Vikings

Vandaag gehoord in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren:

Een oudere Antwerpse mevrouw tegen een oudere Antwerpse meneer: “Ey sich, die Vikinge un hoeëde, die hadde duus gieën twieë van die dienges!”

Een meneer uit het Limburgse: “Zeg Rita, en die Eeeeburoooôône, da waâare er van hieer denggik!”

Een schooljuffrouw tegen een roedel kindjes uit Luik: “Et madame Viking était tellement contente de revoir monsieur viking, qu’elle courait sur la plage pour lui donner de la bière!”

Euh ja, laat het er ons op houden dat het doelpubliek van de Viking-tentoonstelling niét mensen waren die al iets van de Vikings afwisten. Het doelpubliek is, denk ik, mensen die Vikings nog altijd zien als Suske en Wiske-wildemannen die (met een helm met twee koeienhoorns op) in hun snekken de kloosters komen beroven en dan weer in de mist verdwijnen.

Vikingman

Aan de positieve kant: ik heb voor het eerst in mijn leven een Ulfberht gezien, één van de 171 overgebleven middeleeuwse superzwaarden. Ha!

Aan de negatieve kant: ik erger mij blijkbaar echt wel meer dan normaal aan historische kaarten van Europa met grenzen-anno-jaren-2000 erop. De kust van België had in de tijd van de Touwbekercultuur géén uitstulping van Zeebrugge, de zee kwam in de 8ste eeuw tot aan Brugge, en alles. Grr!

Duinkerketransgressies

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.