner, maar ik krijg er toch tranen van in de ogen:

Voor een nóg zwaarder tearjerkende versie met beeldjes erbij: klik alhier.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Euh, oei, de factinistas!

  Veel geweld en veel aids, dat staat mij bij. Voor de rest zou ik het eigenlijk niet weten. Ik weet ook niet meteen waarom ik dat van die understatement schreef.

  Het lijkt me een fantastisch land om in te leven, denk ik.

 2. Factionista, de realiteit gebaseerd is op gut?
  My ass. Als je een Nationwide vlucht nam in ’99 en vandaag zal je de realiteit zien: waar vroeger alleen zwarten met een stofzuiger in het vliegtuig kwamen zitten ze nu allemaal in een pak en met een Nokia N95. Of je die realiteit met je buik of je ogen ziet zal mij worst wezen; wat telt is dat Zuid Afrika dat realiseerd.
  Tenzij je een redneck bent kan je mi. enkel ‘proficiat’ zeggen tegen hetgeen Zuid Afrika realiseerd en realiseert.

  Aids is er zeker niet erger op geworden en is een probleem dat je op Afrikaanse schaal moet zien. Idem voor geweld trouwens; de enige manier om die keihard te reduceren is een muur bouwen, te beginnen aan de grens van Zimbabwe. Want als Zuid Afrika een probleem heeft is het dat wel: het land doet het te goed. Maar ook dat is geen exclusief Zuid Afrikaans probleem.

  Als alle rednecks in Londen zitten is het een prachtig land om te leven, ja.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.