Als typografie pijn doet

Ik kreeg er krampen van in mijn buik, toen ik de affiche zag, zo visceraal verkeerd dat ze was:

Moretus

Kerning door een klein kind gedaan, lettergroottes zowat random door mekaar, verkeerde cijfers gebruikt, die afgrijselijke slash rechts en dat belachelijke koppelteken links, en als klap op de vuurpijl: valse kleinkapitalen.

Oh. Wacht.

Sshhh…

Stilletjes… hoort u dat ook?

Zo’n zoemend, rommelend, droog schuivend geluid?

Ja, ik ben het wel zeker: dat is het volledige geslacht Plantijn-Moretus dat als een bromtol in zijn graf aan het wentelen is.

FOR SHAME.

17 reacties op “Als typografie pijn doet”

  1. Ik ben zondag de tentoonstelling-in-opbouw gaan bekijken (leve de dag van de leerkracht!), en het ziet er op zich best wel interessant uit. Maar een goede vormgever had hier meer uit kunnen halen, da’s waar 🙂

  2. @tim: Ik had het over de kleinkapitalen hierboven, niet over de kerning.

    Dit is gewoon de standaardkerning die eruitkomt als ik het intyp op myfonts.com — ik heb geen Garamond met small caps staan op mijn computer.

  3. Yo Tim, ik heb het niet gekernd omdat ik geen tijd wou verdoen in Photoshop met een lageresolutiepreview vanop myfonts.com!

    En al wat ge zegt zijt ge zelf en mijn nonkel is polies en mijn andere nonkel is superman en kingkong.

  4. Wist je trouwens dat al wie kan aantonen dat hij Jan of Johannes heet, tussen 16.12 en 16.1 de tentoonstelling gratis mag bezoeken (om dan te zien dat al wie jonger is dan 19 sowieso gratis toegang heeft – dacht ik nu iets speciaals te hebben voor mijn zoon)

Reacties zijn gesloten.