Er is een rapport in Power BI. Dat haalt zijn gegevens uit enerzijds een resource planning-achtige tool, en anderzijds uit een rapport dat uit een pythonscriptje komt.

Dat staat op de server gescheduled om elke dat om 9u ‘s morgens en 16u ‘s namiddags zijn data te refreshen. Het is al een paar keer niet gelukt om te refreshen. Eén keer omdat de credentials van één van de datasources om onverklaarbare redenen niet meer juist waren, een andere keer omdat het schedule om de één of andere reden niet meer aan stond. Misschien was dat omdat het de vorige keer mislukt was wegens die credentials. I dunno.

Vanmorgen kreeg ik een boodschap dat het weer niet zou gelukt zijn om te updaten. Ik gaan kijken: staat wel degelijk op laatste gerefreshed gisteren ergens na 16u, en staat op “ik ben nu aan het refreshen”. En daar bleef het op staan, minuten aan een stuk. Ter vergelijking: als ik de data lokaal refresh, duurt het iets meer dan een minuut, waarvan 14 seconden data lezen, en de rest data verwerken en al. Oh, en als ik het op de server manueel refresh, duurt het gemiddeld iets minder dan twee minuten.

Maar de scheduled refresh op de server, die heeft een vreemde duurtijd:

Ofwel is het tussen 12 en 16 minuten, ofwel is het rond de 26 minuten. Weird.

Op zoek naar antwoorden op de interwebs kwam ik deze tegen:

Note also that the configured refresh time might not be the exact time when Power BI starts the next scheduled process. Power BI starts scheduled refreshes on a best effort basis. The target is to initiate the refresh within 15 minutes of the scheduled time slot, but a delay of up to one hour can occur if the service can’t allocate the required resources sooner.

Dan mogen we nog content zijn: de gemiddelde starttijd van het rapport is twee en een halve minuut na het uur; het langste dat het al geweest is, was 4 minuten en 47 seconden.

Maar verder geen verklaring gevonden voor die vreemde “soms eens bijna een kwartier, soms eens bijna een half uur”. The cloud, jong, ‘t is een gemak.