De techniek staat voor niets!

Het was vergadering vanmorgen, met mensen lijfelijk aanwezig en ook virtueel aanwezig.

Dat is altijd een avontuur, dat virtueel aanwezig zijn: eens er een routine is, is het allemaal redelijk vanzelfsprekend — wij hebben dagelijks meetings via de Hangouts van Google en dat werkt helemaal naar behoren.

Het wordt lastig als het met dingen moet gebeuren die niet dagelijks gebruikt worden. Vanmorgen was het Lifesize, en is er aan de twee kanten geprobeerd om tegelijkertijd beeld en klank te krijgen — na 24 minuten hebben de twee partijen het opgegeven, en is het inbellen met de telefoon geworden en de Powerpoint per mail doorsturen om zo te volgen.

Ik heb zelf ook al meer dan een paar slechte ervaringen met die Lifesize achter de kiezen, en mijn “oplossing” is uiteindelijk: niét via de web client gaan, het programma voor Windows downloaden en installeren, de vergadering houden, en dan dat programma weer ontinstalleren.

Vanavond was het met GoToMeeting te doen, en zat ik zelf aan de knoppen. Geen te downloaden client, wel een web-ding. Eerst  beeld en geen klant van de overkant, en niets van mijn kant. Daarna allerlei andere combinatie van wel en geen klant en/of beeld van mijn en de andere kant.

Het kan aan een reeks dingen liggen: ik heb een headset en mijn computer heeft twee camera’s, ik moet dus kunnen kiezen welke de video- en audiobron zal zijn, er zit een browser tussen die toestemming moet krijgen om die bronnen aan te kunnen spreken, er mag niets op mute staan, elk onderdeel van de keten moet zich aan de afspraken houden.

Uiteindelijk is het na wat frunniken met knoppen min of meer gelukt, al zat er blijkbaar van mijn kant delay op de audio en was die ook van lage kwaliteit, wat mij doet denken dat het ding in weerwil van mijn persoonlijk voorkeur niet de microfoon van de headset maar wel eentje van de computer zelf heeft gebruikt.

Zucht.

Waarom kan niet iedereen ofwel Skype ofwel Hangouts gebruiken? Grr.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Hangouts heb ik nog nooit gebruikt. Bij ons op kantoor (en ook bij mijn vorige werkgever) altijd Skype for Business gebruikt en heel tevreden over. Heb indruk dat het vrij goed ingeburgerd is , ook bij externe partijen.

  Bij mijn man altijd GotoMeeting blijkbaar.

 2. Beste Michel, ik werk bij Lifesize en zou je graag van dienst zijn om te kijken waarom het zo complex was. Wij willen namelijk graag juist heel “user-friendly” zijn en hebben daarvoor ook prima oplossingen. Ik ken de gebruikte situatie natuurlijk niet, maar zou daarom graag met je in contact komen.

  1. Heuy Stefan,

   Zoals ik schreef, kan het aan veel verschillende dingen liggen. Windows 10, Chrome, Microsoft Surface (camera aan voorkant, USB-headset voor geluid): daarmee lukt het nooit om een verbinding te maken die tegelijkertijd klank en beeld kan ontvangen en doorsturen. Ofwel is er geen beeld/klank, ofwel kiest hij de verkeerde camera (Surface heeft er twee), ofwel kiest hij de verkeerde audiobron.

   Ik kan mij inbeelden dat het niet evident is om alles met alle mogelijke browsers aan de praat te krijgen, zeker in een omgeving die dan nog eens kan veranderen (hallo, Chrome!), maar bon, daar koop ik als gebruiker niets mee natuurlijk. 🙂

   De Windows-app, waar alles uiteraard veel meer onder controle is, lukt bij mij zonder problemen. Maar die ontinstalleer ik telkens omdat hij anders blijft opstarten bij het opstarten van mijn computer. En voor die paar keer per jaar dat ik hem nodig heb… (Ja, ik weet dat ik kan zeggen dat hij niét moet opstarten bij het booten, maar da’s mij nog teveel moeite.) 🙂

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.