Vroeger was alles beter

Aan de mensen die u zeggen dat het vroeger toch zoveel beter was dan nu: ge moet eens vragen wélke “vroeger” ze precies bedoelen.

Waren het de jaren 1990, met de zaak-Dutroux en etnische zuiveringen op busreisafstand van hier? Of de jaren 1980, met de Bende Van Nijvel en CCC en doorgeslagen Thatcherisme en aanslagen in Ierland en Baskenland en alles? Of de jaren 1970, met elke week een vliegtuigkaping en oh, ik was het nog vergeten voor de jaren 1990-80-70, dat iedereen tot en met Freddie Mercury en begot Boy George absoluut-niet-gay was, en dat racisme gewoon gewoon was, en dat de vrouwtjes koffie mochten zetten op kantoor?

Nee, kijk gerust na: als ge dan uiteindelijk een antwoord krijgt van die mensen, een datum op wanneer die ‘vroeger’ dan wel slaat — als bij toeval blijkt ‘vroeger’ meestal gewoon de tijd te zijn dat zij nog kleine kinderen waren, toen de hele wereld veel eenvoudiger was en ze zich bij niets vragen hoefden te stellen.

Natuurlijk is alles om zeep, tegenwoordig, en grondiger en onherroepelijker dan vroeger, maar van daar om te zeggen dat het vroeger béter was? Nah. Het was toen ook naar de kloten.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.