You can fool some of the people most of the time

Vorige week is er in de buurt van ons werk een Foodmaker open gegaan. Strategiisch naast de Exki — van wat ik ervan begrepen had, zijn het bedrijven die in dezelfde vijver vissen.

Geen idee elke vijver dat preciés is, maar ik schat dat het de vijver is van wie teveel geld heeft en niet beschaamd is om stukken van mensen te betalen voor eten.

Exki kan er wat van, maar Foodmaker is van hetzelfde laken een smoking, blijkbaar.

Om te beginnen: waar Exki nog moeite doet met de aankleding, voelt het in Foodmaker — toch zeker die aan Madou — bepaald goedkoop aan. We waren er om halféén: bijna-lege rekken, een stuk of drie eenzaam uitziende kleine quiche-achtige dingetjes op een warmhoudplaat, een armetierig-uitziende pot oranje soep.

En vanalles in El Cheapo-uitziende plastieken doosjes. Het eerste dat me opviel was een Veggy Dip: een plastieken bekertje met, ik heb het niet nageteld, maar ik schat een stuk of vier kerstomaten, twee stukjes wortel, en wat stronkjes van iets groens. Voor drie euro en vijfenveertig cent.

Wat verder: hetzelfde model plastieken beker, met —deze heb ik wél nageteld— acht (8) stukjes ananas erin. Een bekertje voor twee derde gevuld. Voor drie euro en vijftien cent.

En deze kon ik al helemáál niet geloven: een klein broodje (net iets groter dan een sandwich) met twee sneetjes mozarella en een viertal schijfjes komkommer. In een mistroostig plastiek zakje:

Dure foodmaker

De prijs? Vier euro en vijfenveertig cent.

Soms is het handig om dergelijke bedragen alsnog eens naar oud geld over te zetten. Vier euro vijfenveertig cent, dat is honderdtachtig oude Belgische frank.

Ik snap het model wel hoor: we vragen schandalig veel geld zodat de mensen denken dat het hier beter is dan elders.

Maar dit is toch wel een béétje des Guten zuviel.

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Ik ben fan van den Exki. Zo lekkere broodjes. En biologisch en gezond. En niet goedkoop, maar toch minder dan 4 euro. En lekkerder dan alle andere broodjes samen. De Foodmaker ben ik nog niet geweest maar ik zou ook geen 5 euro aan een broodje geven. Gelijk ge zegt: des Guten zuviel.

 2. Lang leve de Aula in Gent en daar krijgt ge er nog twee keer een glimlach bij, aan de broodjes en aan de kassa.

  Laat die nootjeskrakers maar 4,5 euro voor een minibroodje betalen, ik betaal wel 3,2 voor een jumbo smos met belachelijk veel groenten.

 3. Ik ken alleen Gent qua broodjes, en daar moeten de Foodmakers en de Exki voor mijn part zwaar onderdoen voor de Hotspot (in de oude Post). Ook niet goedkoop, en TRAAG, maar ongelooflijk lekkere broodjes en meer keuze dan de gewone typische smoskes. (Allee, vorig jaar toch nog, ik ben daar intussen al efkes weg)
  En inderdaad, ook in Gent moet je je haasten in de Foodmakers, want na de rushperiode van de middag heb je niet veel keuze meer.

 4. Ah, zit jij hier ook in de buurt? Ik dacht al dat ik je van ver uit de Metro had zien komen.

  Loop gewoon een eindje verder de berg af, naar de Tweekerkenstraat, vlak aan de Plas-sein-zjos (waar je op de hoek die videotheek hebt met de levensgrote Ork koppen). Daar is mijn favoriete Turkse fastfood. Voor de prijs van dat mistroostige broodje eet je je daar te barsten aan pita, durum of warme broodjes PLUS drank.

  Broodjesgewijs vind ik het hier maar triestig in de buurt. Ik neem dan ook elke dag mijn ‘bokes’ mee. Veel goedkoper.

 5. Bij ons is er ook zoiets in de buurt…The Green Kitchen. Zelfde formule: “gezonde” “biologische” hippe crap in miniporties voor e-xu-be-ránte prijzen, token gay dude met oorlelstretchers achter de kassa, huizend in een oude hangar langs het kanaal. En volk dat dat trekt!

 6. Ik lunch geregeld in Foodmakers (Korenmarkt Gent) en ik vind sommige broodjes zeer lekker en hun vers vruchtensap vind ik ook heerlijk.
  Maar ik moet bekennen dat ik de slechte gewoonte heb van zelden stil te staan bij het geld dat ik uitgeef.

 7. werk op 50m van beide zaken en kan u garanderen: prijs-kwaliteit is exki ver de beste. en ja, die frieten van martin zijn ver de beste van brussel, maar uw middagpauze is wel voorbij tegen dat ze klaar zijn … ethnic foods in de ijzerenkruisstraat is een echte aanrader voor slaatjes.

 8. ter info: Foodmaker is gebaseerd op het concept van Pret à Manger in London. Indertijd heb ik nog mee de naam helpen bedenken. Denk wel dat de oorspronkelijke oprichters al lang niet meer in de zaak zitten. En ook dat de oorspronkelijke ‘sociale dimensie’ al lang verdwenen is

 9. Foodmaker is inderdaad begonnen in Antwerpen, ooit op de hoek van de Meir, met lekkere koffie en nog betere sandwiches. Zaterdagochtend de krant gaan lezen bij een koffie op het kleine eerste verdiep met geweldig uitzicht. Kon er altijd wel terecht voor een quick lunch of een goeie koffie in de ochtend. Het zou inderdaad veel verklaren dat de originele eigenaars eruit gegaan zijn, want de laatste jaren – de jaren van de expantie – is het Foodmakers gevoel dat ik vroeger had ver te zoeken.

 10. Foodmaker had in den beginne superkoffie. Na een klein jaartje is alles veranderd inclusief de koffie die op niks meer trok. De broodjes zijn er wel lekker omdat het lekkere combinaties betreft die je niet zo snel terugvindt in een gewone broodjeszaak.
  Exki hetzelfde; heel lekkere dingen. Die zijn goed voor af en toe omdat het anders nogal duur zou uitkomen.Of om af te wisselen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.