Leve gedrukte kranten, maar dan wel digitaal

Everything old is new again. Technology Review is nog maar eens een publicatie die haar app(s) afschaft:

And Technology Review? We sold 353 subscriptions through the iPad. We never discovered how to avoid the necessity of designing both landscape and portrait versions of the magazine for the app. We wasted $124,000 on outsourced software development. We fought amongst ourselves, and people left the company. There was untold expense of spirit. I hated every moment of our experiment with apps, because it tried to impose something closed, old, and printlike on something open, new, and digital.

Te lezen in Why Publishers Don’t Like Apps. The future of media on mobile devices isn’t with applications but with the Web, waarmee uw retweetende vrienden u cistern en vandal ongtwijfeld al mee rond de oren geslaan hebben. 

Ik heb een (betalend) abonnement op een aantal periodieken: Humo op papier (en geen idee waarom eigenlijk, want ik vind het al ettelijke jaren slechter en slechter worden), Wired op iPad app, De Standaard op PDF en iPad app, Foreign Affairs op Kindle, dat soort dingen. Oh, en natuurlijk: ettelijke stapels RSS feeds van vanalles en nog wat. 

Lezen in gespecialiseerde (iPad) apps is verreweg, verreweg de manier waarop ik het minst graag tijdschriften en kranten lees. De Standaard, bijvoorbeeld: nu ik zo’n iPad 3 heb met een goed genoeg scherm, lees ik hem consequent in de PDF-versie. 

Dat knullige scrollen in één richting en dan in een andere richting, scrollen in kleine vakjes die in vakjes staan, de akelige mysterie meat navigatie waarbij er allemaal “oh wow”-dingetjes achter allerlei dingen staan: bah. 

Of die Flipboard: jongens toch. 

Geef mij een pagina met een degelijke layout, die gebruik maakt van hoge resolutie en die verder bouwt op generaties en generaties typografie, in plaats van het wiel opnieuw te proberen uitvinden en terug te keren naar Macromedia Director anno 1994, maar dan met net iets grotere geanimeerde postzegeltjes. 

Of het zou moeten zijn dat ik alleen nog maar slechte apps gezien heb, natuurlijk. Ik volg al een eeuw Mario Garcia, da’s een wereldauthoriteit op gebied van kranten maken, en die is al van dag één een hyper-fan van iPads: wie weet heeft hij wel prachtige dingen gerealiseerd?

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Mijn grootste probleem met het lezen van de papieren versie op uw ipad, is dat het de krant van die dag betreft, m.a.w. het nieuws van de dag ervoor.
    Een gedrukte krant loopt achter. Voor een tijdschrift is dat minder een probleem.
    Ik gebruik die apps dus niet en lees gewoon op de websites, zo heb ik het meest recente nieuws.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.