Lijsttrekkersdebat

Het was debat in Gent, tussen alle lijsttrekkers.

Ik heb zinnige dingen gehoord, en een debat dat zo goed en zo kwaad mogelijk inhoudelijk verliep.

Ook een aantal onzinnige dingen, natuurlijk. En dé quote van het debat:

tram

Ik heb er mij zelf ook wat vrolijk over gemaakt — “Ik heb ooit mijn rug gebroken toen een trap instortte. Ik vind dat op termijn Vlaanderen trapvrij moet worden”, arf arf — maar serieus: ik vind dat geeneens een slecht idee.

Zijn trams op lange termijn wel een goed idee? Ik weet het niet zeker, maar is het niet de moeite van het ondezoeken waard, kijken of een vloot van kleinere voertuigen efficiënter zijn dan die grote molossen? Of een soort trambussen in een eigen bedding? Ik weet het écht niet.

Pro trams: snel, duidelijk eigen plaats in het verkeer, comfortabel, grote capaciteit en schaalbaar. En rails besparen energie.

Contra trams: niet flexibel, trajecten duur in aanleg en niet verplaatsbaar (tramsporen, bovenleidingen), nemen exlusieve plaats in (en specifiek: moeilijk te delen met fietsen). En met het vele start-stoppen en de korte afstanden en de bochten weet ik niet hoeveel energie rails echt besparen, in Gent.

Ik zou het graag eens uitgezocht zien. Dan zijn we daar tenminste van af, van die discussie.

Maar los van dat: wel enorm stom van de lijsttrekker van N-VA om het op die manier op die plaats en die okkasie te zeggen. Mijn overweldigende indruk, toen ik naar het lijsttrekkersdebat keek? Dat ze er echt nog niet klaar voor is. Want elke andere persoon daar op het podium zou meteen aangevoeld hebben dat dit dé soundbyte zou worden van het debat.

Dat, en Mathias die zowel sp.a als Groen als N-VA (“ik ben uw rechtse prietpraat beu!”) stampen gaf, en weliswaar duidelijk verwoordde waarom hij burgemeeste wou worden, maar daarbij vergat dat hij nog een aantal coalitiepartners nodig heeft. (Alhoewel, iedereen daar op het podium wist ook dat wat er daar gezegd werd voor de kiezers was, en dus van nul en generlei tel zou zijn ná de uitslag, maar alla.)

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Hallo michel,

  het ding is een beetje: de lijn heeft dus al zo een onderzoek gedaan (in het kader van de lijn Willebroek-Brussel & de ringlijn Heizel-Vilvoorde-Zaventem), de resultaten zijn bij politieke partijen genoegzaam bekend (of zouden dat toch moeten zijn, ze zijn immers besproken in de bevoegde commissies in het Vlaams parlement.).
  Je kan het resultaat hier vinden:
  https://www.delijn.be/nl/overdelijn/nieuws/bericht/14477_resultaten_trambusstudies_%26_positief_advies_voor_sneltram

  De conclusie is gewoon dat enkel trambussen op aparte beddingen min of meer in de buurt komen van de kosten/baten analyse van een tram (iets goedkoper, maar mindere capaciteit). De plaatsen waarover mevrouw Van Bossuyt het had, groentenmarkt en korenmarkt, lenen zich daar bijzonder slecht toe: de ruimte is er sowieso te beperkt om aparte beddingen (dus los van taxis, fietsen, voetgangers…) te voorzien.
  Een aantal van haar bekommernissen zijn op zich terecht. Tramsporen zijn niet de meest veilige fietsinfrastructuur (dat is één van de redenen waarom geen enkele fietsstraat trampsoren bevat, en de fietsassen van gent ook parallel lopen aan tramstraten of op afgescheiden fietspaden). Alleen zijn trambussen in gemengd verkeer ook niet echt veilig: ze kunnen plots uitwijken, zijn vaak breder en hebben een grotere remafstand.
  De oplossing zal er dan volgens mij eerder in bestaan om enerzijds in te zetten op specifieke fietsinfrastructuur en anderzijds verder onderzoeken hoe je op plaatsen waar het verkeer onvermijdelijk gemengd is, de impact van sporen en zo kan beperken. Dat gebeurt ook in Gent ism de lijn (cfr. de sporen in de belfortstraat), maar de tech staat nog niet op punt en bij de lijn is het vaak kiezen tussen innovaties sponsoren en broodnodig onderhoud. Structureel zal het budget van de lijn hiervoor omhoog moeten. Of zou Gent zelf meer inspraak moeten krijgen in het organiseren van het openbaar vervoer en de bijbehorende investeringen, bv. via een eigen openbaar vervoersnet (zoals in de meeste Franse steden).

  met vriendelijke groet,

  Jeroen Van Lysebettens

 2. Hoewel ik pro tram ben, is de situatie aan de Groentemarkt (doorsteek naar Korenmarkt) levensgevaarlijk, zeker met al die toeristen die daar rondlopen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.