Allerlei sociale en web twee punt whatever dingen

Ik ben de blogs aan het lezen, en godja: het was vandaag Barcamp in Gent.

Waar ik niet naartoe geweest ben, nee. Zaterdag is een behoorlijk asociaal moment om dingen te organiseren: kinderen doen allerlei op zaterdag en zaterdag is de enige dag dat er boodschappen kunnen gedaan worden, om zo maar twee zaken te vertellen.

Ik had me even ingeschreven hoor, daar niet van, maar een paar dagen later had ik mezelf er alweer van gehaald. Ik heb zo de indruk, maar misschien is dat enkel de misantroop in mij die spreekt, dat het op dergelijke dingen altijd maar dezelfde mensen zijn die hetzelfde vertellen aan dezelfde mensen.

Maar alla. Ieder zijn goesting, wie ben ik om me daar in op te winden? Als ze een Barcamp tijdens de werkuren zouden doen, zou ik al een heel eind meer geïnteresseerd zijn.

Ik zal wel links en rechts de interessante presentaties zien, vermoed ik. Zoals die van Bart bijvoorbeeld. Ik lees niets nieuws, maar ik zie het wel mooi samengevat.

En daarnaast? Ik lees dat de Pecha Kucha hype is gaan liggen. Pecha ku-wat? Een presentatie-avond waarbij verschillende mensen iets moeten zeggen op 20 slides die elk gedurende 20 seconden getoond worden. Zes minuten en veertig seconden om iets over te brengen.

Ik denk dat dat me wel zou liggen, ik heb zelfs een paar dingen die ik denk te kunnen zeggen, maar ik was en ben niet enthousiast te krijgen voor het airtje dat er rondhing.

Er is er één, zo’n Pecha Kucha, in Gent op 3 december, en ook nu loop ik er zeer ver van warm voor.

Het is iets ondefinieerbaars hoor, want ik kan me inbeelden dat veel mensen er iets aan vonden en vinden, maar ik kreeg en krijg er de kriebels van. Het zal zijn dat ik in het begin van mijn loopbaan, bij Imschoot en bij Griffo, mijn bekomst heb gehad van arty farty en aanpalende.

Zijn er nog dingen? Oh ja: Smoelboek. Ik was begot administrator (“officer” volgens de smoelboek-newspeak) van een groep, en ik heb er zonet een stuk of tien administrators bijgemaakt. Vrijheid, blijheid. Zolang ik nu niet elke dag een pook in mijn ribben krijg van die groep — maar naar het schijnt van iemand die het kan weten *kuch*Els*kuch* kunnen groepen geeneens poken.

update Ah nee. “Officer” is gewoon nonsens. Dat heeft blijkbaar niets met de al-dan-niet-adminnigheid te maken, ‘t is gewoon iets dat er dan bij de gebruiker bij staat. Admins worden aangemaakt in de Members tab, ik had het kunnen weten. (En hadt gij gedacht dat ze die members alfabetisch zouden sorteren of zo? Baneen! Laat de mensen maar bladeren door twintig bladzijden random gesorteerde namen!)

Oh ja, en ik ben nu ook lid van een groep bij op LinkedIn: Wikipodium. Ik wist vaag van het bestaan van LinkedIn-groepen af, maar ‘t schijnt dat die ook kunnen gebruikt worden om te communiceren. Ook dat nog. Met een dagelijkse digest per mail gestuurd, blijkbaar.

Van mail gesproken: ik heb emailloze vrijdag gemist. Wat een totale nonsens, dat concept. Email bespaart massa’s tijd. Ik houd van email.

Oh kijk: ik kom op Pieter’s bericht van donderdag terecht. Dat hij mikt op één artikel per dag, een artikel met een idee en dat dan uitwerken. Ik bewonder hem daarvoor. Ik mik op niets, ik doe maar op goed komt het uit. Ik heb de laatste tijd ook steed minder tijd, maar ik vermoed dat dat niet tot uiting komt in wat ik schrijf: dat wal altijd al op goed komt het uit en op niets gemikt.

En dat zint me best: het kan me niet schelen, echt, echt, echt, niets schelen wat wie dan ook er van vindt. Stream of consciousness mevrouw mijnheer.

Doe mee met de conversatie

26 reacties

 1. “Zoals die van Bart bijvoorbeeld. Ik lees niets nieuws, maar ik zie het wel mooi samengevat.”

  Juist, een samenvatting zoals er iedere week in de Flair staan in het genre: “10 manieren om op een natuurlijke manier volle borsten te krijgen.”
  Dingen die men al 100 jaar uit ten treure zit te herhalen.
  Soms zou je willen dat mensen 200 jaar of ouder kunnen worden dan zouden we niet om de 10 jaar “evidenties” niet altijd en alles opnieuw terug moeten uitleggen.

 2. Sorry, Huug, maar ik krijg het *schijt* van mensen die zichzelf als maatstaf voor de ganse wereld nemen. Het is niet omdat jij zogezegd alles al weet, dat niemand hieraan iets kan hebben.

  Jawel, we moeten niet alleen om de 10 jaar, maar zelfs élke dag de evidenties opnieuw uitleggen.
  Elke persoon met ondernemersplannen met wie ik spreek, zit met dezelfde vragen.
  En te vaak worden dezelfde fouten opnieuw gemaakt.

  Bovendien heb ik verschillende keren geponeerd dat ik niets nieuws of wereldschokkends zou vertellen, maar wel proberen een motiverende presentatie te geven (omdat ik geloof dat elke stimulans voor ondernemerschap nodig is).

  Dat had je geweten als je aanwezig was op deze Barcamp.

  Zo’n Barcamp heeft als centrale idee: kennisdeling.

  Ik nodig je bij deze dan ook van harte uit om een eigen, niet-evidente presentatie te komen geven op de volgende editie. Dat mag gerust een diepgravende culturele analyse zijn van wat blijkbaar jouw lijfblad is, Flair.

  Ik kijk er vol spanning naar uit.

 3. Blij dat de negatieve comments komen van de mensen die er niet bij waren, van diegenen die er wel waar heb ik niets dan lof gehoord over het geheel.

  Je stelling dat Barcamp op zaterdag een associaal gegeven is vind ik vreemd, m.i. werken de mensen die naar Barcamp komen van maandag tot vrijdag. De twee dingen die je vernoemt zijn opschuifbaar naar de week; dat je elke zaterdagmiddag met je kinderen bezig bent is een persoonlijke keuze.

 4. Sorry Bart, mij zal je niet zien op een Barcamp omdat het me allemaal wat teveel aan de Emiel Ratelband-show doet denken. Het centrale idee: “kennis delen” is mooi (natuurlijk), alleen ligt de lijn op zo’n bijeenkomsten tussen “kennis delen” en “marketing” – jezelf (en je product en bedrijf) laten zien en gezien worden wel erg dun, zoals Michel schrijft: het is wel allemaal erg arty farty. Maar laat u dat vooral niet tegenhouden, er is blijkbaar altijd een markt voor goed gepresenteerde producten (Flair, bijvoorbeeld) en de zoveelste goeroes met het gerecycleerde, nieuwe warm water.

 5. Huug, je bent vergeten Bart zijn reactie te lezen:

  “we moeten niet alleen om de 10 jaar, maar zelfs élke dag de evidenties opnieuw uitleggen”.

  als we hier niet vanuit gaan, wordt elke vorm van gesprek en discussie onmogelijk. nieuwe visies en inzichten ontspruiten niet uit het niets, maar zijn producten van herhaling.

  anyway, dit gezegd zijnde is er op elke Barcamp voldoende nieuws op te rapen hoor. dat kan ook niet naders met 35+ presentaties.

  als aanwezige kan ik je tenslotte wel vertellen dat er van marketing behoorlijk weinig te zien was zalle. en ik heb er een oog voor.

  nuja, wat maakt het ook uit. ik heb alleszins een schitterende dag beleefd!

 6. Twee dingen door elkaar.

  1) Ik ben het niet eens met Huug. Barcamp is een wijs gegeven, of kan dat alleszins zijn. De presentatie van Bart, net zoals ongetwijfeld nog veel andere presentaties van Barcamp als ik ze zal zien, vind ik interessant.

  En dat er niets écht nieuws in staat: euh, ja, the point being?

  Dat er al tienduizend jaar nagedacht wordt over hoe men gelukkig kan worden, wil dat dan zeggen dat men zijn eigen ervaring over het streven naar gelukkig worden niet meer mag delen wegens bo-ring?

  Dat arty farty, trouwens, sloeg op Pecha Kucha, en ik hoop dat ik duidelijk maakte dat het enkel een indruk was, geen persoonlijke opinie, wegens er nog niet naartoe geweest.

  2) Voor de rest blijf ik het een lastige dag vinden, zaterdag. Als het tijdens de week zou zijn, zou ik er meteen een dag voor vrijaf nemen.

  En Wolf, met uw zwaar defensieve reactie lijkt het er zowaar op dat mijn zeer voorzichtig gestelde opinie (“Ik heb zo de indruk, maar misschien is dat enkel de misantroop in mij die spreekt, dat het op dergelijke dingen altijd maar dezelfde mensen zijn die hetzelfde vertellen aan dezelfde mensen.”) een zenuw raakte? 🙂

 7. Weet je, ik vind het toch een beetje een bizar gegeven dat iemand die 10 dagen kluizenaar wordt tijdens de gentse feesten afkomt met het “mijn zaterdag is heilig” argument. Dat klopt ergens toch niet?

 8. Ik denk dat er hier teveel zenuwen geraakt worden zonder dat dat de bedoeling is.

  Ik heb Barcamp geapprecieerd, en net zoals niet iedereen een entrepreneur hoeft te zijn, hoeft niet iedereen een Barcampmens te zijn.

 9. For the record, ik volg Michels opmerking over een zaterdag. Dat is een moeilijke dag voor iemand met kinderen.

  Iedereen moet zijn eigen keuzes en prioriteiten maken. Ikzelf koos er voor (met de hulp van mijn vrouw) die zaterdag vrij te maken en aan Barcamp te spenderen.

 10. Moest het tijdens de week zijn zou jij er een dag vrijaf voor nemen, maar zouden er 30 mensen op de lijst staan en geen 100; dat zou het minder interessant maken (wegens verscheidenheid onderwerpen).

  Eigenlijk gaat paragraaf 1 van vorige comment vooral over Huug en 2 een reactie op “zaterdag”.

  Correct dat vooral die zin die je aanhaalt een snaar raakte omdat ik dat gevoel niet heb. Dat altijd dezelfde mensen die dezelfde dingen komen vertellen kan ik ergens mee akkoord gaan: the usual suspects zijn aanwezig. En je kan er van op aan dat Tijs het gaat hebben over een webapp, dat BVLG het over internetstatistieken gaat hebben, etc.; doch, als je daar voorbij kijkt zie je dat er telkens een heleboel nieuwe mensen zijn, of oude bekenden zijn met een onderwerp dat buiten hun comfort zone ligt.

  Over ‘nieuw’ dan: dat is alleszins zwaar persoonsafhankelijk, als ik een presentatie doe over HTML prototypen kan dat *gaap* zijn voor iemand als jou die al jaren (?) bij een UX/IA-bedrijf werkt, anderzijds kunnen er ook veel mensen iets aan hebben. Huug zit een beetje in de hoge toren van “Ik Weet Al Alles”. Misschien moet hij daar maar blijven zitten dan.

  Ik heb trouwens niemand rechstreeks reclame voor zijn bedrijf zien maken, uiteraard zeg je in de 2e of 3e slide wie je bent. Als je een beetje trots bent op je bedrijf zet je dat daar dan ook bij.

 11. @Inferis: iemand die 10 dagen Gentse Feesten gedaan heeft, daarbij niét elke dag binnengezeten heeft — in tegendeel, bijna elke dag buiten geweest is, én die in “compensatie” van die tien dagen een maand onbetaald verlof genomen heeft om bij zijn familie te zijn, ja.

  En uw punt was?

  Jongens toch, met al die lange tenen en gepikeerde reacties zou een mens bijna gaan denken dat er écht iets van aan is, ‘t is verdorie alsof ik iedere barcampbezoeker van kringrukken beschuldigd zou hebben.

  Wat zeggen ze daar dan tegen, in een truken-van-de-foor-discussie? Dat enkel de waarheid kwetst?

  ===

  En for the record: zelfs, zélfs als — quod non — het Bart en collegae énkel voor de “marketing” zou te doen geweest zijn: et alors?

  Et verdomme alors?

  Een bedrijf hebben met een roedel werknemers is geen kokeneten spelen hé.

  Een beetje iemand gaan verwijten dat hij zijn passie en zijn werk kan combineren, wat voor manieren zijn dat ineens?

 12. Ik ben blij dat het op zaterdag is. Ja, dat maakt het moeilijk om er te zijn, voor iedereen die niet alleen is (ge moet daarvoor geen kinderen hebben). Persoonlijk krijg ik het gemakkelijker “verkocht” aan mijn vrouwtje om een paar keer per jaar Barcamp te doen, dan van ‘s avonds naar bijeenkomsten van bv Betagroup te gaan. Maar dat maakt ook dat iedereen die ernaar toe komt, zich daar bewust een dag voor vrijmaakt. En dus een goede reden heeft om te komen. Idealiter ook een goede reden heeft om iets te presenteren die dag.

  Laat ons trouwens ook niet overdrijven. Er zijn (traditioneel) ook maar 2 barcamps op een jaar. Dat zijn dus 2 zaterdagen, als je naar alle 2 gaat. Als je maar naar 1 op de 2 gaat, is het maar eentje per jaar.

  Bovendien is ook de “baas” in mij blij dat het een zaterdag is. Een beetje omdat ik anders mijn personeel een dag moet missen op kantoor. Maar vooral omdat het nu een vrije keuze is of ze gaan of niet. Sinds Jan bij ons werkt, is hij al elke Barcamp geweest denk ik (dit weekend moest hij het laatste moment afhaken). Joren is deze keer ook geweest, al wist hij niet direct wat te presenteren, ik ben er zeker van dat hij dat de volgende keer wel doet. Zelfs Bram (die van nature een beetje verlegen is, en als sysadmin en support medewerker van nature minder “in” het wereldje van webbouwers, marketeers en andere “gemiddelde barcampgangers”) begint meer en meer zin te krijgen om volgende keer te gaan.
  Ik ben daar bijzonder blij over, net omdat ik ze niet *kan* verplichten of verbieden om te gaan. Toch ben ik blij dat ze gaan, dat ze graag gaan. Ja, voor een stuk is dat evangelisering van wat wij doen. Meestal brengen ze technische presentaties die iets te maken hebben met wat ze doen bij Openminds. Maar dat hoeft niet. Stel dat Jan volgende keer iets wil vertellen over Guitar Hero, of over de gevolgen van de beslissing van de Stad om de parkeertarieven maal vier te doen, waardoor Jan nu elke dag de fiets neemt. Het maakt me niet uit. Ik ben blij dat ze gaan, en ik ben bijzonder blij dat dat op een zaterdag is, zodat het hun keuze is.

 13. Ik ben zéér blij dat iets als een barcamp op een zaterdag is, want dan moet ik er niet speciaal verlof voor nemen. In tegenstelling tot de meeste barcampers, werk ik namelijk *niet* in de web 2.0-sector (wel in de IT, maar in een deel van de IT waar nogal op wordt neergekeken). Kinderen heb ik ook al niet, maar wel een vrouw – zij was trouwens het _onderwerp_ van één van de sessies.
  Barcamp is voor mij in de allereerste plaats een sociaal evenement. Mensen ontmoeten is voor mij belangrijker dan de inhoud van de verschillende sessies. Die inhoud kan ik elders ook wel vinden, zoals op hun blogs.

 14. @michel, okay, I’ll give you that. Maar dat gaat dan toch ook op voor andere mensen?

  Ik zit hier nu nog te werken – en het is nog niet gedaan voor vannacht – omdat ik gisteren naar barcamp wou, en vandaag tijd wou spenderen met de kinderen. Ik zou ook een dag verlof pakken voor barcamp als het in de week is, maar ik vind het evengoed als het in het weekend is.

  Ik ben er zeker van dat het interessante aan barcamp niet zozeer de presentaties zijn – hoewel je daar zeker wat van kan opsteken – maar het leren kennen van mensen. Althans, dat is voor mij de reden om erheen te gaan. En ik heb gisteren nog wel een aantal mensen gehoord die dat ook vinden. Ieder zijn ding, zeker?

  En dat gezegd zijnde… Waar gaat het nu eigenlijk over?

 15. “we moeten niet alleen om de 10 jaar, maar zelfs élke dag de evidenties opnieuw uitleggen”.

  Ik denk dit opgaat voor alle beroepen, ten andere. Het is zelfs helemaal niét goed om er van uit te gaan dat de evidenties gekend zijn.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.